All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Moze 8l apsolutno normalne voznje zato sto auto ima 5 brzina i 5.ta nije bas elasticna. Eto taj ecoboost od forda proglasen motorom godine ako se ne varam :D

    Sample size pa ne znam sta je onda relevantno? Citanje foruma? Pa nece pisati onaj ko ima nema problema nego onaj ko ima problema i tu stjeces dojam da se svi turbobenzinci kvare. Logicno da su mi moje oci i moje iskustvo mjerodavnije.

    Slazem se kao laik za aute da sigurno novi motori imaju sve manji radni vijek ali i auta nisu bas napravljena da sluze par decenija. Prosla su vremena 1.9sdi i 500 tkm bez da kihne. Downsizing mora ici radi smradova zelenih u eu parlamentu i uvodjenja co2 poreza i eu normi koji su se okomili na obicnog gradjanja kao toboze jedinog i iskljucivog krivca za globalno zagrijavanje.
     
  2. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Ah mislis na benzinca, nisam te skontao, moja greska.
    Da, 8L je tu sasvim normalno za benzinca bilo koje marke sa sredine 2000-ih, ne znam sta je ocekivao.
    Benzinci dotad nisu imali sanse na evropskom trzistu jer su trosili 3L vise a dizel jos nije bio prekomplikovan sa brdo filtera i katalizatora.

    Te nagrade koje ford i ostali proizvodjaci kupuju od automagazina okaci macku o rep :D

    A downsizing je win-win je vw, ford i ostale mainstream korporacije, jeftinije za proizvesti, manja potrosnja u nerealnim uslovima po kojima se mjeri co2 i ostale dzidza-midze, i prodat ce ti novo auto nakon 150-200k kilometara a prije je to bilo nakon 300-400k.
     
  3. dams82

    dams82 Komšija

    Takvu mazdu 3 ima moj kum, kupili je novu 2009, uvijek gutala previše goriva, nakon 3-4 godine ugradili plin, sad se može podnijet potrošnja u novčanicama... A snage uopće nema za 77kw,ide ispod prosjeka, auto je pretvrdo, sve u svemu nije neka sreća...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  4. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    To može samo neispravno auto. Pa ja sa starim 2.0 66 kw. Troši 6l na autoputu voznja 120-150 km/h.
     
  5. dams82

    dams82 Komšija

    Uozbilji se, kod tebe je dizel...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  6. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Pa ako je benzinac ne znam šta hoće. Uostalom 1.6 105 KS pri 6000 obr/min, 145 Nm pri 4000 obr/min. To i nisu neke performanse.
     
  7. Qler

    Qler Veteran foruma

    Meni je mondeo 1.8 benzin 85kW trošio oko 6l otvorene vožnje i oko 10l po gradu. To je bio Mondeo Mk2 1998 godina. Prosli Mk3 2.0 96kW dizel je na otvorenom trošio tu negdje oko 5-6 litara a grada oko 9, bas kad stisne minus znao je 10-10.5

    Sad ovaj otvorene oko 6-7 i grada od 9.5 do 11l..

    Sent from my Huawei P30
     
  8. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Treba prestati pričati o potrošnji u gradu. To nije nikakva činjenica,od mahale do mahale i od čovjeka do čovjeka se taj podatak razlikuje svjetlosnim godinama.Isto auto,ista mahala,ista destinacija a dva vozača i odmah drugi podaci a da ne pričamo o različitim gradovima sa različitim gužvama. Otvoren put na 80kmh i autoput na 120-130kmh su realni pokazatelji razlike u potrošnji između različitih automobila/motora. Sve ostalo je utjecaj ljudskog faktora.
     
    donjapa, aNaToMiC ! and Haker like this.
  9. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Slažem se, nije isto ako živiš na Bistriku u Sarajevu, i recimo Maglaju. Onda nije svako isti vozač, ja znam dosta vozača koji voze štedljivo, ja sam više agresivniji vozač, a moram biti zbog turbo rupe.
    Onda nije isto ako se vozis u Fabiji Mk1 sa 1.9 TDi 77 kw, i Passatu B6 sa istim motorom, Passat je pola tone teži. Ja vjerujem da mali gradski autići tipa, Polo, 208, Fiesta, C3 i dr sa malim agregatima. troše manje u gradu od mog auta otvoreno. Ali sve je to od slučaja do slučaja.
     
  10. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Kod mene po knjižici 13 litara gradske, otvorene kaže 7 litara benzina. Po mom iskustvu, do 15 gradske, otvorene nekih 8-9. Ne vozim ni sporo niti prebrzo, normalno za uslove ceste u datom trenutku. U glavnom gradu bi se ova gradska sigurno još više popela u onim špicama :D
     
  11. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Jedan offtopic i pitanje za sarajlije, gdje parkirati kad idem na KCUS, ima li gdje parkinga na klinici ili moram gore traziti po Breki, nisam odavno bio, a cujem da nema parkiranja na parkingu bolnice.

    Sent from my SM-G973F using Tapatalk
     
  12. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    To RX-8 jel :D
     
  13. Qler

    Qler Veteran foruma

    Joj rx8 je mašina imao sam je par dana od jarana uzeo.. Ali brate ne može ispod 15l ako je normalno voziš :)

    Sent from my Huawei P30
     
  14. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    U pitanju je Alfa GTV 2.0TS 110kw. Izmakla je osmica kada sam kupovao, a drže cijenu ovi primjerci kod nas koji bar na oko izgledaju očuvano bez nekog tjuniga ala NFS :D
     
  15. Ajdin87

    Ajdin87 Aktivista

    Zavisi gdje ti je bliže, Breka ili kod građevine.

    Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
     
  16. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Sarajevo je robija sto se tice parkinga, a i saobracaja uopste. Ja sam znao parkirati u Skenderiji i onda uzmem taksi za dalje gdje trebam :D
     
  17. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Ja onako krajickom oka pratim da ne bi naletila koja stock R3 (ili barem facelift) za razumne pare, ali nema teorije.
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Prodavat ce moj jaran ovu RX-8... kupio Mustanga :D
     
  19. heroic

    heroic Komšija

    Za godinu dan sam prevalio 20.000km, potrosnja 5,9L na putovanjima (presao 10,500km) i 8,2L u gradu kuca-posao-market (presao 9,700km) :D

    S tim da je ova gradska puno skocila u odnosu na prvu polovinu godine jer mi se skratila relacija kuca-posao sa 8,4km na 4,1km i to je ostao onaj najgori dio stani-kreni-motaj :D Sad mi trosi nesto preko 9L u gradu.
     
  20. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Tako mi najbezbolnije, kod SCCa i piči gore taksijem, neda mi se verati po sokacima. Fakat nevjerovatno da klinički centar nema parkinga.