Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

  1. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Sva ta eco prica je pala u vodu kad je Xiaomi poceo izbacivati desetine modela svake godine, da vise ni oni ne znaju kad je sta izaslo.

    A realno evo, RN 10 pro star dvije godine fercera bez problema, a trajat ce mi jos najmanje dvije-tri godine. Niti ikome treba vise od 30W punjac, napuni 5000mAh bateriju sa 20 na 95% za 30 min.
     
  2. dams82

    dams82 Komšija

    Jel ti odgovorio šta, eno ga sve cijene prepravio na upit? A prije toga još jednom snizio, ne znam šta pokušava, koji mu je cilj, nema tu ni neke prevare, niko mu neće unaprijed platit, a on očito tu robu nema...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  3. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Nije odgovorio.
    Ja bas sada usao na njegov profil da prijavim artikle,kad vidim sve cijene "na upit" :D
    Sada ga ne mogu ni prijaviti a htio napisati da ima nerealno niske cijene ...
     
    dams82 likes this.
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Dobrih i brzih punjaca sigurno nemas hrpu u ladicama :D
    Ovih po 5-10W imam evo hrpu...ne znam ni jesu li svi ispravni ali uvijek mi trebaju,jer ne isporucujem robu bez punjaca ,nekako mi to ciganisanje :D

    Ali dobrih punjaca imam jos jedan od XIaomija od 33W kao rezervni i glavni od 67W i njih ne dam nikome ni za pare :D
     
  5. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Pa u tome o jeste kvaka.

    Najobicniji 5w pa i 2.5w punjac ce napuniti svaki telefon preko noci sto je na kraju krajeva i najbolji i najcesci nacin punjenja sto znaci da ti ne treba brzi punjac i da im je prica o ekologiji ok mada nisi snizili cijenu telefona bez punajaca znaci *ebu nas.

    S druge strane na sve strane reklamiraju brzo punjenje i kao safe je za bateriju stedi vreme qrac palac al takav punjac moras kupiti posebno. Znaci pljackaju nas. Elem kako god okrenes primis ga lagano i to cak sa osmjehom.

    Ja sam skoro kupio na akciji ANKER 735 tri port charger. 65w. 2x usb c 1x usb a

    Mrcina prava puni smart watch telefon i macbook odjednom bez da se oznoji. Bio 40$ na akciji.

    Inace ne gotivim brzo punjenje al posto ne trosim puno struje dnevno tako nema ni brzog punjenja bez obzira sto je punjac snazan. Obicno imam 70-75% baterije pred spavanje i kad spojim telefon samo ga digne na 80% i stane i nekad pred budjenje dopuni do 100% vrlo lagano bez zagrijavanja. Evo sad ce godina telefonu i punim ga svaku noć i jos uvijek je zdravlje na 100%.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  6. zoi

    zoi Veteran foruma

    Na koji trik ti je i sad 100% baterije, nije mi jasno? Supruga ima 12ku, nakon nekih 6 mjeseci joj je na 96%.
     
  7. selvin

    selvin Moderator

    Koliko ja znam, brzo i safe nema za ovu vrstu baterija dok ne promijene zakone fizike.

    A sto se tice punjača. Nisam ga ni ja dobio uz Samsung. Realno kad jednom platiš dobar punjač, moze te ispoštovati za 5+ telefona. Nije baš da će ti trebati 120W+ za telefon za koju generaciju.

    Btw. nekad kad sam za laptop-om napunim telefon na njegovom punjacu. I on je type c i taman. Ako mi se ne zuri onda type c kabal u laptop pa sporije punjenje. Ili koristim punjač od supruge od xiaomi-a star 3 godine. Ili neki svoj prastari od Alcatel 3 Idol + usb c kabal. Mnoštvo opcija, nije bas da sam oštećen sto nema jos jedan punjač uz telefon. Dovoljno je sto je sad type c standardiziran, a na svakom koraku neki type C punjač ili kabal.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  8. dmr

    dmr Veteran foruma

    i kod mene je 13 pro na 100%, kupljen u junu prosle godine, 110 punjenja :D
     
  9. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Moj iPhone 13 godinu dana star i dalje 100%. Al mislim da ce ove godine past na 99% :D


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Na fazon velika baterija mala potrosnja. Nisam ga nikad ispraznio ispod 50% i punim svaku noc. A zene.....one to cijede do zadnje kapi :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    zoi likes this.
  11. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ja ne pazim toliko ali da, i ja gledam da bacim na punjac ako je ispod 60%, ali bude dana kada sprzim do nule :). Mislim da je kljucno sto manje ici u podrucje ispod 30-40%, da ne pricam ispod 20% :D
     
  12. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ne bih se ja vracao na spore punjace,nema sanse.Kako imam brze punjace,ne punim telefon preko noci,nego ujutro kada ustanem i odem u wc,piskim,operem zube,pristavim kafu...to je cirka 5-7 minuta,on ga napuni na 100% i onda ga cijedim cijeli dan :D

    Kada ustekam stari neki telefon pa ono puni bateriju od 3000mAh dva ipo sata...tacno hoce nesto da mi bude.
    Sto se degradacije baterije tice...evo telefon je kod mene tacno godinu dana,nikakve degradacije nemam da je primjetna a punim ga iskljucivo na 67W punjac.

    Sebi cu ovaj od 67W ostaviti sve dok bude radio i ne crkne .
     
  13. Reznor

    Reznor Overclocker

  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Vala uz 12T sam dobio 120W punjac. Napuni 5000mAh bateriju za 25-30min od 10% do 100%. Plus maskica. Svi ostali kradu.
     
  15. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Taj punjac je 100 KM u slobodnoj prodaji.
    Plus maskica 10 KM
    I onda kazu Xiaomi skup :D
     
  16. zoi

    zoi Veteran foruma

    Tačno haha, srećom na 12ki joj baterija dobro drži la ne ide puno blizu 0, uglavnom :)
     
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Sve se svede na cikluse punjenja. Apple je poslje srozavanja performansi radi "baterije" napravio drugu najveću prevaru a to je battery health. To je čisti BS i nije tačno. A kako neko može imati veći health je vrlo jednostavno. Ako Apple deklariše bateriju recimo 3000mah Dino iz kutije dobije recimo 3100 i naravno da će mu duže biti health 100%.

    Zagrijavanje nije dobro za bateriju sigurno, a za ostale stvari, punjenje do kraja i pražnjenje ko će ga znati, u biti nije ni to dobro ali proizvođači su zaštitili bateriju od toga u smislu kada se skroz isprazni da ti piše da je na nuli a u stvarnosti ima još života u njoj.

    Meni je navika da ujutro napunim sa 30 do 80 i taman bude do sljedećeg jutra. Zato bez nekog brzog punjenja ne bih mogao, ko bi to čekao.

    A eko bullshit, kao ne daju punjač ali zato izdaju svake godine novi model telefona i najradije bi da ga svake godine kupiš, to je eko frendley

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  18. NAILS

    NAILS Moderator

    Punjac je izbacen radi pakovanja. Sada su kutije skoro 3x tanje nego one debele sto su prije bile. Kroz shipping mogu slati duplo vise telefona nego prije plus prodaju punjac odvojeno i sve se svede na dosta veci profit.

    Jedino je bullshit sto fast charging ne radi sa svakim punjacem. U subotu kod sestre kopcao telefon na neki brzi punjac, pola sata punio od 20% do 45%. Isto i samsung ne dekettuje nekad xiaomi fast charger. Mada meni baterija drzi par dana jer nemam drustvene mreze na telefonu. Ali je zakon kad stavis telefon da se puni dok se spremas i kroz koji minut bude na 50%.

    A degradacija je nebitna obzirom na tempo kojim mijenjamo telefone. Niko vala ne nosa telefon pet godina.
     
  19. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Svaki proizvodjac programira chip u punjacu i telefonu da maksimalnu brzinu isporucuju samo na tom telefonu i sa originalnim kablovima.Sve ostalo daje max fast charging a to je nekih 15-20W.
    Samsung je koristio tehnologiju quick charge 2.0 i 3.0 i PD 2.0 za brzo punjenje i ako punjac nema taj protokol punjenja,nece ni puniti brzo...sto se desava kod vecine Samsung telefona...kada ustekas najbrzi moguci punjac,on puni kao i njegov originalni od 10W
    Ali stvarno nervira kada se navikne na ovo ultra brzo punjenje i kada dopunis telefon na 100% za 10 minuta a na 10W se telefon puni preko 2 sata da napuni od 0-100 a i za pola sata dopuni nekih 20ak % max
     
    NAILS likes this.
  20. Vedo

    Vedo Moderator

    Za bateriju i njen health najgore je skroz prazniti i skroz puniti, fizika. Znaci nemoj joj dozvoliti ispod 25% i nemoj puniti preko 85%.


    Sent from my iPhone using Tapatalk