Kolumna: Sa ili bez HP-a, PC nije mrtav @ ITpro.ba

Discussion in 'Sadržaj, prijava problema i prijedlozi' started by Esh, Aug 18, 2011.

  1. Esh

    Esh HWB

  2. Shenron

    Shenron Komšija

    Svidja mi se ovaj zadnji dio o previse proizvoda i da bi se trebali ugledati na Apple. Ljudi koji inace kupuju gotove konfiguracije vjerojatno nemaju veliko znanje o racunalima pa im 30 modela sa jako malim razlikama samo stvara jos vece probleme. Jos je gora stvar sa prijenosnicima, gdje jedna serija ima mali milijun kombinacija. U jednu ruku je to dobro a u drugu samo zbunjujuce.

    Apple recimo ima iMac i kada netko dodje kupiti iMac, pocne od baznog modela i onda ima samo par opcija za birati poput velicine ekrana, vise RAM-a, veci HDD i eventualno jaci GPU.

    Dok se kod HP-a nemoguce snaci, Essential Desktop PCs, Advanced Desktop PCs, Elite Desktop PCs i jos onda svaka grupa ima po 5-6 podgrupa.
    Ako vec Appleu ide tako dobro, nije mi skroz jasno zasto nitko ne pokusa kopirati njihov poslovni model. Dvije do tri linije proizvoda, AIO, desktop, workstation i onda da se u svakoj moze birati tek par opcija. Sve to upakirano sa Windows 7 OS-om i bez hrpe nepotrebnih predinstaliranih programa.
     
  3. Esh

    Esh HWB

    Ponajvise zbog toga sto je druge proizvodjace "strah" da ce izgubiti dio trzista ako ponude manje proizvoda, dakle jednostavno nisu spremni na taj rizik. Generalno ista je situacija u citavoj PC industriji, pogledaj recimo maticne ploce gdje u jednoj seriji imas 20-30 modela, a neki se cjenovno razlikuju po 5-10 dolara.