Airflow

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Dzigi, Jul 1, 2012.

  1. Dzigi

    Dzigi Novi član

    Pozdrav svima!

    Već dugo vremena držim otvorenu jednu stranicu kućista, jer mi je airflow nikakav (jedan usisni i jedan ispušni 120mm vent) i sve se jako grije kada je zatvoreno. Odlučio sam napokon riješiti i taj problem, pa mi je tu potrebna pomoć. Vjerovatno će Stevie imati koju pametnu, a volio bih čuti šta i ostali misle...

    Dakle, imam Cooler Master CM 690 i ovako to izgleda:

    http://imageshack.us/photo/my-images/209/dsc0036kl.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/819/dsc0034yq.jpg/

    Kao što vidite, ima prostora za dva 120mm venta sa strane, dva 120mm venta gore i jedan 120mm vent dolje. Kako bi to bilo najbolje organizovati? Mislio sam ubaciti usisne ventove sa strane i dolje, a da ova 2 gore, zajedno sa ovim iza procesora, budu ispušni. Međutim, tako bi vrućina sa grafičke kartice, zbog koje mi inače zimi nije potrebna grijalica, išla ravno do procesora. Šta vi mislite?

    I koje ventove biste preporučili? Naravno, htio bih da kućište bude tiho. Mislio sam uzeti ove Xilence Redwing, za 8 KM se ne čine loši. Ne uzima mi se 5 komada nekakvih ventova od 30 KM...
     
  2. NAILS

    NAILS Moderator

    Stavi ventilarotore sa gornje strane (ne znam da li ce to dva praviti veliku buku) i okreni kuler procesora tako da je njegov vent obrnut dole, da puse prema gore. Mozes staviti jedan ventilator na stranicu sa donje strane na 12V a sa gornje stavis na 5V i mislim da je to to. Pokupi prasinu i sakrij kablove koliko mozes.

    Ako stavis ventilator sa gornje strane, taj prvi sa desne strane, a ostavis tako kuler procesora, imat ces problem sa "kradjom" zraka. To sam davno ekperimentisao tak oda bih ti savjetovao da okrenes svakako kuler procesora.
     
  3. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Ja ću ti samo reći da slobodno uzmeš taj Xilence Redwing,sjajan vent. imam ga na drugom pc-u.I još ću ti reći da gledaš da ventovi budu hajmo reći jedan naspram drugog,npr. dole i gore ventovi,prednja strana kućišta i zadnja strana..
     
  4. dmr

    dmr Veteran foruma

    zatvori sve rupe sa strane, zalijepi traku preko njih sa unutrasnje strane, jer sa njima i nemas efekat tunela.
     
  5. NAILS

    NAILS Moderator

    dmr - Sta mu je ulaz ako zatvori bocnu stranu ? Jedino ako mislis na suvišne rupice. .to da. I sa'm sam zatvarao proreze trakom.
     
  6. dmr

    dmr Veteran foruma

  7. NAILS

    NAILS Moderator

    Super onda. Moja greska. Zatvoriti bocnu stranu a ostalo odraditi kako sam i rekao. I ako je po ovim vrucinama imho mala metoda usisavanja. Ja bih stavio jednu dvanaesku makar na 5V na stranu ali dole na nizi ulaz radu grafičke.

    Da, donja strana je šuplja i mozda tu dvanaesko prebaciti na pod ali ako je na tepihu, to je more prašine.
     
  8. dmr

    dmr Veteran foruma

    bolje da na dno stavi 1 ili 2 venta a da zatvori ove rupe sa strane obje.
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

    Slazem se ali kao sto rekoh, ako je na tepihu, smatram da ce imati problem sa prasinom. I sa bocnim usisnicima bude prasine ak oje na podu ali eto..

    Tehniciki je bolje na donju stranu, to da.
     
  10. dmr

    dmr Veteran foruma

  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Na dvici ima posebno za naopajanje i posebno dvije "rupe" za dva venta:

    [​IMG]

    Neka stavi eto jedan vent dole.. neka zalijepi bocnu stranu.
     
  12. Dzigi

    Dzigi Novi član

    Hmm, dakle jedan vent dole da uvlaci, jedan gore da izbacuje i zalijepiti stranu? Jeste sigurni da ce to biti dovoljno? Nesta sam kontao varijanti, da idem jedan usisni gore (u slot blizi prednjoj strani) za cpu cooler i dole za graficku, a da mi ovi sa strane izbacuju topao zrak, taman i sa cpu coolera i sa graficke?
     
  13. NAILS

    NAILS Moderator

    Znaj da se toplota diže te bi logicnije bilo da su ti pozadi in (ako je okrenut kuler prema gore) nego gornji ventilatori no ni to naravno ne treba raditi. Imas ventilator IN na prednjoj strani, stavi jedan IN na pod kako smo rekli a gore zadnji stavi OUT kako sam napisao, ne taj prvi.. i imaš taj sto je sada pored kulera na zadnjoj strani. Samo bih ja jos okrenuo kuler procesora kako sam spomenuo. I zatvori tu stranicu i ako mene brine grafička.

    Ja sam zbog grafe stavio jednu dvanaesku out kod PCI proreza, skinuo limiće jer se tu mnogo sakuplja toplota. Pogotovo sto je kod tebe tu napajanje bez obzira sto ona ima svoj sistem in-out zraka neovisan od ostatka kućišta ali sama karta blokira da zrak ide prema gore a doslovno uzima topao zrak za raslhladjivanje.
     
  14. dmr

    dmr Veteran foruma

    ma samo zacepi ta 2 sa strane a nazad i gore sto vise ventova da izbacuju a dole sto vise da ubacuju. I neka ti ne bude orjentir ovih mjesec dana kada su temperature blizu 40C, ako treba povecaj broj obrtaja ventovima ili smanji takt cpu-a dok se ne pregura :D
     
  15. Dzigi

    Dzigi Novi član

    Da, ta graficka je problem. Ova moja verzija nema taj sistem IN-OUT, vec je nereferentni cooler koji svu toplotu ostavlja u kucistu... a GTX 470 chip moze grijati omanju prostoriju...
    Mozda nije losa varijanta da napravim dva odvojena airflowa, za graficku i za cpu. Svakako je kartica ogromna tako da bukvalno napravi pregradu izmedju ta dva dijela. Dakle dole IN, i donji sa strane OUT za graficku karticu. Za cpu, gore blize prednjoj strani IN, a out da bude ovaj iza procesora. Zalijepio bih onda gornju rupu sa strane. Ovaj IN na prednjoj strani ionako nije neka sreca, neka ga nek malo hladnog zraka i sa prednje strane ubaci u kuciste... sta ti mislis?
     
  16. dmr

    dmr Veteran foruma

    cuj najmanje te kosta da probas da zacepis te 2 rupe sa strane pa da probas, milim da ces se iznenaditi koliko te 2 rupe odmazu jer se tunel efekat u potpunosti gubi, ali obavezno stavi i vent gore na kraju kucista da izbacuje jer nemas napajanja gore. Ako ti to ne bude dovoljno onda experimentisi sa odvajanjem dijela za grafu i dijela za cpu.
     
  17. Dzigi

    Dzigi Novi član

    Da... normala. Hvala vam.
     
  18. NAILS

    NAILS Moderator

    Taj odvojeni sistem moze u ovoj varijanti:

    [​IMG]

    Znaci, manje-više kako sam kod sebe postavljao. IN dvanaeska na optičkom dijelu, out iza procesora. IN na prednjoj donjoj strani strani i out kada se skinu PCI limići ispod graficke pa se montirao osmica koja dobro paše ili dvanaeska koja jednako obavlja posao (kod mene je ona sada). Zaista se tu gomila velika toplota i nije cudo sto nam je normala postala 80C+ za GPU.

    Ak one zelis toliko eksperimentisati, onda ovako kako smo gore govorili ali kao sto kolega kaze, nemoj ocekivati ekstra rezultate ako nemas klimu u stanu jer se ovih dana i onako koristi prilicno topao zrak za rashladjivanje.