Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

  1. selvin

    selvin Moderator

    Kakva god je prica za Rudnik Banovici, treba imati na umu da jedino oni posluju pozitivno. Svi ostali koji su pod EP, su u minusu. EP ih "izrabljuje" jer im mizerno placa po toni. Ta prica da Kreka uslovljava EP mi je nerealna. Sta ce ih uslovljavati kad npr. TE Tuzla uzima iz Stanara ugalj jer rudnici koji dostavljaju ugalj u TE Tuzla nisu u mogucnosti fizicki da isporuce dovoljno. Jednostavno oprema i svi mehanizmi su toliko zastarjeli da ne mogu dovoljno isporuciti.
     
  2. ECeh

    ECeh Novi član

    Rudnici su poznati kao krava muzara i gotovo tesko naci radnika da nije preko stele zaposlen. Takodjer, odavno vape za sistematizacijom radnih mjesta, viska radnika je kao u prici. Proizvodnja i produktivnost proizvodnje uglja po zaposleniku je najgora u Evropi, a o politickim zaposljavanjima i lobiranjima da ne pricamo. To je nesto sto se kupi vec decenijama.
    O kradjama kako od portira, bageriste utovarivaca, pa do kamiondzije i sefa, te uprave i nekih vecih dogovora i prodaje uglja kako vani, tako i EP, je posebna prica.
     
    zippoo likes this.
  3. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Eno u RSu nekoj crkvi za 1kW potrosene struje ,dosao racun 42 KM,jer su nenormalno poskupili mrezarinu i ostale namete.
    To je po ovom novom obracunu.
    Kada imas kriminalnu vlast,ona je nezajezljiva i granice ne postoje a kod nas niko ne pruza nikakav otpor i zato nas i gaze.
    Ovako ce i kod nas da urade pa ce ukupno poskupljenje po racunu da bide 50%
     
  4. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    I sta sad to znaci? Da su potrosili 2kwh dosao bi racun 84km?


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  5. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ne,nego znaci da su lagali o procentu poskupljenja.
    Firmama su isto povecali vise nego sto je bilo dogovoreno.
     
  6. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Firme koje su veliki potrosaci placaju struju po skroz drugom sistemu. Posebno oni sto spojeni na visokonaponsku mrezu. Njima se mjere i potezanja a ne samo potrosena energija.

    A i ta crkva. Ko zna na kakvom je dealu s elekrodistribucijom.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  7. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Evo video pa rastumaci sta je i kako je :D
    Eto imas i crkvu kolika je .
     
  8. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Nisi u toku, bilo je aktuelno prije par godina, kada su rudari strajkovali u Sarajevu ako se sjecas. Doveli ih sindikalisti na proteste, iako mnogi nisu ni znali zasto su tu.

    Desilo se to da je EP ulagala milione i milione, konkretno je za rudnik Kreka nabavila masine u vrijednosti vise miliona KM, koje su trebale da rade narednih 10 godina, a uglja nigdje.

    Problem je sto su iste te masine rashodovane za manje od godinu, citaj radnici ih raz*ebali da ne moraju raditi. Znaci masine su inspektori zatekli u dijelovima. Jer je drzavna firma, radio-ne radio, svira ti radio.

    Eh sad ti meni reci do koga je? Da ne pricam o kradji goriva, gdje su radnici sipali sebi u auta dizel koji je za dampere, radnici u upravi sa izmisljenim radnim mjestima itd.
    A da ih je svakakvih zaposleno preko stele, to da ne pricam. Zaposle u jamu covjeka od dva metra da lopata ili covjeka sa bronhijalnom astmom, eto ga poslije godinu dana na komisiju, sa slomljenim ledjima ili gusenjem od ugljene prasine, trazi promjenu radnog mjesta... Izvuku ga iz jame, gurnu u neku kancelariju, a u jami, tamo gdje je najpotrebnije, jedan covjek manje. Takvih je na hiljade u svim rudnicima.

    Ne treba zaboraviti da su rudnici prije ulaska u koncern sa EP bili pred kolapsom od korupcije i losih uvjeta rada.

    Ne kazem da su ovi iz EP cvjecke, sve je to stela, u jednu kancelariju ih naredano ko sardina, ala BH Telecom, ni sami ne znaju sta rade.

    Na kraju neka se raskinu ugovori koncerna ako treba, samo neka ne zajebaju obican narod. Jer mnogi penzioneri ovu zimu nisu mogli kupiti ugalj, a ove godine ce biti preko 200KM umjesto dosadasnjih 140KM.
     
  9. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ugalj je za ovu godinu preko penzionera 205 KM...licno narucio ,tj.mama penzionerka.
    Prosle godine je bio 180 KM,narucen isto u februaru 2022. godine.
     
  10. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Došao račun za februar.

    Potrošeno 1213 kWh

    Od toga inverter je potrošio 296 kWh koji je upaljen 24 / 7
     
    ibran likes this.
  11. selvin

    selvin Moderator

    Pa u sta potrosi ostalih 900+? :)
     
  12. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Fakat, 1200kwh, mora da ima neku radionu sa aparatima velike potrosnje ili je u pitanju velika kuca sa dvije-tri porodice.
     
  13. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ja bas jucer gledao potrosnju. Bilo 330kwh skupe i 316kwh jeftine. I eto jos danas nek ode 20ak kwh znaci 670kwh citav mjesec (jest najkraci) sa grijanjem 24/7

    Ovih proljetnih dana sto su iza nas imao sam dane sa 5kwh za 24h grijanja. Dok vec jucer 12.6kwh a kad su bili oni minusi zestoki 20-22kwh 24h


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  14. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Ima konvektor u spavaćoj, i kad je bio minus u februaru paljeno je centralno na el. kotao.

    Zadnji sprat zgrade, ravni krov, neizolovano sve. Za isti period prije invertera potrošio sam 1386 kWh i smrzo se.

    Ove godine konstantna temperatura u dnevnoj je oko 23.5, sinoć sam u gaćama bio...

    Veš mašina A+++, za suđe A+++, kuhanje i bojleri sve je struja.

    Dakle, sljedeće godine ide još jedan inverter u spavaću
     
  15. ECeh

    ECeh Novi član

    Ja pratim samo BiceBolje, kako on tako i ja. Ide jos jedan inverter za iducu zimu.
     
    ibran likes this.
  16. dams82

    dams82 Komšija

    I ja sam isto u planu ubaciti još jednu klimu da pokrijem cijeli sprat, ovako kombinujem sa električnim radijatorom koji pasivno grije pa se topli zrak ne raspoređuje kako treba...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  17. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Ja sam izuzetno zadovoljan. Imao sam prije račune na kojima je bilo potrošeno i preko 1400 kWh... a opet nije grijalo kako treba jer je % vlage velik što utiče na subjektivni osjećaj, dok radi el. kotao (Valliant 14kW) bude i solidno, ali subjektivni osjećaj je bolji s inverterom jer je temperatura uvijek ista. Također je bolja situacija s vlagom, higometar više ne pokazuje preko 60%. Ovo je četvrta godina u stanu, nikako da dođe na red ta izolacija, mislim da bi prepolovila svu potrošnju i popravila mikroklimu. Obećano je da će gradska uprava prije tri godine sufinansirati istu, ali još se nešto čeka, valjda odugovlačenja zbog poskupljena materijala.

    Nažalost, na useljenju sam napravio grešku, tj. navratili su me da uložim u dvocjevni sistem radijatora, s el. kotlom, i kao to bi trebalo da bude puno bolje, da brže grije, manje troši, a ništa od toga nije ostvareno. Samo su mi upropastili izgled stana s cijevima i napravili stanje da je to centralno grijanje jako bučno i iritantno s onim ružnim zvukovima na ventilima radijatora. Za to ulaganje mogao sam uzeti dvije Daikin Comfore.
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Višecjevno sistem je svakako bolji od jednocijevnog.
     
  19. iPlay

    iPlay Komšija

    Meni je ovaj mjesec došao račun za struju 75 KM + RTV taksa. Inače je oko 100-110 KM. Jesu li umanjivali struju ovaj mjesec ili je do malog klinca (4) kojem je duša bojler ugasiti? :D
     
    zippoo and Qler like this.
  20. Qler

    Qler Veteran foruma

    Do malog :)