Frizider sa No Frost sistemom problem

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 21, 2017.

  1. Reznor

    Reznor Overclocker

    Da li neko ima ovakvo cudo u kuci?
    Kod mene je ovakav Indesit sa LCD http://www.tonis.ro/cs-photos/products/ ... 348890.jpg
    Naime, desila se danas cudna situacija. Dosad otkako smo ga uzeli bi se svako malo cuo zvuk kao da nesto drobi, puca, pretpostavljam da je to automatsko odledjivanje koje se desava nakon odredjenog vremena i traje tako jedno 10ak minuta. Medjutim nesto je pistao alarm i mati iskljucila pretpostavljam ugasila ga skroz i upalila opet i nakon toga ne prijavljuje nikakvu gresku na display, hladi uredno, ali taj zvuk drobljenja se vise ne cuje, samo zujanje od ventilatora koje je bilo prisutno i prije. Ne znam je li to normalno. Uzeo sam termometar onaj vanjski sa zivom i stavio u zamrzivac i namjestio sa -18C na -26C i nakon sat se ziva spustila na -10C, pretpostavljam da je hladjenje ok.
     
  2. zoi

    zoi Veteran foruma

    Nakupilo ti se leda oko ventilatora pa struže, s vremenom će skroz stati da hladi frižider. To je uobičajeno rješenje na no frost uređajima. Izvadi sve latice iz zamrzivača i vidjet ćeš jedan dio koji je malo isturen. Fen ili heat gun u ruke, odvrnes sarafe i kreneš u skidanje tog. Morat ćeš lagano fenom to sve odmrznuti i skidati led koji se nakupio. Nije ništa teško, da jednom vidiš majstora kako to radi vidio bi da je banalnost. Upravo se to i meni nedavno desilo i tako sam i naučio ;)
     
  3. zoi

    zoi Veteran foruma

    Još nešto, ne moraš skidati to i raditi sa fenom možeš ga jednostavno ostaviti isključenog da se samo otopi, samo je fazon što ti mora dugo biti isključen a to je belaj. Zato je i prestalo drobiti kad ti je mati isključila.
     
  4. Ninja

    Ninja Komšija

    Pa kako je to onda "no frost" frižider? Imam LG od 2003, nikad takvih problema.
     
  5. Reznor

    Reznor Overclocker

    Kaze da je bilo pokazivalo nesto na lcdu kao termometar i iskljucila na dugme i opet ukljucila. Kad se ukljuci vrati se na default vrijednosti a to je +5C za hladnjak i -18C za zamrzivac i ukljuci Eco mode smanjena potrosnja energije pa slabije hladi.
    @Ninja ima kompresor valjda neki i zatvoren sistem tj zagrije pa odledi i onda opet sve tako u krug.
    Hvala vam na pomoci, nesto od toga cu pokusati, valjda je samo to u pitanju :)
     
  6. NAILS

    NAILS Moderator

    Kod mene je Indesit nekih 5 godina. Ovako izgleda (ne znam model) http://www.coolshop.rs/proizvodi/5469/i ... aa-34f.jpg

    Tako, drobi, puca, škripi, zuji. Trebalo je vremena da se covjek navikne. Pukne ko petarda. Ali nikada nisam nista radio oko njega, skidao led i slicno niti sam cuo kakvo skripanje ventilatora od led.

    Ali mi se jeste desilo dva puta da prestane raditi i primjetim da se podje grijati sa gornje strane zamrzivaca. Bas sam jednom pravio sladoled i nije "stego". Kad pogledam, toplo sa gornje lijeve strane zamrzivaca. A ne cujem motor. Mozda se to vise puta desavalo ali sam ga ja "zatekao" 2 puta te sam ga gasio na prekidac u frizideru pa palio i onda je poceo raditi. Mozda nije problem, mozda jednostavno tako radi.

    Sto se alarma tice, ne vjerujem da ga ovaj uopšte ima.
     
  7. Reznor

    Reznor Overclocker

    To je taj isti, mislim da je i uzet prije isto toliko godina, sudeci po slici samo je bijeli i nema ovaj kod tebe "kompjuter" tj kod mene pise SMART na LCD-u, malo upitna oznaka :D
    Isto tako kao sto opisujes zvuci, a nisu ventilatori bucni samo se cuje da rade, pa je sumnjivo sto se ne cuje ovo pucanje ko petarda :D
    Kako sam procitao kad ga opet upalis natjeras valjda kompresor da se ponovo aktivira koji se gasi iz sigurnosnih razloga, ne znam tacno kojih, kod mene treba postaviti na SuperFrost mod da bi se aktivirao (zadnja tipka) http://smadshop.md/image/cache/data/hol ... 00x600.jpg
     
  8. NAILS

    NAILS Moderator

    Gore mi stoji na ECO (1). A dole na medium (2) i tako godinama (kupljen je ipak 2010-te). Kada se grijao i prestao kompresor sa radom, zavrnem (1) pa ga ugasim i onda odvrnem pa se upali i proradi.

    [​IMG]
     
  9. Ninja

    Ninja Komšija

    Ma i ovaj moj LG je "no frost", ali nije nikad pravio takve probleme, a već je 14 godina upaljen.
    Samo nema LCD, hhh.
     
  10. kvaju

    kvaju Komšija

    I u mene je taj no frost isto tako melje i drobi, to je normalno, samo gledaj da ventilator nije previše zagradjen i nemaš problema.

    Sent from my OnePlus 3 using Tapatalk
     
  11. Reznor

    Reznor Overclocker

    Samo da javim da je procepilo :D
    Nakon koji dan poceo je opet normalno funkcionisati :)
     
  12. NAILS

    NAILS Moderator

    Da ne otvaram novu temu, mogla bi se i ova mozda preimenovati u "servisiranje tehničkih uredjaja" ili nesto slicno..

    Elem, imam Indesit IWDC7125 veš mašinu nekih dvije godine. I od neki dan je pocela strašno lupati:



    Što je više veša i sto se brze okrece, vise lupa. Pred kraj klipa sam je spustio da ide izmedju 600-1200 obrtaja pa se cuje kako lupanje "opada". Kada vrti prazna na max obrtajima, sve ok. Danas sam je rastavio i nisam mogao primjetiti nista. Kada je zaljuljam "bubanj" ne udara nigdje. Nosaci opruge stoje uredno. Jedino na donjoj strani imaju dva kao amortizera i sumnjam da nije do njih.

    Sto se tice funkcionalnosti, nema nikakvih problema. Pere i suši kao od prvog dana.

    Da li se neko susretao sa ovim problemom ?
     
  13. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    meni ovo djeluje kao da ti nije bas na ravnom,pa skakuce
    moja zna preci pola wca nekada...a mrsko mi ustimati sve nogice pa da bude u ravnom
    kada je centrifuga,otprilike lupa ovako kao tvoja
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Nije se ona pomjerila milimetar otkako je imam. Stoji uglavljena izmedju kade i jedne plasticne police. Danas sam je izvukao i pokusao podbaciti nesto da vidim ima li razlike. Lupanje definitivno nije vanjskog "kućišta" vec unutra kadice, bubnja.

    Ono sto me najvise buni jeste sto lupanje ide u intervalima. Oscilira. Cuje se na klipu kada podje lupati i na kraju kada usporava, nije konzistentno. I recimo kada ja zaljuljam unutra sve, ne udara nigdne nista. Nema ovog tupog udaranja.
     
  15. dmr

    dmr Veteran foruma

    Pa da, zvuci kao da su amortizeri popustili.
     
  16. NAILS

    NAILS Moderator

    Da li ja sada mogu to zamjeniti, da li su svi isti..
     
  17. dmr

    dmr Veteran foruma

    pa vidi s nekim majstorom za ves masine ba.
     
  18. Ajdin87

    Ajdin87 Aktivista

    Ljudi, imam frizider Samsung No Frost, star 12 godina, nikad nikakvog problema, ali jutros poceo cudno da "drobi". Zapravo i nije ono klasicno drobljenje leda, koje se jedva i cuje, vec je ovaj zvuk slicniji npr plasticnom zupcaniku koji preskace pa imas osjecaj kao da drobi.

    Pored toga su sve led lampice, koje su indikatori hladjenja pocele blinkati. U user manualu sam nasao samo podatak da kad blinkaju - refrigerator is in trouble.

    Ovaj zvuk se javlja svakih otprilike 5 minuta, i po tri puta "pokusa" i onda prestane, cuje se klik, valjda relej, koji prekine zvuk.

    Sta mi je raditi, ima li neko preporuku servisera, pa makar da ustanovim kvar ids vidim sta dalje?


    Sent from my 6055K using Tapatalk
     
  19. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Da li se unutra stražnja strana malo 'napuhala'?
     
  20. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Obzirom da je skoro srednju zavrsio, raditi ti je kupovati novi.