Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

  1. Haker

    Haker Veteran foruma

    Opel Astra (9.000 KM)
    https://www.olx.ba/r/35091006/114743

    Ovo bi se moglo otići pogledati
    Kakvi su ovi Opel 1.6 benzinjare i da li je realna cijena ili da se cjenkam malo

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  2. Qler

    Qler Veteran foruma

    Moj stari je ima cca 4-5 godina. 1.6 atmo benzin... 115KS malo je polijena jer je teska, ali generalno dobro auto. Imao je probleme sa bobinom i sa dihtungom glave u ovo godina sto je vozi. Ja i nesto mu je puklo neka plastika kod papucice kvacila ili kocnice pa je bila nekako lohotna...ostalo sve samo redovni servisi...
     
    Haker likes this.
  3. Haker

    Haker Veteran foruma

    Koliko je trošila otvorena vožnja?

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  4. Qler

    Qler Veteran foruma

    otvorene i sad trosi oko 5l, po gradu s time da on ne vozi po guzvi, oko 7-8l a mislim da vozi kao ja na posao i sa posla da bi to bilo glat 10l...
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    I ja imam 1.6HDI i radim A+C, ali mislim da pricate o drugom motoru? Kod mene je 92KS, to je onaj 109KS stariji?
     
  6. Haker

    Haker Veteran foruma

    To je odlična potrošnja
    Za grad znam i 10l je dobro.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  7. tesy

    tesy Novi član

    To je konkretno za model od 109 KS , što se mene tiče nema tog motora i tog ulja kojeg bi drzao u motoru duze od 10 000 KM i to je moja preporuka za svakog kome je iole stalo do vozila koje posjeduju .

    Fabricki propisan servisni interval je 20 000 km , u to vrijeme to je stavljeno zbog marketinga i konkurencije jer je u tom periodu bila neka ekspanzija long life ulja i tih produzenih servisnih intervala . To se u praksi pokazalo kao lose jer u taj motor sa filterom ide samo 3,8l ulja i jos ako se ne kontrolise nivo eto problema zbog kojeg je taj motor dosao na glas kao nepouzdan . U prvih 200 000 km nema problema , ali se posle znalo desiti da ulje zbog predugog intervala karbonizira i zacepi sito u karteru i malo sito koje se nalazi u holenderu za dovod ulja na turbinu , naravno prvo turbina strada zbog manjka ulja i loseg podmazivanja . To je u verzijama od 66kw manje izrazeno jer je motor manje opterecen i uz to da nema dpf pa zbog tog kod nas slovi kao pozdaniji . Jedina stvar na motorima od 109 KS sto treba uraditi je prilikom kupovine skinuti karter i ocistit karter i sito uljne pumpe u karteru , te malo sito iz holendera izbacit skroz , naravno ulje i filter mijenjat svakih 10 000km i nema nikakvih problema . Trosak od svega 50-tak KM rijesi potencijalne probleme zbog kojih motor slovi kao nepouzdan . Jedini problem je taj sto kod nas majstori (narocito oni koji tvrde se kociona tekucina i ulje u mjenjacu nikad ne mijenja) dugo nisu znali za to pa kad strada turbina oni repariraju ili stave drugu pa i ta ode za nekoliko hiljada km , pa pljuju kako ne valja motor , a nisu znali rijesit pravi uzrok od kojeg je i prva turbina stradala . I na slabijim verzijama 1.6 motora nije lose pregledati i odraditi ovo sto sam naveo .
     
  8. kio

    kio Komšija

    Tesy, jesi ti mehanicar ili?
    Imas dobro poznavanje materije.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  9. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Imaš ovo, fin autić, Opel Astra ustvari.
    https://www.olx.ba/artikal/34943715/chevrolet-cruze-2011/
    Ja ne bih bježao ni od ovog, nek je dizel.
    https://www.olx.ba/artikal/35149330/fiat-punto-evo-1-3-jtd-pure-edition-mod-2011god/
     
  10. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    To je samo za prve modele tog motora do 2008. Ovaj novi od 1.6 hdi 2010 68 kw i 82 kw, ima proširene uljne dovode bez sitke, 8v i slovi za najpouzdaniji dizel motor. Dokazano prelaze ogromne kilomtraze
     
  11. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Pa fiksne traju, dok na svakom autu bez ozbira na brand ove promjenjive stradaju. Kod mene na starom 2.0 HDi, fiksna vrti 350.000 km, još sipam 5w40 jer ne troši ništa ulja, mislim da se neće nikad ni pokvariti.
     
  12. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Nije problem sto u 1,6hdi ide 3,8L,nema on uopste problem sa potrosnjom ulja ,vozim ja Cmax sa tim motorom,ne trosi kapi ulja od zamjene do zamjene nego je problem sto nevjerovatno zagadjuje ulje. Ja sam kod sebe izaprao motor iznutra,pa promjenio ulje 3 puta za redom na svakih 150-200km i bas se motor oprao iznutra i kad sam cetvrti put nalio ulje bilo je novo kao u kanisteru al ta je srece potrajala 500km i opet je pocrnilo kao da ga nisam mjenjao godinu. Sad ga mjenjam na 7500-8000km i cim naspem novo odmah je crno i prije nego sto upalim motor. Tacno da ga drzim 20 000km u katran bi se pretvorilo.

    Jos jedan od uzroka stradavanja samog ulja u 1.6hdi motoru pa i svega ostalog sto ide uz ulje(turbo,lanac na bregastoj,radilica) su podloske pod diznama koje kad pocnu pustat pa ecu dodaje naftu da nadomjesti gubitak snage a visak nafte stvara dodatnu čađ koja na kraju završi u ulju i ubrzava problem. Kod svake zamjene ulja preporucujem i da se dotegnu vijci koji pritežu dizne.
     
  13. tesy

    tesy Novi član

    Hehe, nisam mehanicar , automobili i dijelovi mi djelimicno dodju kao hobi , a djelimicno te nuzda natjera da sam moras studirat materiju kad ti neke stvari 3-4 majstora ne rijese , tako da sve sto mogu uradim sam sebi .

    Odes npr. u ovlasteni servis zbog garancije i naplate ti 3x vise nego da sam kupim ulje i filtere i zamijenim sebi , jos ti naspu ulje koje uopste ne ispunjava fabricki trazenu specifikaciju i jos naplate vise ulja nego sto stane u motor sa filterom . Na kraju vise volim izgubit garanciju i radit sebi pedantnije .
    Trebalo bi da je taj problem sa uljem rijesen od 2011 god. , ali ja bi svaki 1.6 opet provjerio i ocistio , cisto da budem mirnih zivaca :) , slazem se da prelaze ogromne kilometraze uz izuzetnu stedljivost .

    U pravilu bi turbina trebala da traje koliko i sam motor (nesto slicno kao fiksni zamajac) , ali da ne ulazimo u materiju zbog cega ne traje . Za turbinu je bitno propisno odrzavanje (izbor i interval ulja i filtera) , nacin voznje , tj. postovanje da se hladan motor ne vrti preko 2500 rpm (dok ne bude na radnoj temp.) , nakon voznje (narocito ostre) da su ostavi u leru nekoliko minuta da radi i td. , vjerovatno znas zbog cega da ne objasnjavam detaljno . Imam i ja u porodici vozila sa preko 350 000 km i varijabilnom geometrijom gdje nije nista dirano , a auto potrosi 0,5l ulja na 10 000 KM . Fiksne jesu nesto otpornije na zaprljanja , dok promjenljivim nakupljanje cadje moze dovest do ometanja pravilnog rada geometrije , ali ne mozemo ostati na vozilima ranga golfa 4 , moramo napredovati :D .


    Tacno je da nema problema sa potrosnjom ulja , nego zavisi od konkretnog primjerka koliko je potrosen . Ta situacija kod tebe je ocigledno da je neko radio servis prije tebe na 20 000km jos ako je i to na vrijeme i pitanje koliko je auto uopste presao . U svakom dizelu se ulje zacrni nakon nekoliko stotina km , aditivi u ulju bi trebalo da rade svoj posao i ciste motor .

    Što se tiče podloški injektora malo ko zna da je na ovim motorima propisana izmjena na svakih 100 000km ;) . Jedino se kod nas mijenjaju kad pocne smrad uvlacit u kabinu kroz ventilaciju . Dotezanje preko propisanog momenta ne preporucujem .
     
  14. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Vjerovatno je do dizajna motora, kod mene na 2.0 hdi, ulje bude providno tj. malo zatamnjeno i kod same zamjene na 17k zadnji put, koju radim jednom godisnje uvijek bude između 15-20k.
    Primjetio sam da Pumpa dizna motori nakon 500 km zacrne ulje totalno kao u mom starom mercedesu 190d. Ali koga briga, nek samo podzmazuje kako treba.

    Turbodizelaš 1.6 HDI je krajem 2010. potpuno rekonstruiran, a mnoge je iznenadilo da je dobio jedno bregasto vratilo umjesto dva te osam ventila umjesto 16. Manje pokretnih dijelova izravno znači manje potencijalnih mjesta kvara. Ugrađena je i učinkovitija uljna pumpa te su prošireni uljni kanali. Sada je taj motor, jednako kao i Fordov 1.6 TDCi (ugrađuje se i u modele Volva i Mazde) - za pet!
     
    Last edited: Sep 13, 2019
  15. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Moj je presao 200k km prije mene. I jos 70k km kod mene. Kilometraza je tacna jer pored uredne servisne knjige i samo stanje auta pokazuje da je tacno. U knjizici se bas vidi da je servisiran na 20k km a to moze potvrditi i turbina na kojoj je pisalo P-307 :) iako je ford u pitanju. Kad sam radio veliki servis sve djelove koje sam izvadio su bili orginal sa prve ugradnje sa datumima proizvodnje auta. Znaci kilometraza je ok.

    Uglavnom kako sam ga uzeo u svoje ruke i mjenjam ulje 3 puta godisnje ne pokazuje nikakve probleme niti znakove umora.

    Dizne stezem na 12nm i svaki put kad dotezem idu vijci po malo. Znaci vremenom se popustaju, tanji se podloska, istezu se sarafi.

    A ima dizela kojima ulje ne pocrni tako brzo. 2.0HDI i stari ovaj novi 16v pa 1.7CDTI. Generalno u dizela mora pocrniti al ima i crna svoje nijanse. Mjera je dal se ruke mogu oprat poslije ili ne mogu. :)

    Poslije 1.6hdi ti treba neka strasna hemija da se rijesis fleka s ruku dok poslije 2.0hdi samo obrisea krpom i gotovo. :)

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
  16. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    1.7CDTI bude cisto ulje i nakon 2000km, tek nakon toga se vidi zaprljanje, al ni tad ne bude posve crno. Al zato ide 5.5l ulja, 150 kubika vise od 1.6tdci/hdi a skoro 2l ulja vise.
     
  17. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Kad ga se ti kao majstor nisi rijesio, znaci da je okej. Uglavno ako se kupuje prva verzija 1.6 HDi, raditi servis ulja na 10k. Ja sam planirao ako pređem na 10w40 ici na dva intervala godisnje, tj manje od 10k, ali sto bih kad ide fino na ovom ulju. Mislim da ova nasa fus ulja dodatno doprinose zacpljenjima.
    Imaju li ovi stari 2.0 HDi nesto za obratit pažnju, podloske za dizne ili nesto slično?
     
  18. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Kada bi teoretski htio raditi remont motora, kome se treba obratiti kada je Toyota u pitanju? Razmišljao sam kada dođem na 300.000 da neko ko zna svoj zanat obnovi dijelove koji se na motoru rade.
     
  19. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Remont na 300k, zbog čega. Moj gazi preko 300k, ne znam što bi ti motor remontovao, jedino ako je loša kompresija i pucanje zupčastog ili tako nešto, obično ako nešto ne valja, to se sanira. Mislim ko danas radi remont?. Pa lakše je ubaciti novi motor. To je baš za pacijentluka, priča mi majstor da mu je neki lik donio ležajeve da mu ovaj reparira remenice i klizače na PK i zupčastom remenu. WTF
     
  20. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Zavisi od motora, ako je benzinac manje kubikaze, na 300 000 ima smisla uraditi remont ako gubi kompresiju.