Problem sa bojom na CRT monitoru

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by TopniK, Nov 5, 2008.

  1. TopniK

    TopniK Komšija

    Imam 17'' LG Studioworks 710N. Izgleda da mu je riknuo onaj vrag (šta već) za boju pa sada je npr. ikonica od Mozilla Firefox-a drečavo zelene boje (tako nekako). Uglavnom očigledno da je otišao jer sam pokušao i korigovati boju preko monitora a i software-ski (preko drivera). Znači imaju neke boje a neke ne. Ne znam tačno koja je otišla, a nije ni bitno.

    Imam dva pitanja:

    1. Može li se ovo kako riješiti (iako sumnjam) i kako?

    2. Ako je odgovor na prvo pitanje negativan onda me zanima je li pametno i izvodljivo (mislim komplikovano) da zamijenim kutije-oklop od dva identična monitora jer imam još jedan identičan prvom (također LG 710N) ali njemu je isparan ekran a nema problema sa bojom, pa sam pomislio da od ta dva sa manama sastavim jedan kako treba. :D

    Hvala.
     
  2. TopniK

    TopniK Komšija

    Šta, zar niko nikada nije otvarao CRT monitor? :D

    Ništa, svakako ću uraditi ovo...Sumnjam da se može šta zeznuti prilikom otvaranja, s obzirom da čitav život radim sa sličnom tehnikom.
     
  3. GW

    GW Moderator

    Samo pazi da te struja ne opali i to je to. Nikakva posebna tehnika tu ne treba.
     
  4. syss

    syss Veteran foruma

    jedino što moraš pazit da prije odspajanja vf trafa od ekrana istog isprazniš na neku masu jer bi te inače moglo probit ;)
     
  5. dmr

    dmr Veteran foruma

    Pa ako mu je isparan ekran ne mozes zamjeniti staklo ekrana????!!!! :)
     
  6. TopniK

    TopniK Komšija

    To sam i ja shvatio kada sam otvorio monitor. :D Ko nema u glavi, ima u nogama (rukama). :mrgreen:

    Nego, ekran je malo isparan, pa me interesuje postoji li kakav način da to zakamufliram jer ovo je komp koji ide dalje. Možda ima neka specijalna pasta, polir ili šta već...Ima li ko kakav prijedlog?
     
  7. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ako je isparan to je antistaticki premaz na ekranu koji si ostetio. Jedini nacin je da ga skroz skines sa nekim agresivnijim sredstvom kao sto je alkohol ili aceton. Probaj prvo na tom sto su mu otisle boje da vidis kako ide :)