Krediti u BiH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by sanja332, Nov 30, 2018.

  1. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Prije rata firme dzaba dijelile stanove porodicama sa djecom koji nisu imali rijeseno stambeno pitanje. Sef ocu kaze biraj koji ces sprat, 2 ili 4, nov dvosoban stan... Danas to zvuci kao sci-fi. I kad mi kaze neko da ono vrijeme nije valjalo.
     
    kio, edgsi, Alibegovic and 1 other person like this.
  2. ljiljan

    ljiljan Aktivista

    Jesu dijelili su hljebarosima koji nista u zivotu nisu u radili. Kad mi kazu firma XZY imala 30.000 radnika skocio bih sa mosta. Ta firma od 30.000 je imala 500 radnika, ostalo socijala. Najbolji primjer ti je evo upravo BH Telecom, zaostavstina proslog sistema.

    Kako je ljudima koji nesto zele napraviti u zivotu, koji rade, trude se da postignu nesto i onda taj ima isto kao i onaj portir sto ceska jajca. Nema smisla...
     
  3. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Kakav hljebaros, covjek zanatlija, KV metalostrugar na drebangu bio, u to vrijeme u smjenama i vikendima radio, 40 godina. Ni danas u toj firmi mu nisu nasli zamjenu nego nose privatnicima da taj posao rade za 3x skuplje pare. Radim i ja cisto i posteno 10 godina, nekada i tri posla u istoj firmi, i vikendom pa imam cunu gratis. Jos ti prijeti otkazom ako neposlusas, a javna ustanova.
     
    Alibegovic likes this.
  4. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Tačnije dijelila su se stanarska prava na društvene stanove. Uz to su davali povoljne kredite za rješavanje stambenog pitanja tih porodica, koje bi nakon toga oslobađale ove društvene stanove za nove stanare.



    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  5. Ninja

    Ninja Komšija

    Kupovina nekretnine na nepovoljan kredit je sirotinjska navika, ali izgleda nuzno u drzavi gdje se jedva prezivljava od penzije. Prosjecan Bosanac je vjerovatno imucniji od prosjecnog Nijemca, a uporedi nas realno.
     
    Sena likes this.
  6. Almir

    Almir Komšija

    Mislim da idemo sa teme, konkretno pričamo o mišljenjima koja nemaju veze sa kreditima, bilo je tih nekih poticaja države i vjerovatno će biti još naravno da će uvijek biti malo, mi se više ne poredimo sa komšijama iz susjednih gradova ili država već se najboljim tipa njem, swe,švica,norv,dans i uvijek će mo biti nezadovoljni.

    U bih nikad nećeš čuti da se stan ne isplati kupiti kao što pričaju ovi što su otišli vani tipa njemačka, niko ne priča i ne razmišlja o kupovini stana, samo kaže ne isplati se skupo bolje postanar, kod nas opet ako si postanar kao neka sramota u narodu i sl...
     
  7. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ja gledam da kupim, katastrofa koliko su cijene skočile.
    Ne može ovim tempom ići non stop gore, trenutno je velika potražnja.
     
  8. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam sve kontao tako, past će cijene, previše se gradi, ono ko mining I GPU... I isto ti je, cijene rastu stanova ko što mineri prodaju grafičke po maloprodajnim cijenama :)

    Sent from my Huawei P10 Plus
     
  9. Reventon

    Reventon Veteran foruma

  10. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    U Njemackoj se isplati kupiti cim dobijes dozvolu za to jer je rata iznajmljivanja kao i ona kad kupis, pa kad vec placas bolje da placas za nesto sto ce ti ostati nakon 20 godina.
     
    kio likes this.
  11. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa to je otprilike to, 1500km kvadrat...
     
  12. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Pa, ljudi sa tim primanjima tesko otplacivati stan. To je do penzije robovanje.
     
  13. Almir

    Almir Komšija

    ja sam u tz kupio stan sad neznam tačno koje god mislim 11, platio 1650km/m2 i bio oslobođen na nov stan 5% uknjižba i ti folovi, znači kvadrat me koštao 1650, skoro prodao taj isti za 2000, bukvalno me molili da prodam za te pare, još je osoba morala platit5% na uknjižbu znači m2 izađe više od 2000. Meni se nije prodavao jel je bio blizu fakulteta i izdavao studentima....Definitivno je cijena nekretnina u porastu, ja zaradio za te godine na izdavanje i preprodaju mislim oko 40.
     
    zippoo likes this.
  14. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    sada kupi garsonjeru za te pare i opet izdaji i zaradjuj

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  15. Haker

    Haker Veteran foruma

    pa sad ne možeš ni nju. ja tražim nešto do 60k upravo kao investiciju i mogu nešto veličine garaže za tu lovu.
     
  16. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Treba oko 100k za stan.
     
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa ne treba, može se naći do 70k, naravno, možeš i 200k ali za izdavanje i da novac ne jede inflacija dovoljan je do 70.
     
  18. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Pa ovo sto kazem je za 50 kvadrata u Tuzli. To je mozda negdje drugo 45, a negdje 55 kvadrata, isto ti ga dodje.
     
  19. Almir

    Almir Komšija

    da neko ne pomisli kako je to bestbuy, mene je to slučajno ispalo, da se razmuijemo i tada je ta cijena po m2 bilo puno ja sam imao neke druge kombinacije i eto tako je slučajno ispalo, kasnije sam upoznao neke glave koje sa nativno bave tim stvarima i mene ubijedili kroz svoje primjere da to nije n1 opcija i da su neke druge opcije n1 u koje sam ja sad ušao :) ali otom potom... dok sam ja preprodao i zradio oni su na drugim lokacija tražili pozitivnu nulu...ja sam za njih beba gledajući mojim očima...to je moja priča ali realno tz je teško naći danas novogradnju po toj cijeni...
     
  20. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam 62m2 na dobrinji Sarajevo platio 95k KM, tri ugradvena ormara i kupatilo sređeno.

    Sent from my Huawei P10 Plus