All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Turiranje na mjestu i voznja su dva razlicita svjeta. Bez opterecenja nema pritiska turbine i sam tim nema ni dima. Turbo ne moze nabit na mjestu 2.5 bar a u voznji to nabija vec na 1500-1800rpm.

    To da 2.0hdi ne dimi su nebuloze.

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
  2. Ninja

    Ninja Komšija

    To možda na francuzima, jer su naštelovani da sve rade polagano, osjeti se neko ublažavanje kad turiraš. Ja ko od šale napravim oblak u mjestu.
     
  3. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Mozda je ugasio EGR. Il ko zna kakvo gorivo sipa.
     
  4. selvin

    selvin Moderator

    Sve dok je ispod ovog, kod nas se ne podrazumijeva da čadi:
     
  5. kio

    kio Komšija

    Yep :) sve odradjeno cca 2h. Stara sjedista su mi bila katastrofa, ova nova ufff... Drugo auto :D hvala.
     
  6. Almir

    Almir Komšija

    što se tiče plina mislim da je po pitanju ekonomije bestbuy
    tu jedna firma je sad kupila desetine fabija sa fabričkim plinom, plus soft za praćenje sa ograničenjem brzine i još neke sitnice kao još jedan vidi uštede, urađene su kalkulacije i projekcije i potošnje su smiješne, vozim dizele i za mene su te potošnje naučna fantastika...plus jeftinije održavanje još kad sam čuo nabavne cijene po koje su dobili stvarno top...

    Ovo sa čađavcima je stvarno no comment
     
  7. kio

    kio Komšija

    Meni sljedece auto obavezno plin :) . Razmisljam o Daci Logan ona sa 0.9 tce, tvornickim plinom. Ne znam kakva je ponuda kod nas novih automobila, ili ugradnja plina u novije automobile :)
    Prijatelji kupili Daciu prije 2-3 godine, samo mali servis i auto pici. Odrzavanje je smijesno. Da se razumijemo nije neki komfor, ali sa ekonomskog gledista mislim da je to best buy. Sada napucani Logan, ide i preko 20k a to vec nije to to.

    Edit:
    Preporuke za dubinsko ciscenje, Sarajevo?
     
    Last edited: Aug 8, 2018
  8. Almir

    Almir Komšija

    ili recimo malo druge ekonomije, nekad početkom godine uzeo petrol zlatnu karticu ostvario do tada bonus da sam nasuo gorivo za džaba i otišao na more-odmor za džaba...uvijek sam tu sipao gorivo na nagovor prodavca uzmem tu karticu malo kontrole da imam tu karticu sa sobom i da sipam vikendom i eto, sledeći reset je za zimovanje free... :)


    na autu koje vozim ima efikasni mod ja skoro da nikad nisam vozio u tom modu znači to je onaj što štedi ekologija itd, al meni to nije to pa da troši i 1-3l manje meni to nije to :) više volim rahat 6-7l potrošnje nego 1 eventulano 2l manje meni to nije vrijedno te zajebancije...
     
  9. heroic

    heroic Komšija

    TCe 90 je super motor, vozio sam Clio sa ovim i super mu lezi, jako mala potrosnja, sa plinom vjerovatno jos puno ekonomicnije. Samo bi ti preporucio mozda Sandero Stepway umjesto Logan-a, mrvicu je prakticnije, meni i ljepse auto, a cijenom su jako blizu. Ako hoces mogu pitati svog majstora za iskustva sa tim motorima.
    Halilovic doo - ovlasteni Renault servis/prodaja

    I mene zanima preporuka za dubinsko, rece mi neko da na dosta mjesta poslije vise auto ne bude "isto" da se osjeti na te deterdzente/sredstva/nesto?
     
  10. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    I 1.5 dizel u tom Loganu ne trosi vise od 4-5 litara jer je lagano auto. A kada sam ga malo bolje pogledao nije ni cudo, npr. na vratima od gepeka sa unutrasnje strane je samo lim, nema nikakvog tapacirunga. Spuzva od sjedista je kao oni podmetaci na stolicama u kaficu, naslon za ruku je kao od igracke kakve itd. Al zato je ta cijena.

    Btw. danas u gradu gledam nase dijasporce, nema auta ispod 50k eura pa do premium limuzina tipa Audi RS5, RS6, novi Q7, BMW limuzine ko u prici. Pitajte njih o ekologiji i zagadjenju :) Sve V8 biturbo sa 500KS. Mada su to 90% tamo iznajmljena auta da se k*rce po BiH.
     
  11. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Pa nisam ni rekao da ne dime HDI motori, ali ovi rijetki motori koji je trenutno kao kod mene ne dimi, osim u zimskim uslovima kada izlazi para, motor cak ne potorsi ni 0.1 l 5w40 ulja u 15k. Ali nikad nije nikakav dim izbacio kao TDi i drugi, bez obzira na voznju ili turieanje. Doduse samo je 10% ovih motora ucestvovalo u ukupnoj proizvodnji, i ja bi iskreno volio da imam bosch solenoid dizne jer je reparacija jedne piezo dizne 180 KM,a nova kosta 1200 KM. I dalje ko god misli u 100 KM se kladimo.
     
  12. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    Blago toj dijaapori kad iznajmljuje bijesna auta da bi mene impresionirali.


    Meni su najgori slovenci, cim se guzva stvori, znaj da slovenac predvodi taj red

    Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
     
  13. selvin

    selvin Moderator

    Cek malo, jesi li ti el nino ili el nina? :D Ljudi iznajmljuju auta radi cura, ne znam sto se ti pronalazis tu :D
     
    donjapa likes this.
  14. donjapa

    donjapa Overclocker

    @Reventon - ne kontam sta to znaci "iznajmiti" auto u dijaspori? :) Mislis da neko ode i iznajmi auto da bi dosao do BH, krcio se, pa ga onda vrati nazad?

    Evo npr ako gledam moje drustvo, sve su nasi, ne idu haman nikako u BiH (pogotovo ne autima), ali se vozaju tipa:

    - BMW X5 M40D
    - BMW 520 M
    - Volvo V60 full i sl.
    - Volvo S80 Polestar

    Sve su to auta preko 50kE (prvi preko i 100kE) ali normalni mocmi od 25-30g ih vozaju. Radi se, imaju se dobre plate i mogu se priustiti krediti (ako zelis naravno). Razlika je samo sto u BiH moras uzeti autio od 10kE na kredit, dok vani mozes i do 5-10x vise. Bankina auta u svakom slucaju :)
     
  15. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    Nisu samo cure u pitanju, pod sebe sam mislio na nase ljude, konkretno vamo kod mene u petrovcu i bihacu.

    Dodje ti i sjedne nesto pricati o autima, o teskom zivotu u dijaspori, neko kurcenje po gradu, a za sta. Eto mi toliko patimo za njihovim autima.

    Spletom okolnosti pretprosle godine jedan kolega uzeo audi a6, i dosao dijasporac takodjer sa istim/slicnim a6, i ovaj ga pita za opremu, kakva je udobnost, motor, ovaj beknuti nije znao, ma kaze ima dosta opreme, i sad mu ovaj kolega nabraja kod njega sta ima od opreme sta mu je dobro a ovog drugog znoj oblijeva.


    Pa jbt ne mogu 100 metara od kuce prosetati do kafica a da ne upale auto.



    Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
     
  16. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Cast izuzetcima koji zive vani 20+ godina. Ja govorim za one koji su u zadnjih 5 godina masovno otisli i rade na baustelu ili kao medicinari za 2-3k eura, tih je 90%. Onaj ko ima novca za RS6 nece u Hrvatsku na more, prije ce na azurnu obalu, maldive i sl.

    Nemoj se ti naci uvrijedjen, neka si otisao i bolje je sto si, i ja bih sad spakovao zenu i dijete da mogu gdje pa makar golfa vozio cijeli zivot :)
     
  17. Almir

    Almir Komšija

    mislim da smo pričali da kod nas nema tip finasiranja kao što ima vani, kod nas se mora kupiti komplet vozilo

    Neko ko uzme novo bilo koje evo recimo ja u bosni moram plaćati kasko, oficijelni servis recimo 5g, bilo koje auto da kupim cijena padne za 1/2 da sad neidem u detalj koliko se gubi... gube i oni vani ali on nemora kupiti auto kao ja na kraju čupati i tih 1/2 i još dobije džaba servis...

    Da skratim on uzme novog auto na 5g plaća određenu sumu plus osiguranje, od troškova ima samo gume i gorivo, servis obično uračunat u tu cijenu nakon 5g on vrati auto, ne jebe se kao ja da izvuče pola cijene od ukupne...faktički plaća rentanje na 5g auto i ako hoće nakon 5g može otkupiti ili uzeti ponovo novo odnosno da renta..

    Naravno postoje i drugi vidovi kao kod nas, sad vi vidite koje je bolje...
     
  18. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nisi nikad bio dalje od Makarske, jelde? :D

    Istra je za te sa RS6.
     
  19. donjapa

    donjapa Overclocker

    @Reventon ma nije se niko nasao uvrijedjen, nego mi nije bilo jasno sta se podrazumijeva pod 'iznajmljen'. Mislio sam da ides na to da neko uzme auto samo da bi se vozao po BiH, a to bi mi bilo van svake pameti. Ali znam sigurno da ima pacenika koji dolaze i prave/grade u BiH samo da bi se pokazali. Znao sam da ih ima jos kad sam u BiH zivio a upoznao sam i te ljude kad sam doselio u Swe.

    @Almir mislim da se najvise radi sljedeci vid "kupovine automobila":
    - Stambeni krediti su sad veoma povoljni. Svi koji imaju nekakvu nekretninu dignu npr. 100kE vise kredita na kucu/stan (ovo je moguce jer cijene uvijek idu gore, a isto tako i plate pojedinaca). Eh sad kad on ima dodatnih 100kE sa kamatnom stopom od 1,5% (i manjom) onda mu se isplati uzeti i nov auto. Sad postaje doduse veoma popularan i leasing pa nakon 3g uvijek gonis nov auto - jes' malo skuplje ali garantovan otkup auta.

    Ja sam svoj prvi auto, Golf 7, kupio novog i iskesirao. Sad otkad sam uletio u kredit za kucu morace i iduci auto ici na kredit. Sreca pa niti ja niti zena ne patimo sad za extra napucanim autima (ko nebi volio da ima, naravno - ali u skladu s mogucnostima) tako da nam nije zurba. Plan je bio ove godine ali smo pomjerili do 2020 kad golf napuni 5g a i kad se malo stabilizuje ekonomska situacija :)
     
  20. Almir

    Almir Komšija

    evo primjer jedan moj rodjo koji zivi tamo kratko kupio volva xc90 početna cijena je oko 50hilj/eur on kupio onako pod bosanski sa opremom za 90hilj/eur uzeo na 5g sa ratom oko 600eura i osiguranjem oko 130eura, nakon 5g može kupit tog volva za 36hilj/eur, u tu cijenu mu je uračun svi servisi i nema zejebacije, šta je za dijasporca 800eura ako pričammo o platama od nekoliko hiljda eura ako oboje radi, dobije suv siguran za porodicu i sl