Prva modifikacija kucista - White01

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Aldiin, Apr 26, 2024.

  1. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Dugo vremena se tražilo dobro kućište koje će se uklopiti u estetiku dnevnog boravka obzirom da većinu vremena igram na TV-u sa kontrolerom. Kompaktih kućišta nema puno, pogotovo ne kod nas. ITX me nikada nije privlačio, ATX je ogroman ali, mATX je ono što mi odgovara. Izbor je trebao da bude ASUS Prime AP201, kućište koje je favorit mnogih u ovoj kategoriji. Po kućište sam trebao ići za vikend. Međutim, sasvim slučajno naletim na BitFenix Phenom Micro-ATX za svega PAR MARAKA. Veoma lijepo kućište ali, sa dosta kompromisa. Ovo će biti pravi izazov napakovati.

    Kućište je staro 10tak godina i neko ga uopšte nije održavao. Masnoća, ljepilo i prašina su postali sastavni dio ove kutije. Pojedine šarafe uopšte nisam mogao odvrnuti jer su "glave" uništene tako da sam ih morao izbušiti. Kućište sam naravno odmah rasklopio i sada će ići na detaljno pranje.

    Volio bi da čujem vaše ideje i prijedloge, kućište definitivno neće ostati stock, planiram dosta stvari da uradim kako bi poboljšao performanse i naravno estetiku. Ukoliko neko od Vas ima zanimljiv komad hardware-a, možete poslati pp kako bi se dogovorili.

    A sada slikice:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: Apr 26, 2024
  2. Reznor

    Reznor Overclocker

    Kod mene je bilo takvo Pink ili Red, jedno jedino na OLX, Prodigy M, ali je bilo prelijepo i unikatno. 60 KM je bilo placeno.
    Prodam ga nekom liku iz dva razloga.
    1. Kuciste je bilo ljepljivo ne znam od cega, kako je kupljeno takvo je bilo, jos i detaljno ciscenje nije pomoglo. Falilo je i mountova za diskova, te bracket za napojnu, ali taj bracket mi je naknadno poslat.
    2. Ni najmanja mATX ploca (Asus Prime A320M-R) nije mogla stati, mora biti iskljucivo ITX, jer se montira polozeno, a ne uspravno kao u standardnih ATX kucista.

    Sad imam Riotoro Morpheus ATX kuciste i taj Asus Prime AP201. I sta da ti kazem, AP201 nije puno manje od Morpheusa visinom, sirinom definitivno jeste. Mislim da su ga mogli jos malo produziti taman da moze i ATX ploca stati, definitivno bi bilo mjesta.
    Asus AP201 je lijepo kuciste, extra stvar je ta modularnost i otvaranje vrata na magnet, a i airflow je predobar, osjetis propuh kad stavis ruku, tako da i ono staklo da ostavis imaces dobre temperature. Nema reset button i HDD LED to je malo bezveze.
    Ali definitivno je Morpheus vise premium sto se tice svega, posebno zvucna izolacija, ne cuje se ziv da radi uopste :D
    Tako da mi je AP201 onako, lijepo kuciste ako nista. Morpheus bi izgledom bio ATX verzija Bitfenix Prodigy, slice pomalo izgledom i formom.
    Sto se Bitfenixa tice, ne vidjeh jos nijedno slicno cube kuciste od ovih novijih da je tako kompaktno, a da ima montazu regularne ATX napojne, osim mozda NR200P, Q300L ili Aerocool Hexaform, izbor je tanak, i mozes eventualno nabrojati do 10 takvih kucista koja su izasla u zadnjih par godina :D
    Ne znam imas li vec ITX plocu i kakva ti je konfiguracija, ali pogledaj Asrock Fatal1ty B450M, ima sve za jednu ITX plocu, cak i Wi-Fi.
    Asrock Fatal1ty B450 AM4 ITX/AC - Matične ploče - OLX.ba
    Ili ova, kazu da je vrlo malih dimenzija da moze u ITX kuciste stati: A520M K V2 (rev. 1.0) Key Features | Motherboard - GIGABYTE Global
    Definitivno bih ofarbao ga za pocetak da nema onaj ljepljivi osjecaj pod prstima :D
    Meni je ostala to neostvarena zelja da napravim ultimativni SFF PC, doslovno da ga mogu pod ruku ponijeti, ali mozda dodje nekad na red :)
    Evo kod mene kako je izgledalo: Bitfenix Prodigy M Mini kuciste - Kućišta - OLX.ba
    Btw za remote meni na Linuxu nativno radi onaj touchpad na PS4 kontroleru, koji moze zamijeniti mis, vjerovatno se moze i na Windowsu nastimati.
     
    Last edited: Apr 26, 2024
    Aldiin likes this.
  3. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Definitivno se mogu složiti sa tobom, niti jedno kućište koje sam imao u zadnjih par godina nije bilo kvalitetno kao ovo. Kućište je sami premium izrade, svaka stranica je tvrda i kvalitetna. Ove žute naslage na kućištu su od duhana, neko je sigurno koristio računar u prostoriji u kojoj se puši.Upravo mislim da to daje taj osjećaj ljepljivosti koji se nadam da ću ukloniti.Pored toga, ne vjerujem da ga je ikada očistio.

    Tržište je veoma slabo, konstantno se forsiraju velika kućišta iako više nema potrebe za njima. Ima par interesantnih kandidata ali, nisam vidio da ih je moguće dobaviti kod nas. Kao što ti kažeš, na prste dvije ruke se može izbrojati ono što valja.

    Ja sam srećom naišao na mATX verziju kućišta i ono što me je oduševilo jeste da može stati ATX PSU, 240mm rad i GPU od 30+ cm. Neko je već ubacio PSU bracket tako da se može prilagoditi visina još više. Nažalost, nemam ni ITX niti mATX ploču, tako da od sutra ide potražnja za istom. Vjerujem da ću ići na AM4.
     
    Last edited: Apr 26, 2024
    Reznor likes this.
  4. zoi

    zoi Veteran foruma

    Ovo ti je top. Od sklapanja takve konfiguracije najviše me odbija cijena kućišta :D Nekako mi žao para za to, mentalno ne mogu preći preko toga, ali mislim da ću ipak sklopiti neku takvu konfiguraciju, pa makar je ubrzo na oglase stavio, čisto da me prođe želja.

    Stavljaj slike dalje, interesantan mi je projekat skroz.
     
    Aldiin likes this.
  5. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Hvala zoi, drago mi je vidjeti da se ekipi dopada projekat. Nakon detaljnog ribanja koje je trajalo dva debel sata, uspio sam skinuti sve što je bilo na kućištu. Nažalost, mesh i plastika koji služe kao filter na vrhu kućišta su u potpunosti izgubili boju. Ništa što jedan sprej ne može popraviti. Definitivno neću odmah farbati, možda ubacim akcent neke boje kada sve bude gotovo. Kučište sam u potpunosti rasklopio, tj izvadio svaki element koji je bilo moguće izvaditi. Iskreno, ne znam za šta im služi ovaj 5 inchi utor na vrhu obzirom da prednji panel nema nikakav otvor.

    Dvije stvari koje želim ispraviti jeste sami prednji panel koji limitira protok vazduha u samo kućište. Kao što možete vidjeti na slici, bez problema se mogu montirati dva 120mm ventilatora ali, kućište se onda ne može zatvoriti. Definitivno ću naručiti dva slim ventilatora od arctica i nadati se da će moći stati. Nakon toga planiram rezati prednji panel kako bi utilizirao ventilatore koje postavim. Iskreno, nisam nikada rezao plastiku i ako neko zna koji je najbolji način da se isto uradi, otvoren sam za sugestije.

    Druga stvar jesu same nogice na kućištu koje su veoma kratke i ne pružaju dovoljnu visinu da bi se utilizirali ventilatori koje ću postaviti na dno kućišta. Pokušati ću staviti duže šarafe i par gumenih distancera kako bi dobio barem malo visine te sačuvao estetiku. Na ovaj način trebao bih imati 4x120mm intake, 1x140mm exhaust i 2x120mm exhaust. Mislim da će biti više nego dovoljno kako bi se ostvarile optimalne temperature.

    A sada slikice:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    I jedna malo show off :D

    [​IMG]
     
    Reznor, zoi, zippoo and 2 others like this.
  6. Reznor

    Reznor Overclocker

    Last edited: Apr 30, 2024
    adsubzero likes this.