HDD laptop problem

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by kolinsb, Oct 24, 2019.

  1. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Pozz radni narode. Trebam malo helpa :) donio mi jaran danas laptop, prijavljuje mu problem sa HDD. Uradim dijagnostiku, i stvarno error. Instaliram HDTune, uzbqci na karticu Health error i kad sam počeo skenirati počeše se pojavljivati crveni kvadratići-bad sektori. Radi se o samsng hdd 320GB. Odemo i kupimo Kingston A400 240GB. Laptop neće a njim ni da pokrene HP Advanced System Diagnostics. Bootam win10 sa usb stick, instalacija vidi taj hdd, ali kaže da ne može raditi kao boot uređaj i ne može se instalirati windows. Win7 se uredno instalira ali neće da boota. U biosu laptopa nema nikkavih informacija tipa ahci/raid, legacy i sl. Bios ćelav skroz, možeš pregledati informacije i promijeniti boot order. Ispo sam iz fazona, nemam pojma u čemu je kvaka.[​IMG][​IMG][​IMG]

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  2. Tyger

    Tyger Aktivista

    Jesil mijenjao postavke BIOSa da boota direkt sa sticka? Ako jesi mijenjao raspored diskova (da stick bude prvi) neke instalacije nece htjeti odraditi to jer misle da kasnije neces moci bootat sa SSD jer nije aktivan u redoslijedu boot meni-a. Pokusaj ostaviti SSD na 1. mjestu i odradit boot override da boota sa sticka. Pa onda da ide instalcija.
     
  3. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Tnx na odgovoru. Ne mijenjam u biosu boot order, nego sa F9 startujem instalaciju sa sticka. Kvaka je da nakon 10tak sec tog prvog ekrana kad pritisnem F9 i kad me obavijesti da ulazim u Change Boot Device Order meni, dobijem taj ekran s porukom da nešto nije ok sa HDD (SSD je unutra) i nakon toga se prikaže boot order meni gdje startujem instalacuju sa Patriot USB sticka, a nakon sto instalacija dođe do dijela gdje biram particiju na koju cu instalirati win i tad izbaci poruku da nije moguce bootati s diska i da provjerim je ku kontrolor diska omogucen u BIOSU



    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    [​IMG][​IMG][​IMG]
     
  4. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Nakon što sa F4 pokrenem HDD test dobijem poruku Hard disk test Failed. SSD je ispravan, kacio ga ja na svoj PC. Na particiji se nalazi win7 instalacija koja se uredno zavrsi ali nece da boota.
    [​IMG][​IMG]

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  5. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Ako je UEFI bios a pokusavas da instaliras 64bit verziju win10,moguce je da je disk formatiran kao MBR a na uefi sistemima da bi win bootao mora biti formatiran kao GPT pa provjeri da nije do toga.Nabavi neki alat za to.Ali koliko vidim na slikama nije UEFI!?Koji je laptop u pitanju?Nedavno imao slican problem.Koristio sam neki alat pokrenut sa usb da izvrsim konverziju u GPT i onda je sve ok bilo.Ali da ga hebes ne znam kako se zove.

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  6. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Kako je formatiran po defaultu? Jer sam ga otpakovao i ubacio u laptop i pokrenuo instalaciju sa sticka. Onda sam pokušao i instalaciju sa sticka koju sam kreirao kao MBR. Možda je baš to problem, pošto je laptop iz 2011 godine, mada se na hp sajtu spiminje UEFI.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  7. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Pa mislim da je kao MBR.Mozes u toku instalacije preko diskpart alata to odraditi.



    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Prebacio sam SSD na MBR, instalirao neki win10 64bit iz 2016 (instalirao se skoro 40 min) ali neće da boota. Kolika je vjerovatnoća da je ovaj mali kablić što spaja HDD sa pločom oštećen?
     
  9. Vedo

    Vedo Moderator

    Ma nije analogan kabal pa da "malo" radi. Ili radi full kako treba ili nikako.

    Mislim da se moraš sa diskpart zezat dok ne potrefis, a probaj možda bootat instalaciju sa DVDA?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Pa znaci bio je na GPT?Trebao bi ostati na GPT ne na mbr ako je uefi.

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  11. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Na GPT instalacija win nikako ne vidi SSD, kad bootam sa dvd iz 2016. Kad prebacim na MBR, s tim istim DVDom instaliram Win ali onda neće da boota. Svakako je čudna ova poruka, jer se i sa starim HDDom i sa novim SSDom ona pojavljuje.



    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    [​IMG]
     
    Last edited: Oct 25, 2019
  12. Tyger

    Tyger Aktivista

    Probaj klonirat postojeći disk (ako mu sistem radi) na taj SSD i vidi usput kako je inicijaliziran (MBR ili GPT).
    Mozda je taj disk vezan (lockan) za BIOS. Imao sam situaciju na jednom HP-ovom AiO gdje nije dozvolio da zamjenim HDD sa običnim 2.5" SSD-om ali je srecom imao M2 slot preko kojeg je na kraju proradilo.

    EDIT
    Vidi još i ovo:
    1. Enter BIOS settings. Under Boot tab, make sure the cloned drive is first boot order. If your cloned drive is a GPT disk, make sure the UEFI boot mode is enabled, and if it is an MBR disk, then set it to Legacy boot mode. If your computer does not support UEFI boot mode, you need to do a GPT to MBR conversion before you can boot from the cloned drive. As you may know, some software allows you to clone MBR to GPT disk or back without disk conversion. The computer is not using the correct boot mode is one of the reasons why cloned SSD not booting.

    2. Use repair option via a Windows System Repair Disc or Windows installation disc. Boot from the repair disc, and try the first option, Startup Repair. If it doesn’t work, you can try Bootrec.exe, which can is available in Command Prompt, to fix cloned HDD won’t boot. Open the last system recovery option, Command Prompt, and enter the following command in order:
    bootrec.exe
    bootrec.exe /fixmbr
    bootrec.exe /fixboot
    bootrec.exe /scanos
    bootrec.exe /rebuildbcd
     
    Last edited: Oct 25, 2019
  13. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Spojio sam stari HDD na svoj PC i HD Sentiel izbacuje grešku. Kvaka je da sam jučer na poslu taj isti HDD spajao na PC i spasio podatke. Nisam mu ništa radio, sve su pariticije tu, ali i kad ga ubacim u laptop više se ne diže win7 s njega. Evo provjerio sam ga na svom PC, i na njemu nije GPT.


    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    [​IMG]
     
  14. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Po serijskom broju, HP sajt mi kaže da se radi o ovom laptopu

    https://support.hp.com/hr-en/driver...ment-notebook-pc-series/5048664/model/5179030

    da li je tu UEFI bios (na laptopu je zadnja verzija biosa F.21)? Na starom HDD-u postoji HP_TOOLS particija i s nje se kad pritisnem F2 u startu podiže ovaj HP Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Support Environment odnosno grafičko okruženje preko kojeg mogu uraditi dijagnostiku. To isto postignem kad taj HP UEFI Support Environment nabacim na USB stick (prethodno preimenovan u HP_TOOLS).

    EDIT: Može li biti kvaka što je ovaj laptop došao sa preinstaliranim licenciranim Win7? U BIOSU također piše da je Win7, a ja pokušavam nabaciti Win10.


    [​IMG]
     
    Last edited: Oct 25, 2019
  15. Tyger

    Tyger Aktivista

    http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c02842252
    Stranica 31 izgleda da taj laptop sa tim procesorom ne podržava SSD iz nekog razloga
    160-GB solid-state drive (not illustrated, for use only with computer models equipped with an Intel processor)
     
  16. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Nije to uefi bios.AMI vjerovatno. Ovo sto Tigar kaze :) vjerovatno ne moze na njega iz nekih razloga sdd

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  17. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Pogledaj ako ima upaljen secure boot, to treba ugasiti kada mijenjaš disk.
     
  18. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Drug, u biosu nema nikakvih opcija. Ćelav k'o majmunska goozica. Bez problema sam digao sistem na obicni HDD od 500GB. Na novom Cruical BX500 240GB mi odmah javi hdd error kao i na ovom Kingstonu. [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  19. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    zanimljiva situacija...ja sam takodjer na zadnjih par laptopova kada sam radio instalaciju win10,morao prebacivati iz gpt u mbr ili obrnuto...radio sam preko cmd-a u toku same instalacije
    malo mi glupo to da laptop ne podrzava ssd,mada ti kazes da isti problem imas i sa HDD,tako da mislim da to nije problem
    nego,mozda je stara verzija biosa...jesi li pokusao updateovti bios tog laptopa...mozda to sta pomogne
    mozes naci na netu bios za taj laptop i postupak fleshovanja
     
  20. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Mumi zadnja je verzija BIOSa F.21. Vraćao sam i BIOS na fabricke postavke, ništa, mrka kapa. Nakacio sam jedan Hyperx Fury 240GB, i s njim laptop ne izbacuje grešku Hard Disk Error (tu grešku izbaci cim se upali kad prikačim novog Kingstona A400 ili novog Cruical BX500), ali mi Windows instalacija traži da ga prebacim u MBR pa backupujem podatke s njega da ga mogu preformatirati pa ću vidjeti kako se on ponaša. Što se tiče običnog HDD-a s njim nemam problem jer sam nakačio jedan od 500GB i uredno nabacio sistem i sve radi. Onaj od 320GB koji je bio u njemu je definitivno oštećen. Znači nisu problem kablovi, nisu postavke BIOSA nego isključivo nedostatak podrške za SSD-e i to izgleda ne za sve kontrolere.