All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. dams82

    dams82 Komšija

    Ja za 20 godina koliko vozim imam četvrti auto i četvrti brend. Zato što u momentu kupovine tražim auto koji mi se sviđa i za koje smatram da nije skupo i komplikovano održavanje. Svako od nas kada razmišlja o zamjeni uglavnom razmišlja o novom modelu auta koji trenutno vozi, ali s vremenom se desi da taj novi model ima neke mane koje ne želimo i onda idemo dalje. A vi sektaši uživajte u svom brendu i pljujte ostale...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
    Neraa and Lamagician like this.
  2. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    @Lamagician U tom D segmentu karavana ima finih auta, i meni najdrazi segment jer je bas all-around po svim parametrima (prostorom, udobnoscu, handlingom, snagom, ni cijene polovnih i odrzavanja nisu strasne...).
    Od ta tri "premiuma" Audi A4 2.0TDI je jos prihvatljiv za odrzavati, benvej i merc vec malo prelaze razumne granice.

    Od tih non-premiuma sto si naveo sve ovisi sta preferiras u detaljima i po kojoj cijeni mozes dobiti.

    @dams82 ma sve ok, kao sto sam rekao gore kad su uzima polovno prica se malo mijenja, samo neki brendovi realno ne bi trebali prodati 5 novih auta s obzirom sta nude i po kojoj cijeni u odnosu na konkurenciju.
     
    Lamagician likes this.
  3. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Ma A4 je presmijesan sa prostorom nazad, ne moze uopste u recenicu s Passatom, Octaviom i ostalim pobrojanim sto se tice toga..

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  4. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    @aNaToMiC ! jeste zadnja klupa bas mala, iza mene samo dijete moze sjesti, pricao sam o tome ovdje prije mjesec-dva, ali ima par nekih drugih prednosti u odnosu na passat-a i skode.
    I C-klasa i benvej trica su tijesni nazad.
     
    aNaToMiC ! likes this.
  5. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Ma naravno, nego sam govorio samo vezano za prostor ako se gleda "vece" auto i bitan je prostor.

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  6. Qler

    Qler Veteran foruma

    Octavia je manja klasa od a4 i passat.. To da odmah raščistimo...


    Drugo, audi i bmw i merc su u par KM što se tiče održavanja, a sa novijim autima i ostali su tu negdje... Ništa skuplje ni jeftinije... Svi su u prosjeku tu... Samo kupiš ono za šta imaš para, i da kupiš i održavaš. Ja forda jer na kraju balade mogu otići u grand i reći evo napravite, dok npr sa Audijem ako odeš u porsche donji si isto kao sa Mercedesom :)

    Sent from my Huawei P30
     
  7. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Druze niko ne prica o klasama nego prostoru pozadi.

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  8. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Vala za tedeija ima svako selo majstora, za zupcasti kolega 100 marki ruke platio, majstor sve fino precizno odradio za dva sata.
     
  9. dams82

    dams82 Komšija

    Ne znam na kojem to autu treba ići u ovlašteni za zupčasti. Mi mjenjamo na svim markama auta, u motorexu garancija na setove zupčastog isto koliko je i u ovlaštenom, a cijene znatno niže.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  10. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    @dams82 Ma znam, qler-u kazem da nije tako strasno kako on govori.
    Za lance na benveju i merc-u zna biti veselo.
     
  11. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Svaki brend na čijem premium autu treba mjenjati lanac je prevario kupca za silu novca. Lanac je konstruisan tako da se ne mjenja i tačka. I ako ga treba mjenjati znaci da nije dobro napravljen.

    Sama lokacija lanaca na novim novim merc/bmw vozilima govori da servisiranje nije planirano.

    Znaci veliki brendovi autoindustrije karaju svoje kupce ali ljubitelji istih ih toliko vole da ustvari uzivaju u tome.

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
    dams82 likes this.
  12. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Probleme sa lancima su sjebali ovi predugi servisni intervali, mislim na ulje u motoru. 30 hiljada ili dvije godine je jako puno, narocito kad znamo da novija ulja losije podmazuju nego starija, aktivne regeneracije kod dizela (ko ima puno gradske voznje) znace da se ulje razrjedjuje sa gorivom, jos kad dodamo da neki proizvodjaci imaju poddimenzionirane kartere kojima cep nije na samom dnu kartera pa uvijek ostane starog ulja...

    Cak i na N47 nisu odlazili lanci na primjercima kojima je cesce mijenjano ulje, mislim cesce od propisanog.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Pa to je ona korporativna pohlepa, ustedi 10 centi na plasticnim vodilicama i jos kasnije uzmi 2-3 hiljade za vadjenje motora i popravak u ovlastenom.
    I nijedan od njih nije radio pravi recall za takve stvari, u najboljem slucaju su davali 50% popusta u pojedinacnim slucajevima kod skroz mladih auta.

    Dok neki zovu recall za banalne stvari za koje bi te svapski ovlasteni nabio nogom u guzicu.
     
  14. heroic

    heroic Komšija

    To je fol, ne varaju oni svoje kupce, ti prvi kupci te probleme i ne osjete ili imaju garanciju koja rijesi stvar. Tek kad prodaju auto dodje taj neko poslije ko se s tim problemima bori, a njima jos bolje dodje ako tako mogu prodati jos rezervnih dijelova ili naplatiti servis.
     
  15. dams82

    dams82 Komšija

    Kako ti znaš koliko će neko voziti auto i kad će ga prodati?

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  16. Qler

    Qler Veteran foruma

    Statistika....
     
  17. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Merc je koliko se sjecam radio opoziv. VW isto recimo ja sam bio potrefljen cak sam pisao na ovoj temi. Mjenjali su softver u golfu mi tada iako je auto tada imalo 10 god tako da nije sve tako crno i bijelo. Taj famozni lanac evo recimo kod mog brata je sad taj golf 1.4 tsi i dalje pici 190 hiljada na satu ja ga kupio sa 77tkm nikad nista nije mjenjano auto beton ja svjecice jednom dok je bilo moje auto reda radi ali ulje se uvijek bar dok je kod nas svako 15 hiljada ja sam cak i prije. Ali vec se cuje lanac pri paljenju i uskoro ce ga mijenjati. Meni se znao cuti recimo na temp 10-15 stepeni ponekad pri paljenju ali covjek mi u ovlastenom VW rekao to je normalno :D
    Stede svi ciganjaju na autima to je strasno. Kod nas je neka fama za bmw svi se loze a u Njemackoj bmw je haman postao sinonim za nepouzdano auto. Ja ne znam da neko zadnjih 15 god nije taj jbni lanac zajebo. Ja igrom slucaja radim direktno iznad gdje izlaze nove trojke i cetvorke parking i radione pune tzv. nacharbeiten tj auta koja imaju gresku neki kvar pa se popravljaju prije nego se isporuce kupcu. Sta njih prodje da se ne skonta da ima neki belaj :D
    Logicno te lance ne pravi ni bmw ni merc ni ostali koliko znam vec neke lijeve firme al jbg stedi se na svemu i svacemu.
    Ja mislim da ti lanci odu radi loseg materijala i loseg dizajna i da to nema veze toliko sa mjenjanjem ulja. I prije su bili lanci i nije bilo ovoliko problema a ne vjerujem da su svi redovno radili servis.

    Ja sam gledao kod mehanicara prije par godina kacio sam sliku hauba neki je citroen bio c3 ili c2 ne sjecam se hauba od motora iznutra nije ofarbana kaze mehanicar gledaj ovo na cemu stede jbg :D
    Evo ja sam realan a ne ko vecina ovdje krecem od sebe. Kod mene je i sad lanac na motoru 1.6 dci citam nije nesto problematican motor ulje pise 1god ili 30 hiljada stavljam liqui moly i mjenjam i prije logicno. Iznutra Qashqai u odnosu na golfa sto sam imao nebo i zemlja. Plastike jeftine to je strasno materijali pa mislim ko dacia vrata kad zatvoris isto od stojadina da si zalupio, kljuc nije na preklop omg ali jbg ocuvano auto i neki suv svapski iole dobre marke skuplji bubam 3-4milje tipa tiquain i nema ni awd al jbg treba svako sebi naci kompromis. Recimo meni se duplo ljepse vozit u qashqaiu nego u audi a5 sto ga je moj jaran uzeo, ono ko formula na podu. Platio ga 18 milja 4god star 1.8tsi 160 konja trosi dosta al on ga cjepa al oprema 0 bodova jbt nema ni tempomat ja auto ako nema tempomat ne bi ga uzeo nema sanse al djaba raja se lozi na audija to je nekome bitnije nego ugodjaj voznje.
    Ja mislim za nas obican puk skoda babo :D
     
    Last edited: May 18, 2020
  18. dams82

    dams82 Komšija

    Ti citroeni inače nemaju ofarbanu haubu iznutra, mislim ima osnovna boja, ali nema završni lak
    Što se tiče tempomata vala ne bih ni ja auto uzeo bez toga.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  19. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Tempomat i klima, to je najosnovnije valjda. Poserem se na grijanje volana i slicna naprdjivanja...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  20. Haker

    Haker Veteran foruma

    Auto klima i tempomat, ništa više u životu ne treba. Posebno danas kada su Google mape na telefonu bolje od bilo koje navigacije. Dobro, ima auta bez aux i to je kriminal

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk