Krediti u BiH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by sanja332, Nov 30, 2018.

  1. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Al za 2.34 nije nominalna kamata? Efektivna je uvijek veca.

    EDIT: Vidi stvarno, unesem 2.34 i matchuje vrijednosti u tabeli.

    Samo gdje su tu sad ovi "dodatni troskovi"?

    Konkretno:
    • naknada za obradu kredita
    • naknada za održavanje kreditnog računa
    • trošak mjenice
    • troškovi ovjere saglasnosti o zapljeni primanja kod notara ili u opštini za sve učesnike kreditnog procesa
    • trošak Paketa usluga (samo ukoliko je to uslov korištenja proizvoda)
    • polisa osiguranja imovine u slučaju kredita sa hipotekom
    • troškovi pribavljanja ZK izvadka
    • troškovi procjene vrijednosti nekretnine
    • troškovi poreznih uvjerenja
    • trošak notara
    • trošak procjene vrijednosti nekretnine
     
  2. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

  3. Almir

    Almir Komšija

    slične troškov imate i kod drugih banki, obrada 0,5 pa do 2% na sumu, polisa osiguranja to sad varira u prosjeku 1,5, kod nekih banki nema ove stavke, mjenice 2 po 10km, ostalo ugl nabere se ali ništa puno...

    edit
    tek sam sad pročitao da imaju gratis obradu tj ne računaj ništa ako ugovorite polis živ osiguranja...

    inače banke imaju posbne kamtne stope za firme sa kojim posluju, za javne firme itd itd svakako provjeriti lično najbolje uslove...
     
    Last edited: Dec 3, 2018
  4. Almir

    Almir Komšija

    Ovo je jedna interna instrukcija u sparkase po pitanju hipo kredita :)

    Ovom prilikom želimo sa vama podjeliti slijedeće smjernice za koje molimo da ih primjenjujete:
    - Struktura kredita
    a) Učešće kredita sa hipotekom i bez hipoteke Kako smo Vas već informisali polovinom ove godine, nastavljamo strategiju promovisanja kredita s hipotekom i akcentom na stambene kredite. Tokom naredne godine cilj nam je dostići udio kredita s hipotekom od 30% u ukupnom broju plsiranih kredita. S tim u vezi novi Tarifnik će stimulisati prodaju navedenih kredita na sljedeći način: naknada za hipotekarne kredite iznosi bruto 0,90%, a za kredite bez hipoteke bruto 0,70%
    b) Omjer javnih i privatnih firmi u kojima su zaposleni klijenti Redovno pratimo učešće plasiranih kredita po sektoru, odnosno pripadnosti javnom i privatnom sektoru. U skladu s tim obavještavamo Vas da je ciljani omjer Vašeg portfolia 60% za javne firme i 40% za privatne firme. Akcijske kamatne stope povoljnije su za zaposlenike javnog sektora što je dobar prodajni alat za akviziciju klijenta zaposlenih u javnom sektoru. Na kvartalnom nivou obavještavati ćemo Vas o ostvarenju kako bi ste buduće akvizicije i preporuke planirali u skladu s zadanim omjerom.
    Dodatne napomene: U skladu sa strateškim smjernicama neće se prihvatati preporuke za klijente zaposlene u firmama prema sljedećem:
    1. Vlasnike i zaposlenike obrta (samostalnih radnji). Ubuduće ne preporučujte i ne akvizirajte ovu kategoriju klijenata.
    2. Zaposlenike privatnih malih i srednjih firmi koje nisu klijenti Banke kao pravna lica. Prije nego preporučite tražioce kredita koji su zaposleni u malim i srednjim privatnim firmama obavezno konsultujte Poslovnicu radi provjere da li je firma klijent Banke kao pravno lice. Također se neće prihvatati preporuke za klijente koji su uposlenici firmi koje ne postupaju po administrativnoj zabrani.
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    Slaze se sve jer dodatni troskovi su dodatni, njih ti ne pokazuje u rati jer nisu rata. Kalkulator pokazuje ratu, naravno da ti nece prikazati ostalo jer ostale parametre nisi ni unio. Ako uneses u kalkulator 70000 na 120 mjeseci sa NKS 2.84 dobices ratu 670KM kako stoji i u primjeru u PDF-u. Dodatno na to placas obradu kredita koja varira, nekad je i 0%, zavisno kakve akcije banke nude. Odrzavanje kreditnog racuna, neko naplacuje, neko ne, najcesce je 2KM mjesecno. Dodatno jos se placa izvod iz centralnog kreditnog registra, mjenice i slicno, to je vecinom po 5KM jednokratno, pa onda ako imas jos neke ovjere i slicno. Od vecih dodatnih troskova imas jos procjenu stana i osiguranje. Naravno tu su i kupoprodajni ugovor i ugovor za hipoteku. I na kraju jos interkalarna kamata, koju placas od perioda isplate kredita do pocetka otplate. Ali to je manje vise sve isto kod svih banaka, ali eto treba sve gledati.
     
  6. BodySnatcher

    BodySnatcher Aktivista

    pozdrav. u postupku sam kupovine novog stana,pa...ne mogu biti pametan, ako može nečije iskustvo sa hipotekarnim kreditom. istražili smo i analizirali ponude svih banaka u mom gradiću, hipoteka je najpovoljnija, ali.. ne znam.
    u stvari mi i ne treba neka velika svota, imam uštedjevinu i prodajom trenutnog stana imao bih 80-ak% potrebnih sredstava. prodavcu se žuri, stan je baš onakav kakav smo (supruga) zamišljali. da li je neko imao situaciju da
    ranije zatvori hipotekarni kredit, jer je dobio neka sredstva, da li je bilo problema,jer pretpostavljam banka želi imati komintenta 10 godina,koji će uplaćivati par stotina KM...
     
  7. kvaju

    kvaju Komšija

    Zašto bi dizao onda hipotekarni kredit? Zasto ne nenamjenski ako imas 80% tih novaca?
    Max sto može nenamjenskog dići je 50k km, ako ti je to dovoljno idi na to, moj prijedlog, jer nisu ni na tim kreditima bezobrazne kamate sada.
    Rodjak digao 50k sa mislim 5,6% fixne kamate u UniCredit banci prije mjesec dana, to nije toliko strasno, jer u istoj banci ja sam 2013te dizao hipotekarni sa 6.3% kamatom koja nije fixna, i to je bilo najpovoljnije tada.

    Najbolje ti je vidi s bankama, koja nudi najbolju fixnu kamatu tu idi.



    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  8. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Je li puno manje papirologije za nenamjenski? Trebalo bi da je.
     
  9. kvaju

    kvaju Komšija

    Ma da, cips, prosjek 3 place, ovjera u računovodstvu, gotovo za tjedan dva sve. Jos gonjas manju interkalarnu kamatu krajem mjeseca da isplata bude i dobar.
    Cjenkaj se, trazi bez obrade itd, vazda oni mogu oboriti. Uz nenamjenske te od 50k traze osiguranje koje je oko 1200+km zavisi od banke do banke, i uzmu ratu unaprijed jednu.

    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  10. kvaju

    kvaju Komšija

    I da sto se tiče prijevremenog zatvaranja kredita hipotekarnog naravno da možeš to uraditi, ali kada ga potpisivao pisat ce ti koliko moras platiti u slucaju zatvaranja prijevremenog, mislim da ne uzimaju previše tu, to ti sve mogu u poslovnici u marku reći.

    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  11. Almir

    Almir Komšija

    mislim da je puno 5,6fix ja imam jedan kred sa 3,75 fix 0,1% obrada i naravno uz osiguranje u unikredit taj ne namjneski do 5g , znam da zavisi od toga gdje radiš primanja bla bla ali eto čisto informativno...
     
  12. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    U Unikredit gotovinski nenamjenski sa polisom osiguranja je 4.99/4.39% fiksna/promjenjiva, a efektivna 6.45%/5.81%. Mada se tu moze trgovati, ja skoro dizao novu bankovnu karticu kod njih, a gospodja na salteru mi nudi kreditni letak. "Akcija" kredita :D
     
  13. kvaju

    kvaju Komšija

    Golemo da je tako niska, doduše on je uzeo na 10god, mozda je do toga, radi u bolnici. Mi smo par banaka obišli, bar ovdje povoljnije nije bilo od ovoga, jedino Adiko, ali ublizu je sve to.

    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  14. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Koliko procentualno od netto plate moze biti kredit? I ima li veze koje je vrste?
     
  15. selvin

    selvin Moderator

    Vratio sam ranije hipotekarni. Placas onoliko procenata od preostale glavnice koliko si platio obradu kredita. Sreca kod mene bila obrada 0%. Dodatno, zavisi od banke, dobijes nazad recimo iznos za vodjenje kreditnog racuna (ako su sve uzeli odmah). Procedura je kao i kad otplatis kredit do kraja nakon isplate. Banka ti da brisovnicu ili ti ga brisovnu dozvolu i dalje ganjas ti sa tim. Pretpostavljam da ces tih 80% imati naknadno, kad prodas svoj stan, zato ova opcija nenamjenskog o cemu pricaju drugi otpada?
     
  16. selvin

    selvin Moderator

    Generalno je oko 60%, kod nekih banaka nesto manje, kod nekih nesto vise, prosjek je 60% mislim. Mislim da ne zavisi od vrste.
     
    Stevie_Ray likes this.
  17. BodySnatcher

    BodySnatcher Aktivista

    Da, 80% ću imati nakon prodaje stana. Već su mi dolazila 3 para da vide stan, tako da se nadam da ga ubrzo mogao prodati, a onda bi u tom slučaju mogao ići i na nenamjenski kredit. Prodavac stana je obećao da me može malo i sačekati da prodam svoj stan, tako da je i to dobar momenat u čitavoj priči. Većina banaka mi je odobrila 60-ak % zaduženja na platu. Pošto sam budžetski korisnik, ne puštaju .
    Pozdrav.
     
  18. heroic

    heroic Komšija

    Na primanja do 1000KM, 50%, preko toga 2/3. Znaci ako ti je plata, maksimalno mozes biti zaduzen 1166 = 500 (pola od prvih hiljadu) + 666 (2/3 od druge hiljade). Uzmi u obzir da svi limiti koje imas po debitnim i kreditnima karticama ti se racunaju kao 40-50KM zaduzenja za svakih 1000KM limita.

    Tako da ako ti je plata 2000, imas recimo limit 4000 (2 plate), tvoja kreditna sposobnost je 1166, ali si potrosio 200 na limit, tako da mozes kredit dici do 966.

    To je zakonski maksimum koliko mozes imati mjesecnih troskova po kreditnim zaduzenjima.