[Build Log] F31 Ultra

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Esh, Aug 10, 2018.

  1. Esh

    Esh HWB

    Nedavno sam prodao konfiguraciju kolegi s foruma, no ostalo mi je par komponenti koje nisam uspio da prodam, tipa grafička i SSD-ovi, pa sam odlučio da sastavim novu konfiguraciju.

    Nakon AMD Athlon 64 X2, ne računajući Hardware Base testiranja, ovo je prva moja, kućna full-time AMD konfiguracija u posljednjih 12 godina, dakle još od doba Intel Core 2 Duo, nisam se više vraćao na AMD.

    Razmišljanje za ovu konfiguraciju je bilo da idem sa višim srednjim segmentom, uz kupovinu komponenti uglavnom u lokalnim shopovima zbog normalne garancije.

    Konfiguraciju sam nazvao F31 Ultra, po nazivu samog kućišta, Thermaltake Suppressor F31, uz dodatak naziva Ultra sa Gigabyte matične ploče :) Također, vrijedi napomenuti da su svi RGB efekti, prozor i slično (namjerno) bili u drugom planu, dok je "tišina" bila u prvom planu.

    Komponente:

    CPU: AMD Ryzen 5 2600X
    Cooler: Noctua NH-C14
    Matična ploča: Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming (ahoj)
    RAM: Kingston HyperX DDR4-3200 CL16 (HX432C16PB3K2/16)
    Grafička kartica: Asus Strix Radeon RX Vega 56
    SSDs: Samsung 960 Evo 250 GB NVMe + Intel SSD 750 Series PCIe NVMe 400 GB
    PSU: EVGA SupeNOVA 650W G3 (80 Plus Gold)
    Kućište: Thermaltake Suppressor F31

    Evo i jedna fotka komponenti na okupu bez kućišta, pa ću u jednom od narednih postova objasniti razlog zašto sam izabrao svaku od pojedinih komponenti, gdje su bili neki kompromisi, zbog čega i sl.

    Komponente na okupu:

    [​IMG]

    Do narednog posta, sva pitanja i komentari su dobrodošli.
     
    Last edited: Aug 10, 2018
    Sena, NeTRa1der, Neso and 6 others like this.
  2. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Izgleda fino izbalansirana konfa
     
  3. Esh

    Esh HWB

    A vidim da sam ostvario i achievement da nemam dvije komponente od istog proizvođača :D
     
  4. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Jesi ga vala udrobio :D da ti nije pomal onaj samsung? :)
     
  5. Neso

    Neso Komšija

    X Files wallpaper, klasa... ;)
     
    Esh likes this.
  6. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Paaa, imas :) CPU i GPU :)

    Dobro to izgleda, balansirano fino.
     
    Esh likes this.
  7. heroic

    heroic Komšija

    Gdje ces bez RGB-a i to obavezno u namjesten na rainbow efekat :D

    Super ideja za build, sretno!
     
    Esh likes this.
  8. Esh

    Esh HWB

    Kao što sam obećao, evo i post o tome kako sam došao do ovih komponenti.

    Dakle, kao što sam već napisao, ideja je bila da zbog garancije ne kupujem preko Pika, a već ranije sam zbog boljeg omjera cijene / performansi odlučio da idem na AMD platformu.

    - CPU: Prvobitna ideja je bila da kupim Ryzen 5 2600, s obzirom da lokalno Ryzen 7 2700X košta praktično dvostruko više, što naravno ne prati u tom omjeru razlika u performansama, a posebno u igrama. Na kraju sam uz dodatni popust od 10% kroz kupovinu UniCredit karticama uspio dobiti 2600X za ~390 KM, što mi se učinilo kao dobar deal.

    - Matična ploča: Ponovo, prvobitna ideja je bila da idem sa B450 pločom jer nema pretjerano bitnih razlika u odnosu na X470 (manji broj PCIe staza, SLI/CF podrška, manji broj USB 3.1, itd.), no ploče još nisu stigle u naše radnje te povrh svega, sa aspekta dizajna ploča i VRM-a, praktično se nije ništa promijenilo, a opet da dajem 300-350 KM za B450 ploču tipa MSI Carbon AC ili Asus Strix, učinilo mi se previše. Također, posebno me razočarala promjena kod Asusa na omiljenoj seriji ploča (TUF), koje više nisu vrhunski kvalitet minus ROG bling/crazyOC, već tek treća ili četvrta serija po kvaliteti u Asus ponudi [rant]. Na kraju, alternativa se ukazala u duhu Gigabyte X470 ploče, koja je realno entry X470 ploča, sa osrednjim VRM-om, ali za cijenu od 330 KM mi je opet to djelovalo prihvatljivo kad se uzme u obzir ranije navedeno. Trebam li spominjati da je ova Gigabyte X470 ploča praktično jedina dobavljiva u radnjama kod nas? [rant2]

    - RAM: [Rant3] Mene, baš kao i sve ostale, izuzetno nerviraju cijene DDR4 memorije, posebno sa Samsung B-die čipovima koje Ryzen voli uz CL14, no stvarno nisam bio u fazonu da plaćam 550 KM za G.Skill DDR4-3200 CL14 memoriju. Da je bila neka opcija da neko ponese iz Amerike, onda OK, inače ovo bi bila neka cijena nakon plaćanja carine i ostalog. Ponovni pogled na ponudu kod nas, među višim frekvencijama praktično samo Kingston, a na kraju teška srca 400 KM za HyperX Predator DDR4-3200 CL16, s što ima i DDR4-3000 CL15 profil što ću vjerovatno koristiti, a moduli su i na QVL listi za Gigabyte X470 ploču, što mi je također bilo jako bitno.

    - Cooler: Stock cooler je pristojan, ali naravno ne ide uz ove komponente. U jednom trenutku sam se sjetio da u ormaru imam stari Noctua NH-C14 cooler sa Hardware Base testiranja, a posebno sam se obradovao kada sam vidio da Noctua nudi AM4 kit za cooler iz 2010. godine. Naravno, skoknuo sam na eBay i naručio taj kit, no, pogađate, nakon 10 dana još nije stigao iz UK i zbog toga je bila na čekanju. [rant4] Očekujem solidne cooling performanse, a mislim da će biti "ok" i što će malo puhati po VRM-u zbog specifičnog dizajna. Off-topic: Još otkad sam prvi put testirao Noctua coolere prije 10-tak+ godina, to je bila "ljubav na prvi pogled" zbog kvalitete izrade, vrhunskog mehanizma za montiranje te super performansi pri hlađenju uz tihe ventilatore. Pored toga, Noctua je bila prva firma koja je stavila logo Hardware Base nagrade sa recenzije na svoju kutiju, baš mi je žao što to nisam sačuvao.

    Grafička kartica: Nakon što je "otišla" X99/5820k/GTX1070 konfa kolegi s foruma, ostala je Asus Vega 56 kartica, koja je po performansama u zavisnosti od naslova malo brža od GTX 1070, a sporija od Ti, volio bih da ima manji TDP, ali se može smanjiti kroz softver, dok je cooler masivan pa tu nema problema. Igranje je na 1440p, a FreeSync monitor je još uvijek "ideja".

    SSDs: Jedan je SSD ostao od stare konfe, PCIe x4 NVMe Intel 750, a drugi (Samsung 960 Evo NVMe M.2) mi je kolega donio iz Amerike nekad u februaru. Naravno, htio sam i tada kupiti Samsung NVMe 500 GB, ali za dan je cijena značajno skočila na Amazonu pa sam uzeo 250 GB, da bi tipa za mjesec izašla i serija 970, a cijene opet otišle dolje [rant5], ali ok je i ovih ~650 GB ukupno brzog SSD prostora.

    PSU: Radio sam kalkulaciju da bi ova konfa pri opterećenju mogla trošiti oko 400W, gledao neke best buy napojne, tako da je bilo pitanje samo 650W ili 750W iz EVGA G3 serije, na kraju ipak 650 :D

    Kućište: Veliki sam fan kućišta jednostavnog dizajna kao što ih nudi Fractal sa R-serijom, no kako se isto nije moglo kupiti u radnji, na kraju je izbor bio između NZXT S340 Elite i Thermaltake Suppressor F31. Izabrao sam Thermaltake F31 zbog malo skromnijeg dizajna, nema prozora i duginih boja, ima 5,25" utor taman za jedan Blu-ray drive stari da ubacim, pristojne filtere i dobar protok zraka. Ono što nema je ovaj moderni pokrov kod napojne jedinice u dnu, a blago me i sa aspekta dizajna iritira ovaj dio sa filterom na vrhu. Možda sam ipak trebao uzeti barem Fractal Define S preko oglasa. [rant6]

    Nastavit će se kada dođe AM4 kit za Noctua cooler :D

    Do tada, pitanja i komentari, bujrum..
     
  9. Reventon

    Reventon Veteran foruma

  10. sumeir

    sumeir Komšija

    @Esh

    Kako ti radi memorija ?

    Kod mene je 2 X 8 F4-3200C14D-16GFX

    Ali mislim da neće da ide više od 2400 Mhz ili ja ne znam čitati ?

    D.O.C.P je "uključen"

    Kada si kazao da ti je bitna tišina, jesi li se HDD "kotarisao" skroz ili je kućište "ušuškano"

    Imam situaciju da se HDD pale iz nekog razloga, iako sam ih namjestio da se ugase nakon 20 minuta.

    OS i standardni programi su na SSD-u

    Zamjenio također komponente, ali ostalo staro kućište Chieftec UNI BA-02B-B-B

    Nisam mogao zatvoriti stranice na kućištu zbog SATA konektora na novoj napojnoj.

    Stari PSU Chiftec imao L SATA naponske konektore i nije bilo problema.

    Morao okrenuti na drugu stranu HDD i skinuti onaj dio gdje ide 80 mm ventilator što je puhao po diskovima

    Uglavnom još nisam sve uštimao.

    Jučer iz nekog razloga na hladnjaku procesora stao ventilator, na NH-U12S SE
    Nisam ni skontao tj vidim CPU dioda na 90 - 100 °C a temperatura procesora na 65-70 °C a nešta rendao u AE
    U neka doba skontam da u Aidi nema prikazano da se ventilator na hladnjaku procesora okreće. :/
     
  11. Esh

    Esh HWB

    Memorija radi po specifikacijama, preko XMP profila, probao sam 3000-CL15 i 3200-CL16. Dakle, nisam još ništa ručno podešavao, samo izabrao profil u BIOS-u i to je to. Trebao bi i ti da imaš opciju da učitaš XMP profil sa te G.Skill memorije..

    Što se tiče HDD-ova, ne koristim ih odavno. Nemam potrebe za prostorom više od 1 TB, uz kombinacije sa cloud storageom i streamingom. Samo kućište je obloženo iznutra dodatno, tako da sam s tog aspekta zadovoljan.
     
  12. selvin

    selvin Moderator

    Otprilike onako po cijenama, cini mi se da si obnovio konfu za slicnu cijenu po kojoj si onu prodavao. S tim da je tamo bila i graficka u racunici :) Ali trebao bi biti i neki performance boost, 10-20% u odnosu na onu?
     
  13. Esh

    Esh HWB

    Eh, gdje me nađe.. Da, sa aspekta performansi nisam ništa dobio, ovo je više bilo da spojim ove komponente što su mi ostale.. Najgore je sa memorijom, za 16 GB ne možeš proći ispod 400 KM.

    Inače, pošto ću izgleda morati još da čekam na ovaj mehanizam za montiranje coolera, u međuvremenu sam sastavio konfu sa stock coolerom koji je, naravno, najglasniji.
     
  14. selvin

    selvin Moderator

    Pa imas malo bolju graficku, brzi RAM, a trebao bi i CPU biti bolji? :)
     
  15. Esh

    Esh HWB

    Haha, de još malo posoli :D

    Govoreći o samoj konfiguraciji, dodao sam još jedan ventilator naprijed, budući da je kućište dolazilo sa samo jednim naprijed, tako da je sada malo i protok zraka poboljšan.
     
    selvin likes this.
  16. Haker

    Haker Veteran foruma

    400km za 16gb, suludo :D još ako cijene slete opet, pa da se upucaš :D
     
    Sena likes this.
  17. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Zato ima ona "ja sam to platio 400 KM i nedam jeftinije kad bi propalo" TM OLX.BA :D
     
  18. k0ST

    k0ST Aktivista

    Druze Enise, da probas od Noctue traziti dzabni AM4 kit za montazu? Cini mi se da sam procitao na njihovoj stranici da salju brsplatno, uz kopiju racuna o kupljenoj AM4 ploci i Noctua hladnjaku...
     
  19. Esh

    Esh HWB

    Da, da, upoznat sam, ali ovaj cooler sam dobio od njih prije 7 godina, haha ;)
     
  20. Esh

    Esh HWB

    Evo i jedna fotka sa komponentama unutra, uz stock cooler: https://imgur.com/v4ceK6w.

    Možda sam još mogao kablove bolje srediti, ali.. =)