Xbox Series X & Series S

Discussion in 'Igre i konzole' started by NAILS, Dec 13, 2019.

  1. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Ja znam po nekim svojim poznanicima i raji u BIH da mnogi nemaju pojma o Xbox-u te su samo culi za PS i samim time samo PS i kupuju a bojim se da je takvih vecina. Ako nekome nisu interesantne eksluzive onda je i meni drazi Xbox... ali posto preferiram multiplatform igre igrati na PC-u onda mi jedino PS zbog eksluziva dolazi u obzir.
     
  2. ming

    ming Veteran foruma

    Eto u bosni svi debili niko ne zna šta je xBox, a prodaja u svijetu Playstationa je duplo vjerovatno i tamod debila ima.
     
    Vedo likes this.
  3. zoi

    zoi Veteran foruma

    U svijetu još više debila ima, dovoljno je da pogledaš ko su im predsjednici država.
     
  4. nFare

    nFare Komšija

    Pa tipičan zapadnjak ti je plug & play mentalitet, kupi xbox na sniženju i onda za tri sedmice piše zahtjev za povrat novca jer ne moRe GOW-a igrati i jako je razočaran.
     
  5. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Ako ti tako mislis, ja se ne bih tako izrazavao. Ja bih prije rekao da nisu informisani i treba im uredjaj na kojem mogu odigrati malo fudbala, autica i kupuju ono za sta znaju jer mu je frend isto to kupio.

    Ja sam imao svaki Xbox koji je izasao i kad god bih nekome u raji spomenuo niko nije znao sta je xbox tacno a kamoli da je konzola kao PS. Kad odes u igraonicu, imas samo PS, zar ne?

    S druge strane znam puno ljudi koji kupuju PS samo zbog ekskluziva i samim tim mora biti prodaja veca u odnosu na X.
     
  6. Qler

    Qler Veteran foruma

    Da, i ja cesto moram objasnjavti ljudima sta je xbox...
     
  7. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Besmislice, eto ne zna konzole razlikovati a zna gow.

    I po evropi je plejstejn sinonim za konzolu, a oni sto bi igrali djecije/family igre kupuju "nintendo".
    Imam svakodnevnog doticaja sa svakakvom rajom, svih profila, od starijih IT nepismenih do mladjih "modernih", i 80-90% jednostavno ili ne zna sta je xbox ili nema pojma sta se na njemu nudi od igara.

    Znam za slucajeve gdje roditelji kupe ps4 PRO za 400 eura, jer eto malac je cuo ono pro, i igra iskljucivo Fortnite i apsolutno nista vise.
    Jednostavno veliki dio razlike u prodanim konzolama otpada na tu casual raju koja igra samo fifu i random "auta".
     
    Lamagician likes this.
  8. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Pored pc-a za igranje imao sam Xbox i kupio samo ekskluzive a neke su i Multiplatform Xbox/Windows 10. Na kraju sam shvatio da na racunaru imam sve igre osim 3-4 eksluzive sa Xbox-a i prodao konzolu. Zao mi je jedino sto i dalje imam acc na kojem je Halo: Master Chief Collection a ne mogu igrati jer nije Play Anywhere titl, damn Microsoft. Sada bih morao ponovo kupiti igru koju vec posjedujem samo zato sto nemam konzolu..

    Ali mislim da je Microsoft ipak malo ublazio gubitak na konzolama tako sto je neke ekskluzive ponudio i za Windows 10:
    - Gears of War 4/5
    - Forza Horizon 3/4
    - Forza Motorsport 6/7
    i dr.
    Pa je omogucio koristenje Xbox One kontrolera na PC-u, sto uveliko olaksava tranziciju sa jedne platforme na drugu, pa činjenica da Xbox Life acc mogu koristiti i na Windows 10. Sve su to dobri potezi bili ali ne mogu im pomoci da dostignu nivo jednog Playstation-a. Playstation ima barem 10 godina prednosti u svijetu konzola.

    Ako Sony napravi takav jedan potez, a nece sigurno jer im prodaja konzola dobro ide, onda bi Microsoft bio u velikim problemima sto bi ugrozilo njihovu konzolu u konacnosti, igre manje vise.

    Ono što me najviše ljuti a to je što je čitavo čovječanstvo prihvatilo plaćanje network servisa, tj. plaćaš pristup Multiplayeru gdje se u 90 koristi P2P pri čemu su troškovi održavanja infrastrukture minimalni. Dakle i Microsoft i Sony su troškove održavanja svoje mrežne infrastrukture svalili na grbaču korisnika. To nije nikakva usluga niti servis već obična prevara i pljačka.
     
  9. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    I to mozes zahvaliti Microsoftu :D
     
  10. Patton2410

    Patton2410 Veteran foruma

    Ja sam licno imao svaki XBox do XBox 1. Apsolutno nije bilo vrijedno uzimati ovu generaciju Kutije. Gears, i Halo nisu sto su nekad bili pa da samo radi njih vrijedi uzimati.

    Nije bez razloga se PS4 prodao u 105+ mil. kopija, a XB1 nekih 45mil. ako i toliko (mozemo samo nagadjat jer je Microsoft davno prestao izbacivati podatke zbog losih prodaja).
     
  11. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Upravo, Sony je taj fazon pokupio od Microsofta i na PS4 uveo da se placa online platforma.
     
  12. zoi

    zoi Veteran foruma

    U kakvom je stanju bio psn u vrijeme ps3 bilo bi bezobrazno i naplaćivati ga :D
     
  13. febo

    febo Novi član

    meni recimo eksluzive nista ne znace. igram trenutno na pc fifu, nba i jos par igri koji su iskljucivo mp. to je muka igrati na pc... fifa je odvratna zbog cheatera, dok je na konzoli ipak to puno bolje i smilsu broja igraca i to sto nema cheatera... kupit cu konzolu koja bude povoljnija. prednost xboxa mi je sto gamepad ide i a pc, mogu se neke igre igrati i na pc i na konzoli itd. imao sam i xbox s i ps4 i nisam fanboy. sada kontam kupiti x za novu fifu i nba pa nastaviti na novom xboxu. vidjet cemo.
     
  14. zoi

    zoi Veteran foruma

    NBA ovu zadnju imaš na gamepass ne moraš kupovati.
     
  15. febo

    febo Novi član

    znam, ali mislio sam na fifu 21 i 2k21 :D
     
  16. Neso

    Neso Komšija

    Nije to, vec na nasim prostorima i generalno u Europi, PlayStation ima popularnost kakvu XBox mozda nikad nece imati. Ja sam odrastao uz PS, kao i mnogi drugi kod nas. Imao sam svaki do sad. Sjecam se, stara dosla sa posla jedan dan i nosi PS1 :) Mislim da je bila 98. godina. Sutalo se Crash, Army Man, Driver, Grand Turismo... Kod nas sinonim za konzolu je jednostavno PS. Bilo to ispravno ili ne, statistika je takva. Sad da raja kod nas masovno ne zna sta je XBox, to je vec suludo. Medjutim, vjeruj da neko ko je tehnicki totalno nebrazovan i kome "plejka" oznacava samo Fifu i Soccer uz par Sarajevskih, vrlo moguce da bi ti odgovorio da je "nacuo" za Xbox. Znam ih takvih...
     
    Last edited: May 8, 2020
  17. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    ma znaju neki ,neki ne znaju...ali za PS svi znaju :D
    dok sam radio u prodaji tehnicke robe...mislim da sam za godinu i par mjeseci,imao jedan ili dva upita za xbox a PS se prodavao haman na dnevnoj bazi
     
  18. Haker

    Haker Veteran foruma

    Lupate gluposti. Koliko je raje imalo x360 u odnosu na PS3. Da je xbox one imao igre, cijenu i nisu sjebali lounch sad bi većina igrala na njemu. Nije ovo 98. i ne živimo baš u pećini.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  19. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Hakeru evo me po evropi gdje je IT pismenost u prosjeku sigurno veca i gdje se vrte xbox reklame na tv-u, ali dzaba kad je u glavi vecine plejstejn konzola.
    Stoji za praznike One S 1TB, dva gamepad-a i fifa za 199 eura, stoji ps4, 500gb, dva gamepada i fifa za 299 eura, 8-9 od 10 ce izvaliti stotku vise cisto na brand recognition, a nece igrati nista drugo, eventualno neki random naslov auta/pucacina.
     
    Lamagician likes this.
  20. zoi

    zoi Veteran foruma

    Dirt 5 ide na 120 FPS na Series X, ili na 4k 60 FPS ko hoće tako.
     
    Lamagician likes this.