Crvene linije i random gašenje računara?

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by sgt. bull, May 4, 2018.

  1. sgt. bull

    sgt. bull Aktivista

    Pretpostavljam da je grafička kartica u pitanju, sve je radilo ok međutim jutros dok sam igrao Civ 6, izlete linije, računar zaledi. Na momenat se činilo kao da je to sve, međutim poslije toga se opet zaledio i sada stalno na monitoru imam crvene linije. Pokušao sam obrisati drivere i nove instalisati, međutim nema fajde. Premjestio sam grafičku u drugi slot i sve je isto. Ukoliko prebacim priključak grafičke na onaj hepek niže, sve je crno. Ukoliko uključim HDMI, ne radi ni monitor ni drugi display (TV u ovom slučaju). Pretpostavljam da je grafička u pitanju? Ako je, može li ikakva preporuka za 100-150 km maksimum. Olx je prihvatljiv, samo da radi da mogu da radim.
     
  2. Soviet

    Soviet Aktivista

    Koja je temperatura i koja je uopste graficka?
    Meni je to isto bilo na dvije graficke i crkle su na kraju. Sto se tice kupovine za te pare moze nova gt 1030 2gb (oko 170KM) ili neku polovnu, ovo sa olx. U ovim nasim shopovima je vjerovatno skuplja.
     
  3. sgt. bull

    sgt. bull Aktivista

    U pitanju je r9 270 oc, kupljena u Plusu prije 3-4 godine. Temperature su ok, evo nakon čeprkanja i brisanja drivera i svega - nestale su linije ali nemoguće je instalisati drivere jer u trenutku kada ih instališe i dođe do dijela gdje resetuje grafičku, dobijem bijeli ekran i to je to. Grafičku karticu ne registruje uopšte, kao da ne postoji.
     
    Last edited: May 4, 2018
  4. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Skoro neko sa foruma proda gtx 1050 za 200KM, onda bi GTX 950 trebala biti max 150KM ili da ides na R9 270x.
     
  5. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Normalan covjek pa je bila i super cijena. Ovi na piku cijene kartice stare 6 godina kao da su izašle prošle godine.
     
  6. Soviet

    Soviet Aktivista

    Mislim da je kartica gotova...
    Probaj ovo sto Reventon kaze ako ti nije problem polovna graficka.
     
  7. sgt. bull

    sgt. bull Aktivista

    Prošnjuhaću na olxu, vjerovatno ću uzeti tu gt 1030 jer je pristupačna cijena a nova je kartica.
    Ne treba mi ništa specijalno, neka drži win 10 i da mogu raditi bez problema.

    Hvala na pomoći.
     
  8. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Još jedna žrtva default obrtaja ventilatora pri opterećenju. Sljedeći put instaliraj aplikaciju za regulaciju obrtaja ventilatora i podesi da se pri većim temperaturama ventilatori brže okreću. Nema više crknute grafičke.
     
  9. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Pa sam BIOS na grafičkoj obrtaje ne treba ti nikakav MSI ab za to, da nije tako pa crkavale bi masovno. Ja sam imao sigurno na desetine kartica sto novih sto polovnih i crkla mi je samo davno hd4870 Asus ne sjećam se od čega i vecinom sam bio rahatniji bez tih dodatnih softvera.
     
  10. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    I ja sam mislio da je tako dok nisam izgubio jednu GTX 660 zbog takvog razmišljanja. Nisam primijetio da se nakon instalacije novih drivera obrtaji ventilatora nisu dinamički mijenali prema opterećenju. Najviše sam to kasnije primijetio na AMD karticama gdje su se obrtaji ventilatora sa driverima sa stranice proizvođača prema opterećenju povećavali dok su pri korištenju najnovijih AMD drivera sa AMD oficijelne stranice obrtaji bili konstantni i nisu se povećavali shodno opterećenju.
    Ja samo navodim svoje iskustvo i ono što sam lično testirao.
     
  11. Soviet

    Soviet Aktivista

    Vala Ragnarok šuhvu si mi navuko :D...Stalno gledam u temperaturu i obrtaje ventilatora. U idle je graficka oko 35 stepeni sa 35% fan speed, cim predje 50 fan je na 45% a kad dodje do 75 stepeni fan je oko 65-70%. Jedino sam primjetio kad igram CoDWWII da je temp 78 i to je najvise sto sam vidio.
     
  12. Haker

    Haker Veteran foruma

    Prvi put cujem da vent ostane na istim obrtajima. Kod mene u sistemu vent nije aktivan nikako, u igrama rijetko kad 35%
     
  13. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Tebi nesto nije bilo ok sa sistemom, odnosno imao si konflikt sa driverima, nikada mi se nije desilo da su obrtaji konstantni i ne mijenjaju se shodno opterecenju.
     
  14. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Provjeri koja je deklarisana temperatura pod punim opterećenjem za tvoju grafičku tog proizvođača. Znam da je za Nvidiu GTX 1060 78°C pod max malo mnogo ali opet zavisi od proizvođača grafičke.

    Ja želim samo da upozorim korisnike da obrate pažnju jer većina nije ni svjesna da im se grafička pregrijava i da ne bi trebala da prelazi deklarisane temperature.
     
  15. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Za sve postoji prvi put u životu. Znam vrlo dobro da novije grafičke gase ventilator u idle modu ali nisi naveo proizvođača ni model grafičke. Procenat obrtaja ne znači da ti je temperatura normalna.
     
  16. Haker

    Haker Veteran foruma

    1060 na 100% ne prelazi 70, čini mi se da je i manje, ali vent se vrti dovoljno da je na toj temp i kartica je gotovo nečujna.
    Naravno kada tek uzmem komponentu da ispitam temperature i zraknem kako radi.
     
  17. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Uradi to radi sebe i svoje investicije u opremu.
     
  18. Sena

    Sena Veteran foruma

    Takodjer nisam imao problema takvih dok sam zrakom hladio, niti mi je ijedna graficka riktala vent na osnovu opterecenja, nego po temperaturi.
     
    Last edited: May 20, 2018