Ovlazivac zraka(air humudifier)

Discussion in 'Generalna diskusija' started by SpookyMoO, Oct 29, 2019.

  1. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Gore sam ti naveo citat americke agencije za zastitu okolisa i zivotne sredine, ali ako ne znas engleski, nema veze, samo reci pa cu da prevedem.
    Ja uvijek imam zivaca da ispravljam gluposti, pogotovo ako se tice zdravlja drugih ljudi...iako nisam ljekar i nisam.dao hipokratovu zakletvu :)

    Kada se prilozi dokaz da 60% vlaznosti spada u optimum, ja cu se drage volje povuci i nesto novo nauciti. Do tada, apelujem na sve koji casual citaju i dobiju zelju za ovlazivacem, da prvo nabave kvalitetan mjerac vlaznosti pa onda se upustaju u nabavku istog. Isto tako, ako neko konstantno mjeri 55%+ da cesce obrati paznju na simptome i pojavu budji pogotovo ako ima pvc stolariju.
     
    Last edited: Oct 30, 2019
  2. kvaju

    kvaju Komšija

    Ako može link do kvalitetnog mjerača vlažnosti u zraku :)



    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  3. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Zavisi od budzeta, guglaj malo hygrometer, pogledaj i recimo na amazonu review-e za neki koji ti je dobavljiv i prihvatljiv cijenom pa ces dobiti dojam o tacnosti i sl.
    Koji god da kupis, ako se moze kalibrisati nijenproblem, jer ti neko moze uraditi kalibraciju pa onda za pola godine - godinu odes i vidis jel se poremetio. Ako nije, to je ti u vecini slucajeva, moze se desiti da se poremeti, ali to obicno bude nakon 5g.
    Edit:
    Ako ces neku low-budget varijantu, onaj xiaomi jeftini je pokupio solidne ocjenw, neki trvde da je tacnost higrommetra u 3%, sto je super za 12-13$, ali ne mozes kalibrisati pa sta te zapadne, otici i uporediti sa profi higrometrom pa se time voditi, ali eto opet bolje ista nego nista...
     
    Last edited: Oct 30, 2019
    kvaju likes this.
  4. k0ST

    k0ST Aktivista

    Vedo, mi na poslu koristimo filtere (strana organizacija), i dobro rade posao. U pianju su uredjaji marke Honywell, nesto su doduse bucniji, a velicine su veceg subwoofera za kucno kino. Realno, kad je zrak dosta zagadjen ti uneses PM2.5/10 cestice prilikom svakog otvaranja vrata, za koje tim filterima treba 2-3 sata da se svedu na minimum (ovo je po mjerenju za filtere u spavacim sobama, znaci pozicijama dobro udaljenim od ulaznih vrata). Znaci rade OK...
     
    Vedo likes this.
  5. sumeir

    sumeir Komšija

    Šta znači "kvalitetni mjerača vlažnosti u zraku"

    ?

    Jeli ti treba onako za kuću ili uzgajaš neke egzotične biljke pa ti je bitno da bude vlažnost tačna u 0.005 %

    ?

    :)

    Ja kupio 3 ova


    https://www.amazon.de/dp/B06XZYP5FW?ref_=ast_sto_dp

    Dođu baterije.

    Ubaciš baterije i odmah radi
     
    kvaju likes this.