Elektrotehnicki fakultet Tuzla

Discussion in 'Generalna diskusija' started by intuitiv, Dec 2, 2009.

  1. proc

    proc Novi član

    Ma ja sam iz Zavidovica, pa sam planirao da upisem ETF, mada neki govore da je najpriznatija diploma sa ETF u Sarajevu i da kada se zavrsi ETF u Sarajevu dosta lakse naci posao nego kad se zavrsi ETF u Tuzli, a meni je dosta povoljnije finansijski da studiram u tuzli, a sto se tice Sarajeva znam da je master studij dosta povoljniji nego u tuzli jer vecinu troskova snosi vlada kantona Sa, tako da u na ETF SA master studij o godini ispadne samo po 200 km ili po semestru 200 km, dakle dosta jeftiniji master studij u Sa nego u Tuzli, e jedino sam cuo da ce sada vjerovatno uveszi prijemni ispit za master studij u Sa... sad sam totalno zbunjen ... :S :/
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    To da je priznatija diploma cisto sumnjam, cak sta vise, bachelor sa FE Tz ce biti priznatija od ETF Sa jer imas 60 ECTS-ova vise. Ali da je lakse naci posao u Sarajevu, to je logicno.
    Ne znam za to snosenje troskova mastera u Sa od strane vlade, mozda neko drugi nesto zna vise. Vjerovatno postoje neki uslovi.
    U Tz vlada snosi troskove za dodiplomski, i to za "redovne", kao sto sam gore rekao 100KM po semestru, a ostali 750KM placaju. Tako je bilo do sad. 30 "redovnih" + 15 SVP po smjeru, jer je bilo 3 smjera. A posto je sad 5 smjerova po 30, ne znam kakav ce biti odnos "redovni" vs SVP. Mada su i proslih godina onih 30+15 povecavali na 30+30, pa ce vjerovatno to uraditi i sa ovih planiranih 30, mozda povecati na 45, ko zna.
    A sto se tice mastera, tu svi placaju 1800KM po semestru, nit zavisi od prosjeka nit od bilo cega, sto je u malo glupo ali eto :D
     
  3. proc

    proc Novi član

    ma mene malo demotivise kad kazes da imas kolega koji su dipl.ing. a nemaju posla, nekad pomislim, pa cemu onda studirati i muciti se, ali ne smijemo tako gledati na to, vec boriti se, uciti, i traziti znanje i strucnost, i bice posla aBd sigurno... :)
     
  4. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    @Proc: Malo je i do ljudi, ne do posla, tj. fakulteta. Znam s mašinstva par ljudi koji isto tako govore da nema posla, ovo ono, a u biti problem je što neće dalje od Tz da traže. A znam da su dobijali ponude iz Gračanice, Gradačca i sl.

    A izgleda da će oficijelno zvanje biti (za četverogodišnje tehničke fakultete) bachelor-inžinjer (mašinstva, elektrotehnike i sl). s tim da ćeš uz diplomu dobijat dodatak - saplement, s popisom svih predmeta koje si odslušao i položio, te ocjene koje si dobio. Tako da sigurno će 240 ECTS puno više značiti od 180, kad maksimalno po predmetu možeš dobiti 6 bodova.
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    Taj dodatak sto Nale spominje je po Bolonjskom procesu (ko fol) obavezan, sto je dobra stvar. Tj. bice dobra stvar kad se poslodavci naviknu na novi sistem. Ja sam cuo to bachelor-inzinjer da ce biti za ovu generaciju sto sad izlazi, upisanu 2008. godine, tj. prva Bolonja na FE Tz, pod navodnicima Bolonja. Ali sam mislio da to oni nesto njima malo popustaju s tom crticom jer su gotov isti plan kao mi prije Bolonje sto smo jednu godinu.

    A sto se tice zaposljavanja, ima to da nece da traze van Tz, ali nije bas sve ni do toga. Ako jedna Tuzla ne moze zaposliti inzinjera koliko zavrsi na FE Tz, onda je to problem, a nije samo problem u ljudima :D Neki su spremni ici i van svog mjesta, ali opet je tesko za posao. U Sa imas mnogo veci izbor, ali Boze moj, ne mogu svi sad otic u Sa. Malo je situaciju zeznula ova bezuslovna generacija pa se pojavilo brdo "inzinjera" odjednom, pa se malo zasitilo gdje je bilo viska mjesta.
     
  6. proc

    proc Novi član

    Nisam mogao prisustvovati na prezentaciji, pa da li ko moze da nabavi tu prezentaciju novih odsjeka naravno jer je vjerovatno u power pointu radjeno, ako ko moze da dobavi, volio bih da pregledam o cemu se radi, ovako nemam pojma stvarno, bilo bi mi korisno da pregledam tu prezentaciju .... :)
    hvala unaprijed...
     
  7. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Druže, ako ti znaš raditi ,cad, programiranje ili bilo šta drugo, tebi ne treba fax da ti budeš neko i nešto. Danas se znanje traži, rezime i ostalo. Možeš ti raditi za 1500 maraka, ali pitanje je da li ti je dovoljno toliko. Ok, nekome će to biti vrh u životu, ali ostalim.. teško... Gledaj da učiš i da radiš, a da li ti upisao ETF ovdje ili u Sa je sasvim nebitna stvar :)
     
  8. Vedo

    Vedo Moderator

    Samirova prica pije vode kada su u pitanju stranci, za svakog stranca za kojeg sam radio niko me nije pitao ni imam li osnovnu skolu zavrsenu. neg bilo je "pokazi portfolio,hajde testni projekat da vidimo brzinu rada",znaci interesuje ih cisto znanje. Kolega iz Sa ima zavrsenu srednju skolu,a momak radi (programiranje) preko interneta za firmu iz JAR-a,plata 3.500 Euricha. Niko ga nije ni pitao koju skolu ima.

    Dok je kod nas druga pricha,po zakonu ima odredjen maksimum plate za odredjeni nivo obrazovanja (prijatelj jedan je notar, ima par zaposlenih, od njih jedno ima samo srednju. po zakonu mu ne moze dati platu koliku daje ostalim zaposlenim za viskom spremom. a rade mu iste poslove,isti nivo znanja). sto znaci, vjerovatno ces poput vecine raditi za neku lokalnu firmu,a bez diplome te tu nigdje.

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
     
  9. dmr

    dmr Veteran foruma

    To mozda u drzavnim firmama tako. U privatnim, 99% njih, svi imaju minimalac a onda gazda u plavoj koverti doturi svakom razlicito, i nema veze strucna sprema :D