Pomoc oko sastavljanja file servera

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Vedo, Dec 4, 2018.

  1. Vedo

    Vedo Moderator

    Kancelarija je u starom gradu. Ako ima ko od vas voljan a da zna, sutra poslijepodne da odemo skupa, pa na kafu damo pare :)

    Sent from my P20 Pro using Tapatalk
     
  2. Vedo

    Vedo Moderator

    Bio je kolega Mobster danas u kancelariji, sagledao situaciju itd.

    HP server vrti Windows Server 2013, 32 GB rama, E5-2620 Xeon. 2 hard diska po 180 GB cini mi se.

    Ukupni size fajlova koji se pretrazuju su oko 18 GB, 184.000 komada.

    Sto kolega Mobsterc rece, najbolje bi bilo da imaju svoj softver/bazu, a ne da su nabacani svi .doc fajlovi u jedan folder i da se pretrazuje tako.

    E sad, gledamo Synogoly NAS sisteme, da se ubace dva 970 Pro od 512 GB u raid1 i ciao. Al, sad citajuci ispade da se u tim NASovima NVME koriste samo za cashing, ne za taj Synology OS i sam storage. Gledam koliko je Linus imao belaja sa nvme only raidom:



    E sta je sad opcija?


    EDIT: i hajd ,gledam sad npr DS416Slim podrzava 4x2.5"diska, mehanicka ili SSDa. Al onda u opisu proizvoda na Amazonu stoji mu ovo:
    • Over 170.23 MB/s reading, 77.62 MB/s writing
    https://www.amazon.com/Synology-bay...544068093&sr=8-1&keywords=Synology+DS414+Slim

    To je 1/4 brzine obicnog SSDa, pa zasto je toliko osakacena brzina?
     
    Last edited: Dec 6, 2018
  3. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Opet tu najvise posla odradi sw, kada imas dobar index, kao da imas bazu. Ti si navikao da samo hw pomaze u renderingu :D
    Kada gledas benchmarke, gledaj 4k reqd i write, jer to predstavlja ovu situaciju sa puno sitnih fajlova.
    Nas je dedi fs, nije to sada neko svjetsko cudo naspram fs na win, pojednostavi nekenstvari je je aio rjesenje, ali sve se to napravi i na 'obicnom' serveru, mozda se nismo najbolje razumjeli...
     
    Last edited: Dec 6, 2018
  4. anel007

    anel007 Komšija

    Nisam bas kompetentanza pomoci ali neki dan gledam video na Gamers Nexus kanalu gdje kaze kako su njemu licno 2 Synology nas uredjaja crkla u pevih 6 mjeseci korištenja kao i kod kolege kojem je takodjer preporucio synology. Sva 3 su imala problema sa paljenjen da prestanu reagovati na power tipku.

    Za obicnog korisnika ajmo reci da to i nije preveliki problem ali ako se od takvog uredjaja očekuje stabilnost i pouzdanost u poslovnom okruzenju onda i na to treba obratiti paznju.

    Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
     
  5. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Vrlo moguce da im je opao kvalitet hw, dobro da si to nasao, rijetko ko prica o tome, na zapadu i kada crkne ekspresno se dobije novi a ovdje mogu misliti ostave te mjesec dana bez uredjaja...
    Ja sam zato i predlozio da prvo radimo sa ovim sto imamo, prije kupovine bilo cega novog, da se vidi sta se da napraviti od postojeceg. Ako ne rijesi ono sto smo jucer zapoceli, novi sw layer ce mislim rijesiti.
     
  6. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    I sta bi ovdje? Jeste uspjeli napraviti? :)
     
  7. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Za sada dati prijedlozi, nije se jos preslo u realizaciju...
    Ima stvari za raditi, npr racunar na kojem je indeksiran mrezni disk ima 2gb ram-a...
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    ako je windows XP na tom PC-u, a pretpostaviti je da jeste, onda ce indexiranje mreznog drajva raditi. Ako je Win7 i noviji, onda od indexiranja nema nista (imaš mogućnost da aktiviraš opciju indexiranja u properties mreznog drajva, ali to nema efekta). Također, još jedan prijedlog, nevezano direkno za temu.

    Kako noviji virusi napadaju pored lokalnih, i mrežne drajvove, pogotovo ransomware koji kao što znamo napada .doc i .docx dokumente, bilo bi itekako korisno da diskonektuješ mrežne drajvove, i da kreiraš prečac s putanjom do network foldera. Na taj način se spriječi širenje virusa preko mrežnih drajvova, a korisnik preko prečice na desktopu ulazi u shared folder i traži šta mu treba.
     
  9. nivla

    nivla Komšija

    nekad je dokumente dobro indeksirao google desktop search, danas ne znam da ima neka alternativa tome na tako jednostavan nacin
    prvo bih mountao mrezni disk kao network drive na windowsu, a onda dokumente indeksirao sa docfetcherom http://docfetcher.sourceforge.net/en/index.html
    rjesenje bi mogao biti i neki DMS, al to ipak zahtijeva malo vise zahmeta od strane korisnika, a i finansijski je neisplativo
     
  10. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Racunar je sa win7 i sa pravilnim indeksiranjem mreznog drive-a smo ve dobili 20ak% poboljsanja, ali mislim da ga ram ubija.
    Ako se neuspije rijesiti jednostavnijim nacinom, moj prijedlog jeste bio app layer, neki free ili placeni da se pobrine indexiranje, docfetcher bih zaobisao jer radi na jre a to bas onako problematican dodatak...nego eto pokusava se zaobici app layer za sada da se korisnici ne moraju obucavati i da nastave raditi po 'starom'.
    Mada to nije neka pamet nama, stariji se uvijek plase promjena :)
     
  11. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Koristi OpenDNS kao eksterni dns. Kako ih je Cisco kupio, sve eksterne dns pretrage se skaniraju, ako su command & control od nekog cryptoware, blokira ga automatski.
    Upravo sam sad u firmi implementirao Cisco Umbrella, koji s bazira na opendns.
     
  12. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    meni je openDNS postavljen kao primarni i sekundardni DNS vec dugo vremena na mikrotiku. Poslije ide bhtelecom dns pa 1.1.1.1 i sasvim sam zadovoljan kako to radi. u lokalu kao DNS koristim lokalni mikrotikov.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  13. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Last edited: Dec 7, 2018
  14. Vedo

    Vedo Moderator

    Da ozivim temu, kancelarija zeli da osvjezi server, ovaj HP je vec star preko 10 godina, bucan, ogroman itd. Helem, posto je ovo file-server i posto se na njemu vrit samo jedan program koji onda vuku svi PCevi, moje razmisljanje je da se uzme Ryzen 5600G, 16GB rama, X570 ploca sa 3x nVme slota i onda da se uzme 970 Evo Plus za sistemski disk i onda jos 2x 980 Pro u RAIDu na kojima ce biti svi oni word fajlovi (preko 200.000 ih je). I da to bude neko dobro rjesenje za narednih hajmo reci 5 godina, to bi kostalo nekih 2.200 KM, nije strasno. Znam da softverski se da rjesiti kao sto ste pisali, al ljudi navikli na ovaj nacin rada i da su to sve odvojeni .doc fajlovi, ne dolazi u obzir sad to konvert u neke druge baze podataka itd, a sa ovim SSDovima ce sigurno raditi brze neg trenutni obicni HDDovi.

    Pitanje - ovaj trenutni server vrti Windows Server 2012, mislim da on sluzi i kao DHCP (tj on dodjeljuje IP adrese ostalim racunarima). Tako da bi trebalo i na taj novi PC instalirati Windows Server, npr. 2022 (ima da se kupi Windows Server 2022 Standard CD Key za 50 GBP) ili moze Windows 10? Podrzava li Windows Server ovaj Ryzen procesor? Hoce li biti kakvih drugih smetnji, ili bi trebalo sve da radi kako treba?
     
  15. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Radije Intel procesor, iako Windows Server podržava sve procesore koje podržava i Windows 10. Najveći iznos novca potrošiti na kvalitetnu ploču s Intel mrežnim čipovima, idealno da imaju dva porta (ili uzet Intel karticu) kako biste iskoristili SMB Multichannel.
     
    pac and Mujka like this.
  16. Vedo

    Vedo Moderator

    Kontam AMDa, jer X570 ima dosta PCIe lanova. A ploca GIGABYTE X570 AORUS ULTRA ima npr. 3x m2 slota za nVme SSDove.
     
  17. nivla

    nivla Komšija

    ako je mnogo malih dokumenata, mozda ssd i nije neko ultra rjesenje u odnosu na obicni disk, plus trebalo bi iskljuciti trim ako hoces da imas kakav takav undelete u slucaju nezeljenog brisanja fajlova, ne bi bilo lose razmotriti da se ovo synca negdje i na cloud racun barem na kraju dana

    nekako sam vise ljubitelj dedicated NAS uredjaja, ali ne znam sta kvalitetno mozes dobiti za taj novac
    sto se tice tog pca koji mislis kupiti, nacelno bi sve trebalo da radi kako treba i biti stvar dobre konfiguracije
     
  18. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Jesam ja dobro shvatio, radi se o advokatskoj kancelariji?
     
  19. Vedo

    Vedo Moderator

    Tako je, oko 10 usera nakacenih lokalnom mrezom na taj server.

    Ne moze NAS, jer je na serveru i neka njihova poslovna aplikacija, gdje se radi scan licnih, izdaju racuni itd., a svi PCevi imaju pristup toj aplikaciji putem mreze.
     
  20. Mujka

    Mujka Komšija

    ma nemaš to sad šta komplikovati
    kad pređeš na ssd/nvme to ce automatski bit brže (mada ne onoliko koliko očekuješ)
    ne znam što će ti toliko jak cpu za te svrhe bukvalno možeš uzet najslabiji ryzen ako vec hoces tu plocu