[Build Log] Visocica Mini

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Esh, Mar 8, 2020.

  1. Esh

    Esh HWB

    Nisam odavno ništa sastavljao, a sad će i Doom Eternal, pa rekoh red je...

    Odluka je pala na mini-ITX konfiguraciju, naravno baziranu na Ryzen platformi.

    CPU: AMD Ryzen 5 3600 processor
    MB: Asus ROG STRIX B450-I GAMING motherboard
    RAM: G.Skill DDR4 Ripjaws-V 2x8GB 3200MHz [F4-3200C16D-16GVGB]
    VGA: PowerColor Radeon RX 5700 Red Dragon Video card
    SSD: Samsung 970 EVO 1TB M.2 SSD
    Cooler: Noctua NF-S12A PWM chromax.black.swap, 120 mm
    Fans: Noctua NH-U12S chromax.black
    PSU: Corsair SF750 Platinum
    Case: Lian-Li PC-TU150WX Aluminium Mini-ITX Case - Black

    [​IMG]

    Zbog čega pojedine komponente, proces sastavljanja i slično, u narednim danima.
     
    Last edited: Mar 10, 2020
  2. Vedo

    Vedo Moderator

    Super, pogotovo to kuciste, vidim da u njega moze stati cak i jedan 3.5" HDD.
     
  3. Bishop

    Bishop Novi član

    Odličan izbor komponenti.
    Također samo volim itx, pa sada koristim sličnu konfiguraciju (prve generacije ryzena), sa Corsair SF600 i Define Nano S.
    Volio bih da napišeš malo gdje si kupio komponente i koliko su koštale. Također odličan izbor kulera za procesor.
     
  4. hurmash1ca

    hurmash1ca Moderator

    Ocekivao sam da ce biti kuciste u obliku piramide, ali hajde moze proci... :D
     
    EL NINO CFC and Esh like this.
  5. Esh

    Esh HWB

    Eh, obećanje je dug pa evo i informacija kako je tekao odabir.

    Pored već postojeće želje da se ponovo sastavi solidan PC, slučajno sam na YT vidio recenziju Lian-Li TU150 kućišta i to je bila ljubav na prvi pogled. Dimenzijama veće od najmanjih ITX kućišta, a opet nešto manje od NZXT 210i, uz vrlo zgodno ugrađenu ručku na gornjem dijelu kućišta te dizajn koji nije "napadan". Moja omiljena ATX serija kućišta je Fractal Design Define R, tako da je tu onda sve jasno. Posebna fora je da se u kućište može ubaciti i masivan coolera tipa Noctua D15, a Noctua cooleri i ventilatori su također stara ljubav, tako da je jedino pitanje bilo koji model izabrati. Off'-topic: To me podsjeti i na činjenicu da smo kroz HWB u prošlom životu otvorili vrata Noctua proizvodima i doprijenili popularizaciji ne samo ovdje, nego i u regiji, a mislim da je bio i naš logo na kutiji par godina.

    Sa aspekta procesora i ploče, nisam osjetio neku naročitu potrebu za 1440p gaming u ovom trenutku da se ide na 8-core uz ploču na X570 čipsetu, ili na 32 GB RAM-a, 5700 XT ili RTX 2070, što bi u prosjeku na svaku komponentu dodalo još po 100 eura. Realno nešto dodatno se moglo uštediti još na izboru SSD-a kupovinom Intelovog 660p ili ekvivalentnog modela, odnosno napajanja od 600W. Neću sad spominjati i korištenja box coolera, to već bilo smiješno. Sa svim gore navedenim komponentama ovo zadovoljstvo je koštalo oko cca. 1400 EUR. Realno u ATX varijanti uz navedene moguće uštede bi se slično sa aspekta performansi moglo postići i sa 1k, ali ćeif..

    U narednom postu kako je išlo sastavljanje, šta je moglo biti drugačije i šta dalje.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ja moram pitati, gdje si nabavio kuciste?

    itx format je prelijep, noctua jos ljepsa..
     
  7. Vedo

    Vedo Moderator


    Dobro se sjecas, bio je HWB logo :)
     
    Esh and AdoSA like this.
  8. selvin

    selvin Moderator

  9. Esh

    Esh HWB

    Mašina sastavljena pa evo malo utisaka i šta je eventualno moglo drugačije ili bolje. Neko je ranije pitao gdje su kupljene kućište i komponente, a odgovor je u Holandiji, ima više solidnih etailera za hw.

    Lian-Li TU150 kućište nudi mogućnost ugradnje dva ventilatora na dnu kućišta ispod grafičke kartice (gdje bi dobro došli ventilatori slim profila u zavisnosti od toga koliko slotova zauzima grafička kartica=, te po jedan naprijed, odnosno straga. Pored toga postoji dovoljno otvora za sakrivanje kablova unutar kućišta, odnosno sa gornje strane gdje se nalazi ručka, a obje stranice kućišta koriste push-pin mehanizam, što je vrlo zgodno.

    Kao što sam već napisao, Corsair SF750 je vjerovatno overkill u odnosu na ostale komponente te se komotno moglo ići sa SF600 modelom, no dobra vijest je da nema problema sa bukom ventilatora samog napajanja, iako zbog dizajna kućišta topli zrak ide u unutrašnjost kućišta. Ipak, problem sa napajanjem su izuezetno kratki kablovi pa je sa aspekta ovog dizajna kućišta vrlo teško sprovesti kablove te ih sakriti na način kako je ovaj autor zamislio, no problem bi se vjerovatno mogao riješiti kupovinom novih kablova, što (možda) ostaje projekt za budućnost. Kućište dolazi i sa USB-C konektorom, no isti se ne može povezati sa pločom, što je šteta, ali će se preživjeti.

    Nakon sastavljanja i ugradnje svih komponenti, nastala je i jedna fotka, da bi autor uočio da je prednji ventilator ugradio sa pogrešne strane (lol), što je korigovano, iako je definitivno ljepše izgledalo u prvoj verziji. Sa aspekta kućišta, također je iritantno da isto dolazi sa samo jednim filterom za ventilator te da na samom dnu ispod grafičke kartice nema filtera, što ću morati riješiti sa nekim 3rd party rješenjem.

    Kupovina B450 ITX ploče sa Ryzen 3600 procesorom je donekle bila lutrija jer nisam imao rezervni 2nd-gen Ryzen u slučaju problema sa prepoznavanjem procesora zbog stare verzije BIOS-a, no ispostavilo se da je julska verzbila bila dovoljna za bootanje i kasniju nadogradnju na aktuelnu verziju. Problema oko konfiguracije memorije na XMP profl nije bilo, iako se na ovoj ploči to ne zove XMP nego.. nekako drugačije, već sam zaboravio. :D Mislim da je izbor grafičke ok, dosta solidna izvedba hlađenja, no upitnik za neke može biti trenutna verzija AMD drivera i problemi koje ljudi prijavljuju baš sa RX 5000 serijom. Pri prelasku sa default Windows 10 1909 drivera na aktuelne od AMD-a sam koristio prvo DDU alat, što je nakon restarta dalo black screen, ali se uz još jedan restart problem riješio te su driveri uspješno instalirani. U ovih 10-tak dana još jednom sam zabilježio BSOD, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je bio vezan za drivere jer sam još podešavao različite parametre ploče i procesora, ali eto, vrijedi imati na umu.

    Iako nisam ljubitelj AIO coolera niti sam bio nekog mišljenja da bi imalo smisla ići sa masivnim air coolerom, moram priznati da u kućištu ovih dimenzija sa aspekta protoka zraka te kada se i dalje očekuje nizak nivo buke, da to možda ne bi bila loša ideja, posebno ako se ide na 8 jezgri. Uz Prime95 opterećenje temperatura procesora probija granicu od 75 stepeni i ide do 79, ali uz ventilatore koji i dalje ne proizvode naročitu količinu buke te su negdje između 700 i 800 rpm, što ostavlja nešto prostora za bolju optimizaciju rpm naspram temperature. U igrama je raspon od 63 do 70 max uz iste postavke, Windows i browsing oko 52-55. Uglavnom mislim da ima tu još prostora da se postignu bolji rezultati.

    Sa ovom konfiguracijom, sve default, 3DMark Time Spy: 8035 (Graphics 8261, CPU 6958), CineBench R15: 1550.

    Na kraju mislim da je sasvim solidno ispalo, ima još par detalja da se sredi, ali tiha, prenosna i snažna konfiguracija je sada na raspolaganju.

    Za naredni period ako se opet uhvati nešto vremena i dodatnog entuzijazma:
    - Odigrati Doom Eternal
    - Zamijeniti SF750 kablove dužim
    - Pronaći odgovarajući filter za otvor na dnu kućišta i eventualno probati sa dodatnim ventilatorima na tom mjestu
    - Eventualni undervolt procesora i grafičke
    - Dodatno optimizirati rad ventilatora u odnosu na temperaturu

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Lamagician, FearLess, Neso and 8 others like this.