3ds MAX 2010 tutoriali za apsolutne početnike?!

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by smirgl, Sep 20, 2010.

  1. smirgl

    smirgl Novi član

    Interesuje me da naučim (za početak) osnove rada u 3ds Maxu ali nisam uspio naći dostojne tutoriale prikladne mom (ne)stepenu poznavanja ovog software-a i generalno 3D modeliranja...pa bih molio ako neko zna gdje se može naći nešto ovako da postavi link ili da preporuči neku literaturu kao što je 3ds MAX Bible i sl....

    Hvala ljudi unaprijed.

    Pozdrav.
     
  2. Vedo

    Vedo Moderator

    Sve sto ti treba je ovih 27 video tutoriala, nisu veliki pa navali: http://lounge.ego-farms.com/showthread.php?t=66
    Tip koji ih je pravio (Eric Maslowski) jer certificirani Autodesk insturktor, predaje tip 3D cak na fakultetu u Michigenu.

    Pa nakon toga, zavisi sta budes zelio od 3Da (arhitektura, auta ili gaming industrija) javi pa cu te uputiti dalje
     
  3. irhadkul

    irhadkul Komšija

    mislim da je za pocetak fin i onaj tutorial koji dodje u samom programu,ja sam tu naucio dosta stvari....
     
  4. smirgl

    smirgl Novi član

    Hvala na odgovorima. Nedavno pričam sa jednom curom sa arhitekture i ona meni kaže...izabrao si vala najteži program za naučiti...je li to ISTINA?

    Pozz
     
  5. Vedo

    Vedo Moderator

    Po mom misljenju - nije. Licno mi mnogo teze djeluju Catia i slicni programi, al vjerovatno jer se nikad sa njima nisam duze bakcao. U koji god program da ulozis vrijeme i trud nakon nekog perioda sam ces sebi reci "e vidi gluposti sta je meni djelovalo komplikovano i nedostizno" ;)
     
  6. Surveyor

    Surveyor Novi član

    Ne bi htio da nekoga uvrijedim, ali pripadnice ljepšeg spola nemaju pojma o informatici, tako izbjegavaj njihove savjete vezane za tu oblast :D

    "Šalu" na stranu, osnove 3d studio max-a sam savladao sam, nekad u srednjoj školi, čisto jer me zanimalo. Jedino što mi je bilo od pomoći je bio njihov help, jer nisam imao pristup internetu.
    Tako da nemaš čega da se bojiš ako imaš volje. Po meni je interfejs logičan i super urađen, imaš ogroman broj tutorijala na internetu...
    Naravno pričamo o osnovama...

    Problem može biti, što će neko ko je nadaren za umjetnost pokačiti par svjetala, napraviti dobru teksturu, prikačiti je na box i renderisati fenomenalnu sliku, a ti se ubiti od modeliranja i jednostavno će ti faliti nešto što čini sliku prijatnom za oko.
     
  7. RaP

    RaP Komšija

    Da je tako lagano onda bi svi bili 3ds-max guru., to sto neko zna napravit kocku u 3ds-max-ui nakacit default teksturu neznaci da moze da napravi pokaze i izrenda ono sto mu se zada bilo to gradjevina, animacija, ili bilo koja kreacija.
    3ds-max se uci praksom, istrazivanjem i opet taman kada mislis da znas nesto zapnes u nekoj situaciji gdje neznas napravit camera shake ili slicno nesto.
     
  8. Surveyor

    Surveyor Novi član

    @RaP:
    Pročitaj prethodne postove, razmisli, pa onda komentariši.

    Šta u navedenom nije jasno?
     
  9. smirgl

    smirgl Novi član

    U pravu si Vedo, složio bih se...al najviše sa tim da je sve do volje...a nećemo se raspravljati o slučaju kad neko nema talenta niti mašte...to je već nešto što se pretpostavlja da je osnovna prepreka:))

    Pozdrav.