Elektricna vozila

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Esh, Sep 12, 2017.

Tags:
  1. becke

    becke Aktivista

    Kljucna rijec "novih". Ja pricam o udjelu elektroauta u cjelokupnom broju auta koja postoje na planeti.
    Norveska je miljama ispred ostatka svijeta u tom pogledu jer su bogati i ekoloski osvjesteni, ali ne mogu oni sami iscupati svjetski prosjek jer ih je premalo da bi igrali bitnu ulogu u toj prici.
     
  2. Haker

    Haker Veteran foruma

    Naveo norvešku kao primjer :D
    Meni se el auta sviđaju kao koncept ne radi ekologije.
    Kada bi ostala el auta za normalnu upotrebu i sportska kao igračke ko želi i to je to

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  3. selvin

    selvin Moderator

    Novih nego kakvih, jedino proizvodnja i kupovina novih mijenja odnos elektricna vs SUS, sta ce drugo mijenjat odnos? Eh da, i slanje SUS-ova na otpad. Oni ce za manje od 10 godina preci tih 50%. A ako ce ko izvuci statistiku, to su kinezi i kod njih je rapidan rast. Tesko je procijeniti kad ce se to desiti globalno, previse je sirotinje, i to 2050 je optimisticno ako gledas da mi kasnimo za Norveskom sto se tog tice vec 50 godina.

    @Haker, pa da necu mozda Bosnu kao primjer kad imamo temu od 200 strana za zamjenu ulja na autu starom 20+ godina :D
     
    Last edited: Nov 27, 2020
    Pelikan and Qler like this.
  4. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Tacno, kad Kinezi i Indijci poguraju, to je to. Meni je slijedece elektricno definitivno.
     
  5. becke

    becke Aktivista

    Upravo to je poenta mog prvog posta. 2050 taj odnos nece preci 50% na svjetskom nivou jer je previse mnogoljudnih siromasnih zemalja (npr. Indija, Indonezija).
    Kina se trudi da to izvuce ubacivanjem jeftinih elektricnih auta na trziste, ali i tamo je kamara sirotinje.
    Norveska doprinosi globalnom zagadjenju na drugi nacin - proizvodnjom nafte, ali valja se odreci silnih para koje to donosi.
     
  6. selvin

    selvin Moderator

    Globalno gledajuci tesko je bilo kakve zakljucke praviti. Ali po meni nama je najbitnija Evropa, nama su najblizi i odatle nama i dolaze sva vozila (vecina). Ako bi EU poostrila mjere za SUS vozila, podigla cijene i slicno, i kod nas bi se svijest okrenula jer mi kontamo samo kad je po dzepu.

    @Pelikan, i ja bih ganjao elektricno kad bih ga imao gdje puniti u blizini. Da zivim u kuci pa hajd. Ne prelazim puno i nije mi problem potrosnja, pa se nadam da mi ne bi bio problem ni kratka distanca, ali opet vrijeme punjenja od 6+ sati ne dolazi u obzir. Koliko znam ove punionice sto je elektroprivreda stavila su sve AC?
     
  7. NAILS

    NAILS Moderator

    Proci ce najmanje 15 godina dok se oni dogovore oko univerzalnog super chargera. Ovako Tesla ima svoj, Porše svoj, BMW ce svoj itd. A davno je rekao Musk, neka se sada prestanu proizvoditi SUS modeli, oni ce biti na cesti 20 godina. Uz to, dosta kompanija trenutno ne planira ni u buducnosti full el. ponudu. Proci ce dosta vremena dok naftasi ne postanu manjina.

    "Yesterday (November 26), the first-ever transport of China-made Tesla cars reached the European port of Zeebrugge, Belgium, a month after they departed Shanghai on October 27."

    https://insideevs.com/news/456941/first-transport-teslas-from-china-reached-europe/amp/
     
  8. Haker

    Haker Veteran foruma

    Eto sam si sebi odgovorio. Infrastruktura neće dugo biti ista kao za sus vozila plus koliko ljudi ima mogućnost da puni preko noći, što je ključno kod posjedovanja el auta.
    Naveo si Norvešku jer jedini to furaju, eto uzmi za primjer njemačku, a gdje je tu ovaj nerazvijeni dio Evrope pa i i ovaj zapadni.
    Kada sam bio u Belgiji vidio sam par Tesli, prijatelji od tetke imaju ovog el jaguara, to je cirkus, već hoće da ga prodaju.
    A sad zamisli Ameriku tek. Globalno nema zime još za goriva.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  9. selvin

    selvin Moderator

    Odgovorio sam za BiH, nismo mi relevantni ni za sta. Njemacka da nema tako jaku auto industriji bi dosad imala 80% elektricnih vozila jer im se moze. Ali evo Merkelova izjavljuje kako treba biti oprezan sa gasenjem, ne treba zurit. Logicno da ne treba zurit jer vise od pola drzave zivi od tog i ne zele da naprave sebi problem pa da im neko uzme trziste. A i vide da tu jos ima mnogo novca koji se moze iscijediti. A nek oni prelome, prelomila je cijela Evropa, kao da se ostali sta pitaju.
     
  10. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    U oktobru u Njemackoj 9% novih registracija su bila elektro auta, tek prije par mjeseci su poceli davati neke olaksice na kupovinu elektricnog auta. Sasvim moguce da ce za par godina biti vecina novih registracija elektro.
     
  11. Haker

    Haker Veteran foruma

    E pa tu smo, kod njemačke, pusti norvešku. Na BIH nisam niti pomišljao, ne znam da li bi se moglo shvatiti kao vic da neko priča o el autima u BiH

    Jasno je gdje industrija ide, ali razmisli realno. VW ima tek sada el auto ekvivalentan golfu, Audi jedan bezvezan auto i preskup, Mercedes isto tako. Ima par gradskih auta gdje struja i jeste primamljiva i bolja od benzina i to je to. Na tržište i dalje izlaze novi modeli sa dizelom i još uvijek se debelo gura benzin sa nekim mild hibridom sranjem. Evropa bi kao na struju nabijaju poreze na ispušne plinove, guše industriju a nigdje infrastrukture da to podrži, a el modela nigdje i preskupa.
    Šta će se promijeniti za deset godina, teško puno toga.


    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  12. selvin

    selvin Moderator

    Slazem se da slabo ima vozila od njemačkih proizvodjaca ali to je upravo ono sto sam iznad napisao. To da nemaju infrastrukturu i nije tacno, pogledaj mapu punjaca u EU.
    https://chargemap.com/map


    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  13. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa kojih ima. Evo imaš lovu, hoćeš ekvivalent s klasi, nema i tako dalje da ne nabrajam.
    Da završimo i meni su el auta super, imaš snagu imaš sve nema ulja, i milion pokretnih dijelova sve super.
    Ali ja sam svojim očima vidio ljude koji imaju el auto, došli iz brisela u Antwerpen nemaju bat da se vrate, našli punjač ne radi pa kruži traži, zajebancija.
    Ako se industrija želi riješiti goriva ove baterije bi trebale biti samo pit stop do nečeg drugog, da li vodika ili šta već pojma nemam

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  14. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Definitivno jos nisu zreli za duza putovanja, ako ides u drugi grad ili drzavu. Ali za loko voznju su odlicna stvar.
     
  15. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Elektricni auti ce bit dobri onog trenutka kad ti 15-minutna pauza (i to je veoma konzervativno, idealno 5 minuta) omogucava 500km dometa i to pri 130km/h.

    Trenutno smo veoma daleko od toga. Elektricni auti su sad ok samo za kratke relacije i vozikanje po gradu. Zato ce hibridi jos dugo biti opcija, bojim se i poslije 2035.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Last edited: Nov 28, 2020
  16. Haker

    Haker Veteran foruma



    Evo dobar video, dosta se veže za UK ali 90% važi generalno za EU posebno

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    Reventon likes this.
  17. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    U pravu je ovaj covjek u svemu samo jednu stvar nije uzeo u razmatranje a to je da mladog covjeka buducnosti nece interesovati klasicna auta, zvuk V12 motora itd. Cak danas ce omladina prije reci da je ljepsi novi M3 nego E46 M3. Tako da je zagarantovano da ce biznis klasicnih auta izumirati zajedno sa vlasnicima. Mi koji smo rodjeni 80-tih i 90-tih to jos cijenimo, ali dijete 2010 godiste dok dodje do svog novca sa nekih 30 godina gledat ce samo elektricna auta.
    Da ne spominjem kolike ce takse u EU biti za auta na sagorjevanje za 20 godina. Sa druge strane, drzave su se previse okomile na autoindustriju a same nisu ucinile dovoljno da el. energiju dobiju iz obnovljivih izvora. A vrhunac je koliko avioni zagadjuju, jedan let ispusti CO2 kao auto za 10 godina.
     
    Haker likes this.
  18. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Zato je ova Corona makar nesto dobra donijela (usporeno zagadjenje). Nadam se da ce se trend makar malo usporiti kad se stanje vrsti na staro jer bi mnogi trebali skontat da je remote rad itekako moguc te da bas nije toliko neophodno putovati.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. Haker

    Haker Veteran foruma



    Evo gdje struja ima najviše smisla.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  20. selvin

    selvin Moderator

    Jesi to pogresan link paste ili samo meni ucitava ovdje Sara Kos knockdown u elektricnim vozilima? :D