Windows 10

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by NAILS, Aug 16, 2014.

  1. NAILS

    NAILS Moderator

    Hehe to mi je prvo palo na pamet ali evo, ipak je do pagefile. Evo par sati HDD na 0%, spava.
     
  2. MakaveliTheDon

    MakaveliTheDon Aktivista

    Mozes skenirati sa bitdefender free, jedan od najboljih trenutno. Naravno malwarebytes i adware. Ja koristim i bitdefender antitracker u browseru.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  3. NAILS

    NAILS Moderator

    Ako bude istih problema, probat cu. Cudno mi je sto su tako bile lose performanse sa hard diskom (WDC WD10EZEX-08WN4A0). Cak i kada sam napravio ponovo pagefile za C:, opet je iz nekog razloga sve islo na D da sam morao ugasio pagefile za hdd.

    Ili, sto je uopste koristio pagefile kad se nista nije radilo. Dok opet, jesam primjecivao da je zauzece RAM-a znalo spasti i na 800MB kada je bilo otvoreno par programa. Evo sad mi samo Firefox otvoren i zauzeto 3GB.

    Nesto se definitivno bilo pobrkalo. Sreca pa sam skontao, mogao sam RAM zamjeniti. Sad je haman ok.
     
  4. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Ne znam gdje da postavim ovo pitanje al nek se prebaci u drugu temu ako postoji.

    Kolega na poslu ima hard disk koji radi uredno vidi fajlove, velicinu, koja je datoteka, tacan naziv itd al nece nista da mu otvori.

    Govori da je dobio virus gdje mu je neko zakljucao fajlove kad uplati odreden iznos 500$ otkljucat ce mu hard disk. (Notepad fajl gdje piše upustvo otključavanja)


    Jel moguce teoretski ovo? Prvi puta da cujem da se disk moze blokirati.

    Može mozda format al otici ce podatci svi to je problem.




    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  5. Almir

    Almir Komšija

    itekako moguce, cesto napadaju bih firme
     
  6. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pitanje je i kada plati hoce li mu otkljucati hdd. Ja bih formatirao pa nek ide sve u pm. Mada postoji programi koji omoguce da se vrate neki podaci nakon formata.
     
  7. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Najgore čovjek 10x godina podataka snimao i sad nema ništa, mislio sam zeza me al fakat nema šanse i servisi govore da ne mogu nista.

    Cak je poslao na mail fajl i na drugom racunaru opet ne možeš otvoriti fajl. Iako uredno stoji word ili pdf fajl.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  8. kvaju

    kvaju Komšija

    Prije par godina isto ovdje jednom odvjetniku ili javnom bilježniku otišlo tako 15god rada.
    Ma iskreno neznam sta mislit o tom. Likovi ko neke fakultete završili i velike pare obrću, a nisu u stanju o arhivi da povedu računa. Čuo sam da su neki platili, i dobili ključeve, no ne svi. Tako da je to li-la sve, iako bi ja da sam na njegovom mjestu platio, jer mislim da još za ove viruse nema ljeka, može bit da sam i u krivu.

    Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
     
  9. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ma cloud je jedino rješenje izgleda. Ili snimati arhivu na drugu lokaciju pa onda i na DVD.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  10. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ma backup na externi hdd ili sdd, barem to danas nije skupo. Pogotovo firme koje imaju toliko podataka.
     
  11. Vedo

    Vedo Moderator

    Ja npr sve radne fajlove automatski sejvam na cloud (Dropbox), Halal I'm 12$ mjesečno. E sad, ne daj Bože ransomwarea na mom PCu, da li bi na drugom računari ti fajlovi sa Dropboxa također bili zaključani?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  12. kvaju

    kvaju Komšija

    Nemoj me uzimati za 100%, ali skoro sam pa siguran kolega da je imao takav virus, on je imao dropbox app na kompu, i kako mu je sve i lokalno bilo na PC, zarazilo mu se to.
     
  13. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Mislim da dropbox ima neku funkciju rewind da uradis restore fajlova na prijasnje vrijeme tako da bi trebalo biti sigurno.
    A to gore sto se pise, pokusava i nosi u servise ne pije vode, cijeli disk je enkriptovan, mozes eventualno dekriptovati kljucem ako ga dobijes i to je to...
     
  14. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Mislio sam da se zeza al ipak je donji.

    Dobri stari CD-DVD i przi dokumente, dobro upakuj i cuvati rahat.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  15. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Ja što znam lično u jednom slučaju, je da su poslali ključ koji otključava samo jedan folder kao znak da su ozbiljni i da to radi. Kada je uplaćena čitava suma novca, uredno su sve otključali tj. poslali "ključ"

    Ransomware je gadna stvar, a upravo ti odvjetnici, notari, računovođe itd... ulaganje u IT shvataju kao da bacaju pare niz vodu. To im ne treba i dovoljna su i free rješenja, a kada se desi belaj onda pomagaj... 95% ne radi na prevenciji, te se obično javljaju kada je kasno ili ako im neko od kolega zaplati pa se uspaniče.
     
  16. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Ja ne mogu da vjerujem da neko 10g ima podataka i da ne radi backup!??Backup je majka svih zajeba a cloud najbolje rjesenje.Fino vazne fajlove auto backup na cloud i mirna savjest,pa kad se nesto ovako desi fino format i cao.

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  17. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Čini mi se da fajlovi smješteni na cloud, pogotovo neki koji se plaća, prolaze kroz kojekakve filtere i dodatno se provjeravaju, pa ako neki free AV nije otkrio nikakvu prijetnju, to bi trebao AV na cloudu.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  18. selvin

    selvin Moderator

    Pa nije to u pitanju virus. Samo su enkriptovani fajlovi. Tako enkriptovani ako odu na cloud storage i tamo ce biti snimljeni tako. Najbolje bi bilo da taj cloud storage ima opciju history-a da u slucaju prepisivanja fajlova mozes vratiti staru dekriptovanu verziju.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  19. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Selvine, nisam mislio samo na ovu situaciju, nego uopćeno.
    EDIT: Što se tiče history-a, Windows 10 ima Shadow Copy feature, tako da se i on može koristiti. Pored toga, ima zilion third party backup rješenja na netu.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
    Last edited: Nov 6, 2019
  20. NAILS

    NAILS Moderator

    Enkriptovani fajl nije zarazen. Sama enkripcija je takodjer sigurnosna opcija. Samo ti kao zrtva u ovom slucaju nemaš "kljuc". Tako da cloud sigurnosni sistem nema veze u ovom slucaju. Nema veze sa AV-om.

    Treba rucno raditi backup na cloud i ne treba prepisivati stare postojece fajlove na tom istom cloudu. Samo mi nije jasno kako je 10g podataka sve bilo na istom mjestu. Na jednom HDD-u. Mogao je biti hardverski kvar. Ako je nesto toliko bitno, onda imas cloud backup i eksterni disk/DVD copy. Mada, sa druge strame, znam ljude koji rade backup na C:, odnosno desktop. Koliko im god govorio da to rade na drugoj particiji ili disku, oni i dalje po svome.

    A ransomware je jako popularan. Postoji koliko i sam internet. Cudi me da za ovo neki prvi put cuju.