X570 preporuka

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Lamagician, Aug 2, 2019.

  1. NAILS

    NAILS Moderator

    Kloliko treba obracati paznju na ram u toj kombinaciji, 3600 + B450? Kontam uzeti istu kombinaciju ali znam da je nesto trebalo klokati ram za najbolje Ryzen performanse.
     
  2. Vedo

    Vedo Moderator

     
    NAILS likes this.
  3. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Kod mene je HyperX Predator 3200 2x8GB.

    Kakva je situacija sa coolerima, citao sam da s ovim stock coolerom wraith stealth nije idealna situacija pogotovo kad je u sobi visocija temp. Da li bi pomogao wraith prism vise? Ili neki drugi da nije opet preskup za 3600 cpu?
     
  4. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Kod mene sve na stock na 2600 radi ok posao. Kad je kućište zatvoreno onda je bucan kao i grafa kad je otvoren onda je ok i temp i relativno tih.
     
  5. Lamagician

    Lamagician Komšija

    To nije bas dobro. Otvoren da bude mi ne dolazi u obzir a buka ko grafa isto ne zvuci kao optimalno rijesenje.

    Kakve su preporuke? Wraith prism msnje bucan? Neki drugi u tom cj rangu?
     
  6. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Ma nije on bucan kao i grafa ona se više čuje. U loadu čak bih rekao sa otvorenim kućištem iznenađujuće tih barem meni. Ima tu i do kućišta uzeo sam neki antec 30ak eur MIDI nije to neko kućište.
    Ja sam ispao iz fola prije je Budget cooler bio cooler master cm 212 evo i recimo rajintek ereboss oba puno bolja od intel stock, cijena im je bila cca 70ak KM.
     
  7. NAILS

    NAILS Moderator

    Znaci valja na ram dato koliko i na CPU+MBO zajedno.
     
  8. adsubzero

    adsubzero Komšija

    A odakle taj zakljucak haha
     
  9. Piroman

    Piroman Komšija

    Ma nije tačno ba, evo Corsair Vengeance 16GB 3200MHz CL16 LPX sasvim pristojne performanse nudi, negdje u zlatnoj sredini:



    btw. Ako ne želiš čačkati ručno RAM memoriju, obavezno gledati da je ista na QVL matične koju ćeš uzimati, inače bi mogao imati očajne performanse za RAM-kit koji nije na QVL.



    Ukratko; ARCTIC Freezer 34 eSports DUO best-buy cooler. Kod mene je verzija sa jednim vent. i hladi Ryzen 2600 odlično, nikada ne prelazi 50°C pri gaming-u, pri čemu cooler apsolutno ne čuješ.
     
    Last edited: Sep 6, 2019
    forzamilan and NAILS like this.
  10. NAILS

    NAILS Moderator

    Prvo sam kontao ici na 32GB jer vidim ima kingston 8GB po 90KM. Ali poslije skontah da za performanse ryzena treba brz ram tako da bih 32GB papreno platio.

    Da ne diram nista, out of the box, ici na 3600? Kontam u tom slucaju uzeti 8 ili 16GB prvo, druga dva modula poslije. Nije pod moranje 32GB odmah. A stvarno mi se ne da ručno čačkati. Radije ću ici na stari i7 i DDR3.
     
  11. adsubzero

    adsubzero Komšija

    32GB Ballistix Sport LT 3200MHz CL16?
     
  12. NAILS

    NAILS Moderator

    Ne znam ja, zato vas pitam :) Znaci planiram da uzmem ryzen 3600 a vi preporucite ram i MBO samo da ploca nije plaho skupa. Meni svejedno sta god da je. Ako moram ganjati skupolji ram, onda cu za pocetak uzeti jedan ili dva modula samo da se ne moram zezati oko kolkanja i rama.

    Taj Crucial od 32GB ima ekstra cijenu.
     
  13. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Ram je sad bagatela kakav je bio. Ja sam sebi uzeo crucial nakav na 3 GHz 2x8GB platio 70 eur, dva klika u biosu i voila radi na 3GHz latencije nisam dirao niti voltazu.
     
  14. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Ja sam uzeo na kraju taj 3600, mbo b450 msi carbon pro ac i ram hyperx predator 3200 2x8gb kit jer mi je cijena od 80 eur za taj kit bila ok (i u at/de hoce za corsair 3200mhz 110 eur).

    Ko se moze pomiriti sa slabijim zvukom i realtek mrezom moze komotno po preporuci i kolega s foruma uzeti b450 msi tomahawk max (ploca od cca 220 KM).

    Meni je ostalo jos da nabavim grafu...skupljam jos iskustva za 5700xt custom (ne blpwer cooler)...a vise vezano za drivere - ako neko ima iskustva pls da napise.
     
    Esh likes this.
  15. Piroman

    Piroman Komšija

    Većina na net-u preporučuje onu B450 Tomahawk MAX kao neki best-buy, mada kažu da može i slabija MBO ako neće ići ništa jače od 3600, npr MSI B450-A Pro Max. Ugl. bilo koja MSI B450 (max) ploča jer imaju najbolje VRM hlađenje (ako nije sa oznakom "max" onda samo gledaj da ima BIOS flashback tipku nazad tj. da možeš uraditi update BIOS-a preko USB stick-a da podrži ryzen 3000 seriju, mada je najbolje ići na "max" verziju odmah). :D
     
  16. Vedo

    Vedo Moderator

  17. NAILS

    NAILS Moderator

  18. Esh

    Esh HWB

  19. NAILS

    NAILS Moderator

  20. NAILS

    NAILS Moderator

    Mislim da cu ici sa: 3600 + MORTAR MAX + PATRIOT 16GB Viper 4 DDR4 3200MHz CL16 KIT jer je ova memorija na QVL listi ploce.

    Ako neko ima bolju preporuku, neka javi. Dok nisam porucio :)