Kupovina klima uredjaja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by russ-co, May 27, 2008.

  1. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ahaaa :D
     
  2. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Te klime su odlicne ako je prostor otvoren pa je sve manje vise jedna cjelina.
    Kod mene kuci je nemam gdje postaviti da moze grijati/hladiti cijeli prostor,jer je kuca takva da ima veliki hodnik i iz hodnika ulaz u sve sobe (tri).Na zidovima soba su veliki prozori ,preko cijelog zida i tesko je odrzavati temperaturu i sa grijanjem,jer su tu najveci gubitci.
    Ljetos sam uradio i novu pvc stolariju...pa se nadam da ce se gubici smanjiti.Vec sada osjetim da manje gubi toplote,duze bude ugrijan prostor i temperatura na termometru manje osciluje osjetno ali nisu jos krenule skroz niske temperature.
     
  3. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Umjesto neke od 6-7 kW ubaciš dvije tri po 2.5 kW u te sobe i bombona. Radiće rasterećeno, tiho, nisko modulirati, trošiti dvije kafe dnevno. Po mogućnosti neke od ulaznih japanaca mitsua, daikin sensire, fujitsua i sl. Kinezi voze mnogo i uvijek vrelo pušu.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam ubacio dvije 12ke da fino stan pokrijem, jedino kupatilo ostane hladnije, ali ok je. A stolariju sam i ja mijenjao ove godine uzeo 7 komora PVC, tri stakla, i žaluzine vani alu. Tražio šta je energetski najefikasnije. Kontam, kredit mi je svakako vraćati, uzeo najbolje ili najgore..
     
  5. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    JA sam uzeo 5 komora i zaluzine ali plasticne vani i stolarijom sam zadovoljan kako je ugradjeno,sve je utegnuto i djeluje kvalitetno.
    Profili su njemacki Salamander.
    Ja se inace grijem na plin evo treca sezona a imam u kuci i obicni sporet ,zbog kuhanja pa se i to lozi i ugrije fino a onda grijanje samo malo upalim da ujednaci.
    Kada se ne lozi vatra,onda radi grijanje a temperatura mi je 22,max 23 stepena unutra i to mi je ok,ja ne volim da je prevruce,odmah me glava pocne boliti i pocnem se znojiti.

    Nego sam i prije uvodjenja grijanja razmisljao bio o tim japanskim klimama ali sam ipak uradio grijanje za oba sprata kuce a klime mi trebaju dva seta,plus je bila stara stolarija a na spratu je i dalje stara...pa nije neka sreca to grijati...morati ce se i gore stolarija prvo promijeniti,kada se bude stanovalo.

    Vecina sto se grije na klime,zive u stanovima.
    Kuce su puno teze za ugrijati nego stanovi i narvno skuplje za grijati...stanove grije minimalno sa 2 strane a neke i sa 3 i nema tu puno gubitaka a na kuci je sve gubitak :D
     
  6. anel007

    anel007 Komšija

    Ja dnevni od nekih 35-40 kvadrata grijem klimom i cijeli prosli mjesec sam centralno nalozio samo 2 puta kad je bilo hladnije,ostalih 29 dana je klima radila. Doduše kod mene je on/off Beko klima koja i nije neka sreca al et da ruke. Razlika racuna za taj mjesec i mjesec ranije je 12-13 KM. Naravno klima ne radi uvijek nego se palila u jutro dok se spremamo na posao i naveče iza 18 sati pa dok se ne legne spavati u 23/24h.

    Prosle godine sam isto tako saltao klima/drva otprilike kad je hladnije jedan dan nalozim da se kuca ugrije a dva/tri dana klima dok smo u dnevnom i potrosnja drva se sigurno upolovila u odnosu na vrijeme kad se samo lozilo. Prije mi je trebalo oko 10m drva a za proslu sezonu sam potrosio oko 5 sto po cijenama koliko su kostala znaci da mi je ostalo oko 500KM a po potrosnji klima je za cijelu tu sezonu potrosila nekih 150KM.

    Sent from my Mi 10T using Tapatalk

    EDIT: Sad gledam u aplikaciji potrosnju klime prosle zime od oktobra do aprila racunajuci i ta dva mjeseca i ona iznosi ukupno 431kWh sto po ovom kalkulatoru na elektroprivredinoj stranici iznosi oko 75KM, znaci ni 1m drva kupiti ne bih mogao za taj novac.
     
    Last edited: Nov 17, 2022
    zippoo and dams82 like this.
  7. dams82

    dams82 Komšija

    Ja nisam ove sezone nikako palio peć na pelet, grijemo dva sprata na dvije Inverter klime i pomažem sa električnim radijatorom u drugom dijelu kuće gdje klima ne može "dobacit" , sad je mnogo jeftinije struja nego pelet. Prošli mjesec mi došlo 30KM više struje u odnosu na onaj kad se nije nikako grijalo, ali nije ni bilo nešto hladno. Klime su Hisense, jedna 18ka,a druga 12ka , jako sam zadovoljan, uhvatio dobru akciju na ekupi. Gurat ćemo dok ne bude hladno da ne mogu dovoljno ugrijat.

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  8. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam na prvom spratu, ispod garaže i podrumske prostorije... Ali fasada je 10cm i sad nova PVC ova stolarija, osjeti se. Jedino moram u kupatilo nabaviti onu grijalicu što izgleda kao klima, da dogrije malo, radi djece, meni vala i ne smeta hladnije malo...
     
  9. dams82

    dams82 Komšija

    Iskreno ja kad se kupam volim da je toplo kupatilo, nije mi sad problem da ne mogu u hladnom, ali ljepše je brate u toplo izaći ispod tuša... A djeci svejedno, skoro nikad ne traže da se grije kupatilo...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  10. Reznor

    Reznor Overclocker

    Nemam klimu, zbog specificne arhitekture kuce, ali sto se tice grijanja u kupatilu imam onaj elektricni grijac koji koliko toliko ugrije, takodjer u kupatilu je smjesten junkersov bojler pa on ugrije i samo kupatilo, pa ovaj grijac je skoro bespotreban :D


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Qler

    Qler Veteran foruma

    Dvije klime, rade 24/7, dosao racun za struju 90KM... inace je oko 70KM...
     
    Reventon likes this.
  12. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Koliko je to kilowata mjesecno ukupno na racunu?
     
  13. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Eh taman htjedoh reci, marke ne kazu puno.

    Prokleti spekulanti su napucali kilovat na 50-60 centi u EU.
     
  14. anel007

    anel007 Komšija

    Otpilike oko 130kWh po nekoj mojoj racunici je ta razlika od 20KM

    Sent from my Mi 10T using Tapatalk
     
  15. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Kod mene jedna 12ka inverter radi evo dva mjeseca 24/7 i odrzava nekih 23-23,5 stepeni i prosli mjesec je potrosila 20km u markama a ovaj evo pratim potrosnju u kilovatima i trenutno sam na 500kwh a ima jos 7 dana do kraja mjeseca i bit ce to negdje oko 600-620kwh ukupno a inace trosim oko 350-400kwh mjesecno. Uglavnom po nekoj racunici klima mi pojede oko 10kwh dnevno na ovom hladnijem vremenu. Znaci ovaj mjesec 48km za grijanje. Decembar vjerovatno valja upaliti pec.

    Uglavnom zakljucak je da za dva mjeseca nisam potrosio u parama ni 10 vrecica peleta. 8,4KM je trenutna cijena.
     
  16. Haker

    Haker Veteran foruma

    Kako znate tačno koliko je klima potrošila?

    Ja je stavim na 24c bude ugudnih 22 u prostoriji, grije nekih 20ak kvadrata otvorenog prostora bez problema. Mene zanima kako će biti kada bude -5 jer se nikad prije nisam grijao na klimu, za sada super. Mislio sam kupiti i radiator ali ako ovako dobro grije i kada je hladno onda nema potrebe

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  17. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    300 eura bi struju placao da trosim 600 kilovata :rolleyes:

    Precizno se moze znati jedino ako se koriste mjeraci na uticnicama na kojima su.
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Obračunata energija VT kWh 258 0.082900 21.39
    Obračunata energija MT kWh 309 0.041500 12.82


    Stanje VT
    Prethodno Novo
    Stanje MT
    Prethodno Novo
    23720 23978 24520 24829

    Evo sa računa...
     
  19. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Bilo je neke price da ce od januara preko 500kw biti naplacivano po skupljoj tarifi, tako da bi ti racuni mogli biti znatno veci.
     
  20. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Ja ovu Daikin Comforu stavim na 19, na drugom kraju sobe 21.5 :eek:

    Ne pratim potrošnju, ali znatno je bolje nego električni kotao koji sam prethodne godine palio. Njega ću ove godine naštimati na 4 ili 7 kW, radijatore u dnevnoj smanjiti, pa neka grije ostalo.

    Comfora bi trebala grijati i na - 20