Moja mreza

Način i opcije za umrežavanje, rasprava o tehnologijama i iskustvu pri korištenju.

Moderators: Dog_Father, selvin, Stihoklepac

User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Moja mreza

Postby Zeleni » 09 Jan 2014, 21:06

Cijelo jutro apgrejdo mrezu, pa reko da postam worklog.

Do sad sam imao 2x Cisco 2960 8P switcha, koji na zalost imaju samo 1 gbit port, i 8 100mbit.
Zadovoljstvo je raditi s njima, ali gigabit je buducnost.
Naletio jeftino na 2x Netgear GS108T switcha, tako da sam zamjenio sve.

Uglavnom, dolazi mi fiber u media converter, internet je 100mbit.
Postoji trunk izmedju 2 switcha, uvezana 2 porta 2gbita totalno.
Posto je u stanu razvedena mreza kroz zidove, jedan switch je u POPu, drugi je kod mene u "kancelariji".

Na raspi picim webserver sa cacti, koji kupi info sa svih SNMP stvari i pravi fine grafove :)

Ovo je wan port.
Image

Status na RasPI
Image

Sama mreza izgleda ovako

Image
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 10 Jan 2014, 15:48

Sad sam sredio i nadgledanje temperature PIja. Nisam znao da je ovako vruc.

Image
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
Stihoklepac
Veteran foruma
Posts: 4460
Joined: 19 Aug 2004, 02:02

Re: Moja mreza

Postby Stihoklepac » 10 Jan 2014, 17:56

Mislim da je to do Cacti-a, inače malo me zatekla činjenica da Pi gura Cacti-a s obzirom na resurse
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 10 Jan 2014, 20:44

Stihoklepac wrote:Mislim da je to do Cacti-a, inače malo me zatekla činjenica da Pi gura Cacti-a s obzirom na resurse


Ma nije do cactia,
Komanda : [email protected] /var/www/cacti $ /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp
Daje rezultat : temp=50.8'C

Sam load na PIju je smijesan, tako da nema straha da ne moze gurat, ovo je doduse v2 sa 512mb rama :
Image

A temperatura je konstantna :
Image

Mozda da ga izvadim iz kutije, a bezze mi to. Stavio sam i ove heat spreadere, al slabo pomaze kad nema protoka zraka.
Image
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 13 Mar 2014, 16:51

Evo malo real time informacije :) http://pi.networkninja.nu/cacti/graph_view.php
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
Pionir
Veteran foruma
Posts: 3174
Joined: 22 Mar 2011, 12:09
Location: Zenica

Re: Moja mreza

Postby Pionir » 20 Apr 2014, 23:24

Koja je normalna brzina prenosa podataka u "mojoj mrezi" ?

Prebacujem podatke izmedju dva racunara i brzina je 11 MB/s...moze li ovo biti brze ?
Image
Image
Intel 2600K/ASR Z77Pro3/Noctua U12PSE2/Asus 270X TDCII/KHX1600C9D3B1 2x4GB/S-850 PRO/SS M12II 620W/HAF 912+/Dell 2412M/
AMD 7850K/G1.Sniper A88X/Manhattan 702997/Philips 190C1SB/Asus 24B3ST/HyperX 4GB/FSP Raider 650W/R7 iGPU/S-840 EVO/Sony32EX500/
User avatar
Mujka
Komsija
Posts: 2105
Joined: 17 Jul 2008, 00:12
Location: Tuzla

Re: Moja mreza

Postby Mujka » 20 Apr 2014, 23:27

pa zavisno kakvu mreznu/e imas to ti je xtra na 100mbps mreznoj
otvori task manager pa vidi kolko je network iskoristen
User avatar
Pionir
Veteran foruma
Posts: 3174
Joined: 22 Mar 2011, 12:09
Location: Zenica

Re: Moja mreza

Postby Pionir » 20 Apr 2014, 23:48

iskoristen je 99% :smt003 ... pih, sporo ovo ide, 3 GB citavu vjecnost...
ne znam zasto, ali mislio sam da je transver 100 MB/s, a ne 10 :mrgreen:
Image
Image
Intel 2600K/ASR Z77Pro3/Noctua U12PSE2/Asus 270X TDCII/KHX1600C9D3B1 2x4GB/S-850 PRO/SS M12II 620W/HAF 912+/Dell 2412M/
AMD 7850K/G1.Sniper A88X/Manhattan 702997/Philips 190C1SB/Asus 24B3ST/HyperX 4GB/FSP Raider 650W/R7 iGPU/S-840 EVO/Sony32EX500/
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 21 Apr 2014, 00:04

predpostavljam da neki switch imas izmedju , spoji direktno ta dva racunara i onda ces imati 100 MB/s.Samo IP adrese rucno moras odrediti i odobrenja unutar Windows srediti.
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
Pionir
Veteran foruma
Posts: 3174
Joined: 22 Mar 2011, 12:09
Location: Zenica

Re: Moja mreza

Postby Pionir » 21 Apr 2014, 00:18

Nisam postavio switch, a imam neki D-Link...svi racunari su spojeni direktno na router.
Ok, hvala drug :wink:
Ako mi ne bude mrsko, a nemam vise ni uticnica slobodnih :smt005
Image
Image
Intel 2600K/ASR Z77Pro3/Noctua U12PSE2/Asus 270X TDCII/KHX1600C9D3B1 2x4GB/S-850 PRO/SS M12II 620W/HAF 912+/Dell 2412M/
AMD 7850K/G1.Sniper A88X/Manhattan 702997/Philips 190C1SB/Asus 24B3ST/HyperX 4GB/FSP Raider 650W/R7 iGPU/S-840 EVO/Sony32EX500/
User avatar
selvin
Lawyer
Posts: 6871
Joined: 09 Mar 2007, 23:48
Location: Tuzla

Re: Moja mreza

Postby selvin » 21 Apr 2014, 00:38

black.razor wrote:predpostavljam da neki switch imas izmedju , spoji direktno ta dva racunara i onda ces imati 100 MB/s.Samo IP adrese rucno moras odrediti i odobrenja unutar Windows srediti.


Kako ce imati 100MB/s ako mu je mrezna 10/100? Tj. 100Mbps, tj. 12.5MB/s ili ti ga realno je to sto on vec ima. Nema tu veze switch izmedju, osim naravno ako mu nisu obje kartice 10/100/1000, a switch 10/100.
i5 7400 | 1050TI 4GB DDR5 | 8GB 2400 MHz DDR4 | SSD 240GB | Zalman ZM500 | X2 6021B Nextyde | Samsung 40KU6072
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 21 Apr 2014, 09:14

ako su ove dvije ploce iz potpisa onda moze 100 MB/s jer imaju gigabitne mrezne.router ti je vjerovatno 10/100 Mbit pa je zbog toga niza brzina.
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 21 Apr 2014, 10:42

Switch ili router ce ti rijetko spustiti brzinu ako ides lokalno.

Ja imam gigabit kuci ali rijetko kad predje 380mbit, disk ne moze brze pisat.
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 22 Apr 2014, 19:51

Evo moje mreze :D
Image
Imam Motorola DOCSIS 2.0 modem , D-Link DIR-300 sa dd-wrt koji obavlja sve osim wireless-a i TP-Link WA901ND N300 Access Point.
Planiram da ubacim kakav NAS i da sprovedem ethernet do dva desktop-a koja imam.
Trenutno mi je konekcija 30/3 MBit/s ali ako dodje do povecanja ubacit cu i DOCSIS 3.0 modem.
Image
Prije kablovske sam imao adsl ali signal je bio jako slab tako da nisam mogao dobiti ni 5 Mbit koje sam imao paketu.
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
Pionir
Veteran foruma
Posts: 3174
Joined: 22 Mar 2011, 12:09
Location: Zenica

Re: Moja mreza

Postby Pionir » 30 Apr 2014, 22:08

Super oprema, bolje imao :wink:

Nego, na oc.net neki momak imao problema sa mreznom karticom na AsRock ploci i ja njemu napisem, a sebe sam zaboravio :D

Tako pogledam opet tu temu i pokusam nesto, nisam testirao sve, ali mislim da je moguce koristi Microsoft OneDrive :D

Napravio sam upload sa SSD na OneDrive = ludilo :D ... par minuta, brdo giga i gotovo.

Nisam pokusao sa drugog racunara te gige da skinem :|
Image
Image
Intel 2600K/ASR Z77Pro3/Noctua U12PSE2/Asus 270X TDCII/KHX1600C9D3B1 2x4GB/S-850 PRO/SS M12II 620W/HAF 912+/Dell 2412M/
AMD 7850K/G1.Sniper A88X/Manhattan 702997/Philips 190C1SB/Asus 24B3ST/HyperX 4GB/FSP Raider 650W/R7 iGPU/S-840 EVO/Sony32EX500/
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 04 May 2014, 23:05

Pionir wrote:Super oprema, bolje imao :wink:

Nego, na oc.net neki momak imao problema sa mreznom karticom na AsRock ploci i ja njemu napisem, a sebe sam zaboravio :D

Tako pogledam opet tu temu i pokusam nesto, nisam testirao sve, ali mislim da je moguce koristi Microsoft OneDrive :D

Napravio sam upload sa SSD na OneDrive = ludilo :D ... par minuta, brdo giga i gotovo.

Nisam pokusao sa drugog racunara te gige da skinem :|


mozda automatski preskace neke vece datoteke pa zato tako brzo uploda-a , imas li problema inace u radu?
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
Pionir
Veteran foruma
Posts: 3174
Joined: 22 Mar 2011, 12:09
Location: Zenica

Re: Moja mreza

Postby Pionir » 05 May 2014, 11:39

Ne bavim se profesionalno, tek tako nesto radim pa koristim neke sisteme, vecinom je to sync kroz vec postojeci program koji nisam ja pravio.

Da, problemi se pojave tu i tamo, jer ne koristim uvijek iste podatke, nacin rada itd, a vece datoteke idu sporije i puno bolje je kada su zapakovane na neki zip, rar, iso itd.
Image
Image
Intel 2600K/ASR Z77Pro3/Noctua U12PSE2/Asus 270X TDCII/KHX1600C9D3B1 2x4GB/S-850 PRO/SS M12II 620W/HAF 912+/Dell 2412M/
AMD 7850K/G1.Sniper A88X/Manhattan 702997/Philips 190C1SB/Asus 24B3ST/HyperX 4GB/FSP Raider 650W/R7 iGPU/S-840 EVO/Sony32EX500/
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 16 Dec 2014, 10:01

5 grafova besplatno se moze napraviti na gliffy.com

Update :

Image

http://pi.networkninja.nu/cacti/graph_view.php
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 29 Oct 2015, 17:06

Image

Izganjah upgrade uploada za cijelu zgradu gdje zivim. Bez povecanja cijene. :D
Trazio 250/10, upload mi fakat ne treba toliko, kao nemamo tog produkta, a nisam mogao presaltati upravu zgrade da se veze na 5 god za 250/100.
Daj sta das na kraju-
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 29 Oct 2015, 17:31

Blago tebi imas FTTH , ja se nadam da ce pojeftiniti 100Mb pakete kablovska. Sad treba oko 80 KM mjesecno izdvojiti sto je fakat previse.
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 09 Jun 2016, 00:06

Image
Evo update moje mreze :D

Konekcija je telemach Duo Net Grande 80/4
Cisco EPC3928S je router i DHCP server jer nema bridge mode.
WDR3600 je 2.4GHz i 5 GHz AP.
Raspberry Pi 3 je na Raspbianu i ima Pi-Hole (DNS server adblocker), OpenVPN, MQTT broker i OpenHAB(smart home).
FreeNAS je trenutno u testnoj fazi , cekam 8GB ECC ram-a.Radi se o HP MicroServeru N40L.
D-Link DIR-600 poboljsava 2.4GHz prijem u mrtvom uglu.
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 27 Mar 2017, 01:15

Proljetni update

Konekcija je sad 80/6 a Cisco EPC3928S ima istu fju kao i prije.
WiFi je preuzeo UniFi AC Lite , ima odlican domet i stabilnost. Preko 400Mbita bandwidtha sam izmjerio sa laptopom. RPi3 je i dalje DNS, OpenVPN server i MQTT broker. Za IoT koristim Home Assistant koji je povezan na mnoge uredaje u kuci. Imam i 5 ESP8266 baziranih uredaja za svrhe IoT-a. HP MicroServer trenutno ima 10GB ECC memorije ali jos uvijek samo jedan 1TB disk.

Lista buducih nadogradnji:
2x TP Link 8 port smart switcha
UPS za cijelu mrezu
myb drugi AP za bolju 5GHz prokrivenost


ImageImageImage

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
Zeleni
network ninja
Posts: 4251
Joined: 30 Jul 2003, 21:06
Location: U nas u Sveckoj
Contact:

Re: Moja mreza

Postby Zeleni » 27 Mar 2017, 09:39

@black

Daj opisi malo IOT automatizaciju, jesi ista uradio konkretno ili planiras?
ImageImageImageImageImage
CCIE Written 930/1000. CCIE LAB : 5% Done.
----------
Haber Kutija
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: RE: Re: Moja mreza

Postby black » 27 Mar 2017, 10:38

Zeleni wrote:@black

Daj opisi malo IOT automatizaciju, jesi ista uradio konkretno ili planiras?

Imam konkretan sistem sa pravilima za automatizaciju. Nisam kopirao novi OpenVPN cert na telefon pa ne mogu sad da ti uslikam ali ide veceras par slika. Jedini otvoren port na routeru je za OpenVPN i preko toga pristupam sistemu. Notifikacije stizu preko Telegrama Bota , npr. kad se alarm upali.
HA(Home Assistant) je povezan sa UniFi AC-om i tako pratim kretanje ukucana pa mogu ugasiti sva svjetla ili upaliti kad neko dodje kuci.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10
User avatar
black
Komsija
Posts: 1928
Joined: 14 Jan 2012, 21:34
Location: Sarajevo

Re: Moja mreza

Postby black » 27 Mar 2017, 21:04

Evo fotka interface-a
Image
Image
Image
Image
Nisam mogao dugi screenshot napraviti.
Od ESP8266 uredaja imam:
-DIY LED osvjetljenje i temp senzor za termostat za el. centralno grijanje
ImageImageImage
-Sonoff za jednu lampu
Image
Image
- Weather Station
- DIY Alarm za supu
- DIY RGB LED ambijentalno osvjetljenje




Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
PC //Intel Xeon E3 1230v3//H81M-ITX//16GB DDR3 ECC//GTX 970//1TB WD Green//Thermaltake Suppressor F1//CM SilentPro M2 620W//24" Philips 1080p//Windows 10

Return to “Umrežavanje”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest