Ultimativni filmski vodic

Discussion in 'TV, muzika, filmovi i serije' started by Esh, Aug 15, 2007.

  1. NAILS

    NAILS Moderator

    Ne, samo kazem da prica ili gluma nemaju veze sa tehnolohijom koja danas postoji pa da su današnji filmovi u prednosti. Danasnji filmovi su za klasu bogatiji i po pitanju jednog i po pitanju drugoga na listi koje sam ja pogledao. Ono sto mi najvise smeta u starim filmoima je razrajdenost ili price ili likova. Ne govorim u ime "svih" filmova. Ne postoji neko ko ih je sagledao ali kako sam rekao, po onome sto sam ja vidio, jedva su mi gledljivi.


    p4ja - Ok. A zasto ? Sta to kida u filmu da sam ja propustio a opet niko ne spominje ? Da nisam gledao neku skracenu verziju ?
     
  2. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Dobro sad, ne svidja ti se film, to je tvoja stvar. To postujem u neku ruku. Siguran sam da bi se nasao jos neko kome se ne svidja. Stvari nisu crno-bijele.

    Ja nemam uopce dojam da si dovoljno gledao starije filmove. 12 Angry Men koji sam spomenuo je 99% snimljen u jednoj prostoriji, pa opet potuce bilo koji film koji je isasao ove, prosle ili pretposle godine. Ili iduce godine. Dobro, nema logike navoditi filmove pojedinacno, ali kad sam krenuo: stara serija Sherlock Holmes sa Jeremy Brett-om gazi novu seriju uzduz i poprijeko po pitanju glume. Pa ipak, popizdim kad vidim kako onog krelca nazivaju Sherlockom. Moze se sakriti ispred giganta Brett-a.
     
  3. dmr

    dmr Veteran foruma

    Kazem jedan od najboljih.

    Tip je sav prazan, zivot mu je prazan, nije imao pravca u zivotu, ocito se radi i o covjeku iz ruralne sredine pa otud i neki papanski potezi tipa pornici na prvom sastanku. Na ivici je ludila, trazi cilj za koji bi se uhvatio da bi mu zivot imao smisla, pronalazi u pogresnoj stvari. Kaci se na politicara kako bi se njegovim ubistvom culo i za njega, kako bi postao poznat, kako bi ucinio dobro djelo (naravno to u njegovoj glavi sve izgleda ispravno jer su politicari prljavi, pokvareni, lazu). Sve to ide u pogresnom smijeru, i navodi gledaoca na to da ce tip ili biti ubijen ili zavrsiti u zatvoru, do samog finisha filma kada slijedi preokret. Spasava prostitutku, dobija sve ono sto je htio ubistvom politicara a plus postaje junak dana.
    A ne znam kako samo nisi skonto pricu filma i zasto toliko insistiras na prici kada je to mozda i najmanje bitno u ovom filmu. Napumpavanje atmosfere tokom cijelog filma i iscekivanje sta ce tip uraditi, te brutalni okrsaj na kraju i totalni preokret je ono sto ovaj film istice. A uostalom tesko je reci zasto je bilo koji film toliko dobar koliko jeste. To ili te derne ili ne, ipak je film sedma umjetnost. Isto kada bi objasnjavao zasto ti je neka pjesma dobra.
     
  4. NAILS

    NAILS Moderator

    Stevie_Ray - Da ali zasto navodis nahajpane stvari ? 12 likova nikako da pogledam. Imao na kompu i nije mi se dalo. Ne sumnjam da je los uopste. Kada spominjes jednu sobu. "The Man from Earth (2007)" je snimljen u jednoj sobi. Budjet kostao koliko su potrosili struje pa je odlican. Niej mi se posebno dojmio ali nije cak ni u istoj klasi kada govorim o napričanim filmovima. Šerloka nisma sagledao ni dvije epizode i ugasio. Cak ni film nisma mogao pogledati radi dubioza koje mi ne pasu..

    ..ali mi smeta sto se spominje ne samo nahajpani holivud nego, gdje su vam filmovi koji nisu američki ? Ježim se od stvari da su strani filmovi bolji ali.. Eto zadnje sto sam pogledao, kanadski na francuskom ..ne sjecam se imena ali u prijevodnu bi bilo nesto kao burning ili slicno. Smjesan i jedna starinski za njega koji sam gledao a socijala od filma. Fish tank, prost film ko pasulj ali je odlican. Eto ti taj japanski. Pravo osvjezenje za US filmove. A i takvi, The Machinist, WINTER'S BONE, Flash of Genius.. il isama serija the killing. Sve su to odlicne stvari koje nisu za široke narodne mase koje su fantastične.

    dmr - Slazem se da je napet ali sam vala predvidio kraj. Manje vise me nije iznenadio samo sma ja ocekivao da ce film biti aktivan cijelo vrijeme onako a ne da me navlaci. Slazem se i sa tudjim ukusima a koliko se ostali slazu vidi se ovdje po izražavanju.
     
  5. dmr

    dmr Veteran foruma

    predvidio si da ce postati heroj a ne zavrsiti u zatvoru ili ubijen? :)
     
  6. kvaju

    kvaju Komšija

    Meni isto taxy driver uopce nije toliko dobar film, gluma odlicna sve 5, ali precjenjeno dobar po meni, takodjer lov na jelene, gluma svaka cast, ali uopce nije toliko dobar.
    Stvar ukusa
     
  7. dmr

    dmr Veteran foruma

    ili neukusa :), salim se. A cuj ako vecina ljudi a i kritika kaze za film da je remek djelo onda ne mozes reci stvar ukusa :)
     
  8. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    The Host (2013)

    http://www.imdb.com/title/tt1517260/?ref_=sr_1

    Prilicno interesantan.


    A vezano za diskusiju gore,trebate prestati diskutovati. Mi smo kao nacija drustvo koje se ne slaze ni oko cega tako da ni filmovi nisu izuzetak. Definitivno ne trebam nikoga da mi kaze jel film dobar ili nije,odgledam pa presudim i tacka.
     
  9. dmr

    dmr Veteran foruma

    Nije ni cudo sto se ne slazemo ni oko cega kada nam ni taksist ne valja :D
     
  10. dj_vux

    dj_vux Aktivista

    Evo citam temu pa osjetih potrebu da se nadovezem i ja posto u zadnje vrijeme s prijateljima bas gledam te neke stare klasike koji nam iz razliticih razloga nisu ranije dosli pod ruku.

    Elem, pogledao sam "Taxi Driver" sa trojicom prijatelja prije par dana i nikako nije "sjeo" ni jednom od nas. Ne znam sto napadate momka, dobro kaze - dva sata nicega i to je to. Precijenjen film do neba. Spor je i prazan, traje makar sat vremena duze nego sto bi trebalo (brat bratu, sto bi rekli). Trudio sam se da ne ocekujem previse i opet mi nije jasno cime je taj film zaradio kultni status.
     
  11. Piroman

    Piroman Komšija

    Potpis, istog sam mišljenja apsolutno. Film je ništa više nego dobra uspavanka.
     
  12. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Pa kad smo vec kod taxiste ni meni nije sjeo,ne ono da je film odron ili da nikako ne valja nego mi je jednostavno prespor i kao takav mi nije interesantan.

    A inace sam veliki ljubitelj starih filmova gdje je,sto bi mi ovim nasim rijecnikom rekli,slabija grafika a bolji gameplay :D
     
  13. dmr

    dmr Veteran foruma

    rekoh ja da su igre krive za sve :D, na pogresnom forumu pricamo o filmovima :)
     
  14. Pelikan

    Pelikan Veteran foruma

    Da se i ja prikljucim, nije los film, ali je skroz precijenjen :) A sto se starih filmova tice, klasici valjaju naravno ali je i tada bila masa prelosih filmova. Isto je i danas, izadje poneki odlican film ali vecina nije nesto. Nostalgija cini svoje. Pamtis sto je dobro bilo, a ignorises lose i poredis sa danasnjim vremenom gdje je jos u pamcenju i dobro i lose.

    Kad bih sastavljao listu najboljih filmova, vecina bi bila novijeg datuma... Hugo, Midnight in Paris, The Curious Case of Benjamin Button itd.
     
  15. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Znao sam ja da ce biti onih kojima se taksist ne svidja, a neko rece kako je to najbolji film ikad. Ukusi se razlikuju.

    I to je tacno da se sjecamo samo dobrih filmova iz proslosti (mada ima izuzetaka, taksist se navodi kao ikona 70-ih, a vidimo da se mnogima ne svidja), i da kod novijih mislimo najcesce na hajpano sranje. Ja i dalje kazem da su stari filmovi bolji, ali to je moje misljenje, svako ima svoje.
     
  16. dmr

    dmr Veteran foruma

    Koliko sam ja upratio ovi sto im se ne svidja su ga nedavno gledali prvi puta!? Znaci tu ne mozes pricati o sjecanju dobrih filmova iz proslosti, volio bih jos da su naveli koje su godiste da vidimo ima li veze sa tim, osim dine :)
     
  17. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Taxi Driver je jedan od najboljih filmova ikad snimljenih. Magnum opus Scorsese-a, kao i DeNira. Evo šta o njemu misli QT, svaka mu je na mjestu :

     
    Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  18. dj_vux

    dj_vux Aktivista

    Pa naravno, stari filmovi generalno jesu bolji, tu se slazemo. Nije meni 12 godina niti mi je "Twilight" pojam kinematografije (haha) ALI "nije zlato sve sto sija" pa tako ni svaki klasik nije "po defaultu" fantastican film. Sve je moguce pa nije iskljuceno da je tu i tamo car jednostavno go. Ili, u slucaju Taxi Driver-a, lose obucen. :D

    @dmr
    Za ostale ne znam ali ja imam 30 godina okruglo, kao i ova trojica sto gledase film samnom.
     
  19. dmr

    dmr Veteran foruma

    Nisi trebo gledat sa jaranima :). To me podsjeti kad sam bio u vojsci i imali slobodan vikend i dobili videorekorder i da izaberemo filmove i neko uzeo Pulp Fiction. Odmah sam reko nije to za ovu priliku i tako je i bilo, pola ih odustalo jer im je bilo dosadno :)
     
  20. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    E ovo je vrlo vazna stavka kod filmova,nije svaki film za svaku priliku. Sjecam se shindlerove liste kojeg sam pocinjao vise puta i odustajao jer mi nije isao u datom trenutku i onda kad sam konacno nasao priliku da ga odgledam odusevio sam se koliko je film ustvari mocan.

    A PulpFiction odgledam bar dva put godisnje i svaku put kao da je prvi :D