Koje gume kupiti?

Discussion in 'Generalna diskusija' started by dmr, Jun 12, 2020.

  1. nFare

    nFare Komšija

    Kakva su vam iskustva sa cjelogodišnjim gumama?
    Ono što mi se nikad nije sviđalo kod zimskih su loše performanse po suhom i mokrom kad nije hladno, tu ih cjelogodišnje oderu a kako gledam po nekim testovima uopšte ne zaostaju puno po snijegu, svakako se tada vozi oprezno, ljeti su isto ok. Kad skontaš nema zezancije sa skladištenjem, setovima, balansiranjem, voziš tri godine miran.
     
  2. Qler

    Qler Veteran foruma

    Cijelogodisnje su losije ljeti od ljetnih i zimi od zimskih. Ali su bolje ljeti od zimskih i zimi od ljetnih :D to su gume koje su kompromis. I kod zimskih su lose performanse ljeti jer nisu ni predivdjene da se voze ljeti... Tako da ne znam sta te tu cudi... Set uzmes ljenih i zimskih i prst u uho...
     
  3. nFare

    nFare Komšija

    Fazon je što se zimske voze dosta vremena po suhom i ne baš tako hladnom vremenu i tad su mnogo lošije od cjelogodišnjih a obrnuto su ove druge malo lošije po snijegu i minusu.
    Loše su mi i ljetne i zimske, pa kontam štednja vremena, plaćanja centriranja i izmjene guma, sve to nekako kao da je prenapuhano što se tiče performansi u normalnoj vožnji.

    Nisam nikad vozio sa cjelogodišnjim ali znam da zimske kad je proljeće jedva čekam da skinem, performanse na suhom su baš odron.
     
  4. nivla

    nivla Komšija

    na kojim zimskim si vozionpa su ti takva iskustva
    -michelin alpin a4 predobar i dugotrajan
    - continental ts860 takodjer odlican, samo se prebrzo trose ali po uslovima koje ti spominjes i dalje bile odlicne
    - tigar winter 1 nije nikako valjao, precesto se gubila kontrola tj precesto znao iz cista mira gubiti kontakt sa podlogom
    - sava hp2 zimska odlicna nisam docekao drugu sezonu prodao auto
    - sava s3 odlicna za pare koje das
    - trenutno auto doslo na ljetnom protektu marke profil, u odnosu na tigar winter 1 odlicna guma, al iduce ljeto idu nove ljetne, vjerovatno michelin primacy 4
    - vozao jos nekih auta sa kumho zimskim, zatim crossclimate i mogu za ove zadnje reci da su ok po ovom ljetu, ali da ih nisam vozio zimi
     
  5. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Cjelogodisnje moze voziti ko zivi u Hercegovini, pod uslovom de zimi ne ide u Bosnu i planine. Sve sjevernije od Jablanice zimi samo zimske. :)
     
    aNaToMiC ! likes this.
  6. nFare

    nFare Komšija

    Vozio sam dva seta Dunlop Wintersport, kopa snijeg kao luda ali na suhom se baš primjeti razlika u odnosu na ljetne. Fazon je što mislim da je veliki kompromis zimske gume koja je dobra samo po snijegu. Mislim da je kliše prozivati cjelogodišnju gumu na zimskim uslovima, jer koliko sam upratio po testovima uopšte ne zaostaje puno za zimskom, veća razlika je u poređenju sa ljetnom i to zbog zaustavnog puta.
    Treba mi guma koja je allrounder a ne nešto da brojim dane kad ću je zamijeniti, zimska guma je odron po suhom, teško da me neko ubijedi drugačije, fazon je što nemam iskustva sa cjelogodišnjim, ne bih volio da ima karakteristike ljeti kao zimska po suhom, to bi mi baš bilo razočarenje.

    Ne znam više koliko je vjerovati ni testovima, sve je manje više subjektivno, zavisi od vozača i testnog auta, i o tome se može pričati, ne ponaša se ni na svakom autu jedan tip gume isto.
    Evo jedan od mnogih testova: https://alltyretests.com/mastersteel-all-weather-m-test-review/
     
  7. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Ja volim imati dva seta ali realno zadnji put sam vozio po snijegu prije 6 godina.
    Zime su postale smijesne, ni minusa ni snijega.
     
  8. dmr

    dmr Veteran foruma

    ubilo se za all seasons :D
     
  9. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Zakoni su totalno nefleksibilni, u martu i aprilu vozimo zimske na 25 stepeni ko debili.
    Ni performansi a jos unisti gume.
    Realno bi bilo od pola novembra do kraja februara.
     
    SamiRX-8 likes this.
  10. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja kad gledam zimske gume, najbitnije mi je kako se ponasa na mokrom. To kako ide po snijegu mi i nije toliko bitno, jer nisam po prtinama vozio mislim nikad :D sve gdje idem je bljuzga i mokro.. Tamo gdje je snijeg, koliko cesto idem, mogu i pjeske taj dio proci. A po gradu, gdje je mokro, klizavo i bljuzga, tu je bitno kako se guma ponasa...
     
    SamiRX-8 likes this.
  11. nFare

    nFare Komšija

    To i ja kontam, zato se i pitam jesu li tad bolje cjelogodišnje, gledam recimo Vredestein Quatrac 5 ima bolje vozne osobine na mokrom pa čak i po snijegu od nekih zimskih, a vjerovatno je kompromis ljeti, jer su allweather gume u osnovi zimske prilagođene za ljeto.

    To oko zakonske promjene guma, baš sam se ibretio da švabe početkom oktobra na 20 stepeni stavljaju zimske već što je van pameti, da ne kažem idiotizam.
     
  12. Haker

    Haker Veteran foruma

    Zato ja to mjenjam kada krenu minusi i hladno vrijeme, ne pratim datum. I tako me nikad nisu zaustavili i gledali gume.
    Kod nas zime postale tanke, ali i dalje je prosječna temp niža od sedam stepeni, nije zimska guma samo za snijega.
    Te all season su ok za zime ali kako radi ljeti, tu nema šanse da bi bila ugodna.
    A i sve zavisi od vozača ja lično vozim tako da i ne primjetim razliku.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    SamiRX-8 likes this.
  13. zoi

    zoi Veteran foruma

    Dvije su vrste all season guma, jedne kojima je osnova ljetna guma a drugima koja je osnova zimska guma. Koju osnovu kupiš u tim uslovima je bolja. Vrlo jednostavno.
     
  14. Reznor

    Reznor Overclocker

    Vozim all season gume jedino, istina je da ljeti imaju malo duzi zaustavni put nego zimi, jer zbog visocije temperature postanu tvrde. Medjutim, nikakvih problema nisam imao sa njima, sad sam stavio dvije nove Savine, ide super, a vozim i po autoputu. I na autu prije ovog su bile all season, tako da nekoliko godina voznje mogu reci da nisu nista puno losije od posebno zimskih i ljetnjih. S druge strane imamo i protekt te polovne gume. Od tih su sigurno bolje :D

    Sent from my Mi A3 using Tapatalk
     
  15. dmr

    dmr Veteran foruma

    A kako ba od visoke temperature postanu tvrde?
     
    SpookyMoO likes this.
  16. nFare

    nFare Komšija

    To bi bila logika nekakvog inžinjeringa, da se smjesa prilagodi temperaturi, tek tada imaš nekakvu allrounder gumu.
     
    Reznor likes this.
  17. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Vrijeme nepredvidivo skroz unazad par godina, ali odavno te datume ne gledam kada su u pitanju gume. Čim krene toplije skidam zimske i obratno, svakako smo legalni i da vozimo na ljetnim ako šara nije manja od 4mm uz obavezne lance u opremi :D

    Zimus sam imao negativno iskustvo na poledici koju sam očekivao, a tu nema gume osim ekserica koje su zabranjene :)
     
  18. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Koketiram s cjelogodišnjim gumama za sljedeći upgrade. Ono, ne idem nigdje gdje nije očišćeno, unatoč LFS eskapadama i virtuelnoj vožnji prilično sam miran i spor vozač. Zimske su mi stare 3 godine, a ljetne 7... i da, samo me ona ocjena za ekonomiju zanima.