Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

  1. Stryker

    Stryker Komšija

    Možda je pod "memorija" mislio na hard disk tj. da je ubačen novi.
     
  2. xiic

    xiic Novi član

    Pozdrav, da li znate ista o prodavcu DigitalPlanet iz Bijeljine https://digitalplanet.olx.ba/?

    nisam uspio pronaci nigdje nista o njemu, tako da se nemam na sta oslonit sem ovih ocjena na profilu
     
  3. lilFishy

    lilFishy Novi član

    Ljudi, da li je neko imao iskustvo sa PCworldBL prodavcem?
    I da li se moze "cijenkati" sa njim i slicnim prodavcima?
     
  4. Picoooka

    Picoooka Aktivista

    Kupio sam od njega kuciste Phanteks P600s i RTX 2080 WF3 sve stiglo uredno fabricki zapakovano,a za cjenkanje ne znam jedino da pokusas.
     
  5. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Što se ne bi moglo cjenkati? Pijaca ko pijaca. Pa i u trgovinama mogu dati rabat, što da ne.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  6. NAILS

    NAILS Moderator

    Realno, i to je mimo zakona ali eto, naša posla.
     
  7. nivla

    nivla Komšija

    sto je mimo zakona da ako nekom pazaris vide hiljada km godisnje, dobijes 15% rabata umjesto 10%
     
  8. NAILS

    NAILS Moderator

    Po zakonu ne smiješ davati popust koji nije istaknut javno. Ako je popust na X proizvod/e onda treba biti naznacen svim kupcima. Ono nase "evo tebi ko bratu" je mimo zakona. Druga je sad stvar sto u tim istim prodavnicama u sred tržnog centra cijena stoji napisana olovkom ili u izlogu uopste nema cijene. Kod takvih na ulazu nadjes deset prekršaja da ih zatvor, ali nasi inspektori kao da ne postoje.
     
  9. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Što bi bilo mimo zakona da se trgovac odrekne dijela svoje zarade u korist kupca? Odeš u tehnomag i sa šefom možeš pregovarati o cijeni nekog TV.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  10. lilFishy

    lilFishy Novi član

    Vjerovatno zavisi od pregovarackih sposobnosti.
    Nekako mi djeluje da je pametnije da prodavac, primjera radi, dobije 1500 KM nakon sto da kupcu popust, nego da dobije 0 KM jer ce kupac otici kod drugog?
     
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Yep, to je mimo zakona. Racuna se kao diskriminacija ostalih kupaca ako dajes popust koji nije transparentan. Imaju pravila kako i na koji nacin popust mora biti istaknut i najavljen. Isto ti važi i kada nabavljas odredjenu robu od distributera, da ne smiješ spuštati cijenu ispod XX cifre. Onda bi se takmicili cija je najniža i isli na kolicinu. Toga kod odredjenih brendova nema.

    Sjecam se da je bila velika frka oko PHILIPS televozora kada su se prodavali u Konzumu. Ni jedna radnja nije imala ni pribliznu cijenu jer nisu mogli prodavati toliku kolicinu kao Konzum pa su prijetili da ce prestat saradjivati sa Philipsom itd. Nije to bas tako divlji zapad po zakonu kao je zapravo u realnosti. Mi imamo dosta dobrih zakona koji se opste ne sprovode. Probaj vratiti nesto u reklamacijskom roku. Nasa stoka te tretira kao da si ukrao.
     
  12. Pasha

    Pasha Komšija

    Svugdje na svijetu se pregovara. Ja se u najvecim njemackim prodavnicama 'cjenkam' tj. trazim popust, a popust se samo moze dobiti ako imas njihovu karticu.
     
  13. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ja dok sam radio u Gami, imao sam pravo dati popust ali sam morao kontaktirati šefa prodaje da mi kaže maximalni popust koji mogu dati jer on jedini zna nabavnu cijenu. To je bilo 2009. godine i u knjigu prometa sam to upisivao crvenom bojom kao i nivelacije cijena. Da li je to bilo po zakonu to ne znam.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  14. selvin

    selvin Moderator

    Svaka firma moze staviti pravilnik o formiranju cijena, samo ne smije biti u suprotnosti sa zakonom o zastiti potrosaca koliko znam. Tako da i to 'cjenkanje' je legalno po tome. Ne vidim po kojem clanu zakona ne bi bilo.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  15. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Pa jaran kupovao kamin, otišao u Zepče, našao za 800KM. Došao u Zavidoviće, tu 850KM, isti. On kaže u Zepču je toliko, slobodno nazovite i provjetite, ako može za 800KM kupio bih radije kod vas. I tako i bi. Šta je tu problem? :)

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  16. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    ma imaju pravilnici i cijena se kasnije nivelise...bitno je da sve provedes kroz knjigu i nema problema
    radio sam godinama u maloprodaji i davao raznorazne popuste...kada dam nesto na popust sto nije inace na popustu...kolegica iz centrale mi proslijedi nivelaciju,ja je upisem crvenom u TKM i rijesen problem,onda se sve slaze u knjigama
     
  17. NAILS

    NAILS Moderator

    Upravo to. Po zakonu, ta nivelacija bude istaknuta na cijeni u radnji. Ali je problem ako imas vise artikala, onda neko "iza njega" ce kupiti po istoj cijeni. Pa se drugom nivelacijom vraca cijena na staru, ali se tada vec to "foliranj" primjeti u knjigama ako komisija radi svoj posao.
     
    Last edited: Apr 11, 2020
  18. Decerto

    Decerto Komšija

    koliko znam u americi vecina "brick and mortar" radnji imaju to matchanje cijena. Npr micro centar prodaju grafu 250$,ti im pokazes da je na amazonu 230$ i oni ce ti spustiti cijenu na 230$. Kod nas ne znam,pogotovo na piku :D
     
  19. NAILS

    NAILS Moderator

    Na piku je glavna valuta: Nešto sa profila :D Sorry, odosmo u off. My bad.
     
    hackintoshOS and NeTRa1der like this.
  20. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    inspekcijama to nije bitno i ne gledaju to...barem meni niko nikada nije to spominjao a stalno su se radile razne nivelacije
    fazon je da je mala sansa da ces davati popust na nesto cega imas 50+ komada,pa bi se onda nivelacija radila na svih 50 komada ,pa onda opet druga na staro vracanje cijena...ali evo ako prodajes recimo tv,rijetkost je da u radnji imas vise od 2-3 istog modela i onda to nije problem
    a moze se raditi i na mjesecnom nivou...da se obracunaju svi popusti u toku mjeseca i da se onda upise u minusu u TKM...i ovako je radjeno

    ja sada nisam ni pravnik ni inspektor da znam je li to sve po zakonu ali eto praksa je takva da se to sve normalno radi u maloprodaji