Predložite tastaturu

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Stihoklepac, Mar 17, 2014.

  1. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Svi ti kineski switchevi su skoro pa isti. Kinez je kinez a cherry je precjenjen.
     
  2. rainman

    rainman Aktivista

    Svi kineski switchevi, osim Gaterona, su iskreno receno skart. U odnosu na gateron, cherry jesu precjenjeni. Ima doduse recimo jos Zealios su cjenjeni i skuplji cak i od cherrya, ali to je vec jako jako niche tema :)
     
  3. Ninja

    Ninja Komšija

    Stvarno ne vidim sta je tako lose kod rubber dome tastatura.
    A sve ove mehanicke imaju ergonomiju kao one na terminalima iz sedamdesetih.
     
    heroic likes this.
  4. rainman

    rainman Aktivista

    Mislim da eronomija zavisi više od dizajna tastature nego od samih prekidača. Činjenica je da imaš i izuzetno neergonomičnih mehaničkih tastatura koje viđam svakodnevno na PIKu. Zadnjih par godina koristim mehaničke tastature i probao sam sve moguće prekidače (cherry mx red, brown, blue, clear, black, gateron clear, buckling spring itd..) i zadržao sam se na cherry mx red i black koji su linearni prekidači. Do neki dan sam kupio mx clear tastaturu i zamijenio sam na kraju switcheve na njoj sa mx black jer mi jednostavno clear prekidači ne odgovaraju. Ako premotam par tastatura unaprijed, skontao sam da preferiram linearni prekidač u odnosu na druge, ali daleko od toga da su taktilni prekidači loši, samo nisu za mene. Sa mehaničkim tastaturama je stvar ličnog opusa. Dimenzije tastature također igraju ogromnu ulogu. Ja preferiram 60% Keyboard i sve moje tastature su u tom formatu osim starog dobrog Model M-a koji je full size keyboard. Eh sad, da li je mehanička tastatura bolja od rubber dome? To pitanje je teško odgovoriti i stvar je šta kome više odgovara. Nigdje ne mogu naći rubber dome u 60% formatu + na mehaničkoj mogu zamijeniti tipkice (ili već kako se to kod nas zove ... a.k.a keycaps) i linearni prekidači u rubber dome varijanti ne postoje. Opet o kvalitetu neću da pričam jer zavisi od prekdača. Dobra stvar kod mehaničke tastature je ako ti rikne prekidač, odlemiš ga i ponovo zalemiš itd... Ne želim da budem advokat mehaničkih tastatura. Neko tastature gleda kao nužno zlo za trošenje para pri kupovini računara dok je za mene tastatura predstavlja jedini (pored miša) "opipljivi" dio računara. Evo ti usput na linku samo par setova keycapsa (malo šminke nije na odmet :) https://www.google.com/search?q=cus...--7dAhVPZFAKHY4mBWUQ_AUIDigB&biw=1600&bih=759


    P.S. Recenzija moje tastature (imam 3 ovakve u različitim switch varijantama)
     
  5. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ta poker je fenomenalna tastatura ali, košta bog oca.

    I meni su 60 odlične ali, ja preferiram 82 čisto zbog malo većeg izgleda.
     
  6. Ninja

    Ninja Komšija

    heroic likes this.
  7. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ja sad furam mk235 logitecha, i fakat nemam potrebe za ičim boljim.
    Sculpt mi nije legao ni kao miš mi nako tastatura, G serija Logitecha također, probao sam par ovih value mehaničkih ali ni to nije to.
     
  8. Ninja

    Ninja Komšija

    Za Sculpt tastaturu se moras strpit nekoliko dana dok se ne naviknes na oblik. A mis moras drzati sa strane, ne odozgo kao obicne misove.
     
  9. Qler

    Qler Veteran foruma

    meni treba nesto bezicno, da moze da se spoji na dva racunara... Imam MX Master i on mi super to radi... sad mi treba takva i tastatura. Ona Logitech mi nekako ne izgleda kao da bi mi sjela...
     
  10. heroic

    heroic Komšija

    Ja bas volim te ergonomske, ali da nisu prekinute, nego kao Logitech K350 i Microsoft Comfort Desktop 5000/5050.
    Ni meni se nikad tipka nije pokvarila, K350 imam evo 6 godina i svakodnevno je koristim. Laptopi imaju nekvalitetne tastature.
     
  11. Ninja

    Ninja Komšija

    Na laptopima budu one tipke s “makazama”, ne znam sto ne metnu sta normalno.
     
  12. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Microsoft wireless tastature su nepoderive. Ja sam svoju sklonio jer je nisam mogao vise gledati, ima joj preko 10godina i dalje je ispravna. Na misu se pokvario scroll, al switchevi su i dalje ispravni.
    Dok mi na Logiju G500 misu vec lijevi klik zeza.
     
  13. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Taj g500 je beton. Samo zalemi novi click i uživaj.

    Ja svoj MX šibam bruku godina, jednom lijevi click zamjenio i to je to. Doduše sad je na odmoru, malo sensei koristim.
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Ja ne vidim alternativu za G500 a da nije 200KM. Evo šesta godina, radi ko zmaj samo sto ponekad mikroprekidace ocistim alkoholom. A to je onaj oglas sto mi ti, @Reventon, nasao... ako se sjecas ;)
     
    Reventon likes this.
  15. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja na poslu koristim svoj mx revolution koji sam kupio 2006 godine

    Sent from my Huawei P10 Plus
     
  16. Ninja

    Ninja Komšija

    Samo izvadi bateriju iz logitecha, metni ga na usta, puši u njega i klikći. Prekidač je vjerovatno ispravan, statički elektricitet handri zbog loše plastike okolo. Vlaga ga opravi.
     
    kolinsb likes this.
  17. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ja, trebaš i stojati na jednoj nozi :D :D
     
  18. Ninja

    Ninja Komšija

    Ne mora, moze i sjedeci.
    Redovno tako popravljam svoj Logitech trackball. Poceo se prekidac kvarit nakon 3-4 mjeseca pa sam se nakanio na malo dublje guglanje.
     
  19. Bumbe

    Bumbe Aktivista

  20. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Gledam neki dan na Jayz2Cents recenziju za CTRL mehanicku tastaturu. Izgleda da je ekstra kvalitet, metalna i rgb al 200$...
     
    Last edited: Oct 15, 2018