Krediti u BiH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by sanja332, Nov 30, 2018.

  1. sanja332

    sanja332 Guest

    Eh vako ja imam dosta pitanja. Suprug i ja zelimo kupiti stan i renovorati ga. Banke su malo komplikovane za odobrenje kredite. Iskreno zbog sitnica odbijaju. Barem su nas. Ja radim u vojsci i do 40 godine sam sigurno u vojsci, ali nemam ugovor na neodredjeno. Prosjek plate oko 850 maraka, rijetko dobijem ispod. U supruga je ugovor na neodredjeno ali je takav ugovor tek nekih 5 mjeseci, prije je radio u.drugoj firmi. Plata na banku mu je minimalac, nekih 430 maraka, i ima potvrdu.iz firme da dobija na ruke nekih blizu 200 maraka. Eh nama je problem sto on nije duze prijavljen kod istog poslodavca, bar su nam tako rekli.Mene zanima vasa iskustva i dali znate gdje bi mi uopce odobrili kredit?? nekako mi vise ni kamata.ni rata nisu bitnu, samo da napokon dobijemo taj kredit.
     
  2. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    Ono sto ce ti pomoci da smanjis kamatu jeste tvoje ucesce. Ako imate ustedjevine.
    Druga stvar sto moze pomoci jeste zirant.
    Treca stvar je plata, ne samo bilo kakva nego i sigurnost posla je bitna.
    Cetvrta je tvoja sadasnja imovina, da li je kvalifikovana da ide pod hipoteku

    Sve to snizava cijenu kamate koju ces platiti, odnosno povecava ako niste u najboljem stanju.

    Sad svaka banka gleda pojedinacne slucaje i na osnovu toga odredi cijenu kredita. Ovdje mi mozemo nagadjati kako sta, ali najbolje bi bilo jednostavno da napravis spisak svih banaka koji daju stambene kredite i odete licno u svaku i raspitate se.

    Samo cu ti jedno reci, a to je da se strogo pazis promjenjive kamatne stope. Ako danas mozes otplacivati tu stopu, super... ali ne znas sta se moze sutra desiti i moze sve otici u helac.
     
  3. sanja332

    sanja332 Guest

    Tesko je razmisljati kao banka.. Ako ja vec kupujem stan, to znaci da ja imam nekretninu i uzimam stambeni kredit znaci da oni imaju neku garanciju za novac koji mi daju. U slucaju moje nemogucnosti vracanja kredita mogu uzeti taj stan.(to je moj stav)
     
  4. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Da ali banka tvoju nekretninu procjeni na 75% (hipoteka), 25% ti traže učešće ili da nešto još staviš pod račun kao garanciju. A svakako ti taj rizik istresu kroz veću kamatu.
    Ako ti rata nekretnine prelazi 25% ukupnih prihoda, onda ne kupuj.
     
  5. Reventon

    Reventon Veteran foruma

  6. sanja332

    sanja332 Guest

    A ako je stan procjenjen na iznos veci od prodajne cijene? Kako god vrijedi se raspitat po bankama. U union sam vec zvala, s tim da radim u vojsci ugovor mi je na odredjeno i pitali su me iz uniona da li bi mi oni na zahtjevu za kredit stavili da je na neodredjeno, ministarstvo to naravno ne radi. Ali bi vrijedilo otici vidjeti jos mogucnosti, posto suprug imam ugovor na neodredjeno, ali je njegova firma manja i nije toliko poznata..
     
  7. kvaju

    kvaju Komšija

    Po meni, sposoban bankar ce sve uraditi da vam da hipotekarni kredit, naci ce nacina, i fino te informirati sta ti je potrebno da ti ga da, jer njima je u cilju da te izmuzu maximalno (bankama). Promjeni banku, pogledaj još ako već nisi. Sparkasse i UniCredit bar u mom kraju, zasada izgleda daju najpovoljnije kredite.

    Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
     
  8. NAILS

    NAILS Moderator

    Ti vraćaš dosta vise nego što stan vrijedi i moras imati učešće kako kolega kaze.
     
  9. sanja332

    sanja332 Guest

    Da bitno je da neko ulozi truda i da mi se odma kaze sta mi je potrebno za taj kredit. U nas ovdje cini mi raifaisen daje dosta brzo kredite i svi mi govore da tu uzmem. Pa vidjet cu jos.
     
  10. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ma jbt sve ovo, uzmi 5k KM, daj dio na certifikate za njemacki jezik, ostatak u dzep i preko grane. Ja se nebih usudio kod nas da uzmem veliki kredit na 20 godina, jos sam 10 god u stabilnoj firmi. Vani je to druga prica.
     
  11. sanja332

    sanja332 Guest

    Paaa to si upravu. Ovdje nista nije sigurno, ako ne uspijem dici kredit gledat da se ide gdje dalje. :-D :-D
     
  12. GV

    GV Komšija

    Prvo nađi kreditni kalkulator, realno gledajući rata tog kredita nije ispod 6-7 stoja, režije 300 i sa ostatkom da li možete živjeti?

    Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
     
  13. GV

    GV Komšija

    Bankama nije u cilju da ti ne možeš plaćati ratu. Aktiviranje hipoteke nije im u korist jer onda i oni moraju prodati tu nekrerninu i namiriti sebe. Tu odmah imaš socijalni i reputacijski problem.

    Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
     
  14. GV

    GV Komšija

    Gdje je taj stan, jer realno sa 1400 KM koliko imatr vas dvoje teško da možete išta...

    Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
     
  15. sanja332

    sanja332 Guest

    Da je kamatna stopa 6%, rata bi mi bila nekih 450, a suprug i ja zajedno zaradjujemo 1600, do 1800.. kako koji mjesec. Samo sto on na banku dobiva dosta manji iznos. Znam ja svoju sposobnost za vracanje kredita. Ali za banku to nista ne znaci
     
  16. Almir

    Almir Komšija

    bila je neka akcija za prvi stan do 35g neka naša razvojna banka, jako dobri uslovi i mala kamata plus nije moralo ići preko administ zabrane, provjeri malo po netu da li je to još aktuelno...
    - sa raifaisenom je jako teško lično imao problema na kupovinu nekretnine koja još nije bila izgrađena trebalo mi papira tonu, komisija tonu to sve jako dugo trajalo ca 2mj i na kraju odustao i u unikreditu završio za 7dana...
     
  17. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam evo godinu i par mjeseci u stambenom... 3.99% kamata... Još malo manje od 14 godina ostalo :) kćerka će imati 20 godina kad otplatim stan :(

    Ali ide, gura se... Mora se živjeti...

    Sent from my Huawei P10 Plus
     
  18. sanja332

    sanja332 Guest

    Kad znas da imas nesta svoje nije ti zao novca. Svakako kad gledas koliko je najam stana u vecim gradovima, po 300, 400 maraka.. mnogi vrijedi dodati jos para pa kupiti svoje
     
  19. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    I to je samo subvencija drzave, ne da banka nista.

    Realno ce morat puno vise dati ako misle da narod ostane u drzavi, subvencije u vidu ucesca u kupovini stana, medjutim to ce opet povuc vise cijene pa si na istom. Cijene su ionako zadnjih 5-6 godina otisle za 20-30%. Sto znaci da je kupovina stana osim potrebe i investicija.
     
  20. Qler

    Qler Veteran foruma

    Neki dan gledam, stan kao moj, u prosjeku 20k skuplji nego posle godine kad sam ja kupovao.

    Sent from my Huawei P10 Plus