Windows 10

Diskusije o Microsoft Windows operativnim sistemima i aplikacijama.

Moderators: Dog_Father, selvin

zippoo
Komsija
Posts: 1957
Joined: 31 Mar 2007, 17:47
Location: gracanica
Contact:

Re: Windows 10

Postby zippoo » 09 May 2017, 20:26

meni takodjer a stare verzije brisem iskljucivo iz windowsa,preko disc cleanup-a

User avatar
black
Komsija
Posts: 1962
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby black » 09 May 2017, 22:10

Spor ugradeni cleaner drama, probao sam F8 ali to ne radi pod UEFI-jem. Ako dva puta resetujes PC dok se pali onda te baci u recovery. Probao sam fix starup problems ali nije pomoglo. Izgleda ne gine restore iz backupa.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

zippoo
Komsija
Posts: 1957
Joined: 31 Mar 2007, 17:47
Location: gracanica
Contact:

Re: Windows 10

Postby zippoo » 09 May 2017, 23:11

cudno da zaglavis u tom neko "loop-u" na desktopu i da se nista ne desava
meni je CU bas legao na desktopu,nikakvih problema
evo prije 3 sata sam nadogradio CU i na mobitel...tamo nema nekih promjena,vizuelnih,sve je ispod haube :D
edge radi bas brzo,mozda je to jedino sto se primjeti na prvu

User avatar
Stihoklepac
Veteran foruma
Posts: 4478
Joined: 19 Aug 2004, 02:02

Re: Windows 10

Postby Stihoklepac » 10 May 2017, 00:20

Ja imam problem od ovog uber update-a na wifi-u mi se javlja packet loss od 1-2%.

2 wifi karte i 1 usb ali isti problem

User avatar
Ajdin87
Posts: 302
Joined: 17 Apr 2007, 09:05
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Windows 10

Postby Ajdin87 » 10 May 2017, 06:32

Imao sam identican problem ovom gore nakon updatea, na kraju ostavio da vrte tackice i otisao iz kuce. Kad sam se vratio docekao me log in screen :)

Sent from my 6055K using Tapatalk
moderacija je cool

User avatar
kolinsb
Lawyer
Posts: 6122
Joined: 25 Oct 2007, 21:55
Location: Zavidovići
Contact:

Re: Windows 10

Postby kolinsb » 10 May 2017, 08:12

identičan problem kao i kolega black sam imao i ja, sa tim black screen loopom, a nakon nadogradnje i brisanja windows.old foldera kroz ccleaner. Nakon toga sam reinstalirao sistem, jer je svakako već bio zreo za reinstalaciju :D nemam obicaj praviti backup, jer vise reinstalacija sistema ne traje sat i vise, nego 15tak minuta, a i internet je mnogo brzi nego ranije, pa se lupam 50GB FB1 skine za 6h. Svakako to ostavim preko noci. Tu je naravno i ninite za sitne apps :) svakako je pozeljno osvjeziti sistem ponekad, i pitanje je kad bi to uradili da nam se ne desi neki problem koji se ne moze jednostavno ili nikako rijesiti :D
Intel i7 4790K+Noctua NH-U12P SE2
Gigabyte Z97X-SLI
G.Skill 2x8GB 1333MHz, 9-9-9-24
GTX970 MSI Gaming 4GB
SSD 240GB + WD GP 2TB
SilverStone SST-ST75F-P
CoolerMaster HAF932
LG 2453TQ-PF
A4Tech X7 G800
Logitech MX518
Image

User avatar
black
Komsija
Posts: 1962
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby black » 10 May 2017, 10:25

Ajdin87 wrote:Imao sam identican problem ovom gore nakon updatea, na kraju ostavio da vrte tackice i otisao iz kuce. Kad sam se vratio docekao me log in screen :)

Sent from my 6055K using Tapatalk

I ja sumnjam da nesto radi u pozadini ali zbog UEFI-ja ne pise nista. Nista ostavit cu ga danas da vrti :D

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

User avatar
kolinsb
Lawyer
Posts: 6122
Joined: 25 Oct 2007, 21:55
Location: Zavidovići
Contact:

Re: Windows 10

Postby kolinsb » 10 May 2017, 10:43

ja sam ga ostavio jedno pola sata i nije se nista promjenilo, a nisam vidio na lampici od HDD-a da PC bilo sta radi :) :)
Intel i7 4790K+Noctua NH-U12P SE2
Gigabyte Z97X-SLI
G.Skill 2x8GB 1333MHz, 9-9-9-24
GTX970 MSI Gaming 4GB
SSD 240GB + WD GP 2TB
SilverStone SST-ST75F-P
CoolerMaster HAF932
LG 2453TQ-PF
A4Tech X7 G800
Logitech MX518
Image

User avatar
dmr
Lawyer
Posts: 10271
Joined: 18 Feb 2007, 18:05
Location: Tuzla
Contact:

Re: Windows 10

Postby dmr » 10 May 2017, 13:18

do win 10 nije izasao osjetljiviji sistem, ne smijes nista pipnuti u vezi sistema inace ne gine reinstalacija :D Kud ne radi ni system restore :D
[email protected],8GHz ASUS P8Z77-V LX, 16GB DDR3 2133MHz, MSI GTX 1070 ARMOR 8GB, Crucial mx100 256gb, CM Silent Pro 1000W M, HP LP2475w

User avatar
black
Komsija
Posts: 1962
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby black » 10 May 2017, 20:09

Izgleda neki driver nije kompatibilan sa CU , ubacio disk u Sandy Bridge komp i normalno boot-a. Boot-a i u safe mode , probat cu GPU druver obrisati.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

User avatar
black
Komsija
Posts: 1962
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby black » 10 May 2017, 20:38

Popravio sam , GFX driver obrisao sa DDU i skinuo najnoviji. Sad je sve ok :D
Sad cu prvo uraditi backup.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

User avatar
bhd
Veteran foruma
Posts: 4439
Joined: 19 Nov 2005, 13:44
Location: Tuzlak

Re: Windows 10

Postby bhd » 12 May 2017, 09:00

Najgore od svega sto neki update se pokupi, i problem nastave cirka 10 dana poslije toga pa covjek veze nema sta je uzrok.
Ono sto mene nervira je famozni :
Windows 10 Event ID 10010 and 10016 Errors With DistributedCOM ...sa permisijama.

Znaci nov windows, biljezi critical u event vieweru, i ako ti je opcija upaljeno "reboot kod problema" kao sto je meni bio slucaj onda sviraj k.. dok to ne iskljucis windows se reboota do besvjesti.

Kad sam pitao MSC support, kazu jos uvijek nemaju rijesenje za taj problem.
Image
i7-4770 | Asus H97M-E | 8 GB DDR3 | R9 280X 3GB | SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA III | FSP AURUM GOLD 750W 80+

User avatar
black
Komsija
Posts: 1962
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby black » 12 May 2017, 15:24

Kod mene ne rade vise driveri za Serial USB convertere. FTDI izbacio update ali za CH340G nema drivera izgleda. Ma Linux majka , imas sve open source drivere u kernelu i ne bakces se.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

zippoo
Komsija
Posts: 1957
Joined: 31 Mar 2007, 17:47
Location: gracanica
Contact:

Re: Windows 10

Postby zippoo » 12 May 2017, 20:39

i meni je malo cudno da na win 10 i nakon 2 godine od zvanicnog izlaska sistema nema uvijek svih drivera ili neki od drivera prave probleme
pitanje je sada da li je to do MSa ili do ovih sto prave te drivere,dakle do proizvodjaca

sto se tice drivera,win7 je neprevazidjen po tom pitanju...nije bilo uredjaja koji nije radio na win 7 ali dzaba to sve,kada ja vise ne mogu koristiti win7...navikao sam se na win10,na izgled,na aplikacije,na brzinu
i win10 je neuporedivo brzi od win7...posebno na starijem hardwareu
laptop mi se preporodio kako sam ga sa win 7 prebacio na win10

User avatar
forzamilan
Lawyer
Posts: 7457
Joined: 15 Aug 2008, 17:48

Re: Windows 10

Postby forzamilan » 13 May 2017, 12:21

Zadnjih dana imao sam problema sa aktivacijom iako je origigi win. Pokusavao neke trikove ali nista a izgleda update je nesto poremetio. Odradio sve update i sad se ponovo aktivirao win sam pa tako da znate ako vam se sta poremeti licenca najbolje pustiti update do kraja.
Image
Image
1,2,3,4. Izgubljeni! Ima nas jos.

User avatar
Decerto
Posts: 438
Joined: 22 Aug 2011, 14:23
Location: Chiron Beta Prime
Contact:

Re: Windows 10

Postby Decerto » 22 Jun 2017, 10:54

Evo microsoft dodao novi update ko ima insider build,za task manager,od sad pokazuje i GPU usage.
Image
Image
http://steamcommunity.com/id/Decert00/

MSI GT73VR // i7-6820HK @ 4 GHz // GTX 1070 // 32 GB DDR4 2400 MHz RAM // M.2 MX200 500 GB // WD 2 TB HDD //

User avatar
Stihoklepac
Veteran foruma
Posts: 4478
Joined: 19 Aug 2004, 02:02

Re: Windows 10

Postby Stihoklepac » 22 Jun 2017, 12:44

Imam specifičan problem.
Kada mi freeza neka igra nema šanse da ctrl+alt+del ili alt+tab prebaci na taskmanager.

Jedina opcija je da je taskmanager allways on top ali ta opcije nije defaultno upaljena.

Jedina solucija je log off pa log on ali opet bilo bi dobro da imam "normalan" pristup taskamanageru na kojem mogu terminirati šta treba.

User avatar
NAILS
Lawyer
Posts: 14820
Joined: 02 Dec 2006, 02:57
Location: Zenica
Contact:

Re: Windows 10

Postby NAILS » 23 Jun 2017, 11:42

Na koji nacin u win 10 blokirati odredjene web stranice ? Ovo preko host fajla i nije neka sreca a ne mogu naci alternativu. Ili neka ekstenzija za chrome mozda. Ova "block site" ima reflekse ko mrtav konj.
...............Image
3570K....ASUS P8Z77-V LX....8GB DDR3 1866MHz....GTX660-DC2-2GD5....120GB HyperX Fury....Dell P2414H

User avatar
kolinsb
Lawyer
Posts: 6122
Joined: 25 Oct 2007, 21:55
Location: Zavidovići
Contact:

Re: Windows 10

Postby kolinsb » 23 Jun 2017, 12:06

a da probas sa Parental control?

https://www.laptopmag.com/articles/pare ... windows-10

http://www.geeksquad.co.uk/articles/set ... windows-10

vise je namjenjeno za kontrolu djece, ali moze posluziti i za ovo. Mislim da je uslov da imas MS account, ne znam da li radi na lokalnom.

Takodjer, mislim da moze i preko OpenDNS, uz uslov da imas kreiran account na openDNS i da koristis njihov DNS server :)

https://support.opendns.com/hc/en-us/ar ... d-Security

https://support.opendns.com/hc/en-us/ar ... -Blacklist
Intel i7 4790K+Noctua NH-U12P SE2
Gigabyte Z97X-SLI
G.Skill 2x8GB 1333MHz, 9-9-9-24
GTX970 MSI Gaming 4GB
SSD 240GB + WD GP 2TB
SilverStone SST-ST75F-P
CoolerMaster HAF932
LG 2453TQ-PF
A4Tech X7 G800
Logitech MX518
Image

User avatar
NAILS
Lawyer
Posts: 14820
Joined: 02 Dec 2006, 02:57
Location: Zenica
Contact:

Re: Windows 10

Postby NAILS » 23 Jun 2017, 12:13

Što se p. control tice: "For URL blocking and web browsing reporting to work, your child will need to use Microsoft Edge or Internet Explorer". Mada je i to zayebancija jer moras koristiti acc pa ga onda

A ne bih DNS.. Dva dana guglam i ne kontam kako nema jednostavan nacin.
...............Image
3570K....ASUS P8Z77-V LX....8GB DDR3 1866MHz....GTX660-DC2-2GD5....120GB HyperX Fury....Dell P2414H

User avatar
kolinsb
Lawyer
Posts: 6122
Joined: 25 Oct 2007, 21:55
Location: Zavidovići
Contact:

Re: Windows 10

Postby kolinsb » 23 Jun 2017, 12:46

treci nacin je preko IP Security Policies :)

http://www.serverintellect.com/support/ ... c-blockip/

blockiranje preko parental control vazi samo za MS browsere, ostala dva nacina bi trebala da rade na svim browserima.
Intel i7 4790K+Noctua NH-U12P SE2
Gigabyte Z97X-SLI
G.Skill 2x8GB 1333MHz, 9-9-9-24
GTX970 MSI Gaming 4GB
SSD 240GB + WD GP 2TB
SilverStone SST-ST75F-P
CoolerMaster HAF932
LG 2453TQ-PF
A4Tech X7 G800
Logitech MX518
Image

User avatar
p4ja
Posts: 921
Joined: 04 Oct 2011, 20:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby p4ja » 24 Jul 2017, 11:48

Jel jos neko ima problem nakon ovog novog update-a, znaci svakih pola sata blue screen izleti i restart? Moze li biti da disk pravi ikakav problem, tj ovaj sto sluzi kao storage?
i7 [email protected]/Asus X99A 3.1/XfX R7 370/32Gb Corsair Vengeance DDR4 2400/Corsair RM650/Corsair H110i GT /Corsair AIR 540/U2717D

User avatar
hamo pipa
Komsija
Posts: 1659
Joined: 14 Mar 2009, 17:43
Location: Zenica

Re: Windows 10

Postby hamo pipa » 24 Jul 2017, 12:02

Pa mozes li uhvatiti error code kada se desi BSOD?
To ce ti dati najblizi odgovor sta je u pitanju.
BIOSTAR TA790GX A3+ | Phenom II x4 955 BE @ 3,2 | 4 Gb DDR3 @ 1600 Mhz | Sapphire 7850 | Seagate 500 Gb, 32 Mb | FORTRON Epsilon 80PLUS 600W
Xiaomi Note 2
EX-Microsoft Lumia 640XL Dual Sim
EX-Xiaomi Redmi 1S stock MIUI

User avatar
p4ja
Posts: 921
Joined: 04 Oct 2011, 20:34
Location: Sarajevo

Re: Windows 10

Postby p4ja » 24 Jul 2017, 13:00

hamo pipa wrote:Pa mozes li uhvatiti error code kada se desi BSOD?
To ce ti dati najblizi odgovor sta je u pitanju.


Skenirao sam code, ali odgovor je strasan. Nista ne pise, sem da se mora restart
i7 [email protected]/Asus X99A 3.1/XfX R7 370/32Gb Corsair Vengeance DDR4 2400/Corsair RM650/Corsair H110i GT /Corsair AIR 540/U2717D

User avatar
forzamilan
Lawyer
Posts: 7457
Joined: 15 Aug 2008, 17:48

Re: Windows 10

Postby forzamilan » 24 Jul 2017, 13:10

Meni se poremetila aktivacija nakon zadnjih updejta iako imam origigi win i nisam mogao aktivirati sta god probao jedino mi bila opcija kontaktirati Microsoft, odustanem skinem kms activator i mirna Bosna.
Image
Image
1,2,3,4. Izgubljeni! Ima nas jos.