Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

  1. Ne još!

    69.1%
  2. 2011

    0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

    2.9%
  4. 2013

    0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

    0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

    4.4%
  7. 2016

    5.9%
  8. 2017

    1.5%
  9. 2018

    4.4%
  10. 2019+

    11.8%
Multiple votes are allowed.
  1. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    U BiH 7-10 dana godianjeg u privatnika,s tim da to obicno naradis...jer recimo ako radis u trgovini/prodaji nekoj,kada je kolega na godisnjem,ti radis obje smjene a kada ti odes na odmor,on radi obje smjene.
    Tako da ti godisnjeg i nemas.

    Ovdje nema nijedan segment koji ide naruku radnicima i generalno gradjanima.
    Idealno je samo ko hoce da se bavi kriminalnim radnjama...BiH je tu El Dorado.
    Sad bas nesto razmisljam i kontam da cu u dogledno vrijeme i ja morati vani,jer ovdje nema ni kratkorocnog ni dugorocnog napretka.
    Niti ko pokusava sta promijeniti...

    Sent from my Mi 10T Lite using Tapatalk
     
    Decerto likes this.
  2. Ragnarok

    Ragnarok Komšija

    Najteže što pada mladoj generaciji je istrpiti nešto za viši cilj koji postaviš sebi u životu.
    Ja na žalost imam malo drugačije i čudno iskustvo sa našim narodom. Dva slučaja.

    1) Medicinski radnik sa top iskustvom i veoma sposobna, sada već i dvije završene srednje medicinske škole, jedno dijete. Zbog bračnog para ne može da ode u Njemačku da radi. Neće bračni drug da ide, ima posao, misli da je porodična kuća njegova i da mu ne treba da ide vani. A bračni partner sa fakultetom sjedi kući. Sastavljaju kraj sa krajem.

    2) Osoba završila fakultet, čekala da država objavi konkurs za sufinansiranje pripravnika (imovinsko stanje nije zadovoljavajuće). Nakon 2 godine počela da se javlja na oglase. Dobije birokratski posao, rad od kuće, notebook, probni rad (obuka) sedam dana i odustane od posla na dan kada je trebala da potpiše ugovor.

    Ovaj drugi slučaj mi je neshvatljiv. Dobiješ jednistvenu priliku da radiš za solidan novac i kažeš: "Nije to za mene!", "Ne znam ja to!" i sl. a nisi se ni uhvatio u koštac sa najmanjim problemima radnog mjesta.
     
    Decerto likes this.
  3. Decerto

    Decerto Komšija

    Lako je odustat od svakog posla dok imas starce i familiju iza sebe. Lako je reci nije to za mene. Da ukratko kazem sta se meni desilo,cisto primjera radi da se sve moze. Ja sam bio introvert kojeg je bio stid izaci u prodavnicu. Ali bukvalno. Nazvao bi brata i poslao njega samo da je ne idem. Dok 2016. nisam dobio posao na kruzeru,zbog primoranja. Bacen sam na drugi kraj planete kao konobar,koji u zivotu nije tacne drzao. Ne pijem pa nisam ni znao ni ona najjednostavnija pica. Bukvalno su me stavili u dvospratni restoran koji prima preko 1000 ljudi i rekli tu radis. Nije bilo ne mogu,ne znam,odustajem. Radis 13 sati dnevno,odes u kabinu i places,pola sto ne osjetis noge,a pola sto si negdje na karibima bogu iza nogu. To mi je bukvalno doslo kao vojska,izasao kao kompletno drugi covjek.
    Poenta je,sto kaze Ragnarok,da se ne odustaje od posla odma dok izbije prvi problem. Nije sve u parama,iskustvo,slova na cvu,preporuke od sefa,sve je to zlata vrijedno u inostranstvu.
     
    edgsi, Reventon, Eldorado and 2 others like this.
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ne kazem da nema tih sto nece da rade i sto biraju ali u nekom trenutku zivota i njih ce sustici realnost a tada su samo nastetili sebi,jer nemaju iskustva u poslu.
    Ali vecina ovdje hoce da radi i radi ali su uslovi rada katastrofalni...od plata do postivanja osnovnih radnickih prava.Mobing je postao standard,gdje god da radis i cim pocnes da se branis od mobinga,nastane problem i na izlaznim si vratima.
    Bukvalno je opcija suti i pusti da te ebu ili idi vani.
    Meni je ovaj dio sa ebanjem u mozak kod nas najveci problem...koliko god da radia i kako god da radis,nikada nisi dobar,uvijek si kriv za nesto ,uvijek je neka drama .
    Vecina ljudi,posebno zene kada idu na posao,obavezna je 1-2 tablete za smirenje u toku smjene i ovu praksu ima vecina,jer drugacije valjda ne mogu da izdrze.Toksicna atmosfera je najgora.

    Sent from my Mi 10T Lite using Tapatalk
     
    Reventon likes this.
  5. becke

    becke Aktivista

    Evo oglasi od moje firme, ako je nekom interesantan Prag:
    https://ricardo.jobs.cz/

    Ne treba jezik (dovoljan je engleski B2-C1, ne treba nikakav dokaz o poznavanju jezika), maksimalna podrska oko dobijanja vize i preseljenja.

    Ako je nekom nesto interesantno, mogu pokusati saznati vise informacija.
    Od 1. januara doduse mijenjam firmu, pa od mogu postaviti i tu ponudu kasnije.

    Sto se tice zivota u Pragu, sto mi prvo pada na pamet:
    + super grad sa dosta zelenila, centar svih desavanja, briljantan javni prevoz (5.5 godina zivim bez auta) - godisnja karta cca. 140 eura, nezaposlenost najmanja u EU, generalno jeftin zivot (posebno ko voli druzenje i izlaske) osim navedenog u "-"
    - kirije jako visoke u poredjenju sa platama, klima (subjektivno, ali dosta stranaca se zali), snalazenje u administraciji bez ceskog, komplikovana administracija za dosta stvari (po meni opet bolje nego u BiH), "male" plate (u odnosu na Njemacku, Austriju itd.)
     
  6. KingT

    KingT Veteran foruma

    Licno imam dobar posao, stabilna kompanija, iznad prosjecnu platu FBiH, home office itd. ali da mi se pruzi prilika otisao bih u DE, AT, CH bez razmisljanja, ne bih birao posao, cisto da se maknem od ovog karcinoma od drzave.
    Njemacki govorim solidno approx B1, Engleski C1 - C2.
     
  7. Reznor

    Reznor Overclocker

    Planiram "bjezati" u Svedsku, ima li koga tamo?
     
  8. selvin

    selvin Moderator

    Ima @donjapa i @Zeleni. Prica se da je idealna zemlja, ima puno snijega, ali zato kontejneri puni hardware-a.
     
    EL NINO CFC, Haker and forzamilan like this.
  9. Reznor

    Reznor Overclocker

    Super, taman mi treba hardware-a :D
     
  10. donjapa

    donjapa Overclocker

    @Reznor

    Mislim da ima jos jedan kolega s foruma ali ne mogu se nicka sjetiti nikako. Gdje tacno (ako znas gdje ides tj) ides?

    Zeleni je u Swe izbjegao iz Norveske, a ja iz BiH tako da je za njega to bio downgrade a za mene upgrade.

    - Snijega sve manje.
    - Hardver u kontejneru nadje onaj ko ima nos za to (Zeleni znaci!) Salu na stranu, i kod nas na poslu bacaju dosta robe koja se u nekim zemljama prodaje za velike sume. Mada su u zadnje vrijeme poceli kupiti bodove tako sto svu tu staru robu posalju za afriku i sl. Malo pr.
    - Posla ima, para ima.
    - Hladno i mracno jeste.
    - Imas "nase" raje koliko hoces.
    - Ima i arapa koji imaju slicnu kulturu tako ako volis kahvenisati naci ces i raju za to (ovisi sve kakav si tip, meni radije malo s rajom po kucama, fifa, druzenje, ovo ono - pogotovo sad s djecom)
    - Morati ces polagati nanovo ako nemas Hr vozacku, i to zna biti problem ako si vozio dugi niz godina pa ti ostale navike. Moras fejakti.
    - Znaci da ponovim ima se para, ides ljeti u BiH castis raju, budes gazda, svi kazu propali dijasporac, radi tri smjene, bere pare, pisaj po sirotinji i ti fazoni :)
    - Kroz par godina vise ne ides u BiH, ides gdje je ljepse, obilazis svijet. Postanes "hladan" (tj prioritiras sebe).

    Ako te jos sta zanima pitaj.
     
    Reznor, Vedo and Reventon like this.
  11. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Priznaje li se šta od naših fakulteta u Švedskoj, može li se upisati doktorat? Koji 'dijapazon' poslova možeš raditi sa odličnim znanjem engleskog a da nije IT (kao u Njemačkoj npr.)? Šveđani bi trebalo da su generalno na 'ti' sa engleskim kao Holanđani.
     
    Reventon likes this.
  12. donjapa

    donjapa Overclocker

    Priznaje svaki ozbiljan fakultet.

    Doktorat mozes upisati, ali je malo specifican pristup doktoratu. Ako si na tehnickom fakultetu radis u suradnji sa industrijom, znaci sponzorise industrija, skola i XYZ institucija za finansiranje istrazivanja. Generalno radis 5g kao zaposlen na fakultetu dok ne odradis PhD. Plate su i vise nego dobre, a fokus ti je samo na istrazivanju i pisanju papira, te nekakve predmete moras poloziti te raditi i kao asistent da bi ispunio sve uslove (otud 5g).

    Pored IT-a znam da gradjevinari mogu dobiti prilicno lako posao, razni inzinjeri (veci gradovi) te medicinari/farmaceuti. Upoznao sam dosta srbijanaca koji su se prijavili i dobili posao i intenzivni kurs svedskog, sad svi rade po apotekama i bolnicama (ima dosta i hrvata, a i nasih). Prije par godina sam naletio u apoteci na stariju gospodju ca 60 godina, apotekarka, dosla sa porodicom (preko nje svi dosli). Cak su i muzu pomogli da nadje posao. Ne sjecam se odakle je tacno iz BiH ali srednja bosna negdje.

    Na univerzitetima se prilicno lako moze naci posao, ako si u akademiji. Ima i osnovnih/srednjih skola gdje se govori samo engleski.

    Hmm, sta jos. Ma moze se raditi svuda, iskreno. Znam par likova iz Zg-a sto su dosli, i odmah 2 posla dobili, radili danonocno par godina da se dignu na noge i sad sasvim solidno zive. Ne mora se ovakav pristup imati ali moze.

    U fabrikama uvijek ima posla, lageri - skladista, paketi, vozaci...

    Ako si spreman brzo nauciti jezik, ili barem osnove, otvoriti ce ti se sva vrata.

    ps: Problem je sto vecina ovih poslodavaca (na stranu medicina/farmacija) nece ganjati i truditi se da te dofuraju. Peglanje sa vizama i radnim dozvolima i sl. Poneki to rade, ali ne svi.
     
    Last edited: Nov 1, 2021
    kolinsb likes this.
  13. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Imam HR putovnicu (i djeca isto tako) pa bi mi kontam bilo lakše s te strane jer poslodavac ne mora da se cima sa vizama.
    Ne bježim naravno od učenja jezika ali bi bilo bolje uz neki solidan posao i ljude to učiti. Od Njemačke me to i odbija što s engleskim ne možeš praktično ništa isplativo raditi.
     
    donjapa likes this.
  14. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Možeš raditi štošta u ITu. Ostale struke manje, ali ima, pogotovo fakulteti tehničkog smjera gdje većina mora znati bar osnovni engl radi razne literature.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  15. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    IT otpada u bilo kojoj zemlji na bilo kojem jeziku, pokušao, nije jednostavno za mene; odbojna mi je ideja da penziju zaradim ispred monitora.
    Zato me i zanima kako i gdje započeti novi život i usput učiti jezik uz posao a ne da ti bude uslov i poteškoća za sve kao u Njemačkoj.
     
  16. monK

    monK Komšija

    ^^Sad si šokirao 99% raje na forumu ja mislim :)
    Al najgore je što si u pravu, prijatelju - ja nešto ne vidim da ću penziju doživjeti, prije će biti da će me naći da se glava samo sručila na tastaturu i piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip...

    Game Over

    Nisam pametan, života mi, volim ovaj posao, izvukao me iz mrtvih, s jedne, ove naše, usrane strane. Ali korporativni IT, a pogotovo ako sve izađe na jedan malo viši nivo, to je malo teže opisati.
    Znam da niko od moje malo starije raje > nije dobar > a isto tako vidim da sve više moje raje seli kod Manitua, prijevremeno :(
    Kontam da je to do nas, da isplivavaju ratne rane - da smo odrastali u normalnijem okruženju možda ne bi bili toliko ishronizirani i isPTSP-izirani - ali je tako.

    Jebaji ga sad, idemo do kraja... u Sto-vo-kor...
     
    Last edited: Nov 2, 2021
    Neo Bahamut Zero likes this.
  17. donjapa

    donjapa Overclocker

    @Neo Bahamut Zero baci CV ili opis poslova koje si kompetentan (i koliko iskustva imas) raditi pa mogu pogledati cisto informativno da nema gdje da se trazi, a ako nadjem kakav dobar site za bas tvoju struku (mislim da si nesto psihollgija ili?) mogu ti preporuciti da gledas.
     
  18. Reznor

    Reznor Overclocker

    Hvala za super informacije :)
    Radim trenutno za svedskog klijenta u Stockholmu, gdje imam i neku blizu rodbinu, pa bi oni vjerovatno pomogli malo da stanem na noge kad se odlucim da idem.
    Takodjer neki dan bivsi kolega s kojim sam radio objavio poziciju taman koju trazim, isto u Stockholmu, pa se mozda prijavim.
    Nekako je i bilo dobro dosad, vec je treca godina kako sam presao u rajvosu, sve dok nisu poceli pricu o ratu i destabilizaciji drzave i sijanjem straha medju narodom, to je jedini faktor koji me tjera odavde, a i koga ne bi :)
     
    EL NINO CFC and donjapa like this.
  19. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Ja se izvinjavam, ali Norveska > Svedska nije downgrade :)
    Obisao sam 75% planete, da sam ostao u No, otisao bih na Svalbard ;)

    Ako se uspijes srediti stambeno u Swe, uspjeces stvoriti normalan zivot kroz 3-4 godine. To je moj zakljucak iz ovog svega.
    Imao sam podstanare u Stockholmu, sto ih nisam derao ko svi ostali, pomoglo im je da skupe ulog za stan relativno brzo, i dan danas mi se zahvaljuju. Ljudi iz okolice Zagreba.
    Imam dobrog prijatelja sto je dosao vamo prije 3 god iz Sa, developer, radi za vecu firmu, radi sa strane, vec se stabilizirao, i gleda da uzme stan/kucu.
    Drugi jaran isto, radi sa 3d cad, arhitekta po zanimanju, tik prije korone dosao, odlicno mu ide, dobili bebu sad, stan sredili.

    Posla, barem po vecim gradovima ima, ako hoces raditi :) U Stockholmu je startup scena mnogo jaka, marketing, development, devops, etc.

    Uglavnom, po meni, stambeno pitanje je kljuc uspijeha.
     
    donjapa likes this.
  20. Decerto

    Decerto Komšija

    Isto kao u irskoj. Ne znam koliko se moze porediti irska sa nor/swe ali kljuc svega jest stan (no pun intended),ili neko jeftino mjesto za rentu. Posao se moze naci bukvalno u 5 minuta.