Kucna mreza

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by bada89, Jan 28, 2023.

  1. bada89

    bada89 Novi član

    Dobro jutro drustvo! Treba mi savjet za kucnu mrezu?! Posto sam kucu renovirao odradio sam u cijeloj kuci mrezu odnosno u svakoj sobi imam rj45 utinice! Svi mrezni kablovi su spusten u prizemlje (server sobu) gdje sam ubacio rack ormar, tplink switch i naravno telemachov router sve sam spojio sve utinice sam testirao na spratu i potkrovlju i rade kako treba! Eh sad razmisljam kako srediti wifi mrezu na spratu i potkrovlju?! Razmisljam da uzmem tplink deco m4 ili m5! Jedan node bih stavio u hodnik na sprat koji bi povezao kablom iz rj45 utinice a drugi node u potkrovlje koji bi se bezicno vezao na prvi node (ako to tako ide) koliko sam ja shvatio? Pa mi treba savjet sta bi najboljr bilo odraditi? Hvala vam
     
  2. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Idealno, trebao si sprovesti i na plafone Cat6 kablove gdje bi smjestio stropni Access Point a u server sobi to isto spojio na PoE switch.

    Ako još nisi uzeo Deco uređaje, možeš i dalje imati idealan scenarij pa staviti i na zid Access Point jer je i to OK po onome što sam čitao iz upustava za Ubiquiti UnFi uređaje kao što je U6 Lite. Ako nisi uzeo PoE switch to je propuštena prilika jer time rješavaš i napajanje uređaja a samim time i centralnu kontrolu napajanja tih uređaja.

    Wireless meshing je OK, ali uvijek gubiš određeni dio performansi (i do 50% po jednom hopu). Ako ti uređaji podržavaju da je svaki od njih povezan kablom, onda uradi tako. Ako ne, onda da, dobro si shvatio, poveži drugi node bežično.
     
  3. bada89

    bada89 Novi član

    Svi kablovi su cat6! Sto se tice switcha dobio sam ga na poklon gigabitni tplink kao sto rekoh :) nazalost nisam se tad sjetio da ostavim jedan kabal na plafonu u server sobi to i dalje mogu uraditi postaviti na plafon... ali nisam.planirao da stavljam router u server sobu jer nema.potrebe da tu imam! Gledao sam i ubiquiti ali su bas skupi.. mogu ja u potkrovlju i drugi node spojiti kablom ako cu dobiti neke benefite od togs to nije problem procitao sam da deco uredjaji mogu raditi i kao AP.. koja je razlika u ap modu i router modu?
     
  4. DSA

    DSA Aktivista

    Ovaj proces biranje najbolje opcije moze biti jako naporan i skup ponekad a mozes ubosti iz prve. Ja sam iskusio ovo prvo, na zalost. Ja isto zivim u kuci na dvije etaze i imam Telemach premium brzine 500/30. Pokusavao sam i sa mesh-om ali nikad nisam bio do kraja zadovoljan, kako sa brzinama tako i “zaglavljivanjem” uredjaja na udaljeniji nod. I na kraju sam uzeo ubiquiti u6 lite, stavio ga na sprat a u prizemlju isto ostavio ukljucen wifi od Tecnicolor (Telemach). Stavio sam iste nazive mreza na oba uredjaja, istu lozinku i razlicite kanale. I sad imam ono sto sam i htio. I max signal i pune brzine u cijeloj kuci. A uredjaji se skoro momentalno prebacuju na jaci signal kako se krecem kroz kucu. Nemam problem onog zaglavljivanja na udaljenom uredjaju. To minse isto desavalo i sa ovom konfiguracijom, dok nisam uradio ovo sa nazivom mreza i sifrom. Mozda ti moze pomoci moje islustvo.
     
    bada89 likes this.
  5. bada89

    bada89 Novi član

    Pa ja sam prvo bitno planirao uzeti jedan ubiquiti staviti na sprat u hodnik i telemachov tehnicolor ostaviti u server sobi.. tako da bi mi taj ubiquiti pokrio sprat i potkrovlje.. ali onda vidio ove deco uredjaje koji su jeftiniji a koliko sam citao nista slabiji nisu od ubiquiti-a
     
  6. DSA

    DSA Aktivista

    Ne moze deco i ubiquiti u istu recenicu
     
    bada89 likes this.
  7. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Router usmjerava pakete i mrežni saobraćaj, AP je samo pristupna tačka koja te fizički veže na mrežu.
    U kućnim scenarijima ne želiš dva uređaja u ruter modu, pa čak i kad je to iza WAN porta. Oba uređaja će obavljati NAT i to nije idealan scenarij. Potrebno je nazvati Telemach, ukoliko želiš da tvoj uređaj obavlja rutiranje, i tražiti da njihov uređaj stave u Bridge mode.
    U ovom slučaju nisu čak ni ista kategorija, pandan UniFI uređajima su Tp-Linkov Omada i EAP uređaji.
    Ovim Deco panda su možda Dream machine + U6 mesh AP-ovi.

    Ukratko, idealan scenario

    Telemach (ili drugi ISP) modem u bridge modu > Napredniji router > PoE switch > (kablovima) Access Point

    Odličan scenario

    Telemach (ili drugi ISP) router > PoE switch > (kablovima) Access Point

    Može i bez PoE switcha, ali onda uzeti u obzir i napajanje pojedinačnih AP-ova

    Solidno rješenje (ako je kompatibilno, nisam imao vremena gledati)

    Telemach (ili drugi ISP) router > (kablom) bazni Deco > (kablom) drugi, treći Deco

    Prihvatljivo rješenje

    Telemach (ili drugi ISP) router > (kablom) bazni Deco > (bežično) drugi, treći Deco

    Wireless meshing je nepoželjan jer se gubi bandwidth na svakom "skoku".
    https://help.ui.com/hc/en-us/articl...iderations-for-Optimal-Wireless-Mesh-Networks

    Repeateri mogu pooonekad uskočit kao neko rješenje. Mnogi doduše sada podržavaju meshing.

    Najgore rješenje je ubacivanje više routera, zasebnih mreža, gdje su uređaji interno nevidljivi jedni drugima, itd.
     
    Last edited: Jan 28, 2023
    bada89 likes this.
  8. bada89

    bada89 Novi član

    @BiceBolje hvala na pojasnjenju! Idem onda na prihvatljivo rjesenje :) s tim da cu probati prvo wireless meshing ako vidim ne frcera onda i drugi deco bocnem kablom na potkrovljj i vozi... onda ce oba biti preko kabla spojeni! Jel ista situacija i ako se odlucim za ubiquiti?
     
  9. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Jeste.

    Ako budeš išao na Wi-Fi 6 opremu, meshing će biti prihvatljiviji jer je propusnost puno veća pa ti neće uticati na propusnost tvog trenutnog linka. Ali svakako treba imati na umu da je kabl bolji što se tiče latencije i činjenice da je na ispravnim instalacijama packet loss skoro nemoguć.
     
    bada89 likes this.
  10. bada89

    bada89 Novi član

    Hvala vam :) nista onda mi ostane da odlucim sta cu tp link ili ubiquiti.. u svakom slucaju javim kad sredim
     
  11. anel007

    anel007 Komšija

    Ja kuci imam mesh sa 3 deco m5 uredjaja u tom najlosijem scenariju gdje su svi povezani bezicno i tacno je da se na trecem skoku pofino gubi brzina ali opet bolje je i to nego da nikako nemas interneta u pojedinim dijelovima.

    Kod mene je ovakva situacija sa mrezom:

    [​IMG]

    I kada sam spojen na treci deco ovo su rezultati testiranja brzine a imam 300/20 paket:

    [​IMG]

    Eh sad zbog same lokacije gdje mi se nalazi ruter i switch kod mene se morao kaciti jedan na drugi deco pa se ovoliko gubi, situacija bi vjerovatno bila bolja da je nekako glavni uredjaj na sredini kuce a da se ostala dva kace na njega u tom slučaju bi se jedan skok izbjegao.

    Ako se odlucis na deco uredjaje budi spreman da nemas skoro nikakvih naprednih opcija za podesavanje.

    Sent from my Mi 10T using Tapatalk
     
    bada89 likes this.
  12. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Uvijek i vazda.
     
  13. Vedo

    Vedo Moderator

    Prije par dana sam naručio TP-Link TL-WPA8631P Kit , powerline koji podržava OneMesh, 80€ na CU.

    Trenutno koristim TP-Link AX23 router i RE305 repeater u OneMesh modu. Radi savršeno, kako hodam kroz stan tako se mobitel prebacuje sa routera na taj RE305. Ali volio bi premjestiti taj repeater još dalje u stanu, a tu već slabo hvata signal od routera, pa bi to trebao naručeni powerline da rješi.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. bada89

    bada89 Novi član

    Sad sam gledao razliku izmedju U6 lite i unifi AP AC lite koliko sam mogao vidjeti i shvatiti da ovaj U6 lite wifi 6 podrzava a posto nemam uredjaje (jos) koji podrzavaju wifi 6 koliko se isplati dat vise para za U6 lite a za manje para mogu dobiti ovaj AP AC lite ili cak LR verziju kao za lite verziju U6.
     
  15. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Samo ubiquiti. Objesi wifi6 macku o rep. Ne pricamo o enterprise enviromentima.

    [​IMG]
     
    bada89 likes this.
  16. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    AC Lite je super uređaj, na jednoj lokaciji imam oko 15 njih. Bez većih problema osim kad bi Ubiquiti nešto svojim osvježavanjima usrao.
     
    bada89 likes this.
  17. bada89

    bada89 Novi član

    Da ne otvaram novu temu da pitam ovdje! Telemachov router spojen na jetstream tplink switch svakih par minuta se gubi wireless mreza na router cim nije prikopcan na switch radi sasvim normalno! Jel se mora u switchu nesta posebno jos podesiti? Jedino sta sam uradio aktivirao dhcp
     
  18. Vedo

    Vedo Moderator

    Samo jedan uređaj smije imat upaljen DHCP.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. bada89

    bada89 Novi član

    Znaci da iskljucim dhcp ili na telemachovom routeru ilk na switchu?
     
    Vedo likes this.
  20. Vedo

    Vedo Moderator

    Tako je. DHCP automatski dodijeljuje IP adrese uređajima na mreži., ne smiju biti 2 uređaja sa upaljenim DHCPom.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    bada89 likes this.