Asrock B450M Pro4 - Nakon BIOS update-a, "A0" greška

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by iPlay, Sep 14, 2020.

  1. iPlay

    iPlay Komšija

    Kada nešto radi kako treba, ne diraj!

    Uradio sam update BIOS-a na zadnju verziju 4.30 i uočio da su neke opcije za postavke kontrole ventilatora uklonjene. Pored toga se BIOS sporo učitavao a navrh svega mi izbaci grešku A0. Moram ugasiti komp pa ponovo upaliti da bi učitao Win10. Probao sam sa vađenjem baterije, vraćanjem BIOS-a na Default postavke, iskopčavanjem svih diskova osim M.2 (na kojem je Win10), probao sa jednom ploicom RAM-a, ali bezuspješno.

    Kontam ok, idem vratiti na v2.0 verziju jer je sve bilo kao lampa, ali Asrock to nije omogućio. Jedina stara verzija na koju mogu ići je v3.50. Ok, vratim se na v3.50.

    Verzija je ok, ali je ostao problem nešto sporijeg učitavanja BIOS-a i "A0" greške koja se javi samo kada se uradi restart. Moram ugasiti pa upaliti komp da bi Boot-ao u Win10.

    Neko imao sličan problem?
     
    Last edited: Sep 14, 2020
  2. black

    black Komšija

    Ako si u Sa mogu ti flashovati plocu programerom :)

    Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
     
  3. iPlay

    iPlay Komšija

    Last edited: Sep 14, 2020
  4. iPlay

    iPlay Komšija

    Riješo sam problem. Preporuka ASRock-a je da se ne radi update BIOSA iznad v2.0 ako se koristi Ryzen 2000 serija. Update na novije verzije je namjenjen za 2xxGE i 3000 serije. To sam preletio. Probao sam uraditi downgrade sa v4.3 na v2.0 ali nije moguće oficialno.

    Uglavnom, ovdje ima super tutorial kako uraditi downgrade BIOS-a, kada proizvođač kaže da isti nije moguć. Za moju ploču i procesor, BIOS v2.0 sa AGESA 1.0.0.6 je najoptimalniji.

    Tutoarial radi i za druge modele.

     
    Last edited: Oct 9, 2020
    Vedo and Esh like this.