Piratski software VS legalni

Discussion in 'Generalna diskusija' started by GV, Apr 13, 2005.

?

Da li ste ikada kupili piratski software i koristili ga

Poll closed Apr 20, 2005.
  1. da

    13 vote(s)
    100.0%
  2. ne

    0 vote(s)
    0.0%
  1. GV

    GV Komšija

    Evo jedno pitanje da vidimo koliko kršimo zakone.
     
  2. Esh

    Esh HWB

    pa ovo je valjda jedno od rijetkih pitanje na kojem se ne lome koplja...
     
  3. Dr.Overclock

    Dr.Overclock Aktivista

    Kod nas na tržištu 90% su pirati a ostalo čine orginali i tako kad čovjek nešto traži prije naleti na kopiju i kupi je. Kada bi se malo zaoštrili zakoni i više kontroliralo vjerujem da bi drugacije bilo.
    Primjerice kod nas u gradu ima jedan cd-shop nečemo sada o imenu, uglavnom kad uđeš i potražiš neki muzički cd, prodavač te pita hočeš original od 15KM i više ili ćeš kopiju od 5KM. Tako gledajući jedan do drugoga stoji na zidu, čovjek malo razmisli vidi danema nikakve razlike pa uzme onaj za novčanik lakši a time krši zakon. Da mi je samo znati kako je onome što je izdao cd pa udje u shop, muzičarima se jednostavno na široko kradu pare koji po pravilima njima pripadaju. Iako se u zadnje vrijeme smanjio broj pirata mislim da će još dugo vremena prevladavti na tržištu. A po pitanju legalnog softvera kod nas to nemoš ni naći, o ovome se može puno pričati, moje mišljenje ako neko neželi dati pola svoje plate na licenzirano verziju windowsa neka predje na linux, open source ili ako hoće neki određen program neka potraži freeware alternativu. Svako ima svoje mišljenje pa kako god bilo, sve dok je naše društvo takvo neka bude.
     
  4. Guest

    Guest Guest

    Ma pusti ba to, drustvo kakvo je i kako treba biti ! Pa sta ti mislis da mi vamo koji smo na zapadu i mozemo reci da nam nije problem kupiti sebi bilo koji software da ga i kupujemo! Nema sanse ko god malo zna da trazi "kljuceve" on nece sebi dozvoliti da plati taj isti !
    Treba znati ito da se na zapadu vecinom koristi internet usluga od 500kbps do 10Mbps tako da se to placa prilicno,upravo ja imam 10Mbps bez ikakvog ogranicenja i to me izlazi 80KM mjesecno, sto i nije mnogo za razliku od onih koji nemaju ovu mogucnost. Koji recimo koriste mnogo slabiju konekciju a vise je placaju odmene !
    Svi mi djuture sjedimo i provjeravamo novije verzije odredjenih software i skidamo ih sa sadovoljstvom u veoma kratkom vremenu ! :idea: :wink:
    :lol:
     
  5. strawa

    strawa Aktivista

    hmm sad za sad smo osudjeni na piratske kopije ili na freeware alternative, a ne mislim da cemo uskoro preci na originale.
    treba priznati i to da su neki soft paketi bezobrazno skupi, tako da bih ja iz principa uvijek kupio pirata cak i kad bih imao mogucnost da kupim original
     
  6. Guest

    Guest Guest

    Neznam zasto dat pare kad moze dzabe + nikakve razlike ako se proggram odkljuca kako treba nevidim nikakvu razliku izmedju org i pir !
    nek me neko demantira ako nisam upravu
    :roll:
     
  7. syss

    syss Veteran foruma

    1. ako si firma ili imaš ikakve veze sa inspekcijom to ne dolazi u obzir.

    2. ako ne znaš sa kompovima, bolje je da imaš orginale.

    3. support i update.
     
  8. Esh

    Esh HWB

    upravo, problem je sto mnogi ne razumiju da su takve stvari vec uracunate u cijenu krajnjeg proizvoda.. da moze jeftinije - moze, ali zasto se niko ne postavi u poziciju jednog programera ili razvojnog tima te onda zapita da li njegov ulozeni rad (i novac) vrijedi cijene jednog praznog no-name cd-a?

    primjer.. napravis neku web stranicu, procjenis je na 500 KM, neko je "podzoni" i proda za 100 KM.. kako bi se osjecali onda? takvih primjera je mali milion; ja mislim da mnogi ovdje jednostavno ne cijene tudji rad (uvazavajuci stanje u drzavi - ekonomiju u odnosu na zapad i sl.), ali ovdje govorim generalno i o principima..

    drugi banalan primjer.. patike, adidas, stoji original 200 KM i dupljak 30, da li uzimas dupljak? ne? zasto, i na njima pise adidas i vizuelno su identicne..
     
  9. GV

    GV Komšija

    Slažem se s mišljenjem da ako si firma treba da imaš legalan softver za posao kojim se baviš, ali ako samo želiš da se upoznaš sa nekim programom ili želiš da naučiš kako se radi u njemu pirat je OK. Pre neko vrijeme bio je post u kome se spominje Maja, program koji košta 7500 Eura, čovjek pita koji je bolji kao da je ovo forum ljudi koji se bave 3D grafikom za neki filmski studio. Za nas smrtnike pirati su OK. Interesuje me jedna svar ako kupite komp u NTCHS koji kažu da dobijete legalan Windows XP da li dobijete isti i na CD-u uz ostalu prateću dokumentaciju, koliko se sjećam nekada je uz Win 98 išla i podeblja knjiga.
     
  10. iPlay

    iPlay Komšija

    Pa kod mene je sve piratsko, ja ni Windows nemam legalan!

    Motto: Sto placati kad postoji KeyGen! :D
     
  11. Blade

    Blade Novi član

    Ama ja sam u svedskoj dzaba placao te cd orginale jednom sam neru(ja mislim ne sjecam se) platio negdje oko 80Eura kad u mene jaran skin demo naso keygen i porukica mu dosla "thank you for buying our software,...... isto kao i kod mene koji sam dzaba dao pare a on za 1minut skino i naso keygen od tada i ja vise nisam kupovo orginal software jebiga samo sam nesto duze vrijeme uzimo IGRE potrosio sam para na igrice mogo sam sebi ovdje uzet npr. flash disk. bogami od kada sam vam dosao nakupovao se IGRI ko nikad u zivotu... :mrgreen:

    Motto: Sto placati kad postoji KeyGen! (id.goPLAY 14.4.2005)
     
  12. Esh

    Esh HWB

    eh pa nekima se jednostavno ne moze objasniti :s
     
  13. Blade

    Blade Novi član

    Sve je jasno ko dan ne treba dodatno objasnjenje vec jebiga sto bi dzaba kupovo original kad ima kopija koja je 100% ista ko i orginal.....

    Iskreno Enise jesil ti ikad koristio pirat :?: :eek:
     
  14. Esh

    Esh HWB

    pogledaj moj prvi odgovor; zao mi je sto nisi razumio o cemu sam pisao.
     
  15. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Orginal je orginal! Zato što su hadže, ne mora se zamarati sa CD-KEY-om, da imam para i dobru konekciju odmah bi uzeo Battlefield 1942 i Call of Duty i igrao na serveru bez opterećenja i zajebancija.
     
  16. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Original i pirat nisu 100% isti!
     
  17. iskusni

    iskusni Komšija

    Kod nas u BiH se najviše nalazi pirat cd-ova igara tako da kod neorginalnih igara dolazi do:
    problema sa cd-keyom
    nemogućnost update-a u novu verziju (veoma često)
    nemogućnost online igranja
    nemaš garancije na cd ili dvd

    kad se sve ovo uzme u obzir cijena originala i nije tako pre-prevelika. Naravno postoje i alternativni načini za rješavanje ovih problema ali oduzima puno vremena i užitak igranja. kada se plati original kod igre ti ćeš u njoj više uživati jer si dao puno para i bit će ti drago igrati a kod pirata će to biti još jedna bezveze igra koja će kasnije završiti u smeću
     
  18. iPlay

    iPlay Komšija

    Meni je to isto, hajde mi daj razlike sto na nekom serveru mozes igrati igricu sa orginalnima o ovamo ne mozes, i to bi platio (lupam) 50KM?! Postoji i drugi server na koji mozes uci.

    Meni je glupo diskutovati o tome, naravno da bi i ja volio imati orginale, al toliko placati, neka hvala...!
     
  19. iskusni

    iskusni Komšija

    ne shvataš šta hoću reći ali nije važno
     
  20. Blade

    Blade Novi član



    aaaa nisam obracao paznju jesam se provalio :oops: