Biciklizam EXTREMNI/REKREATIVNI...

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Apr 29, 2010.

  1. anel007

    anel007 Komšija

    I meni bi ovo trebalo, sorc sa spuzvom namijenjen biciklima većinom nosim kad vozam ali opet otpade dupe i ako idem na duže ture + ako ima makadama po istim "bolujem" bar 5-6 dana nakon toga

    Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
     
  2. NAILS

    NAILS Moderator

  3. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Malo cesce vozite i ne boli nista.
     
    AdoSA likes this.
  4. nFare

    nFare Komšija

    Banana sic od BMX-a :D

    Treba vam neko gel sjedište, najbolje sa otvorom u sredini tipa ovoga: https://www.picclickimg.com/d/w1600...tourer-Sport-Sattel-Garda-Gel-Flow-Herren.jpg sjedišta ovog tipa nemaju konstrukciju po dužini tako se tako pri sjedenju sic ugiba a i može se prditi bez problema :D
    Ne znam šta vam je dobavljivo od brendova ali eto Selle royal, Sportturer šta god, računajte da nema sjedišta ispod 50-ak KM sa gelom da valja.
     
  5. NAILS

    NAILS Moderator

    Ovo gore sa linka sto sam stavio je takodjer gel i formira se nakon par vožnji. Samo je glomazno. Ja sam ga platio oko 40KM ali eto, ima i jeftinije.

    [​IMG]
     
  6. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Raja treba mi savjet. Vozim biciklo počesto i nekad znam zalomit jače ture jučer sam puko 84km guzicu uništio :)
    Sic je neka socijala. Da li da sic mijenjam i uzmem one gaće sa gumom na guzici?
    Kad vozim kraće ture ne osjetim bol u guzici.

    Edit evo gore čitam već ste pisali Al eto ako ko ima za dodat koju pametnu bujrum.
     
  7. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Ja bajkam svaki dan 30km. Imam gace, ali malo kvalitetnije. 130e bile snizene.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. Tensai

    Tensai Komšija

    Nabavi novu guzicu :D

    Ma to je najčešća boljka biciklista. Može se nabaviti bolji sic, može se nabaviti i spužvasta navlaka koja se stavi na sic(možda i najbolje rješenje) a i biciklističke gaće su dobra ideja. Sve u svemu treba se i navikavat na duge vožnje pa i ne sjedit uvjek na sicu ako je moguće pogotovo ako prelaziš preko rupa.
     
  9. Haker

    Haker Veteran foruma

    Spužva u gaćama od 130 eura i u onim od 30 je ista.
    Par vožnji i navikne se. Sam sic igra ulogu, spužva u gaćama malo i to je to.
     
  10. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Kad vozim kraće rute tipa 30-40km onda je ok al eto zalomim nekad jaču rutu kao neki dan pa se osjeti. Za početak ću uzeti neki sic ovih dana ništa skupo do 30 eur jer biciklo mi nije neko.

    Tipa nešto ovako:[​IMG]
     
  11. Reznor

    Reznor Overclocker

    Dok se ne skupi para za uzeti nesto kako treba, kontao sam odraditi mali apgrejd ovog svog dorata. U pitanju je neki BTWIN Rockrider 340. Nista posebno, ovo mi je prvi mtb nakon dugo vremena, pa da udjem u fazon.
    Ima one grip shiftove koji me pravo nerviraju i to je prvo sto zelim na njemu zamjeniti. Pa evo neke liste:
    Shifteri, pogon Tourney -> Alivio (mozda bi i Altus bio dovoljan?), uz to bi trebalo vjerovatno zadnju kasetu i lanac mijenjati. Mozda uzeti nesto od ovoga polovno, jer ni bajk nije nov, ali je ram ocuvan. Moze li se preci sa 7 brzina na 9? Trosak planiran oko stoje.
    Diskove mislim da nije pametno uzimati, mozda zamjeniti jednostavno pakne i sajle? Prednja cvrci, iako hvata odlicno.
    Gume sam kontao neke Schwalbe uzeti, sad su njegove originalne 26", 2.00, mozda neke 2.15 ili 2.25? Trosak oko 50.
    Amortizeri malo skripe, mozda samo podmazati, umjesto da mijenjam viljusku? Nema centralnu suspenziju, samo prednju.
    I na kraju, da li ima neko ko moze da mi nabavi i zamjeni potrebne dijelove, recimo kod Lorisa ona garaza da li oni imaju i dijelove, mozda je to bolje nego da se sam peglam s tim.
    Ne vozim bas offroad ture, sad sam planirao mozda otici na Tour de Igman, mada najvise sto idem je na Ilidzu kroz Aleju, malo do Bascarsije, i to je to.
    Hvala unaprijed.
     
  12. NAILS

    NAILS Moderator

    Schwalbe gume, pogon se mijenja zajedno sa lancem i kasetom, zamjeni pakne i preci ces cijenu tog bicikla. Ne isplati se. Prodaj ga i uzmi nesto sa acera - alivio opremom.
     
  13. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Raja treba mi savjet uzeo bih biciklo MTB budjet nekih 500eur. Uzet cu u Njemackoj. Koristio bi se uglavnom po gradu nekad lagani offroad dakle neki hardtail u biti. Zatim jos jedna nedoumica s obzirom da ja vecinom vozim po asfaltu nekad malo makadama a rjedje offroad sta mislite na neki cross bike? Zatim 176 sam visok ima li sanse da uzmem 29 incne gume i manji ram il da idem na 26 incne gume i normalni ram? Kontam preveliko bi mi bilo 29 gume? Malo sam zagledao recimo Cube bicikla model aim race 2019 ima ih ispod 500 eur. Bilo kakav savjet dobrodosao.
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Ne znam sta se gore moze uzeti za te pare, ali sam nedavno pisao jednom kolegi pa da se citiram, ovo ti je ono ugrubo da imas neku referencu. NEko ozbiljniji ce gledati druge stvari ali ono, za amatera, cisto da znas sta odabrati: - Što se opreme tice, nekako ide: Turnay, Altus, Acera, Alivio, Deore, Deore SLX, Deore XT i ostalo je tebi nevazno. Licno ne bih isao ispod Alivio opreme. Odnosno kombinacija Alivio + Acera/Altus. Zadnji mjenjac recimo Alivio, prednji moze Acera, Rućice mjenjaca Acera/Altus. Kočnice Shimano M396 Acera ili nesto bolja, ili u slicnom rangu Tektro Draco ali ne bih nista slabije od to dvoje. Pogon Acera ili Alivio ali nikako Suntour ili nesto jos jeftinije. I to bi otprilike zadovoljilo potrebe vecine osoba koje voze 90% kao "drumaš" i 10% off road. Ak ose moze naci kombinacija Alivio + Deore, bilo bi cool ali eto, ta neka sredina oko Alivio dijelova za prosjecne korisnike.

    Sto se amortizera tice, Suntour je jako prost amortizer i poprilicno tezak. Zadovoljit ce on 99% osoba koje ponekad idu na off road staze bez nekih skokova i kroz godinu-dvije ce postati krut jer se "potroši" ona jeftina mast sa kojom je namazano + udje vremenom voda od kiše pa se i hrdja hvata.

    Ja sam prije dvije godine nasuo ulja u XCM model a dole na šarafe stavio dihtung od platna. Takav, pun ulja, radio je kao san.

    Sto se cijena tice, nije tu samo oprema u pitanju. Imas CUBE modela koji imaju Acera - Thurnay opremu i kostaju vise nego neka konkurencija sa pokojim Deore dijelom. U pitanju je dizajn, starost modela, koja je nabavna cijena itd. Ili recimo ima Thurney - Acera opremu overall ali ima rockshox vilu dok konkurencija, kao Capriolo, stavi Alivio - Deore opremu sa jeftinom Suntour XCT vilom itd. Neko stavlja losiju mehaniku ali bolje gume dok neko bolju mehaniku i jeftine Rubena gume. Sve zavisi. Capriolo moze imati jos bolje cijene od konkurencije jer se sklapaju u Banjoj Luci. Pa tako za 940KM dobijes ovu ooremu:
    SR Suntur XCT 100mm Lock out
    Pogon: Shimano FCM430 44-32-22 Alivio
    Mjenjač prednji: Shimano FD-M190 31.8 42t DU
    Mjenjač zadnji: Deore RD-M610
    Ručice mjenjača: Deore SL-M610
    Zupčanik zadnji: Deore Shimano HG50-10 11-34
    Lanac: Deore HG54 HG-X 10 Speed Chain
    Broj brzina: 3x10
    Kočnice: Shimano BR-M396 Hidraulične / Ručice: BR-M396
    180mm disk
    Volan: KryptonX ATB ALU 700mm 31.8



    _____

    Što se velicine tice, tu smo negdje sa visinom. Ja vozim L ram, 19"/48.5cm 29er i vjerovao ili ne, veliku razliku moze praviti cak sjediste koje stavim. Originalno tvrdo je pomaknuto malo nazad i odmah je drugacije voziti. Mekano moje staro je blize 4cm. Mozda mi koji smo stalno na bajku primjetimo to, ali samo sjediste od 2-3cm hoda naprijed-nazad utice na sam osjecaj.

    Ja ga pomaknem sto vise nazad i 700mm mi je sirina volana (širina guvernala) i evo gledam da uzmem nesto sire. Prije sam vozao sa 720mm a mogao bih i na 740mm. Tako da se ne moras btinuti da ti je veliko. Ja bih licno cak isao na vece biciklo kada bi srednja šipka bila niska kao slopestyle cisto da se ne nasadim na muda.

    Svakako vidi da probas. I kada ga kupis, moze se korigovati sjediste, visina guvernala, lula (koliko su izbacne vani) i širina koju sam spominjao ali opet vidi da ti odmah odgovara. Mozda bi najbolje bil oda probas od nekog kolege pa da se mozes nekako orjentisati. Vjerujem da se za te pare moze dosta bolje proci gore nego kod nas tak oda je tesko savjetovati koji tacno model.
     
    Last edited: Sep 16, 2019
    forzamilan likes this.
  15. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Hvala!

    Probao sam od kolege taj cube aim ne znam tacno model i pasao mi je super je za voziti. Evo sad naletih na Cube Analog orange'n'red RockShox, Shimano XT, Alivio itd. 559 eur izadje a uzeo bih sa Fahhrad.de mada je tu 20 eur skuplji...
     
  16. nFare

    nFare Komšija

    Za MTB ja ne bih išao na veće od L rama, i 29", Provjeri i Radon brend sa "Bike diskount" stranice ako ćeš vagati sa parama, ali ja bih svakako gledao i polovne, bude super dealova pogotovo sad kad je sezona pri kraju, možda naleti i kakav polovan Canyon za te pare. Stevens, Bulls, Cannondale, Focus su neki od brendova čiji se MTB u Njemačkoj mogu često naći, taj Cube ima dobar odnos uloženo/dobijeno.
     
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ukratko, taj cube će ti biti sasvim adekvatan.
     
  18. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Ma mislim da cu uzeti ovaj cube i cao. Polovno tesko. Ovdje u Minhenu i okolici cijene su uzas skupe i pacijenti nakon 8 god za biciklo bubam od 600 eur traze 500 eur nemam zivaca se natezati radije novo a slabije.
    Hvala svima.
     
  19. NAILS

    NAILS Moderator

    Ja i danas vidim bajkove na piku koji su se prodavali prije 3-4 godine samo im je sada viša cijena. Slike su i dalje iz 2015-te. A zbog natezanja sam i ja uzeo novo. Bili je ili novo ili ništa. Sve i jedan bajk je "trazio" najmanje 100KM ulaganja. Zadnja odluka je bila GT 3.0 2012 god koji je i dalje imao originalni lanac, kasetu i suntour pogon. Kad sam sracunao, izašao bi me 750KM.
     
  20. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ja kad sam gledao prije par mjeseci bilo je na olx-u bar 10 ak odličnih bicikala ali u xl veličini.
    Na kraju sam uzeo "zanemareni" Trek ponovpljno, uradio mu komplet servis i podmazivanje i evo ga fercera.
    I ja bih uzeo novo , ali mi je zbog lifta odgovarala samo 26", a u toj veličini nema baš kvalitetnog izbora u radnjama tipa trek, mbike i ostalim.