Montažne kuće

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Feb 15, 2013.

  1. Pionir

    Pionir Overclocker

    Da, te regije su poznate po hladnom vremenu, dan traje 24 h kao i noc po 6 mjeseci. U Zenici ljetos bilo 42 stepena i dan traje 17 sati...
     
  2. dmr

    dmr Veteran foruma

    Pa valjda je izolacija bitna i kada je napolju toplo a ne samo hladno :D
     
  3. donjapa

    donjapa Overclocker

    Upravo tako, izolacija radi obostrano, ljeti i zimi, tako da ono sto je Pionir napisao nije ni blizu tacno. Nas je problem sto nam je tesko prihvatiti promjene a jos teze priznati da je nesto drugo dobro.
     
  4. kvaju

    kvaju Komšija

    Više manje svi sve znamo otprilike ovo oko montažnih kuća što je napisano ovdje, prvenstveno sam otvorio temu da vidim osobna iskustva sa ovim
    ako je tko imao, dakle da živi u montažnoj kući, pa da vidim njegove dojmove iz prve ruke.
     
  5. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Pozdrav :) hajde reko da i ja nesh napisem :) ja sam se vratio u svoj prijeratni stan, koji je skoro porusen u ratu, a ono sto nije bilo poruseno su ili raznijeli ili unistili romi koji su tu zivjeli. Znaci, usao sam u rusevinu, zidovi puni rupa, stolarija odnesena, podovi unisteni, cak i glazura. Kad sam tek usao u stan, gledao sam da pokusao rijesiti to iznutra, i uspio sam obnoviti regipis na zidovima, plafonima, glazuru, stolariju koliko toliko. uglavnom te prve godine (2010) sam se smrzao u tom stanu, fura sa svih strana. 2011 sam uradio stiropor s vanjske strane ali sam uklonio i salonit s krova, i stavio dasku, izolaciju i lim i ubacio brodski pod sa 5cm stiropora ispod, i situacija se nevjerovatno promjenila :) u stanu je zaista toplo, stalno smo u maici kratkih rukava. Ni ljeti nije mnogo vruce unutra. Uglavnom, misljenja sam da nije toliko bitno od cega ces napraviti sebi mjesto gdje ces stanovati, da li ce to biti heraklit (montazni elementi), cigla, elemenat.... mislim da je najbitnije da puknes bar 5cm stiropora na zidove. I u cigli/elementu ces se ti smrznuti jer je to hladno samo od sebe, ako ne potrosis 15/20 metara drva, ne uvedes centralno grijanje, podno grijanje i sl. onda u mnogome zavisi i to da li ima neko ispod tebe, iznad tebe, pored tebe da grije. Sto se tice moljaca, stan u kojem sam ja sada, je napravljen krajem 1973. apsolutno mu nista ne fali. jos toliko ce da traje u to sam siguran.
     
  6. jeretik

    jeretik Komšija

    Ako su ti bube faktor, nemoj se šaliti uzeti montažnu kuću, pusti ove šta pričaju, znam sve o tome. Prije ili kasnije ćeš se pokajati.
     
  7. rama

    rama Aktivista

    Pa hajde obrazloži ovo što pričaš, makar u kratkim crtama. Neću da kažem ni jeste tako, ni da nije, jer se ne razumijem.
    Ali napisati nemoj to zato što sam ja tako rekao je krajnije neozbiljno, pa i za foruma.
     
  8. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Uglavnom grijanja sto se tice da zakljucimo,Kolins je prije nego je odradio ove stiropre i ostalo koristio stock cooler na svom Phenomu u to vrijeme i sve je bilo OK i kad je nabacio stiropor morao je uzet Noctua-u...pa vi sad vidite ispalti li se imat stiropor.
     
  9. jeretik

    jeretik Komšija

    Pa dobro, ne mogu sad dužiti pošto pošto vazda imam posla i morm učiti, a i nije tema o tome - najkraće rečeno, ako samo jedna ženka uđe u zid montažne kuće i tu se pritaji, gotovo je. Možeš onda srušit kući ili se odseliti iz nje. Ovo nije samo neka bezveze teorija, to je činjenica. Razlog su, naravno, šuplji zidovi i druge šupljine, drvo, staklena vuna, iverica, nedihtovanje do kojeg dolazi vremenom, razna oštećenja, itd, itb. U novom niko nema problema - poenta je u tome šta dolazi kasnije i s kakvom lakoćom se to može riješiti. Kao što rekoh, nisam živio u montažnoj kući, ali sam bio u situaciji da zahvaljujem svim silama ovog svijeta što imam zidane zidove.

    Ako već treba uzeti montažnu kuću, onda neka to bude na nekom brdu ili uzvišenju gdje ima vjetra, dalje od susjeda, dalje od vode (osim ako je u pitanju more). Teška je odluka o tome kakvu kuću kupiti, ali ako čovjek razmišlja o nametnicima i planira živjeti u području gdje ih ima mnogo, kuća onda mora biti bunker i tačka. Još jedna stvar koju valja uzeti u obzir je zvučna izolacija - u zemljama kao što je BiH, gdje ne postoji kultura ponašanja, debeli zidovi i što više okućnice su nužni za očuvanje živaca.
     
  10. Pionir

    Pionir Overclocker

    Tako je druze, ali zaboravljas jednu jako bitnu stvar i to dino govori : ono sto udje unutra ostaje unutra :D
    Skandinavija je visoko na sjeveru i Sunce nema puni zenit. Mi smo blize Ekvadoru i Sunce udara jace. Drvo upija vlagu i mirise, kuce mogu da smrde i da imaju ustajali zrak.

    Zohar ili Rus voli skucena, tamna i suha mjesta, pa ako nemas podrum - manje brige. Prisutni su svuda.
    Zizak je najdosadniji i obicno inficira meko, sirovo/obradjeno puno drvo. Najvise infekcije dolazi jos iz skladista i procesa proizvodnje i tu su realne sanse 50:50%. Ako fabrika koristi dezificijens-drvocid, sanse su minimalne. Susenje drveta suhom sterilizacijom pomaze, ali niko ne susi krovnu gradju-jer puca. Postoje sanse i naknadne infekcije, ali su prisutne svuda gdje ima drveta - ne samo montazne kuce, pa niko nije siguran.
    Mravi dolaze iz zemlje. Znaci, siroko oko kuce debelo betosko/asvaltno dvoriste i sanse u mnogo manje. Pozeljno je napraviti betonazu cim prije se iskopaju temelji. Mravi se brzo sele i vole golu zemlju i drvo :D
    Ako nadjes macu i svako 3-5 dana je hranis, nema miseva :D

    Redovno posjecujem montazne objekte, a bio sam u izbjeglickim kampovima, nije za porodicu i zivota. Postoje rjesenja da montazni objekti budu prihvatljivi, ali smatram da je skuplje od cvrste gradnje.

    Kada bi imao namjere graditi kucu, montaznu bi sam pravio. Ogromne pare su to, a to moze svako napraviti. Osnovni materijali su dostupni u lokalnim skladistima, kupis jeftini alat i opleti.
     
  11. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Drugovi, mogli bi malo baciti oko na ponudu domacih kompanija. U velikoj vecini slucajeva, drvena je samo konstrukcija, dok se obloge rade od razlicitih materijala, metalnih limova, gipsanih i celuloznih ploca, plasticnih i drugih specijalnih smjesa. Preko ploca obicno ide fasada, kod nas najcesce demit. Naravno može se obloga raditi i sa drvetom, ali to vise niko ziv zbog potrebe za odrzavanjem ne radi. Sto se nametnika tice, opet puno maste. Ne koristi se za izolaciju ovcija vuna, nego mineralna (staklena i kamena) vuna. Ja u zivotu nisam cuo da se je nesto zivo naselilo i opstalo u staklenoj vuni. Poznanik mi posjeduje montažnu kuću, radila je neka domaca firma iz Milica. Jedini nedostatak koji meni licno smeta jeste slaba zvucna izolacija unutrasnjosti. Na prizemlju se itekako cuje ako neko hoda na spratu, muzika se cuje u cijeloj kuci itd. I kuca nije nesto ekstra jeftinija od zidane u nekoj stedljivoj varijanti. A ova usporedba objekata za izbjeglice sa modernim montaznim kucama je smijesna.
     
  12. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ako ćemo paziti na elementarne nepogode, onda zid kuće mora trpiti direktni urad 105mm municije, pošto svakih 30-40 godina bude potrebna za istim vidom zaštite.

    Veća šansa na ovim prostorima je da ti neko digne u zrak kuću ili istu zapali nego da će je moljci, mravi, snjeg, kiša, vlaga pojest.
     
  13. Pionir

    Pionir Overclocker

    Da bi montazni objekt bio jeftiniji od cvrste gradnje, on nece zadovoljiti razne standarde koje nudi cvrsta gradnja. Ako je montazni objekt skuplji, siguno nema luksuz cvrste gradnje.

    Objekte koje sam spomenuo je sa razlogom, jer postoje i danas te ih svako moze posjetiti.

    Mislim da su montazni objekti kod nas dobri za firme, skladista, samoposluge i sl...

    Nasljedio sam dedovu porodicnu kucu izgradjenu 1952 godine. Niko ne zivi sada u njoj, tako da nema grijanja. Kucu smo renovirali i sada izgledao kao nova. Za krovnu izolaciju smo koristili TERVOL (aka staklena vuna). Usao je mis i to kroz stiropol fasadu-vidi se gdje je usao...nastanio se u tervolu i napravio leglo. Otac i ja nismo nasli ni jednog mrtvog misa.

    Lim djeluje jeftin 10, 14-16 do 18 KM po 1 m2, ali je adaptacija obloga i ugradnja preskupa. Samo oluke, vjetar lajsne i 3 spusta sam platio 1350 KM sa ugradnjom... Limeni krov je skuplji preko 20% od crijepa.

    Najbolji materijal po cijeni 1 kvadratnog metra po sistemu ulozeno-dobijeno, lakoci gradnje, finoci ugradnje peripetija, toplotni i zvucni izolator je Tuzlanski siporeks, ma kako god danas da se zove - najbolji je - koristio sam ga...
     
  14. zoi

    zoi Veteran foruma

    Je li sad ta djedova kuća montažna ili ne?
     
  15. donjapa

    donjapa Overclocker

    Ako budem ikad pravio kucu mislim da cu se posavjetovati sa Pionirom jer iz navedenih postova vidim da on koristi samo najbolje.

    @Tema - kontaktirao neki dan Krivaju u vezi jednog projekta i kuca od ~160m2 (iz njihovog kataloga) bi kostala oko 65.000 eura. Nakon sto su strucni ljudi pogledali predracun i specifikacije rekli su da je vrh standard, "top-notch", od lijepljenog drveta za zidove, do izolacije, prozora, nacina konstrukcije/sklapanja i sl.

    Cim bude prve nafake mislim da ce to biti moja solucija, montazna pa opleti. Raspitao sam se i za moguce "posljedice od nametnika", osiguranjem je sve pokriveno - barem u Swe, tako da nemas sta da se sikiras.
     
  16. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Tervol je kamena vuna, ne staklena. Vecina stanovnistva sjeverne amerike (dakle od ekvatora gotovo do sjevernog pola), skandinavije, i japana i drugih zaostalih zemalja zivi u objektima montaznog tipa. Mi na balkanu smo previse napredni za tako nesto. Zaboravih gore napomenuti da sam gradjevinski inzinjer po struci. :-?

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
     
  17. Pionir

    Pionir Overclocker

  18. jeretik

    jeretik Komšija

    A inače su te zemlje poznate po kvalitetnom graditeljstvu.
     
  19. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Nisu, mi smo. Opste je poznato da se svi najveci gradjevinski projekti na svijetu rade u nasim krajevima. Najvise zgrade, najveci mostovi, najduzi autoputevi, sve je to redom kod nas.
     
  20. jeretik

    jeretik Komšija

    Ma da, nisu to ni slucajno kojekakve Francuske, Spanije, Poljske, Italije, Madjarske, gluho bilo.

    I da, kod nas su se stambeni prostori, a ovdje je rijec o njima, gradili kvalitetnije nego u Americi i Kanadi.