Kupovina klima uredjaja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by russ-co, May 27, 2008.

  1. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Hvala!
    Snaga je 6kw hladjenje 6,4kw grijanje. Namjenjena za 60m2 a deklarisana kao 24000btu znaci 24ka.

    Redovna cijena 3060km al dolazi bez wifi modula koji je 80km.
    Dobio sam 13% božićnog popusta za keš plaćanje tako da me kostala 2660km i wifi modul 70km.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Alibegovic and Haker like this.
  2. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Neka je sa srećom. Samo neka se instalira po PS-u, minimalna dužina instalacije, vakumiranje … kod unutrašnje poštovati minimalne distance sa svih strana … ima da vozi dugo.

    Mašinerija je masivna. 50 kila okruglo.

    [​IMG]

    Ubaciš wifi modul za stotinjak KM sa ugradnjom, nabaciš Onecta app na telefon i to je to. Aplikacija je odlična.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Last edited: Dec 15, 2022
    Mujka and dino73n like this.
  3. dino73n

    dino73n Veteran foruma


    Uzeo sam odmah wifi,dobio ga za 70km.

    Ugradit ce se naravno sve po propisima. Unutarnja jedinica je taman 5m udaljena od vanjske tako da nema problema oko prekratkih cijevi sto mnogi pogrese kod ugradnje. Napajanje strujom direkno iz ormarica sa osiguraca sa kablom min 2.5mm2 a mozda cak i 4mm2 do kompresora a 2.5mm od kompresora do unutarnje jedinice.

    Uglavnom nece se stediti sad na toj opremi za montazu pa da kvalitet rada odlicne masine bude ugrozen zbog par KM gore dole.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Last edited: Dec 16, 2022
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Kucis se komsija,neka je sa srecom :D
    I cijena joj govori da je masinerija ....to planiras se grijati na struju pa dok traje da traje ?


     
  5. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Grijanje na klimu je otkrice decenije. Dok sam radio u Libiji grijao se se na klimu,em su zime smjesne em firmina struja pa mi nikad nije palo na pamet da probam i kod kuce. Al sad kad sam probao tesko cu prestat koristiti ovaj vid zagrijavanja.

    Sve i da je malo skuplje od peleta drva ili uglja veliki plus je u tome sto nema posla nikakvog oko toga. Klikni dugme i kraj price. A to sto je trenutno najjeftinije rijesenje to je samo plus. Pa placanje u obrocima a ne kao kod ogreva 1500km u komadu. A na kraju krajeva koristim klimu i za hladjenje. Sto bolji uredjaj to kvalitetniji zivot.

    Mada kako stvari trenutno stoje grijat cemo se mi svi na razlicita goriva zavisno od stanja na trzistu u tom trenutku. Imam i pec na ugalj i na pelet i evo dobru klimu pa sta i datom trenutku bude najisplativije to ce se i koristiti.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  6. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Dok je dizela za mehanicare nema zime :D
     
    dino73n likes this.
  7. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Daikin ugrađen prije par dana.

    Masina je top.

    Mrvicu glasnija unutarnja jedinica od Haiera(ipak je duplo jača a samo malo veća) a vanjska opet duplo tiša od Haiera. Grije odlično a ne troši nista. Doduše sad su ovi topliji dani al svejedno sam fasciniran kako se nisko spušta potrošnja. Rezultat potrošnje se dobija svaka dva sata i max koji sam do sad vidio je 1.4kwh na dva sata znači 700wh po satu i minimum za dva sata 0.4kwh znači 200wh po satu.

    Unutarnja jedinica se ne gasi nikako a iz nje izlazi malo topao a malo vreo zrak al temperatura u kući je ekstra stabilna. Vent je na najtišem noćnom režimu al i dalje je to izuzetno veliki protok zraka pa odatle nešto bučniji rad u odnosu na Haier 12ku u Quiet modu. Pozicionirana je tako da sa kraja trpezarije preko dnevne sobe puše na spavaću i dječije sobe. Nisam mjerio temp u malim sobama al ako nije toplije nego u dnevnoj hladnije nije sigurno.

    Uglavnom odličan uređaj. Dobra investicija i da na kraju struja poskupi duplo i dalje će se imat računa grijati ovako. A za hladjenje ćemo vidjeti na ljeto. Ne sumnjam da će razvalit i na tom polju.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Haker likes this.
  8. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Vala i zime nikakve, citavo vrijeme u patikama hodam.

    Bas sam prosle sedmice vidio uredjaj slican klimi sto grije vodu za centralno, ucinilo mi se kao dobar koncept za grijanje, pogotovo jer je u ovom slucaju struja iz solarnih ploca.

    A i temperatura po prostorijama bude ujednacena, to me malo nervira kod grijanja na klimu, zavisi od rasporeda ali bas je tesko imati ujednaceno.
     
  9. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Grijanje na klimu u pravilu ide jedna prostorija jedan uredjaj e sad ako je konfiguracija stana takva da jedan uredjaj moze ugurati toplog zraka i u ostale prostorije to je super.Kod mene trenutno moze ali kako rekoh vidjecemo dok dodje prava zima pa kad minus navali kroz prozore u kucu,koliko ce tad klima moci tome da se suprostavi vidjecemo.

    A ti sistemi za centralno grijanje na sistem kao klima su vec zavladali i kod nas opasno ali jos uviijek je to poprilicno skupo za obicnog gradjanina. Treba preko 10k km za prebacivanje na toplotne pumpe i to na vec postojece grijanje na pelet ili ugalj.

    A da je dobro to nema govora,em nema posla oko toga em je jeftino placat racune,bar sad dok je ova cijena struje.
     
  10. anel007

    anel007 Komšija

    Raspitivao sam se ja oko tog prebacivanja peci crntralnog grijanja na toplotnu pumpu zrak-voda i odgovor je da se to vecinom ne isplati.

    Ako je u pitanju podno grijanje tu se tu i tamo isplati jer je to nisko temperaturni sistem gdje je temperatura vode oko 30 stepeno koliko otprilike i toplotne pumpe griju.

    Ako je standardni sistem s obicnim radijatorima ne isplati se prelaziti jer je to visoko temperaturno sistem gdje je temp vode 50+ stepeni i toplotne pumpe koje na tu temperaturu griju su poptilicno skupe i nisu toliko zastupljene na trzistu.

    Vise se isplati ubaciti tu nisko temperaturnu pumpu i nove radijatore + provuci jos jednu cijev do istih da bi se dobila mogućnost i ljeti hladjenja.

    Sent from my Mi 10T using Tapatalk
     
  11. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa to se ugrađuje sa novim radijatorima. Ko ima love super stvar. A i ko renovira i radi nešto ponovo u stanu i kući super je opcija.

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  12. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Zastupljene su itekako i takve pumpe, samo je COP kod takvog visokotemperaturnog grijanja kroz radijatore daleko niži od onoga kod niskotemperaturnog podnog grijanja i grijanja na klimu.

    Toplotna pumpa zemlja/voda za podno je odlična jer maltene već vozi iz zemlje temperaturu približno 30 stepeni koja je namjenjena za grijanje, ili je grijači zagrijavaju neznatno.

    Grijati vodu na 50-60 za radijator kroz toplotnu pumpu je skupo. Zbog toga toplotne pumpe zemlja/voda, zrak/voda prvenstveno su namjenjene podnom grijanju cca 30 stepeni.

    Hlađenje kroz takve pumpe se obavlja preko chillera, do kojih opet moraš dovesti instalaciju i bušiti zidove.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    dino73n likes this.
  13. Haker

    Haker Veteran foruma

    Koliko često palite ovu self clean opciju? @dino73n koliko dugo to traje na hajri, Google kaže 3-5h a vidi ima i 20min..

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  14. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Kakva je self clean funkcija?
     
  15. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Imam "hajru" vec 4 god i to nisam upalio nikad. Tako da nemam tu informaciju.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Haker likes this.
  16. Haker

    Haker Veteran foruma

    Evo ovo je u pitanju. Evo odradit ću jednom, od oktobra radi non stop. Filter sam oprao, malo je prašnjav bio, ništa specijalno. [​IMG]

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  17. Reznor

    Reznor Overclocker

    Mozda ne bi bilo lose preimenovati/napraviti novu temu za grijanje/hladjenje
    Vjerujem da nas ima koji koristimo slicne ili druge metode, a da to nije klima :D
    Kod mene je to trenutno primarno plin, a jednu sobu grijem kombinovano sa boschovim konvektorom, jer je na L (kao dvije prostorije u jednoj, dva radijatora) i to mi dize cijenu grijanja znatno :)
    Kao alternativu imam i TA pec, ali nju ne mogu premjestati. Kako vec negdje rekoh, zbog cudne arhitekture kuce, grijanje na klimu mi nije najbolja opcija :D
     
  18. Haker

    Haker Veteran foruma

    Za 30 kvadrata trebam starcima klimu. Kontam micubishi i kontam jače od 12 ke. Koja je sljedeća po jačini, kako to radi. Kontali radi hlađenja ali im se svidilo kako grije kod mene pa je sad primarno za grijanje :D
    A kada sam im rekao da neću kupovati drva bilo je vidjet ćeš ti kad zahladi

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  19. Haker

    Haker Veteran foruma

    Evo kaže da je 12 ka dovoljna a toshibu još ima ali ona 500km skuplja. Ići ću na hajru samo eto ne znam za jačinu, ako neko ima još svijet bujrum

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  20. dams82

    dams82 Komšija

    Mitsubishi je premium, dobro skuplja od prosjeka...
    Ja imam Hisense expert smart 18, čini mi se najbolji omjer cijene i onog šta nudi. Kupio sam neki dan još jednu ovaj put energy SE hi nano 18,trebam da je ugradim ovih dana.
    Ne sviđa mi se recimo kod vivax i Tesla što traže da je ugradi ovlašteni servis (s njihovog spiska) i što da bi garancija važila 5 godina treba svake godine produžiti garanciju, možda čak platit pregled da se produži(ovo nisam siguran) , ali previše uslova. Jedan od boljih brendova je i Midea, bar tako kaže moj majstor za klime.
    Za 30 kvadrata po knjigama ide 12000btu

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk