Kupovina stana u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Oct 30, 2012.

  1. BodySnatcher

    BodySnatcher Aktivista

    ja sam prije par dana uselio u novi stan, kredit sam podigao u sparkasse banci.
    nakon 7 dana obilaska poslovnica, ponuda za kredit kao:" ko vam napismeno da ponudu za najmanju kamatu, ja ću vam dati još povoljnije",
    preračunavanja, itd,...odlučili za sparkasse. u nekoj banci nema obrade kredita,ali je kamata veća. u drugoj manja kamata, ali hrpa dodatnih troškova, helem...
    srećno.
     
    NAILS likes this.
  2. Ajdin87

    Ajdin87 Aktivista

    Banka je pijaca. Mi smo prije pola godine reprogram radili, sve se moze. Imali smo nenamjenski hipotekarni, sad smo smanjili kamatnu stopu, smanjili rok otplate, uzeli dio kesa i prebacili na stambeni hipotekarni, zahvaljujuci cemu cemo moci dobiti povrat poreza.

    Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
     
    NAILS likes this.
  3. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    U Tuzli su cijene otisle u pm, polovni cijenom kao i novi, ako ne i skuplje, samo zbog lokacije, a stari 40-50 god.
     
  4. Ajdin87

    Ajdin87 Aktivista

    Lokacija je cini mi se jedino sto se gleda. Nas su za porez zakinuli, na provostepenoj puno toga pogrijesili, sto sa zgradom, sto sa stanom, od vrste zidova, podova, krova, fasade... Ulozim zalbu, i opet mi isti iznos posalju uz samo jedno objašnjenje - sve sto ste naveli je tacno, ali jedino je lokacija vazna, odbijamo zalbu, imate 8 dana da platite, daljnja zalba ne odlaze izvrsenje.


    Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
     
  5. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Bas, meni dotuzilo i gledat, necu ni kupovat po ovim cijenama. S drgue strane, nece nikad bit jeftinije. :D
     
  6. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ma nebih ni ja ali izletila mi situacija da imam neke gotovine pa da kreditom dodam za stan. A ujedno mi odgovara zakon za mlade bracne parove, bio bih oslobodjen poreza na stan.

    Ovo sada su cijene za nasu dijasporu koja je sa lovom, zato ne pada cijena kvadrata polovnih, iako se prave hiljade novih stanova.
    Izleti nekad i dobra ponuda, na sjenjaku bio 64m2 za 88k, prodao se za dan. Covjeku je bukvalno guzva u stanu bila od musterija, oko 20 njih, vjerovatno je neko ponudio i vise nego sto je trazio. Ludnica, kao da je dzabe.

    Sprat iznad, taj isti stan 130 hiljada, prodaje se godinu... A svaki moras renovirati, jer u njih nije ulozeno nista od 80-tih.
    Zato je najbolje novo, ko moze naravno.
     
  7. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Zbog dijaspore pola novogradnje prazno osim u sezoni godisnjih odmora. Kolega u krecanskoj zivi u zgradi sa 6 stalno prisutnih stanara. Sva novogradnja 2k po kvadratu. I opet se prodaje a prirast stanovništva negativan i odlasci. Treba uvesti neke poreze na stanove koji se ne koriste za zivot.
     
  8. selvin

    selvin Moderator

    Uvest ce se porezi na nekretnine svakako. Ne radi se dzaba popis svega, ne mozes vise izvadit nikakav dokument dok ne dokazes gdje zivis.
     
  9. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Da, mislim da ce biti neoporezivo 15-20m2 po clanu porodice, sve preko placas porez.

    Znam ih koji imaju po 3 nova stana, iznajmljuju, kad dodju kasne godine sve rasproda i ima ekstra ustedjevinu za penziju.
     
  10. Almir

    Almir Komšija

    trenutno je razrez poreza 5%, a dobio sam info da će biti 10% što je ovako suma na 100 000, naravno postoji i omladina koja je oslobođena...
    cijene nekretnina će ići gore sigurno, ako gledamo istoriju 10 zadnjih godina...
    Za ovaj mali dubai što je najavljen u tz :) već se spominju neke cijene koje su preko 3000, što je za tz puno...za 5-10g 3000 novogradnja biti realnost...
     
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Sta se racuna kao "omladina" ? Koja je granica?

    Sto se cijena tice, u Zenici su jos super. Pogotovo pojedine lokacije koje nisu IN a udaljen si 10min od grada pješice. Ovo je recimo prakticno centar Zenice, soliter 51 kvadrat 68K i ako se cijena moze spustiti kao i svemu na piku:

    https://www.olx.ba/artikal/28468428/odmut-2-soban-51-m2-plus-terasa-8-m2/

    Ovo je malo dalje od centra ali je u Zenici, jedno od popularnijih naselja:

    https://www.olx.ba/artikal/33134015/stan-51/

    Ovaj soliter je kod autobuske stanice, dvije minute hoda do stadiona:

    https://www.olx.ba/artikal/33663914/dvosoban-stan-u-zenici/


    Itd. Moze se naci kuca od 70 kvadrata, dva sprata za 65 hiljada. Naletio sam na neke kuće gdje se prodaju spratovi. 103 kvadrata full renovirano i modernizovano plus malo avlije, ide za nekih 70K ili tako nesto. Ima jedna kao manja zgrada-kuća, 71 kvadrat 63K. Imaju 3 sprata identicna. Covjek napravio da tako prodaje, kao "zgradica". Sve je to u Zenici. Možeš pješice do centra. Bila je jedna kuća, stara mozda koju godinu, sve zavrseno na njoj. Useljiva odmah. 70 kvadrata. Dva sprata plus garaza i fina avlija, 75K. Ali se ljudima zurilo pa su vec bili mijenjali cijeno tako da bi je sigurno dali i za dosta manje. Kuca je u sred Zenice doslovno (iza lutve ako neko zna).

    A ko nema para, moze i ovako nesto naci. Ovo je nekih 5 kilometra do centra ali je blizu bolnica kod koje imas "sve" sto se prodavnica, restorana, kafića tice. Ima i veliki BINGO:

    https://www.olx.ba/artikal/28343963/nova-cijena-kuca-112m-novo-selo-kod-doma-mz/
     
  12. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Cak i u Njemackoj ima lokacija gdje je cijena stana kao u Tuzli. Tacno mi se povraca kad vidim koliko je kvadrat.
     
  13. Almir

    Almir Komšija

    'omladina' na novu nekretninu koja 1x rješavaju stambeno pitanje je oslobođena, u svakom slučaju na bilo koji promete nekretnin kupovinom/darom vi notarski ugvor morate prvo predati u poreznu da oni odrede da li ste oslobođeni ili niste, da li morate platiti i sl, tek nakon plaćenog poreza možete uknjižiti stan, nekretniu, postoji i komisija koja zavisino od porezne izlazi na teren i provjerava stanje i određuje sumu na koju će se oporezovati.

    To je taj zakon iz 2005 sad nešto kontaju da upgreduju taj zakon da malde dignu na 38 godina :) dignu stopu na 10% i ima tu još nekih detalja...
     
    NAILS likes this.
  14. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Sada su oslobodjeni placanja parovi do 35 god., to vazi za Tuzlu, ne znam za kanton. U Sarajevu kanton placa 10 000KM na cijenu stana, tako nesto.
     
    NAILS likes this.
  15. bhd

    bhd Veteran foruma


    Odakle ti ta informacija za 10% ???

    Koliko znam, 10% je za poklone i slicno, ali ne i na kupovinu stana... 5% bilo i ostalo.
     
  16. Almir

    Almir Komšija

    u aprilu sam kupio neku nekretninu pa sam dobio info od porezne onako usput...
     
  17. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ne bi me iznenadilo, sa jedne strane pomognu, a sa druge jos vise naplate. Tako da ce biti jos vise u plusu.
     
  18. selvin

    selvin Moderator

    5% je za promet nekretnina, to ide kantonima tako da je oslobadjanje od kantona do kantona, subvencija takodjer. A gore sam ja spominjao oporezivanje nekretnina, a ne prometa na nekretninu. Tipa da je neoporezivo 25m2 po osobi koja zivi u stanu/kuci, a preko placas mjesecnu naknadnu. Npr. ako imas stan od 100m2, a zivi vas dvoje, placas porez na 50m2. To ce biti vjerovatno definisano na opstinskom nivou kao komunalna taksa, pretpostavljam.
     
  19. bhd

    bhd Veteran foruma


    Porezna rekla da ce biti 10% kod kupovine polovne nekretnine umjesto dosadasnjih 5%, kontam da nisi pogresno cuo, da nisu rekli za naslijedje ? :)

    ne zezam te, nego vam jedni kazu jedno, mada trenutno je 5%, ko ce ga znati na sta ce sve to izaci.
     
  20. Almir

    Almir Komšija

    Generalno sve notarske kupoprodajne,darovne i sl ugovore morate provuć kroz poreznu da udare pečat jel katasar-grunt neće primiti onda su oni filter šta plaćate ili ste oslobođeni. Obzirom da su porezne na nivo kantona ja sam prvo tražio info ovdje kod nas u tz, obzirom da je nekretnina na drugom kantonu i tako u priči kažu kad si planirao to kupovati jel je najavljena ta izmjena sa 5 na 10% da to sa nešto guraju pa da bzv nebi plaćao dodatno....sad da li će to obuhvatit i naslijeđe...dar nisam siguran...

    Ajd kad već pišem da vam dam još jedan tip, u tom kantom porezna komisija ne ide na teren i ja sam samo prijavio da sam kupio zemlju ali tu ima i započet objekat, oni samo pitaju ali ne provjeravaju, tako da su uvažili cijenu sa kupoprodajnog ugovora na zemlju i na to 5% obračunali, inače izlazak na teren procjena i onda na tu sumu 5%, taj savjet sam dobio od lokalnog notara pa eto možda kome pomogne...