Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

  1. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ma znas onaj hype me prodje nakon 5 dana. U biti imas telefon i koristis ga isto samo bezeze izdvojis pare. Nema sad nesto ono extra extra pa da to koristis stalno if u know what i mean. Ah da i prestiz.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  2. nenji_avero

    nenji_avero Aktivista

    Jel ima neki poseban razlog za to? Pitam jer šmekam Xiaomi telefone u posljednje vrijeme (trebam mijenjati svoj Honor 8), ali nekako ne mogu da prevalim da mi djeluju nekako... Jeftino...
    Vjerovatno griješim ali jbg.



    Ima li u Sarajevu gdje da uživo vidim, uzmem u ruku Xiaomi, Redmi, OnePlus, Pocofone telefone (nekoliko modela), da vidim kakvi su u praksi?
     
  3. dams82

    dams82 Komšija

    Jbg, ne pušim, ne pijem, ne jurim ženske pa moram imat neki ispušni ventil, obradujem sebe novim mobitelom (i nekog od ukućana svojim prethodnim)
    A sve što si napisao stoji...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  4. dams82

    dams82 Komšija

    Kad bi bilo neko druženje forumaša live mogao bi pogledati razne modele xiaomi uređaja
    Šalu na stranu, pa svaka radnja ih ima u ponudi, vjerovatno imaju i polovnih koje možeš isprobat... Recimo iq mobile radi na principu da svaki uređaj iz ponude možeš probati prije kupovine, svi se nalaze vezani na pultu...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  5. bhd

    bhd Veteran foruma

    Sad i telekom u ponudi ima dva modela.


    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  6. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja nesto sinoc rovio po kuci gledam, Lumia 930, 950, N9, 808, LG G3, neki Alcatel skoro nov onaj 4,7'', pa neki alcatel vodootporni lafo otporan na padove, nov, nexus 5... sve se vucara po kuci... a sve skupa ne vrijedi 200KM :)
     
  7. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Meni je evo Mi 9t drugi Xiaomi mobitel i uživam vec gotov 2x godine uz korištenje njihovi uređaja, prije Mi 9t sam koristio RN 5 AI.

    Sad sam malo više dao za Mi 9t al mobitel je odličan, prvenstveno zbog clean ekrana bez zuba i sl.

    Žena koristi iphone sa home tipkom i kad uporedim sa MI 9t po izgledu iphone je kao igracka sa buvljaka :D

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  8. bhd

    bhd Veteran foruma

    Jes, al u zivotnom vijeku iphone jednom ili nijednom uspori :)

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  9. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Ma zeza i apple sa updatima bude tu sad dosta trzakanja i bagova. Doduše ovo govorim iz upotrebe iphona 6s plus i iphona 7 korisnika.

    Ne znam kakvo je stanje sa iphone X modelima tu vjerujem više pažnje posvecuju al za starije modele nije neka nafaka.

    I zašto sam još na Xiaomiju zbog baterije koja mi izvuce 2x dana solidnog korištenija.

    Vagao sam sa Mi 9t ili polovne S8/S9 al sam odustao zbog edge ekrana, i baterije koja je tu oslabila vremenski.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  10. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Od svih problema jedino sam imao onaj sa multitaskingom, aplikacije bi se precesto reloadale od nule. Sve ostalo super. A i to je fixano sa 13.2.2.

    Ne mozes ni poredit Apple sa ostalima tu, no way.
     
    Aldiin likes this.
  11. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ma iphone i stabilnost idu jedno sa drugim. Ne znam nikog da ima iphone a da ga restartuje visbd od 1 godisnjem

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
    Aldiin likes this.
  12. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Restartuje mi se kod update-a a inace rucno nikad :)
     
  13. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Samo iskren da budem nemam problema ni sa S8 koji vec dvije godine koristim. Telefon radi odlicno i sto spominjes resete, mozda da sam ga jednom rucno resetovao u zadnjih 15-tak mjeseci. Kad bi ga jednom ocistio od svega sto se nakupi za dvije godine, mislim da bi jos bolje prodisao :)
     
    Haker and bhd like this.
  14. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Iskreno, dva su tu razloga. Veličina telefona i operativni sistem. Ne volim velike telefone, dao sam im šansu, nije to za mene. Cigle u đepu.

    Android me oprao maksimalno. Igrao sam se sa raznim custom romovima, onaj MIUI je katastrofa od sistema.

    Šta god stavim, pojavi se neki problem kad tad. Sistem koči, ledi nakon određenog vremena i sl.

    Kvalitet izrade je skroz ok za pare koje platiš ali, sigurnost mu nije dobra strana, tek kad custom rom nabaciš, onda bude ok. Ipak google to masno plaća da bi nam uzimao podatke.

    Kao sto kazu kolege bhd i Stevie, iOS je još uvijek dosta ispred androida po pitanju nekih stvari.
     
    Last edited: Nov 13, 2019
  15. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ne mislim na hard reset mislim obicni upali ugasi da se dozove.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  16. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Jedan veliki improvement koji su napravili sa iOS13 je update aplikacija. Izuzetno brzo uradi update. Npr 10 aplikacija bude updated za minut ili dva.
     
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ista situacija kao kod kolege Aldina. Koristio RN5 MIUI odron, dočekalo me more bugova iz kutije, dok su oni fixali ja već nabacio rom. Tada je telefon kao pixel samo sa lošijom kamerom, ali dzaba kada ne možeš telefon ljeti u šorc staviti, doslovno gaće spadaju
    Sada gulim S8, telefon radi super osim odron baterije. Prije ne bih nikad ovo rekao, ali nosi bateriju, bolje ove dimenzije nego nositi ciglu. Ovaj telefon ima baš super dimenzije i nadam se da će na tržištu ostati ovakvih telefona, ne nosa se svakom cigla niti svako nosi torbice

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    Aldiin likes this.
  18. dams82

    dams82 Komšija

    Kad je Aldin napisao post ti si mi prvi pao na pamet, kontam kao da si ti pisao
    Ja se ne mogu zamisliti da koristim nešto drugo poslije miui... Koristio emui par mjeseci, nije bilo posve loše, ali brzo sam se vratio... O veličini i težini ne bih, ljudi koji furaju trenerke I šorceve moraju imat torbicu, ti džepovi nisu ni za papir, a kamoli za malo veći mob...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
    Haker likes this.
  19. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Na to sam i mislio. Nije bilo potrebe gasiti / paliti isl. Naravno sve pa i ROM je fabricki i nikad nista nisam dirao po tom pitanju. Radi pa radi...osim baterije sto oslabi nakon 2 godine ali oslabila mi je i na iphone-u nakon 18 mjeseci.

    Btw. kod zene je Xiaomi MI 9 SE trenutno sa fabrickim ROM-om i evo 3 mjeseca ga nije morala ugasiti/upaliti...telefon radi ko doksa.
     
  20. nenji_avero

    nenji_avero Aktivista

    Ja sam imao Nexus 5 (pure Android experience) i hvala LG-u, crk'o je dva mjeseca nakon što mu je istekla 2-godišnja garancija. Probao custom romove i neke zajebancije, ali mu je dohakalo, pazi sad, što mu se zaprlja powerbutton i stvori mu bootloop. LG shit.
    Onda sam se patio skoro dvije godine sa ženinom starom Xperia SP, pa kupio Honor 8. Evo ga piči drugu+ godinu, odličan telefon, nema štopanja, updati aplikacija brzi, kamera solidna za pare koje sam platio, sve top. Međutim, bateriju punim dva puta dnevno, nekad i tri.

    Ja sam malo reći power user. Doslovno koristim telefon za sve što telefon može - od gaminga, surfanja, društvenih mreža (fb, insta, reddit, steam), chat/komunikacija (viber, whatsapp, duo, hangouts, messenger, discord, steam chat), youtube, multimedia, pa onda podrška korisnicima (MS RDP, TeamViewer, AnyDesk, Terminal) i tako u nedogled. Stvarno nemam nikakvih prigovora Honor 8-ici osim te jebene baterije. Razmišljao sam da je zamijenim, ali sam čitao da to često učini telefon lošijim, pa mi se nešto ne da upuštati u tu priču.

    A što se tiče iOS, jedino što mi se više sviđa kod njih je tastatura. Sve ostalo mi lošije odgovara nego na androidu. Na to sve moram dodati da nije istina da iPhone nema štopanja isl., jer oni generacijama doslovno cloggaju telefone updateima čim izađu nove serije. Imao sam priliku koristiti iPhone od dvice pa do osmice (X još nisam) i sa svima je ista priča. U početku najstabilniji telefon na svijetu, već nakon dvije godine baterija se pati, telefon uspori itd.

    Hoću da kažem da i Android i iOS imaju svoje pros and cons, te da je to sve na kraju "tu negdje" i zavisi od korisnika i njegove želje i volje.
     
    Last edited: Nov 13, 2019
    dams82 likes this.