Apple predstavio Safari 4 browser

Discussion in 'Sadržaj, prijava problema i prijedlozi' started by Esh, Feb 24, 2009.

  1. Esh

    Esh HWB

    Link: http://www.hardwarebase.net/novosti.php ... st_id=1192
     
  2. Moncho

    Moncho Komšija

    upravo skidoh i ostadoh :shock: :shock: . Kolika je slicnost chromea i ovog browsera. Pocetni utisci je da je brzi od chromea. :)
     
  3. GW

    GW Moderator

    Ne znaš više koji browser da koristiš. Svaki valja, osim IE naravno.
     
  4. Gizmo

    Gizmo Novi član

    Stvarno brzo g**** :shock: Nisam jos sve probao, ali zasada ostaje.
     
  5. nFare

    nFare Komšija

    Kako kome, po cemu je to crome nenadmasan? Nije sve u skinovima, bitno je da browser dobro radi ono sto mu i jest primarna svrha.
     
  6. GW

    GW Moderator

    Ja nisam rekao da je chrome nenadmašan. Što se tiče skina, meni nije čemu.
     
  7. nFare

    nFare Komšija

    Ma mislio sam skinove generalno i taj "user friendly" interfejs, sve dok mi IE sluzi u svemu kako treba ja ga ne mogu nazvat sranjem od browsera, ali ovdje je puno hejtera pa se ne isplati sa rogatima nabadat. :)
     
  8. GW

    GW Moderator

    Ma nije to nikakvo hejtanje, to su činjenice. IE koristiš samo ako ti je baš svejedno, ili si baš tolerantan.
     
  9. MisterYES

    MisterYES Novi član

    Evo probao, "prelijepio" mi se preko 3ce tako da ga moram ostaviti htio ne htio (doduse postoji uninstall) ali mrsko mi to sad raditi. Zaista, ne vidim nekih bugova za jednu betu sto je pohvalno, brzina OK...zavisi od masine svakako te od brzine interneta. Preferences je pokupio od trice te bookmarkse naravno.
    E sad...utisci nakon par sati rada;
    CoverFlow/preview pages...hm..."guta" internet to je sigurno...ne vidim kako se moze disableovati sem sto se moze "skloniti" rucno ali mislim da i tada ispod haube trosi bandwidth tako da mu je kod nas upitna svrha sem sminke :?
    Volio bih da ima "total disable" za CoverFlow, i nadam se da ce i biti u full verziji, mada to je americki browser za amerikance bez limita pa...nade su male.
    Top Sites je vec vidjena stvar u FFoxu (sem sto je usminkana u kvazi 3D) i bilo bi lijepo da se mogu odmah ubaciti zeljene stranice iz bookmarksa a ne da cekas da on sâm skonta koje posjecujes ili da ih tek nakon prodju kroz history ubacujes, sto dodje kao i jedina opcija za sada. Onako vala...i ne previse potrebno.
    Tabovi su "gore", pod izgovorom da sad ima vise prostora za site, sto je shega izjava za browser koji ni sad nije uveo totalni full screen (mada je ovo na OS X diskutabilno potrebno) ali eto...u sustini meniji se mogu ukidati i potpuno je svejedno jesu li tabovi gore ili dole, ono sto mi se ne svidja je to da rade "auto resize" kao u IE (tj. kad imas npr. samo 2 tab-a, OGROMNI su i ruzni, ne kontas ih kao tabove uospte, konfuzno). Hem sto sad to sve skupa djeluje kao fazon uzet od Google. Bolje je bilo u trici, svi su iste velicine po deafultu (sem kad se smanjuju naravno).
    "Integrisani google search bâr" vise nema opciju da se brise samo njegov history :? Vec sad jedino kad brises komplet history (posjecene stranice i sl) tek se tada pobrise i njegov :? Nebulozno. Valja ce biti ispravljeno.
    Ma eto...mislim da je na Win gdje svakako uz OS dodje kontroverzan IE i gdje neki dodatni browser svakako ispadne kao neminovnost, FFox bolja solucija. Ako nije i brzi, jest provjereniji. Nije sve ni u brzini.
    S druge strane, na Macu gdje opet uz OS dodje i vise nego dobar Safari...upitna je potreba za peglanjam oko bilo kakvog dodatnog browsera.
    Do sad je Safari za Win bio zaista hafifan (isto kao sto je i FFox na Macu) ali sad mozda sa "nativnim izgledom" za Win u Ver 4. i novim "karafekama" bude dobar izbor, ako nista radi promjene.
     
  10. Esh

    Esh HWB

    Evo MisterYes je dao solidnu ocjenu nekih od kljucnih karakteristika nove verzije, no Appleu treba odati priznanje da su pametno iskoristili zadnju verziju WebKita te potrudili da "cetvorka" (he he) ispunjava veliki broj razlicitih certifikata, odnosno da zadovoljava vecinu standarda te nudi zaista respketabilnu brzinu renderinga stranica (slicno se moze ocekivati i sa Firefox 3.1, a mislim da ce na kraju i Microsoft shvatiti te uloziti nesto novca u open source projekat WebKit te se odreci svog enginea).
     
  11. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Bilo kako bilo,nisam probao brzi browser u zivotu.
     
  12. Loki

    Loki Komšija

    Evo kucam upravo iz Safarija i ok mi je. Nisam mislio da će se primjetiti da je nešto brži al' se fakat primjeti. Vidjećemo... ja sm zagriženi Mozillaš :D
     
  13. hurmash1ca

    hurmash1ca Moderator

    Nema sanse da instaliram ista Appleovo u narednih godinu dana. iTunes me iznervirao kao malo koji program prije njega.
     
  14. Loki

    Loki Komšija

    Samo zaboravi da je Apple i instaliraj. Tako je prosto i leti...
     
  15. GW

    GW Moderator

    Ja počeo skidati safari, kad ono odjednom Firefox brži. Ne usporava ga folding, ništa. Mora da se prepao. :D

    Edit: evo probah ga i deinstalirah. Reko hajd da vidimo da li je on otporan na folding, i ispostavilo se da nije. Ćao Safari.
     
  16. syss

    syss Veteran foruma

    itunes ima posebno mjesto u software svijetu koji se zove "itunes" :D
     
  17. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    ovo cudo zaista solidno otvara stranice :) ali imam problema sa hotmail-om. nece da otvori nijednu poruku. kliknem, samo pise loading, i nista se ne desava. ne vole se bas :D
     
  18. MakaveliTheDon

    MakaveliTheDon Aktivista

    To me zanimalo, nista onda chrome dok foldam.
     
  19. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Meni je u XP-u surfanje bilo nemoguce kad foldam 511 jedinice bilo firefoxom il IE-om dok sad u Visti nemam nikakvih uspaoravanja bez obzira na foldanje,jedino me TV tuner malo koci kad su 511 jedinice.
     
  20. Esh

    Esh HWB

    To ce biti feature u novoj verziji -- now with support for Microsoft Hotmail :D