SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

  1. k!b¤

    k!b¤ Aktivista

    Misliš na ovo oko particija?

    Nema to veze jedno s drugim jer svaki ssd ima wear-leveling algoritam koji interno manipuliše fizičkim mjestima gdje se nalaze podaci. Drugim riječima, to što recimo napraviš dvije particije, ne znači da će podaci s prve uvijek biti na "početku" ssd-a a s druge na "kraju" jer više takvo nešto ne postoji - sam firmware stalno žonglira podacima po svim čipovima ravnomjerno...

    P.S. TLC ima vijek trajanja od minimalno 7 godina u najgorem slučaju - kad bi doslovno svaki dan x 365 x 7 instalirao po nekoliko igara/programa, što naravno gotovo niko ne radi. U realnosti puno više od tih 7 godina.
     
  2. dmr

    dmr Veteran foruma

    Pa i za ocekivati je s obzirom na odredjen broj ciklusa ponovnog zapisivanja, znaci king dzabe pravio particiju :D
     
  3. KingT

    KingT Veteran foruma

    Ja sada nemam particiju ba C disku (HyperX 120GB SSD) jer imam dovoljno prostora na drugim diskovima za sve namjene.

    Particiju bi pravio iskljucivo zbog eventualne reinstalacije Windowsa, kada formatiram C particiju da na D ostanu igre, i ostali podaci.
     
  4. Pionir

    Pionir Overclocker

    Mozda tako sa dvije particije ima urednost, slozenost foldera i sl.

    Ako se odlucis za 120GB instaliraj GPT OS, BIOS sam postavi na W7/W8 :) , iskljucis index i fragment, smanjis backup i page files, iskljucis hibernaciju i ima da leti.

    Neke instalacije pokrecem sa drugog racunara kao npr Wolfenstein od 40 GB sto je knap, a ti imas HDD tako da ti mozda i ne treba veci (mislim na SSD) :)
     
  5. dmr

    dmr Veteran foruma

    Imam 3hdda ukupnog kapaciteta 3,64TB :)
     
  6. Pionir

    Pionir Overclocker

  7. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ako ti voliš davati po 20km više bezveze što si nestrpljiv, onda idi u druge radnje. Lično winwin.ba najbolja radnja :)
     
  8. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Razlika je u 5 do 7 poslije postarine a sto se svakako isplati dati da se kupi u lokalnoj radnji 2 minute od kuce. Za sve buduce nedaj bože probleme lakse ih je rijesavat pred kucom nego u drugom gradu.
     
  9. selvin

    selvin Moderator

    Ako radis u toj radnji ili nasjedas na njihove "akcije", onda jest. Sa nekim cijenama jesu najpovoljniji, ali su primitivci svoje vrste, tako da su daleko od "najbolje radnje".
     
  10. anel007

    anel007 Komšija

    ^ i ja sam se razocarao u njih a proizvod jos ni dobio nisam, ajd sva ono frka oko cijena i nekako ali zovem u petak kaze trebalo bi stici u subotu, reko ok hvala, u subotu nesto lutao po gradu i oko 14 sati ih zovem kaze ciko kao kombi im zaglavio na carini ne zna ni on hoce li do kraja radnog dobiti ili tek u ponedjeljak, jucer trebao nesto do sarajeva skoknuti pa reko usput i to da pokupim javi se ciko sa pricom kako kombi nije uopce ni isao u petak ali treba jucer/danas stici sve (znaci prica sa carinom odmah pada u vodu), evo sad cekam da vidim hoce li oni mene zvati ili i danas nista stiglo nije

    tesko da cu ja kod njih ponovo kupovati, mislim nije meni problem cekati (bruku stvari narucujem van granica i cekanje mi najmanje smeta) ali je problem sto ako mi kazes kad ce nesto biti ocekujem da tad i bude a ne ovamo da muljas i pricas nepovezane bajke :evil: :evil:
     
  11. dmr

    dmr Veteran foruma

    I meni je slicna prica bila oko graficke, uglavnom stigla u utorak, ocekuj danas :D

    EDIT: Nego ima li potrebe premjestati temp fajlove u RAM kako je ovdje objasnjeno http://www.ghacks.net/2010/06/10/use-a- ... te-drives/
    Inace evo sad to uradih i leti sve i na HDDu, sad kontam da ne uzimam SSD :D
     
  12. k!b¤

    k!b¤ Aktivista

  13. dmr

    dmr Veteran foruma

    Kod nas je uvijek bilo $=€ i to u najboljem slucaju
     
  14. anel007

    anel007 Komšija

    to koristi samo ako imas ups, inace moze biti plaho finih problemcica ako struje nestane, bar se tako prica nisam testirao
     
  15. dmr

    dmr Veteran foruma

    Nisam naisao na to, imas li link gdje se to spominje, a i nelogicno mi jer jer su tu samo temp fajlovi!? Mislim ja redovno brisem temp foldere. Ali je brzina virtuelnog diska, hebo ssd :D

    [​IMG]
     
  16. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    A i nije samo kod nas, u citavoj Europi je tako. Jos smijesna razlika u standardnima, amerima je $80 k'o nama 15 ili 20KM.
     
  17. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ja ba kod nas je uvijek bilo $=1.2x€, al eto u ingelu ispade €=$
     
  18. anel007

    anel007 Komšija

    gledao sam nesto slicno ovdje ali haman nije to bas isto ili mozda i jeste nek iskusniji kazu svoje misljenje :)
     
  19. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ma nije to to ba :D Ovo za rapid kod samsungovih ssd-a da koristi RAM za cache. Nego ovo kako sam prebacio tempove u RAM i kako sam ukljucio LargeSystemCache u regeditu fakat nemam potrebe za ssd-om, sistem procepio :)
     
  20. mirzet1976

    mirzet1976 Aktivista

    @dmr de malo to bolje pojasni kako se i šta namješta