1. Reznor

    Reznor Overclocker

    Zamisli kad preporucuju na Mi A3 custom rom, telefon koji ima vanilla android i u Android One je programu, nije samo A3 vec citava im serija Android One telefona imala softverske probleme koje nikad nisu rijesili. UI je takodjer ocajan, npr. notifikacije nemaju zakrivljene coskove kao sto ima na Android One telefonima drugih proizvodjaca.
    Jos su dostigli vrhunac sa time kad su ljudima brickali telefone zbog loseg update-a.
    Ipak bi im MIUI trebao biti bolje ispoliran.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    E sad ste me ubijedili. Notifikacije nemaju zakrivljene coskove... Ja kontam vi imate ozbiljne probleme, a vi cjepidlake :D

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  3. hurmash1ca

    hurmash1ca Moderator

    Kakav god hardver imali, ne može se pobjeći od činjenice da radi 50 proizvodnih linija, više brendova, sa konfuznim nomenklaturama na različitim tržištima (isti telefon ima 3-4 imena, wtf man), ispodprosječnom kič adaptacijom OS-a i dalje odišu karakterom kineskog brenda (uz nakaradno ime "Šao mi").

    Iako su korak ispred ostalih i evidentan je iskorak u marketingu i brandingu (za kineski brand), prati ih taj nedostatk rafiniranosti, a 50-100€ niža "ulazna" cijena za ekvivalentan hardver po cijenu svega navedenog je kompromis koji je za mene traljav.

    Razvodnjavanje ponude na bezbroj podsegmenata je nešto što prati sve industrije (toliko klasa automobila da više i ne možeš upratiti koje sve postoje, sve nekakvi crossoveri alaselamet), ali mobilne telefone zbog ekspanzije na rastuće masivne ekonomije (Indija, Kina) posebno... Iskreno, meni je to umarajuće i jedan od razloga zašto mi Xiaomi ide na živce.

    Apple i Google - mali broj telefona u ciklusu nosi taj "premium" karakter - znam da se može računati na dobar, pouzdan i brz support jer ne moraju rješavati problem za 500 različitih hardware kombinacija. Viša ulazna cijena svakako, ali i mnogo bolji resale value nego Šaomi i Huaveiji (ne mogu im halaliti ova imena nikako)

    Nisu loši uređaji, preporučivao sam ih i prijateljima i članovima porodice i non-tech-savvy useri su uglavnom zadovoljni, ali Šaomi je za mene i dalje kinober.
     
    Neo Bahamut Zero, Aldiin and Sena like this.
  4. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nisam ja imao nikakve probleme na Lumiji, ne da se sjecam. WP8.0 jest bio slab, puno toga je falilo (al sto je bilo, radilo je), WP8.1 je bio odlican ali je bio taj problem manjka aplikacija (meni je smetalo samo sto nije bilo Google-ovih aplikacija jer sam prije Lumije imao Android), Win 10 Mobile je vec bio bugovit i tu pocinje kraj.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. Reznor

    Reznor Overclocker

    Ma dobro to je samo primjer i stvarno izgleda asketski zbog toga citav UI, a takodjer sam mislio da je telefon spor i da je to hardverska limitacija, ali ipak je do ubagovanog softvera, stvarno solidan telefon za svoju cijenu je unistio lose optimizovan OS

    https://piunikaweb.com/2021/02/12/mi-a3-users-report-performance-issues-following-android-11-update/

    https://www.gizmochina.com/2020/04/...d-10-xiaomi-pulls-back-the-udpate-third-time/


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    joj tih vijesti, svaki proizvodjac ih ima, i samsung nerijetko povlaci apdejte ko svojih telefona, one plus koji ima jedva tri telefona godisnje, povlacili su apdejte.
     
  7. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nije mi poznato da je neki iOS update povucen. Mozda prije nego sto sam imao iPhone.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. dams82

    dams82 Komšija

    Ti svako malo na xiaomi temi pišeš o iPhone, nije li malo neuporedivo? Ipak je ovo sirotinjski brend da ga drugačije ne nazovem i naravno da mu se praštaju pojedini propusti zbog cijene za koju se prodaje, iPhone je priča za sebe i ne treba ga porediti sa xiaomi ni u kom pogledu...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  9. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Pa ja imam iPhone koji vrijedi manje nego bilo koji Xiaomi koji se ovdje spominje...


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    A bezveze price na temi, nidje veze. Xiaomi da je toliko los nebi bio drugi u svijetu, a i Samsungu dise za vratom. Jedino ih amerikanci mogu izbaciti iz igre ala Huawei, dzaba spamate da ne valjaju.
    Moze Samsung i Apple imati flagship kakav hoce, vecina prodaje su telefoni do 500KM, tu Samsung nudi 720p ekran a Apple cunu, pa izvoli.
     
    zippoo likes this.
  11. selvin

    selvin Moderator

    Mogu i ja naci 1000 linkova za svakog proizvodjaca. Logicno je ima problema kad pokrivaju toliko trziste sa toliko modela. Slazem se sa @hurmash1ca oko većine stvari u postu, sve je to jasno, ali nije bas da imaju neku ozbiljnu konkurenciju u ovom segmentu. Kinezer ili ne, do npr. 600-700KM ne mozes uzeti vise posten telefon a da nije kinezer.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  12. dams82

    dams82 Komšija

    Pošto je bio nov?

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  13. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Danas je hardver telefona toliko dobar da je vazniji softver. Zato, bolje stariji iPhone za iste pare. Mada, imaju smisla i ovi novi 6.5” modeli sa 10 kamera, ako ista na papiru (iako je SOC kao Apple od prije 5 godina).


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Reznor and Sena like this.
  14. Sena

    Sena Veteran foruma

    Apple SoC je uvijek dvije-tri generacije ispred ostalih.
    Hurma je sve rekao. Jabuka majka, i google pixel ko voli android, iako valaj imho traze dosta love za siromasan hardwer, ali eto nekome kome je cisto bitan OS, to sigurno nije problem.

    Ja sam 12 Pro Max zapikirao, malo sleti cjena pred izlazak novog modela, a meni je 12 i vIse nego dovoljan.


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  15. selvin

    selvin Moderator

    Koji ti to SOC poredis i zasto? :D

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  16. selvin

    selvin Moderator

    Taj zakljucak je jako vazan, da telefoni od 2k+ su bolji od telefona od 500KM. Ne znam zasto uopste iPhone useri otvaraju ove teme za sirotinju.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  17. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Pa evo moj sad vec prastari iPhone 7. A10 je IRL brz barem kao moderni midrange chipset, uz naravno osjetno losiju efikasnost (pa je stoga losija i baterija).

    Samo kazem da ima izbora, ne mora se imati telefon koji je izasao 2021 (ili mora?).

    Evo vidim raja se pali na ovo “5G”. Iskreno iPhone 12 je najgori iPhone u zadnjih nekoliko godina, a najprodavaniji. Sve zbog 5G i kriticne mase onih koji su pred izlazak nosili iPhone X ili XS.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. NAILS

    NAILS Moderator

    Da se tješe :D

    Reventon
    ..samo nije da samsung fata krivine sa ekranom. Vecina jeftinih modela ima SAMOLED sa 400 PPI. Vec su škrti na memoriji, ramu, bateriji i kameri. Pa se tu ganja kompromis. Ali za nekih pestotinjak maraka imas super model, A51 koji je u rangu mog note 10 lite.
     
  19. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Zar je sad to vazno? To je bilo prije 5 godina, toliko sad bolji midrange kosta.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. Sena

    Sena Veteran foruma

    Sta je Stevie sa 12-kom?
    Meni kao meni je 5G totalno nebitan.
    Ekran mi je u biti najveci upgrade, punjaca imam svakakvih xD, tako eto nema tog dodatnog troska.

    NVMe storage koji Apple koristi od 6S modela tj. A9 SoC je najveci izvor fluidnosti. Isto i za tablete im vrijedi. Ovaj moj ipad iz 2017 i sad radi izuzetno dobro.

    A to za 5G, ljudi i ne znaju sta je to, ali eto fancy zvuci.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Last edited: Mar 25, 2021