Kupovanje Bitcoina u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Oct 12, 2017.

  1. kvaju

    kvaju Komšija

    Ok znam za LocalBitcoin, ali ne želim od tamo kupovati više, više bi volio da kupujem na nekom 'marketu'.

    Dakle preko kojih marketa je najbolje kupovati btc i ostale alt-ove, da primaju kartice iz Bih, i isto tako da kada želim, da mogu isplatiti tj povući novac na svoj bankovni račun bez problema.

    Do sada sam upratio samo Bitstamp da nudi opciju povlačenja novca na naše kartice, dali netko može preporučiti nešto drugo osim njih?
    Zašto tražim nešto drugo, pa kao prvo verificiranje računa mi je trajalo nekih 10-15 dana, kontam haj kad ga verificiraju moći ću kupovati karticom bez problema, i ono će mi skinuti novac sa računa kao i do sada kada sam nešto kupovao na internetu.
    Međutim nije baš tako, u opcijama tamo me traži swift, iban i to, kontam možda moram otvoriti devizni račun, i otvorim ga samo za tu priliku, unesem poslje podatke sa računa deviznog, idem sada buy, ono će povući sa deviznog jer sam stavio neku cifru tamo, ono opet ne ide.
    Izgleda da ću na kraju morati opet ići do banke (dakle prošlo skoro mjesec dana dok sam povadio sve) i od tamo izvršiti uplatu na njihov račun.

    Ima li išta s manje kentre, ikakva bolja alternativa od Bitstampa, pogotovo kad vidio malo na Redditu da ima dosta https://www.reddit.com/r/Bitstamp/top/ pritužbi, pa da vidim s vama ima li ikakvih boljih alternativa, ili nam je on jedina opcija?
     
  2. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Nema. Vrlo je upitno i hoces li moci kupiti dok sve povadis, plus provizija banke i istalo.. isplativije ti je preko pika.
    (Nije ti trebala nova tema) :D
     
  3. kvaju

    kvaju Komšija

    A mislim da je trebala nova tema, jer se tice samog kupovanja, valjalo bi da ima jasno naznaceno i razdvojeno od ostalog, a ne sve zbijeno na jedno mjesto i ako me sto konkretno o samoj kupovini zanima da ne moram listati 50 stranica.

    Ok spreman sam i na proviziju neku, al mozes li mi reci zasto je upitno hocu li moci kupiti, jer sve sam povadio, samo izgleda moram do banke uplatiti na onu papirinu veliku i popuniti je s podatcima s bitstampa.
     
  4. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Moze ti banka odbiti, a moze i bitstamp...
    Problem je sto je bih na sivoj listi, haman crnoj
     
  5. kvaju

    kvaju Komšija

    Pa evo zato sam i otvorio temu, da vidim kako drugi se snalaze, i svoja iskustva i preporuke daju.
    Al opet neznam zašto bi banka odbijala, ta moj je novac, uzet će proviziju i oni, zaraditi nešto. A što se tiče liste, prilikom registracije i kontakta s podrškom
    nisu spominjali nikakve liste, ili razloge da nemogu trgovati na Bitstampu.
     
  6. Neraa

    Neraa Aktivista

    Imam ja nekih 250-ak $ ako si mislio kupovati btc.
     
  7. kvaju

    kvaju Komšija

    Ok aj cut cemo se ako mi ne prodje ovo u banci.
     
  8. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Možda ti je najzgodnije rješenje ići preko servisa kao što je OKPay. Podržavaju bitcoin, i ima više metoda kako možeš uplatiti/isplatiti novac. Ne traže mnogo za identifikaciju. On ti dođe kao veza sa nekom kripto-berzom. Koliko sam vidio provizija je oko 1.8% ako hoćeš povući novce sa OKPay na svoju karticu. A sa berze odradiš withdraw sredstava na OKPay.
     
  9. lolak

    lolak Aktivista

    Je li kupujes BTC preko OKPay (ako da, gdje?) ili pretvaras coins u valute?
     
  10. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Pa ne kupujem BTC preko OKPay, mada koliko vidim moguće je. Mislim da nije najjeftiniji za takvo nešto, ali ako želiš povući pare sa neke kripto berze ili walleta... dobro može doći za nas iz BIH. Navodno, moguće je dobiti MasterCard karticu, koja je upotpunosti integrisana sa OKPay, i vršiti online plaćanja i keš povlačenje bilo gdje u svijetu. Nisam probao, ali tvrde tako, baš ću na svojoj koži uskoro testirati. Verifikacija akaunta je potrebna naravno, više nekih stvarčica kao što su lična karta i neka potvrda o prebivalištu kao što je CIPS ili printani račun, i sl.
     
  11. kvaju

    kvaju Komšija

    Eth osim bitstampa kako najlakse kupiti u bih preko kartice?
     
  12. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Nisam siguran da možeš ikako iz BIH, a radi sljedećeg. Ja sam prije mjesec povukao nekuh 250$ sa Bitstampa. Isti dan kad je lova legla na racun RF Banke, obavjestili su me da su odbili transakciju. Skoro 15 dana sam se ganjao sa supportom RF banke da mi objasne iz kog razloga je odbijena transakcija. Prije nego sam saznao da je transakcija odbijena, pozvao me direktor poslovnice Zavidovici, kojemu sam objasnio da je novac od prodaje BTC-a (mada su oni to vec znali, jer je posiljaoc Bitstamp ltd London), i na mail sam mu poslao korespodenciju izmedju mene i uposlenice Bitstamp kompanije u procesu KYC (Know Your Customer). U KYC procesu je uposlenica Bitstampa zahtjevala odredjene informacije kao sto je tip hardvera na kojem rudarim, poolove koje koristim, pregled nicehash dashboard-a, i na osnovu tih informacija je zakljucila da je BTC potpuno legalan (da nema veze sa kriminalnim radnjama, terorizmom i sl.), jer Bitstamp mora da posluje u skladu s zakonima UK i EU, pogotovo nakon dešavanja u Londonu. Nakon toga je dopustila transakciju i novac je prebacen RF banci. Nedugo poslije prvog razgovora sa sefom poslovnice on me ponovo nazvao i obavjestio da su u Sarajevu odbili transakciju i prije nego im je on prenio sadrzaj naseg razgvora i kororespodenciju koju sam mu poslao. Trebalo im je svega par minuta da odbiju transakciju, a nakon 15tak dana, i vise upita prema podrsci banke, obavjestili su me da je transakcija odbijena jer nije u skladu sa Zakonom o sprecavanju pranja novca i finansiranja teroristickih aktivnosti i nekim internim aktima banke, kao i da ovakvi tipovi transakcija nisu regulisani u nasoj zemlji i uputili me, ukoliko sam nezadovoljan, ombudsmenu pri Angenciji za bankarstvo. Ponovo, nakon nekoliko mailova, uspio sam dobiti dokaz da su oni vratili novac nazad Bitstampu, ali ga ja do danas nisam dobio na svom accountu, i sad sam primoran da trazim, da RF Banka kao posiljaoc novca, uradi trace i utvrdi gdje je novac zaglavio. Sve bi ovo po meni bilo OK i osnovano da Bitstamp nije utvrdio da je BTC nastao o procesu rudarenja i da je on potpuno legalan. Stoga, po meni, kokošari iz RF banke više nemaju pravo da preispituju porijeklo novca, tj. on je za njih samo novac. Npr. da ja nekome sada posaljem preko Western Uniona 300KM u London, niko mene ovdje u banci ili pošti nece pitati odakle mi novac, niti zasto ga saljem tamo nekome. Isto tako vrijedi i obrnuto. Gore navedeni Zakon i interni akti bi se trebali primjenjivati na sve ove transakcije. Dovraga, mogu, poređenja radi, svoj izvađeni zub prodati nekome u London, mogu mu prodati 2h instrukcija iz matematike. Da li bi i takva transakcija bila zabranjena (da li je ovakav "tip transakcije" regulisan u naoj zemlji)? Sta je poenta price? Poenta je da izbjegavate bilo kakve novcane transakcije koje imaju veze s BTC-om a odvijaju se preko naših banaka. Tražiti će svaki mogući nacin da vas zajebaju, jer im je BTC trn u oku.
     
  13. kvaju

    kvaju Komšija

    Hmm, dakle koliko vidim od BTC-a rudarenjem možeš 'isplatu' raditi samo preko Localbitcoina kao prodavač, i tako pomalo ćukati i prodavati.
    Ja još nisam uradio uplatu na Bitstamp iz Unicredit banke preko devizne uplate one, nikako se nakanuti.
    Vjerovatno će uplata proći lako, dok isplate će zezati, dok vide da ima ikakve veze za Bitcoinom, pa kupiti od tamo eth, i u wallet.
    Onda jedino ostaje kupiti, i čuvati u nekom walletu, pa za nekih 10god dok se ovi naši syncaju sa ostatkom svjeta, dotad će mu vrjednost porasti ihihi :D

    inače, ako tko prodaje neku valutu nek napiše ovdje, pa oko detalja se u pm dogovorimo, vazda ima ljudi koji su voljni kupiti , pa recimo kao kolega gore, da se ne hekla gore sa bankama, nego odmah od forumaša dobije cash na ruke i ćao.
     
  14. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Samo cekat da se desi krah kao prije tri godine i tad nakupovat coinova.
     
  15. kvaju

    kvaju Komšija

    A gledajuci rast ovih zadnjih 3-4 mjeseca da sam ovo počeo pratiti mislim da nije nikad kasno kupiti.
    Ono eth je oko 776km, ltc 170km, btc 16000+, prije par mjeseci btc je bio 7-8k km, da sam tad 500km ulozio imao poduplao bi te pare, nemoras citav btc kupiti da bi ‘bio u tom vlaku’, kupi koliko ti nije zao dat, i da sve na kraju krajeva propadne.
    Mada ja sam misljenja da ce u iducoj godini ovo ici minimalno duplo vrijednosti, svaka valuta, pa samo btc je ove godine imao rast preko 1000%
    [​IMG]evo neki dan je bio pad sa 12000 na 8500-9000 tko je ulozio fine pare je zaradio.
    na kraju krajeva bilo tko da je prije mjesec dana stavio bilo koju cifru zaradio je.
     
  16. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    E najgore je što je bruku raje mislilo da je 4k peak bitcoina i niko ga nije kupovao jer su mislili da ne moze vise od tog. Isto se dešava i sad, ne možeš nikako znat da li će skociti jos ili ce past.. kockanje preveliko.
     
  17. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Jako slabo pratim tematiku ali citam da je ovaj skok zadnjih dana dosta radi japanaca jer su uveli da se bitcoinom mogu placati dosta stvari. Zatim isto tako kazu da se u pocetku ulozilo 100 USD sad bi to vrijedilo 250m USD.
     
  18. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ako je tko zainteresovan, na prodaju ZCash u vrijednosti ~350$ u odnosu na trenutnu cijenu 1ZEC~457$ :)
     
  19. bhd

    bhd Veteran foruma

  20. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Mene na prodaju tjera registracija auta i ništa drugo :D :D