Ukraden telefon. Koji je najbolji nacin da se deaktivira sve sto se moze?

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by ljiljan, Nov 1, 2017.

  1. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    Od Vibera, Instagrama, Whatsappa pa nadalje??
     
  2. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Xiaomi ima finu opciju, od lociranja telefona, do pustanja glasnog zvuka kao i brisanja svih podataka sa telefona. E sad ne znam koji ti je telefon, ali ako nije prijavljeno za takvu opciju onda tesko.

    Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
     
  3. selvin

    selvin Moderator

  4. Minx

    Minx Aktivista

    Znam da je sad kasno ali cerberus se isplati uzeti za ubuduce.
    Jednom mi je mob izgubljen u Sa spasio.
    I obavezno zakljucan telefon, pin/pattern/fingerprint.
     
    Last edited: Nov 1, 2017
  5. zoi

    zoi Veteran foruma

    Jesi prijavio policiji? Možda ima skeptičnih ljudi pa razmišljaju na način - ma nema od toga ništa što se džaba zamarati, ali itekako ima! Prilikom prvog paljenja telefona sa GSM karticom lociraju ga i identifikuju, tako da je sasvim moguće da dobiješ telefon kroz neko vrijeme.
     
  6. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    Neko je usao bio na FB sat vremena nakon kradje u Konjicu, a u sarajevu ukraden. FB je promjenjen pass, sutra cu ovo ostalo ali sam htio da cujem misljenja.

    Nije moj telefon nego mamin, iz torbe joj izvukli, bilo ih 3, nije ni primjetila odmah.

    cini mi se da je samsung s4, nisam ni pitao koji joj je bio telefon.
     
  7. Minx

    Minx Aktivista

  8. anel007

    anel007 Komšija

    cerberus imam kupljen jos od prvog android telefona koji sam imao prije nekih 7-8 godina i ne bih ga mijenjao ni za jedan drugi program, tonu stvari mozes raditi sto putem weba sto sms porukama a sakrijes ga iz lista aplikacija kao da i ne postoji
     
  9. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Može ga ključat do prekosutra, svaki android telefon hard resetaš, obrišeš sve i bootaš telefon kao da je nov. 5min posla.
     
  10. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ne moze to vise tako. Bar ne na s6 i s7 jer sam pokusao. Nema hard reseta dok se ne izlogujes sa gmail acc. A ako uradis hard reset i recovery moda onda trazi da se ulogujes sa istim acc koji je bio prije.

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
     
  11. anel007

    anel007 Komšija

    Sa cerberusom ne moze nista, blokira da se telefon moze ugasiti dok je zakljucan, ne mozes ni povući traku sa notifikaciju prema dole dok je zakljucan niti bilo sta drugo osim unijeti šifru ili sta si vec odredio kao metod otkljucavanja.

    Svaki pogresan unos sifre pravi sliku prednjom kamerom kao i log sa koordinatam gdje je bio telefon pri tom pokusaju i salje ti na mail cim se konektuje na net, svaka zamjena sim kartice radi isto tako.

    Mislim ima tonu stvari kako rekoh kojim mozea upravljati putem web portala ili sms porukama, za sve mogucnosti istrazi malo.

    Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
     
  12. mesica

    mesica Novi član

    posalji molbu Tuzilastvu direktno, u njoj napiši broj telefona i IMEI broj. Navedi da je telefon otuđen dana tog i tog i da se radi o skupocjenom telefonu, te da se treba locirati. Slanje molbe direktno Tužilaštvu ti garantuje da će biti oformljen predmet i da će biti zadužen tužilac koji će staviti prijedlog Sudu za izdavanje naredbe za lociranje telefona koja se onda proslijeđuje telekom operaterima. Pozz.
     
  13. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    i na Lumijama (windows 10 mobile) ima opcija "find my phone" i preko weba se moze telefon onesposobiti i locirati
    takodjer treba stavljati pin/pattern...kod mene ima pin vec 2 godine i kada ga i stavim na stol negdje vani,ne razmisljam moze li ko upaliti :D
    uglavnom ima opcija za lociranje i onesposobljavanje telefona,pitanje je samo da li je doticna osoba ukljucila te opcije,mada sam skeptican,obzirom da je rijec o "mami"
    takodjer i ovo sa policijom ima poprilicno pozitivnih prica,tako da vrijedi prijaviti kradju
     
  14. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Policija ga nadje na osnovu IMEI pa taman da je flashovan sa sasvim drugom verzijom OS-a.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
     
  15. adsubzero

    adsubzero Komšija

    Prije nekih 7-8 godina me lik napadne nozem na ulici u sred bijela dana (!!!) i otme telefon. Bio je u pitanju Nokia N73, kostao je poprilicno, za danasnje pojmove kao telefon od 1000KM.
    Odem u stanicu sutradan da prijavim, ispitivali su me oko detalja, sve sam im objasnio kako je bilo, pokazivali mi slike kriminalaca. Na kraju jedan mi kaze "ne sikiraj se, znamo mi sve te momke koji 'operisu' na toj lokaciji, naci cemo ga". Prodje eto 8 godina i naravno nisu nasli. Ili jesu pa sebi ostavili telefon, ko ce ga znati.
    Naglasio sam da su mi podaci vrlo bitni, a jbg tad i nije bas bilo puno opcija za backup osim na PC, sto i ne radis bas svaki dan.
    Ne bih da obeshrabrim, ali eto kad nisu prstom mrdnuli kad je u pitanju skuplji telefon i pri tome napad nozem, ne vidim sto bi kada je nesto jeftinije.
     
  16. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Auto ne moguci naci, a da nadju mobitel haha
     
    forzamilan and adsubzero like this.
  17. adsubzero

    adsubzero Komšija

    Pa da, ali eto u odbranu, telefone je lakse pratiti zbog gps cipa. :D
     
  18. zoi

    zoi Veteran foruma

    Vidi se da nemaš iskustva s tim :) Provjereno telefone nalaze preko IMEI broja. Najbolji jaran kupio prije nekoliko godina telefon na piku, nakon određenom vremena mu stigla depeša da dođe u policijsku stanicu gdje ga je čekao vlasnik telefona. Telefon je bio ukraden u Sarajevu, tako da je jaran ostao i bez para i bez telefona. Čuo sam ja još takvih situacija, ali za ovu znam provjereno. Zbog toga se treba paziti kupovine od tek napravljenih profila na olx.ba.
     
  19. black

    black Komšija

    Jaranu su bili oteli Xperiu S prije par godina, on je tek kupio u telekomu za milju. Dao policiji IMEI i oni su nasli telefon u Zenici kod nekog prodavaca telefona. Narkoni bili prodali telefon za 300 maraka.

    Poslano sa mog Redmi Note 3 koristeći Tapatalk
     
  20. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Takodjer, kcerki od prijatelja ukrali cini mi se neki Sony, pokusavali ga dva puta pronaci ali bio ugasen. Nakon cca 3 mjeseca ponovo pokusali i pronasli telefon, uredno ga dobio nazad, takodjer je bio kod nekod dilera na pijaci.