Izbor konzole pred izlazak nove generacije

Discussion in 'Igre i konzole' started by Stevie_Ray, Aug 30, 2020.

  1. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Kontam kupit neku konzolu jer trenutno nemam a i ne planiran kupovat desktop PC. Stari desktop mi je ostao u Bosni i Boga pitaj kad cu ga dofurat.

    Gledam cijene po ovom njemackom piku i vidim Xbox One S ima po nekih 120Eur (s tim da imaju i one all-digital verzije), Xbox One X po ~200Eur, dok su plejke dosta skuplje, PS4 slim oko 180-200, Pro 250+. Starije, “debele” verzije konzola nisam ni gledao.

    Medjutim uskoro izlaze posve nove generacije konzola, koje ce naravno bit 500EUR+ ali su i hardverski mnogo bolje. I kako kuzim, najveca prednost ce im bit igranje nadolazecih naslova u 4k.

    Ja nemam neke aspiracije za desetine ili stotine igara, uglavnom me zanima RDR2 te eventualno jos poneka igra ekskluzivna za konzole, nesto sto se nije moglo ni odigrat na PC.

    Veliki faktor je i pretplata, kako vidim PS Now je 60 Eur godina (vidim bude i akcija po 45), dok je Game Pass 120 Eur godina. Dakle nema sanse da bih uzeo taj Game Pass, valjda je zato Xbox jeftiniji u oglasima?

    Jos me zanima i buka, kod rodjaka sam cuo da je PS4 Pro veoma glasan, valjda je to slucaj samo u igrama koje koriste full mogucnosti? Kako bi bilo sa RDR2? Navodno je Xbox One X dosta tisi.

    I na kraju na kojoj konzoli bolje radi RDR2, koliko se sjecam da je to Xbox One X? I jel RDR2 uopce kompatibilan sa novom generacijom (PS4 igra sa PS5, Xbox One sa Xbox X)?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. zoi

    zoi Veteran foruma

    One X je dosta bolja konzola od ps4 pro sa tehničke strane. Jača, tiša, manja i igre uglavnom dosta bolje i izgledaju.

    Ps now vs gamepass

    Psnow su uglavnom starije igre od prije nekoliko godina. Sony ako doda neku svoju ekskluzivu to bude na tek tri mjeseca i onda je povuče. Gamepass ima dosta noviju ponudu igara i dosta više igara se dodaje na mjesečnom nivou. Sve Microsoft igre su tu na trajnoj bazi.

    Gotovo sve igre bi trebale biti backwards compatible na obje next gen konzole, tako da je i rdr2 tu. Rdr2 radi dosta bolje na one X.

    Ps4 pro jest glasan, mada te može potrefiti primjerak koji nije toliko. Evo kod mene se skoro ne čuje, ali sam imao dva primjerka ranije koji su se više čuli.

    Što se tiče cijene za gamepass, nema neke ponude za čitavu godinu, zato i jest tako skuplji. Na mjesečnoj pretplati isto koštaju i psnow i gamepass. Imaš po onim stranicama cdkeys nekih povoljnijih ponuda, a možeš kupiti xbox live Gold pretplatu i prebaciti je u gamepass ultimate za 1 Euro.

    Na PlayStation imaš njihove ekskluzive koje za sad uglavnom nema na PC pa pogledaj da li te interesuju. S tim da bi njih skoro sve morao kupiti jer nisu u ponudi na psnow, za razliku od Microsofta koji sve svoje igre drži trajno na gamepass.
     
  3. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Zar PS Now nije streaming servis a ne da skidas igre na svoju konzolu kao Gamepass ?

    Inace Gamepass Ultimate (Gamepass + Xbox Live) se moze dobiti 30 mjeseci za 90 eura, sto je smijesna cifra za ono sto dobijes.
    I rdr2 je jedna od ukljucenih igara.
     
  4. zoi

    zoi Veteran foruma

    Ubacili su i na psnow download igara za ps4, dok one sa ps3 moraš stream.
     
  5. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Kako to “moze se dobiti” ide, jel legalno ili preko nekih VPN caka? Posto ne bih da petljam.

    Hvala [mention]zoi [/mention], u biti si mi potvrdio sve sto sam mislio. :)

    Po ovome sto ti i [mention]XTRage [/mention]kazete, za mene je najbolji Xbox One X sa tom pretplatom, ako vec postoji povoljna varijanta.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ma definitivno idi na PS4 Pro, samo ganjaj 72xx model. On nije bucan.

    Xbox mozda ima jace specs i malkice bolju grafiku ali, nema zanimljiv igara uopste.

    PS4:

    God of War
    Spiderman
    Last of Us 2
    Ghost of Thushima
    Days Gone
    Horizon Zero Dawn
    Uncharted 4 / Lost Legacy
    Bloodborne
    Last Guardian
    inFamous
    Until Dawn
     
    Last edited: Aug 30, 2020
  7. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Bacanje para. Uzmi nextgen konzolu i na njoj igraj RDR2. Bolje ce biti perfomanse i imat ces up to date konzolu narednih 7 godina.
     
  8. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Pa sad, mislim da je tek to bacanje para, jer ja to necu koristit vise od 2-3h sedmicno. A nextgen konzolu mogu kupit i kasnije, obicno prve verzije svakako budu lose. Al nije da nisam i na to pomislio, ako ne budu vise od 500 EUR po izlasku...

    Trenutno nemam ni 4k tv. :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Onda uzmes onaj box od 120e, RDR2 za 15-20e i tebi vise nego dosta. Znaci da ces jednu duzu igru igrati pola godine i gamepass ti se ni ne isplati onda.
     
  10. zoi

    zoi Veteran foruma

    Vala baš, za 2-3 sata sedmično i bez 4k TV kupiš najpovoljniju varijantu. Nećeš ti ni rdr2 ove godine završiti tim tempom.
     
  11. Esh

    Esh HWB

    Omiljena tema :)

    Kao i obično, može se početi od toga da li je najbolje vrijeme za kupovinu bilo kojeg gadgeta pred izlazak nove generacije sa jedne strane ili u ovom slučaju opcija gdje se postojeće konzole mogu kupiti veoma povoljno uz jako dobar izbor igara sa druge, pritom vodeći računa da nove konzole nude kompatibilnost sa postojećim naslovima te da, kao i obično, na početku neće biti puno ekskluzivnih naslova za nove konzole ili naslova koji u potpunosti iskorištavaju nove platforme. Uz ovo možemo uključiti i standardnu situaciju gdje neko želi da se igra sutra, a ne za 3 mjeseca, što možda zvuči smiješno, ali je često baš tako.

    Nastavak diskusije bi bio puni lakši kada bi već sada znali cijene novih konzola, no smatram da idemo u pravcu od 500 eura za model bez Blu-raya i 600 sa BR. Sa aspekta trenutnih cijena novih konzola u Evropi, evidentno je da se Xbox One S / X polako povlače iz prodaje, ali generalno su cijene od 250 do 300 EUR za S i od 450 do 500 za X, odnosno 300 EUR za PS4 Slim i oko 400 za PS4 Pro. Ukratko, da sada kupujem novu konzolu, posebno iz kategorije Xbox One X ili PS4 Pro, sačekao bih novembar.

    Međutim, tu se vraćamo na opciju ovih refurbished konzola koje se sada reklamiraju na sve strane, posebno Xbox, gdje se preko Amazona prodaju Xbox One X za 200 eura, dok sam PS4 Pro refurbished viđao od 270 do 320. Može se posmatrati i kao standardna opcija kupovina polovnog za oglasa. Pronaći ispravan Xbox One X za 200 eura i uz to dobiti još Blu-ray 4K player, po mom mišljenju vrijedi, naravno uz standardni rizik kupovine korištenog. PS4 Pro se generalno ne može naći po toj cijeni, možda negdje na lokalnim oglasima za 250-270.

    Zanemarajući cijenu, gledajući samo PS4 Pro vs. Xbox One X:

    PS4: mnogo bolje igre koje su dostupne ekskluzivno na PS4 platformi, nabrojao je Aldiin neke iznad, znatno veći broj igrača-vlasnika posebno u Evropi, pristupačniji-jeftiniji u kategorijih novih konzola, bolji interfejs (donekle subjektivno..)
    Xbox One X: bolje performanse u odnosu na PS4 Pro, 4K BR player, tiši u radu u odnosu na PS4 Pro, bolji gamepad (donekle subjektivno..), dobra ponuda kroz Gamepass

    PS4 ima bolje igre i veći broj igrača, tako da ako razmišljaš o mp sa drugarima, veća je šansa da imaju PS nego Xbox.

    Zaključak, ne bih kupovao novu konzolu u ovom trenutku. Ako se može naći ispravna i polovna, ok, onda uzeti u obzir sve ovo navedeno. U idealnom slučaju bi onda također kupovao platformu koju ćeš zamijeniti tj. nadograditi, kako bi ti ostale igre koje ćeš kupiti u međuvremenu.

    P.S. Fora koja se spominje oko Gamepassa je da ima promocija gdje se za 1 euro ili USD može prebaciti Live pretplata u Gamepass pretplatu. Ponuđeno je bilo za 3 mjeseca, ali prolazi u odnosu na broj mjeseci koliko neko ima na svom Xbog nalogu pa su ljudi onda skužili da kupe preko gamecarda-vouchera Xbox Live pretplatu na do 3 godine i onda aktiviraju tu ponudu. To je objavljeno svugdje, nije onemogućeno pa je vjerovatno neka vrsta tihe promocije, posebno jer se više valjda ni ne mogu kupiti Live pretplate na 12 mjeseci preko Xbox sajta, već samo gdje je ostalo na lageru kod retailera-etailera. Vjerovatno će uz nove konzole biti i nova vrsta tih mjesečnih pretplata.
     
    Stevie_Ray likes this.
  12. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ili još kraće sve se svede na igre i onda ostane pitanje samo koji ćeš PS4 uzeti :)


    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  13. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Za samo 2-3 sata sedmično uplatio bih GeForce Now pretplatu uz Xbox One kontroler.
     
    Esh likes this.
  14. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Eh, tih 2-3h sedmicno se odnosilo na ostale igre, ne na RDR2. :)

    4k TV samo trenutno nemam, gledao sam da kupim i zakljucio da mi nista ispod 1000 EUR ne odgovara. A onda kad pogledam ni ovi od 1000 EUR nemaju HDMI 2.1, pa to onda ode na 1500+, a ni 1000 ne zelim dat za TV. Pa cu vidjet sta ce bit za Black Friday, ili neki drugi dobar deal. 1000 EUR bih jos i dao za dobar HDR TV sa HDMI 2.1.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Kupi najjeftiniju i kupi fizicku kopiju igre i prekucaj tih par igrica koje hoces ili samo rdr2

    Kasnije ako ti se svidi,mozes kupiti tu neku pretplatu i igrati i dalje ili kada dodju nove konzole i splasne hype i vidis kako to sve u praksi radi...prodas konzolu za otprilike isto para koliko si i kupio...na igrama ces nesto izgubiti ali dobro,cejf je cejf


    Ja sam prosle godine tako uzeo ps3,odigrao neke ekskluzive i igre koje sam htio odigrati...i ljetos prodao konzolu za vise para nego sam je kupio,jos stara konzola i nije bila ni cipovana ali je najjaca bila sa 2 gamepeda i full sve

    Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
     
  16. Vedo

    Vedo Moderator

    399 Eura će biti PS5 DIGITAL.

    Ja sam uzeo Xbox One X prije par sedmica, mnogo tisa od Ps4 Pro (njega sam prodao prije par mjeseci, odigrao sve sto valja a sto samo PS4 nudi). Sada na Xboxu uglavnom vozim F1 i Forzu 7, i jasem konja u RDR2 i RDR1 (native 4K, super izgleda naspram X360 verzije). Gamepass se ubio za mene, na njemu imam F1 i Forzu H4, Banjo-Kazooie, MGS3 HD i sl, jedino sto sam kupio je RDR1.

    Moja logika je furat ovaj Xbox do novembra, prodat ga onda mozda (izgubit 100-200KM na njemu) i uzet PS5.

    Sent from my SM-G970F using Tapatalk
     
  17. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Ja sam vec spremio da pc rastavim i da prodajem komponente.Kupicu si konzolu ali evo nakon ovih postova ne znam.da li da uzmem ps4 pro ili ovaj xbox.Ima toliko igara koje su iskljucivo pisane za konzole sto bi volio da poigram.Ali kako "cesto" igram trebace mi 10 godina da sve poigram sto sam naumio :) A kako da se nadje ta tisa verzija ps4 pro?Neko je spominjao seriju neku?Kako da se to vidi?

    Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam zadovoljan sa xbone s... I gamepass četo budu akcije reda 1 dolar mjesec ili tri mjeseca za 10 dolara... Tako se se uvijek vrti nešto

    Sent from my Huawei P30
     
  19. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa Xbox nema gotovo ništa, sve eskluzive su na PS4. Jedini problem što se kod nas ne isplati polovan kupovati jer je razlika u cijeni mala u odnosu na nov

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    SpookyMoO likes this.
  20. ming

    ming Veteran foruma

    One S je patnja živa sa framerateom u zadnjih par godina. Ganjaj šta ti izleti povoljno pravo, samo ne uzimaj One S.

    A sve je generalno patnja sa loading vremenima.