Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

  1. dams82

    dams82 Komšija

    Oko 240KM taj mjesec(700kw velike i 800kw male tarife) za dva domaćinstva na jednom brojilu, dvije klime Inverter rade oko 18 sati dnevno i jedan uljni radijator isto, ostatak radi peć na pelet. Bojleri su takođe na struju, tri frižidera, jedan zamrzivač, ima potrošača fino, ali ni kad se ne grije ne može se uklopiti u 500kw, ako nas budu derali cijenom preko 500 bit će uvest još jedan priključak jer ja ne vidim alternativu struji za grijanje, pelet teško da će ići dole...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  2. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ja sam skoro uradio razdvajanje elekricnog prikljucka.Bio sam sa ćaćom na istom brojilu.Bio je to 20KW prikljucak kojeg smo djelili preko internog brojila medjutim sad smo to odradili preko elektroditribucije na 2 po 10KW.Trebalo je platiti neku taksu elektru 80-90km pa nekom lokalnom elektricaru neku potvrdu 120km i nesto oko 350-400km za novi digitalni mjerni sat.Zbog nekih komplikacija oko spajanja tog novog sata morao sam platiti jos 130km za kabal i montazu a moze se bez tih zadnjih 130km ako uslovi dozvoljavaju.

    Uglavnom sad smo sposobni da umjesto 500kwh za dva domacistva imamo svako po 500kw kad nam uvedu to ogranicenje.

    Svakako puno jeftinije nego uzeti skroz novi prikljucak.A opet ko ima samo svoj od 20kw moze si ga razdvojiti na dva po 10kw pa na jedan se grijat a na drugi sve ostalo i da ostane u toj nekoj niskoj tarifi.


    Sent from my MacBook Air using Tapatalk Pro
     
  3. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Mislis 20A ? Jarane naplaca se ti, ovdje je promjena sata besplatna :D
     
  4. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ne 20A nego 20kw i nije promjena sata nego dodavanje jos jednog. Da sam isao na posve novi prikljucak bilo bi oko 3500km a ovako sam prosao sa 700-800km


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  5. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Dobro si ti ovo skontao ...pripremas se za blok tarifu :D
     
    dino73n likes this.
  6. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    I kod nas je promjena sata besplatna, ali elektro privreda odlucuje kada se mijenja. Meni su tako odradili, stari odnjeli, a novi izbazdareni postavili.
     
  7. dams82

    dams82 Komšija

    Pa i ovdje je redovna zamjena sata besplatna,ali Dino nije mjenjao sat nego podijelio priključak na dva priključka,a platio samo dodatni sat,taksu i radove.
     
  8. kvaju

    kvaju Komšija

    Dali imaš ograničenja sad kad imaš novi sat?

    Tipa da moraš paziti koliko imaš priključenih strojeva odjednom?

    Meni otkad su promjenili novi sat, malo malo izbaci na satu taj limitator neki pa moram ići resetirati ga.

    Npr klima, sušilica, pećnica i mozda još jedna mašina max može biti upaljena. To me jako živcira, a prije kad je stari bio, mogao sam sve to imati upaljeno odjednom.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  9. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ja sam u Tuzli i nemam tih problema i nisam cuo za takve slucajeve, da ti sat odredjuje koliko mozes imati ukljucenih potrosaca.
    Doduse, zamjenili su prije par godina, sad ne znam da li su to neki novi satovi.

    Da nije mozda zbog slabih elektroinstalacija u tvojoj kuci pa su limitirali?
     
  10. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    To ti se ne bi smjelo desavati i ne znam da sat ima kakve veze sa tim.
    To izgleda vise da je do osiguraca...tj. da su mozda svi ti potrosaci spojeni na jedan osigurac koji ima odredjenu granicu jacine struje i kada predje to,iskoci.
    A mozda i da prijavis to EP pa da dodju i provjere ponovo sat,da nije sta pogresno spojeno.
    I kod mene su prosle godine mijenjali sat ali nikakvih problema nima poslije,sve isto.
     
  11. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Naravno da ima veze sa novim satom. Svaka kuca ima prikljucak odredjene snage. Kad se uvodi elektroprikljucak u kucu/stan/vikendici ili sl placa se elektrodisrtibuciji odredjena svota novca koja je ekvivalentna snazi prikljucka. Od najjeftinijih monofaznih za vikendice od 5-6kw koju su za sijalicu i tv pa do najjacih trofaznih 35-50kw za vece stanove i poslovne objekte. Ne znam tacnu cijenu ali nesto kao 125km po jednom kilovatu.

    Sad ugradjuju pametnije digitalne satove koji precizno mjere potrosnju i imaju limitatore u sebi koji su podeseni spram snage prikljucka.

    Bas sam ranije spominjao da mi je kod ćaće u kući bio prikljucak snege 20kw i da smo ga popolovili na dva po 10kw i dobili smo satove sa takvim limitima.

    Ako povuces vise iskljuci napajanje pa se mora stisnut plava tipka na njemu da se resetuje.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    ibran and SamiRX-8 like this.
  12. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    Mislim da je 4,2 do 23kW po domaćinstvima. Bojim se da je cijena dizanja limita značajnija, ako nije u rangu od oko 700-800KM po kW.

    To je problem mnogih novijih zgrada, jer svi priključuju donji limit. Ideja ovog najmanjeg "paketa" je za priključke na dislociranim njivama i slično, struja dovoljna da radi pumpa za vodu i eventualno par sijalica, nikakav značajniji potrošač.
     
  13. selvin

    selvin Moderator

    Cijena po kW je 195+pdv. A prikljucci idu od 4.2 i 6.7 monofazni i onda trofazni 10, 15.7, 20 i vise. Ja sam imao minimalan prikljucak u prvom stanu kada sam kupio, nije bas da se ne moze nista. Kad su upaljeni bojler, masina, rerna i ringla istovremeno dostigne se limit. Ne trose bas svi uredjaji max istovremeno pa da je 4.2kW tako malo :) U godini mi se desilo dva puta da dostignem limit. Sacekas 10s i nastavis :D
     
    ibran and NaLe! like this.
  14. ibran

    ibran Aktivista

    Ako budu limitirali potrošnju prema domaćinstvima po nekakvim tarifama, kao što je neko spomenu u jednom postu 500 kWh jeftinija, a ostale skuplje, biće velika nepravda prema domaćinstvima. Sva domaćinstva koriste električnu energiju za osnovne potrebe svakodnevnog života (kuhanje, pečenje, hlađenje, "grijanje", peglanje) i razne kućanske aparate sa kojima se standardizuje današnje domaćinstvo. Električna energija kao domaći proizvod, koji izvozimo i plaćamo kredite koje dižu po svjetskim bankama treba biti pristupačna cijena domaćinstvima i podsticati domaćinstva da je troše za sve životne potrebe jer smo mi čisti potrošači i ne koristimo je da profitiramo.
    Zamisli te da se u Sarajvu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i ostalim gradovima 50% domaćinstva grije na električnu energiju umjesto na pelet, lož ulje, ugalj, drva koliko bi bile sredine u ove zimske dane čistije za zdravlje. Ove godine dosta se domaćinstava predijelilo za grijanje na električnu energiju zbog skupljanja ostalih energenata uz što će EP BiH profitirati i mislim da će ovo biti dobar pokazatelj šta uraditi i kako se postavi prema domaćinstvu kao potrošaču.
    U 2022 potrošio sam 5336 kWh električne energije, a 2021 4688 kWh nijedna godina nije prešla 1000 KM
    Zmisli te da 50% domaćinstava za grejnu sezonu potroši 1500 KM električne energije koliko bi se novca slilo u EP BiH oni moraju na to računati, podsticati i stimulisati domaćinstva na potrošnju električne energije.
     
    Last edited: Feb 20, 2023
  15. Neraa

    Neraa Aktivista

    Vecina nase struje se idalje proizvodi na ugalj, ugalj je poskupio 50%... kako vi ocekujete da EP ne uradi nista kad je primarna sirovina za proizvodnju struje skuplja nego sto je bila? 500kwh je dovoljno za osnovne potrebe bez grijanja. Grijanje ce idalje biti jeftinije i sa tim skupljim tarifama uz to jos sa manje zamuke od bilo kog drugog oblika grijanja. Ne vidim nikakvu nepravdu i idalje cu se grijati na struju sve dok nema bas velike zime.
     
  16. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Evo mog "novog" brojila...nikakvih plavih dugmica nema za resetovanje
    Kod mene je ocito stari samo ponovo bazdaren.
    Nego moze li se gdje sa ovih brojeva na njemu znati koliki mi je prikljucak,koliko kW?
    [​IMG]
     
  17. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ocekivano, prepucavanje elektroprivrede i rudnika preko dzepa krajnjeg korisnika. Uglja u Tuzli ima za narednih 80 godina, a narod ne moze kupiti jer je rudnik smanjio proizvodnju, sve sto proizvedu ide u TE, a prica je i da izvoze ugalj vani.
     
  18. ibran

    ibran Aktivista

     
  19. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Nisu oni smanjili proizvodnju u praksi,nego se ugalj prodaje na crno i ne prikazuje a lova krade.Najveci kriminal na dnevnoj bazi je u rudnicima,ljudi nisu svjesni.
    Iz Banovica ide u Srbiju haman svaki dan jedan voz a nama se prodaje prica da nema uglja i da treba poskupiti.
    Naravno taj ugalj koji izvezu je haman pa na crno i lova ide u dzepove par likova a zna se ko vlada Banovicima i rudnikom.
     
  20. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Cuo sam za tu pricu izmedju Srbije i rudnika Banovici, a moze im se jer nisu dio koncerna elektroprovrede, pa rade sta im je volja.

    A ovamo je problem izmedju EP i rudnika Kreka, nesto se kuha vec duze vrijeme. Rudnik ih je stalno nesto uslovljavao, ovima dopizdilo i sad ih zele staviti pod stecaj.