Net Neutrality i FCC

Discussion in 'Generalna diskusija' started by ljiljan, Dec 15, 2017.

  1. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    Kako ce uticati na nas?

    Kakve su sanse da se takvo nesto napravi poslije privatizacije BH Telecoma koje je neminovno.
     
  2. zoi

    zoi Veteran foruma

    Isto kao i do sada - nikako.
     
  3. vutra

    vutra Komšija

  4. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Da sami sebi grob iskopaju, i ovako im svako uzima dio kolaca. Mislim da to nikad nece proci u EU, a i dosta americkih drzava vec prave svoje zakone. Ova Trump generacija ce u par godina napraviti gomilu stete.
     
  5. Haker

    Haker Veteran foruma

    Nek napravi, tako im i treba, samo nek odjebu od nas.
     
    EL NINO CFC likes this.
  6. NAILS

    NAILS Moderator

    Odavno oni usporavaju promet sa streaming sajtova pa onda traze pare od istih za bolji bandwidth. Netflix sa tim reketarenjem ima problem from day one.
     
  7. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Netflix inače ima zanimljiv koncept. Zajaše na bandwidth providera bez uloženog feninga i onda se prave blesavi. Provideri plaćaju ogromna sredstva za zaštitu od ddos i botnet napada.

    Ovakvim rješenjima se daje mogućnost reduciranja nekog tipa saobraćaja što će na drugoj strani za posljedice možda imati blokiranje p2p saobraćaja, download cap sa Amazona, Nflixa, Yt-a.

    Npr veliki Cloud operateri tipa Google, Amazon, Microsoft nude "haman" pa džabnu infrastrukturu.
    Konekcija do tih datacentara je po principu ko dobije šta odokativno.
    Ako hoćete garantovani 10gb link valja to i platiti. Koliko ja znam ni jedan EU operater to takve linkove ne daje džaba.
    Ono što će se desiti u US jeste da će i ono što je bilo džaba sada provide moći da zavrće i naplati, jal prema nekom Netflixu jal prema krajnjem korisniku.
     
  8. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Korisnik zajase na svoj badnwidth koji je platio provideru lol Sta tu ima Netflix ulagati, ispade da svaki servis treba ulagati u infrastrukturu providera. Predugo si ti u toj firmi.
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

    To ti je ala flat earth rasprava. Ne vrijedi.
     
  10. Patton2410

    Patton2410 Veteran foruma

    Dobro poznata cinjecina je da Netflix placa Comcastu da im ovi nebi smanjivali internet brzinu korisnicima prema njihovom servisu, sto su i u praksi radili (yup). Mislim da je Netflix prinudjen da plati tamo neke 2013, ili 2014.

    Buraz placa Comcastu za paket 120$, i ima 1TB bandwidth limit mjesecno. Ako pretjeras placas onda kazne. Mislim da je 10-20$ na svakih 50GB potrosenih iznad 1TB.

    Sto ce se Comcast sad jos raskomotit sa interpretacijom sta smiju a sta ne, ako ovo prodje.
     
    Last edited: Dec 16, 2017
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Od svega, njima ce throttling interneta biti najmanji problem. Ako im ovako ostane u blizoj buducnosti, ISP ce moci kontrolisati sadrzaj koji ti je dostupan i vrlo lako naplacivati pristu odredjenim sajtovima u paketima kao televizija. Ne mora znaciti da ce se desiti ali ce od sada imati tu slobodu. Pa ces placati netflixu 11$ za uslugu i pristup netflixu x$.

    Na isti nacin ce moci i favorizirati protok informacija i doslovno ces imati pristup samo sponzorisanim sajtovima. Oni ovo od 2013-te guraju ako se dobro sjecam i sada im je uspjelo. Ajit Pai glavni iza ovoga je bio advokat Verizona.

    Najgori slucaj je da ce se kroz deset ili vise godina desiti sprovodjenje takvih rješenja gdje ce se narod lakse naviknuti. Boiling frog effect.

     
  12. zoi

    zoi Veteran foruma

    Net neutrality je u americi na snazi tek nekoliko godina, prije toga je sve radilo bez tih problema, ne vidim što bi to sad odjednom sve bilo drastično drugačije.
     
  13. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Na snazi je nekoliko godina jer su provideri poceli pripremati svakakve gluposti. Ne bi donijeli taj zakon da nisu pokusali svasta.
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Zahtjevi korisnika su svake godine sve veci i veci zbog popularnosti on demand/streaming servisa. Svakim danom nikne novi on demand servis. Brzine su sve vece i vece, sadrzaj je sve obimniji (4k) dok je broj korisnika svakim danom raste.

    Ali je infrastruktura ista. Ne ulazu u opremu kao ovaj telekom. Ne ulazi u infrasktrukturu paralelno kako rastu zahtjevi i ako trend ovako nastavi, usluge ce im biti grozne.

    Sa ovim zakonom imaju punu slobodu da sabotiraju promet na vise nacina. Cijena interneta ce porasti, kvaliteta ce se srozati a infrastruktura ostati ista.

    Jedino ce im mozda biti spas google.
     
  15. zoi

    zoi Veteran foruma

    Trebaju ovi sa zapada doći kod nas da vide šta je dobar internet :D
     
  16. NAILS

    NAILS Moderator

    Prosječna brzina kod amera nije ni 20Mbita. Milioni ljudi i dalje imaju dial-up.
     
  17. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

  18. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    radilo je dok nisu ISP poceli da rade kao nase kablovske televizije.

    Zelis HBO? Plati jos 5-10KM, zelis sportklub? jos 5-10KM

    a sve si imao prije besplatno
     
    zoi likes this.
  19. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    To je princip na kojem radi Netflix i Amazon Prime i sl streaming servisi.
    Sebe predstavljaš kao "cable like" servis a pošto nemaš ulaganja nakon plaćanja prava na prikaz sadržaja sve ostalo je čisti profit.
    Gore navedeni su Comcastu već plaćali tzv cache servere koji bi rasteretili internet linkove ali je sve bilo u tzv sivoj zoni.
    Sada je naplata takve usluge postala legalna.


    Nisam mislio korisnik neko provider usluge. I nisam mislio svaki nego oni koji najviše opterete internet linkove. I to ne ispada nego je tako i već je praksa pa čak i u EU pogledaj malo netflix openconnect, google edge network, microsoft expressroute.
     
  20. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator



    Sent from my XT1650 using Tapatalk